Se hotell (6)

Resor till Albena

I Albena ligger de flesta av våra hotell på den flera kilometer långa stranden, och naturligtvis kan du boka All Inclusive, för en enkel och bekväm resa.

Albena ligger ca 15 kilometer norr om Golden Sands och är en välorganiserad, grön och lummig semesterort. Albena är uppfört senare än många av de övriga badorterna längs Svartahavskusten och verkar därför också något modernare. Arkitektoniskt kan man här och var se spår av öststatstiden, men det är samtidigt charmigt, ganska fint restaurerat och välorganiserat. Orten är inte så stor, och man lär sig snabbt att hitta. Det viktigaste är strandpromenaden och strandallén bakom den, eftersom det är här och på stranden som allt händer i Albena.

Sol, bad och nöjen

På dagarna är det skönt strandliv som gäller. Här kopplar du av i solstolen under ett parasoll, går långa barfotapromenader i strandkanten, bygger sandslott med barnen eller trampar ut i stilla mak i en pedalbåt på Svarta havets kristallklara vatten. När kvällen kommer drar sig de flesta ner till den lilla huvudgatan och strandpromenadens restauranger, tavernor och caféer där man äter och dricker gott samtidigt som man njuter av sin resa. I övrigt är kvällslivet lugnt. Här tystnar det oftast kring kl. 23, vilket passar perfekt för barnfamiljer som inte är beroende av nöjen och barliv.

Hotell på stranden

De flesta av Vings hotell ligger alldeles intill Albenas vackra strandpromenad, så du har inte långt till dagens första dopp eller en skön dag i solstolen. På många av hotellen ingår också All Inclusive i priset för din resa, vilket kan vara skönt om semesterbudgeten inte är obegränsad. Just här i Albena får man också mycket för pengarna, då många hotell har renoverats och erbjuder bra internationell standard till lokala priser.

Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • All Inclusive
 • Prisvärt boende
 • Kristallklart badvatten
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Albena

Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
Stränder
Den inbjudande sandstranden i Albena är sex kilometer lång och upp till 100 meter bred på sina ställen. Här finns gott om plats och stämningen är vilsam och skön. Det är långgrunt och vattnet är kristallklart. Vings gäster har tillgång till gratis solstolar och parasoll på stranden mot uppvisande av hotellets rumsnyckel (2 solstolar och 1 parasoll per rumsnyckel). Längs stranden löper en bilfri strandpromenad där man kan äta, dricka, köpa frukt, glass och annat gott att äta. Här finns även de vanliga vattensporterna som paragliding, vattencykel, vattenskoter och segling att prova på.

Stränder längs Svartahavskusten

Tar man sig till någon av de andra orterna längs Svartahavskusten i Bulgarien är stränderna generellt bredare och på stränderna är sanden gyllene och len. På stränderna finns solstolar och parasoll att hyra och längs strandpromenaderna finns några trevliga strandklubbar.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Albena kan du resa under sommarsäsongen med Vings charterresor.

Flygen landar på flygplatsen i Varna.
Till Bulgarien kan du resa under sommarsäsongen.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Albena. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Varnas flygplats till ditt hotell är ca 45 minuter till 1 timme och 15 minuter (ca 40 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Någon gång går transfern via Golden Sands, och blir då något längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Viss väntetid kan förekomma på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Albena har flera inhemska och internationella restauranger, de flesta ligger längs strandpromenaden och allén. Ofta är restaurangerna inredda i rustik stil med bänkar och bord i massivt trä. Generellt är det inte så stor skillnad mellan restaurangerna eller prisnivån. I Albena kan du beställa en hel måltid med tillbehör samt dryck för ett överkomligt pris,. Det är viktigt att komma ihåg att ge personalen dricks, det är en viktig del av deras lön och i regel ger man tio procent.

Maten i Albena

Eftersom Albena ligger vid havet serveras givetvis fiskrätter av flera olika slag, oftast grillade. Dock är det inte alltid alla fiskrätter på menyn finns att beställa. Tillgången beror på om morgonens fångst varit lyckad. Men makrill och forell kan man nästan alltid få. Om du inte känner för någon bulgarisk mat finns andra alternativ. Nästan alla menyer innehåller ett par sidor med pizza och pasta, och en wienerschnitzel eller grillad kyckling är i stort sett likadan på bulgariska som på svenska.... En del restauranger håller fast vid det gamla systemet där man beställer tillbehör separat. Det gäller för bröd, pommes frites och ris liksom för grönsaker och sallad. Tillbehören står för sig på menyn, med prisuppgift. I Bulgarien äter man salladen som förrätt och en bit kött med det tillbehör man valt till varmrätt. Maten är både billig, riklig och god, och du kan lätt tillbringa en helkväll vid bordet. Detta gäller särskilt om du väljer en av de mer traditionella restaurangerna, där det av och till blir underhållning och folkloristiska uppträdanden.

Underhållning på restaurangerna

De flesta restauranger har en eller annan form av underhållning och det är lätt hänt att middagen kan dra ut på kvällen. I regel har restaurangerna öppet från klockan tio på förmiddagen fram till midnatt. Bulgarerna tar det inte så högtidligt och du behöver inte vara fint klädd. Dock ska man ha t-shirt och shorts som minimum, badkläder är inte tillåtet.

