Se hotell (6)

Resor till Albena

I Albena ligger de flesta av våra hotell på den flera kilometer långa stranden, och naturligtvis kan du boka All Inclusive, för en enkel och bekväm resa.
Albena ligger cirka 15 kilometer norr om Golden Sands och är en välorganiserad, grön och lummig semesterort. Albena är uppfört senare än många av de övriga badorterna längs Svartahavskusten och verkar därför också något modernare. Arkitektoniskt kan du här och var se spår av öststatstiden, men det är samtidigt charmigt, ganska fint restaurerat och välorganiserat. Orten är inte så stor, och du lär sig snabbt att hitta. Det viktigaste är strandpromenaden och strandallén bakom den, eftersom det är här och på stranden som allt händer i Albena. I Albena och på hotellen pågår även flera miljöaktiviteter som syftar till att utveckla orten till en mer hållbar destination. Bland annat förekommer solpaneler för uppvärmning av vatten, biltrafiken är begränsad inom Albena, restaurangerna fokuserar på att välja lokalproducerade råvaror och man arbetar aktivt med att bevara Albenas grönområden samt bibehålla den biologiska mångfalden. Albenas strand har dessutom fått utmärkelsen Blå Flagg vilket visar att stranden uppfyller krav när det gäller vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.

Sol, bad och nöjen

På dagarna är det skönt strandliv som gäller. Här kopplar du av i solstolen under ett parasoll, går långa barfotapromenader i strandkanten, bygger sandslott med barnen eller trampar ut i stilla mak i en pedalbåt på Svarta havets kristallklara vatten. När kvällen kommer drar sig de flesta ner till den lilla huvudgatan och strandpromenadens restauranger, tavernor och caféer där du äter och dricker gott samtidigt som du njuter av sin resa. I övrigt är kvällslivet lugnt. Här tystnar det oftast innan midnatt, vilket passar perfekt för barnfamiljer som inte är beroende av nöjen och barliv.

Hotell på stranden

De flesta av Vings hotell ligger alldeles intill Albenas vackra strandpromenad, så du har inte långt till dagens första dopp eller en skön dag i solstolen. På många av hotellen ingår också All Inclusive i priset för din resa, vilket kan vara skönt om semesterbudgeten inte är obegränsad. Just här i Albena får du också mycket för pengarna, då många hotell har renoverats och erbjuder bra internationell standard till lokala priser.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • All Inclusive
 • Prisvärt boende
 • Kristallklart badvatten
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Albena

Stränder
Den inbjudande sandstranden i Albena är sex kilometer lång och upp till 100 meter bred på sina ställen. Här finns gott om plats och stämningen är vilsam och skön. Det är långgrunt och vattnet är kristallklart. Vings gäster har tillgång till gratis solstolar och parasoll på stranden mot uppvisande av hotellets rumsnyckel (2 solstolar och 1 parasoll per rumsnyckel). Längs stranden löper en bilfri strandpromenad där man kan äta, dricka, köpa frukt, glass och annat gott att äta. Här finns även de vanliga vattensporterna som paragliding, vattencykel, vattenskoter och segling att prova på.
Mat, dryck och nattliv
Albena har flera inhemska och internationella restauranger, de flesta ligger längs strandpromenaden och allén. Ofta är restaurangerna inredda i rustik stil med bänkar och bord i massivt trä. Generellt är det inte så stor skillnad mellan restaurangerna eller prisnivån. I Albena kan du beställa en hel måltid med tillbehör samt dryck för ett överkomligt pris. Det är viktigt att komma ihåg att ge personalen dricks, det är en viktig del av deras lön och i regel ger man tio procent.

Maten i Albena

Eftersom Albena ligger vid havet serveras givetvis fiskrätter av flera olika slag, oftast grillade. Dock är det inte alltid alla fiskrätter på menyn finns att beställa. Tillgången beror på om morgonens fångst varit lyckad. Men makrill och forell kan man nästan alltid få. Om du inte känner för någon bulgarisk mat finns andra alternativ. Nästan alla menyer innehåller ett par sidor med pizza och pasta, och en wienerschnitzel eller grillad kyckling är i stort sett likadan på bulgariska som på svenska. Maten är både billig, riklig och god, och du kan lätt tillbringa en helkväll vid bordet.
I Albena är utelivet lugnare och om kvällarna drar sig de flesta till den lilla huvudgatan och strandpromenadens restauranger, tavernor och caféer för att äta och dricka gott. I vissa restauranger erbjuds någon form av underhållning, det kan vara ett större eller mindre band som underhåller gästerna med folkloremusik och de stora klassikerna. Eller så kan det vara en enklare show med dans.

