En vit sandstrand med palmer och en klarblå himmel.

Resmål i Europa med

DRÖMSTRÄNDER

Stränderna i Europa du inte får missa

Runt om i Europa vimlar det av vackra stränder. Kilometerlånga, gyllengula och finkorniga – intill ett turkosblått hav. Utifrån tips från Vings egna experter och våra gästers omdömen har vi nu samlat några av Europas bästa stränder. Bäst av allt är att du inte behöver ta dig särskilt långt för att besöka dem. Alla stränder på listan ligger nämligen vid resmål och hotell som du kan boka via Ving.

Playa de Alcudia på Mallorca

Playa de Alcudia, Mallorca

Playa de Alcudia är cirka 14 kilometer lång, med vit finkorning sand och klart vatten. Stranden är nog den främsta anledningen till att så många reser till Alcudia – och i synnerhet barnfamiljer, som enkelt kan bada och plaska i det långgrunda vattnet. Här finns möjlighet att prova på en mängd olika aktiviteter samt allt annat som behövs för en lyckad dag på stranden.

Punta Rata i Brela

Punta Rata, Brela

Den prestigefyllda tidningen Forbes har utsett Punta Rata i Kroatien till en av världens vackraste stränder, samt den allra vackraste i Europa. De lena klapperstenarna som slipats runda av havet gör att havet är exceptionellt klart. Något som miljömärkningen Blå Flagg vittnar om. Stranden ramas in av pinjeträd, vilket innebär att det inte är särskilt svårt att hitta en plats i skuggan om man skulle föredra det.

Golden Beach på Thassos

Golden Beach, Thassos

På grekernas egen semesterö Thassos ligger Golden Beach – en tre kilometer lång strand som flera gånger har blivit utsedd till en av Greklands bästa. Stranden kallas även för ”Chrysi”, som betyder gyllene, efter färgen som reflekteras i sanden. Eftersom den är finkornig och långgrund passar stranden bra för barnfamiljer, och de grönskande bergen utgör en vacker siluett i bakgrunden.

Protaras Beach, Protaras/Fig Tree Bay

Protaras Beach, Protaras/Fig Tree Bay

Den kilometerlånga huvudstranden i Protaras sträcker sig längs hela centrum av Protaras till Fig Tree Bay-stranden. Stränderna i området sägs vara några av de bästa på hela Cypern, vilket verkligen är ett gott betyg, då Cypern är känd för att vara en ö med fantastiska stränder. Det turkosa vattnet och den sammetslena sanden gör Protaras Beach perfekt för långa lata dagar i solen.

Albena Beach i Varna, Bulgarien

Albena Beach, Albena

Semesterorten Albena i Bulgarien lockar med en gyllene sandstrand som är sex kilometer lång och bitvis upp till 100 meter bred. Albena Beach är en favorit hos barnfamiljer eftersom den är mycket långgrund och erbjuder många aktiviteter. Stranden är stolt innehavare av utmärkelsen Blå Flagg – ett internationellt certifikat som bland annat tar hänsyn till vattenkvalitet, säkerhet, service och tillgänglighet.

Kleopatrastranden i Alanya

Kleopatrastranden, Alanya

Enligt legenden har Kleopatrastranden fått sitt namn efter den egyptiska drottningen med samma namn, som sägs ha doppat sig just här. Alanyas mest populära strand är drygt två kilometer lång och har fått den internationella utmärkelsen Blå Flagg. Här finns allt man kan tänkas behöva för en härlig dag på stranden.

Koukounaries Beach, Skiathos

Koukounaries Beach, Skiathos

Koukounaries Beach ryktas vara den bästa stranden på Skiathos, eller kanske till och med i hela Grekland. De doftande pinjeträden bildar en vacker fond utmed hela stranden, som består av finkornig, ljus sand. Tröttnar du på att ligga i en solstol finns det en mängd olika vattensporter att prova på i det kristallklara havet.

Kombinera strandhäng och storstadsliv

Visste du att du kan få en sol- och badsemester även i en storstad? I en stad med strand kan du kombinera storstadspuls, shopping och nöjesliv med lata dagar och sand mellan tårna.