Golden Sands - om du söker intensivare uteliv

Känner du för ett större utbud och ett intensivare nattliv med pubar och klubbar, får du ta dig till Golden Sands. Där stänger de inte förrän solen går upp.
Shopping
Efter första raden av hotell går en bilfri allé med butiker med bulgarisk keramik, t-shirts och annat som kan tänkas behövas under semestern. Här är det även trevligt att bara promenera omkring och titta på utbudet. En populär souvenir från Bulgarien är mousserande vin och det lokala brännvinet.
Sport och Träning
För dig som gillar sport och träning finns i Albena en hel del tennis. Du kan även springa längs strandpromenaden, spela strandvolleyboll och spela fotboll på Albenas fotbollsplan.

Tennis

Tennisbanor finns på olika platser i Albena. Man kan hyra racket och banorna är oftast i gott skick.
Aktiviteter och sevärdheter
Albena är ett grönt och lummigt resmål. Orten är inte så stor, och man lär sig snabbt att hitta. Det viktigaste är strandpromenaden och strandallén bakom den. Om dagarna är det skönt strandliv som gäller och här kopplar du av i solstolen under ett parasoll. Vill du hellre aktivera dig finns bland annat minigolf.

Ridning

Ridskolan "Riding Club" ligger vid infarten till Albena. Här finns ponnys, större hästar och professionella ridlärare.

Minigolf

Det finns flera minigolfbanor i Albena. De är något slitna, men vad gör det om man är på gott humör och vill testa sina talanger.

Cykel

Cyklar kan hyras vid hotell Laguna Mare, vid hotell Ralitsa och hotell Gergana. Man kan också hyra familjecyklar, som drivs med fyra par pedaler. Ett kul och annorlunda sätt att färdas omkring på.

Aquapark Aquamania

Stort vattenland med flera vattenrutschbanor för stora och små. På området finns bland annat omklädningsrum, kassafack och poolbar.

Kranevo

Cirka fyra kilometer söder om Albena ligger Kranevo, en inte speciellt stor men genuint bulgarisk ort. Här bor många av de som arbetar i Albena, och atmosfären är lokal. Det finns lite shopping och bra restauranger till priser, som ligger på omkring hälften av vad priserna är i Albena. Man kan ta en fin promenad längs stranden.

Klostret Aladzha

Klostret Aladzha ligger några kilometer från Golden Sands och fungerar idag som ett litet museum. Klostret byggdes in i klippan på 500-talet och hade från början några fantastiska väggmålningar och mosaiker. De vackra färgerna fick turkarna att kalla klostret Aladzha, som betyder "strålande av färg" på turkiska. Idag finns tyvärr inte mycket kvar av färgerna, men några av klostrets mosaiker finns bevarade. Själva ruinerna går man lätt igenom, museet är heller inte särskilt stort. Vid sidan av museet finns en stig som leder in i skogen där man kan ta en promenad och se de många växter som är typiska för trakten. Hela området präglas av en underbar stillhet och är en sevärdhet värd ett besök.

Baltata naturreservat

Reservatet sträcker sig över cirka 200 hektar längs Batovska-flodens dal. I naturreservatet kan du skåda vackra blommor, träd och vilda djur.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Bulgarien är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.
Att ta sig runt i Albena är lätt och det gör du med både minitåg, minibussar och taxi. Att åka taxi är billigt, men kvällstid är taxan högre. Även lokaltrafiken fungerar bra med bussförbindelse flera gånger om dagen till Golden Sands, Balchik och Varna.

Minibuss

Minibussarna är betydligt bekvämare än lokalbuss. Kortare sträckor på ca 3-4 mil brukar vara det billigaste alternativet. Nackdelen är att man ibland får vänta en halvtimme tills de blir fullsatta. Det finns gratis minibuss som kör genom Albena.

Övriga färdmedel

I Albena finns två minitåg som kör genom staden och avgår var 20:e minut. Linje 1 kör till busstationen, varifrån du kan ta bussen till Varna, Balchik och Dobrich. Det är inte heller så långt att gå, du följer bara huvudgatan. Men om du tvekar eller är trött efter en lång shoppinggata i Varna avgår tågen var 20:e minut.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden juni till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). Uttagsautomater finns. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Euro, USD och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Säsongen i Bulgarien är kort och intensiv, och hotellen blir tidigt fullbokade. Det kan därför vara svårt att byta hotell när man väl har kommit på plats. Av denna anledning ber vi er att tänka igenom hotellvalet noggrant. Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i andra europeiska länder, och rummen är ofta små och enkelt inredda. Om ni bokar en ospecificerad resa kommer ni att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Extrabäddar

Hotellrummen i Bulgarien är oftast små och med extrabäddar kan det bli trångbott. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.

Viktig information om taxfree

Notera att det för taxfreebeställningar till och från Bulgarien endast kan erbjudas ett begränsat sortiment. På grund av gällande lagar och bestämmelser i Bulgarien är det inte möjligt att erbjuda försäljning av alkohol och cigaretter. Övriga varor i taxfreekatalogen kan beställas.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 55 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Albena under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Albena med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Varnas flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Albena. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Varnas flygplats till ditt hotell är ca 45 minuter till 1 timme och 15 minuter (ca 40 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Någon gång går transfern via Golden Sands, och blir då något längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Viss väntetid kan förekomma på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Albena
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.