Mat i Bulgarien

Det bulgariska köket har hämtat inspiration både från Europa och orienten. Men den mat som serveras i semesterorterna är oftast en förenklad och internationaliserad version av den genuina och lokala med inslag av grekisk och turkisk kokkonst. En klassisk huvudrätt är kawarma, som består av kött, lök, kryddor och svamp som fått sjuda i en lergryta. En annan god förrätt är tarator, en kall soppa på yoghurt, gurka, dill och vitlök.
Att grilla kött och fisk är av gammal tradition och rätter av detta slag utgör en stor del av menyn
.... Kyckling och lammkött är vanligt men fläsk- och nötkött förekommer också. Sallader är populära, ofta i form av grönsaker på fräscha råvaror med lite olja och vinäger på sidan om. En klassisk sallad är shopskasallad som består av tomat, gurka, paprika, lök och med en stor tuss riven fetaost ovanpå. I det bulgariska köket finns även flera rätter med inälvor, men eftersom detta sällan efterfrågas av turister finns kanske bara någon enstaka sådan rätt på menyn.

Dryck i Bulgarien

Bulgarien är en av de större vinproducenterna i världen och har fem vindistrikt som producerar vin av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst rödvin och i norra delen vitt vin. Det produceras också utmärkt öl, några bra lokala märken är Kamenitza, Zagorka och Astika.
Det lokala brännvinet Rakia tillverkas på destillerad fruktsprit. Råvarorna kan vara allt från plommon till aprikoser, eller vad man har tillgång till. Smaken varierar beroende på hurdan kvaliteten är. Alkoholfria alternativ som vatten, sodavatten och juice kan du få tag på överallt i Bulgarien. Även utmärkt kaffe.
I Albena är utelivet lugnare och om kvällarna drar sig de flesta till den lilla huvudgatan och strandpromenadens restauranger, tavernor och caféer för att äta och dricka gott. De flesta restauranger har en eller annan form av underhållning, det kan vara ett större eller mindre band som underhåller gästerna med folkloremusik och de stora klassikerna. Eller så kan det vara en show med orientalisk dans, romer eller nestinarski tantsi - dans på glödande kol.

Golden Sands - Om du söker intensivare uteliv

I Albena finns det dock ett par populära diskotek och barer. Men om du känner för ett större utbud och ett intensivare nattliv med pubar och klubbar, får du ta dig till Golden Sands. Där stänger de inte förrän solen går upp.
Shopping
Efter första raden av hotell går en bilfri allé med butiker med bulgarisk keramik, t-shirts och annat som kan tänkas behövas under semestern. Här är det även trevligt att bara promenera omkring och titta på utbudet. En populär souvenir från Bulgarien är mousserande vin och det lokala brännvinet.

Kläder

Butiker finns i Albena, men besök gärna den större orten Varna där de två shoppingcentren Varna Mall och Grand Mall ligger. I Varna finns mängder av affärer som säljer märkesvaror som Adidas, Benetton, Kappa, Lacoste, Terra Nova, Mango, Bershka, Zara med flera. Urvalet är inte samma som hemma i Sverige, men priserna är betydligt lägre. Om du söker billig shopping är de centrala delarna av Varna att rekommendera med färre märkesbutiker än shoppingcentren, men lägre priser. Du kan också ta dig med buss eller taxi till Dobrich, men här finns knappt några märkesbutiker och personalen pratar sällan engelska.

Skor

Skor hittar du på både på marknaden och i butikerna längs shoppinggatorna Knyaz Boris och Preslav. Skor kan vara ganska billiga.

Keramik

Den traditionella och vackra keramiken ses lite överallt i Bulgarien, men skönheten falnar kanske lite när man ser de högar av keramikföremål som presenteras på olika platser i Varna. Men keramiken är både unik och annorlunda. Om du tänkt köpa keramik bör du se upp med de blå färgerna då dessa kan innehålla bly, men att ha dem som prydnad går bra.

Rosenolja

Bulgarerna är mycket stolta över sin rosenproduktion. Det är svårt att hitta äkta rosenolja då den kostar över hundra svenska kronor per gram. Priset beror på att det går åt extrema mängder rosor för att utvinna olja. I de flesta flaskorna med 'rosenolja' är innehållet mer eller mindre utspätt, men det doftar ändå väldigt gott.

Vin

I Bulgarien produceras stora mängder vin, och en del av det är mycket bra. Prova dig fram och när du hittat en sort du gillar, ta med ett par flaskor hem. De blir en souvenir som garanterat inte kommer samla damm.

Sprit

Bulgarisk sprit finns i många olika kvaliteter, och de billigaste är bäst att undvika. Å andra sidan är priserna generellt så låga att du kan kosta på dig något av bästa kvalitet, och då kommer du verkligen få valuta för pengarna.
Aktiviteter och sevärdheter
Albena ligger cirka 15 kilometer norr om Golden Sands och är ett grönt och lummigt resmål. Orten är inte så stor, och man lär sig snabbt att hitta. Det viktigaste är strandpromenaden och strandallén bakom den. Om dagarna är det skönt strandliv som gäller. Här kopplar du av i solstolen under ett parasoll, går barfotapromenader i strandkanten, bygger sandslott med barnen eller trampar runt på Svarta havet i en pedalbåt. Runt om Albena finns också gott om andra aktiviteter. Det är nära till den natursköna Kaliakraudden, till shopping och bulgariskt vardagsliv i Varna och Dobrich. Ungefär två timmar bort ligger även den historiska staden Nessebar som står på Unescos världsarvslista, ett tips om du är i Albena.

Nessebar – Svartahavskustens stolthet

Svartahavskustens stolthet, Nessebar, är upptaget på Unescos världsarvslista. Staden ligger på en udde man kommer till genom att köra genom nya Nessebar. Här går man på krokiga, stenbelagda gator, ser gamla bysantinska kyrkor och tittar på dekorativa fasader, storslagna mosaiker och glaserad keramik. Här finns de karakteristiska korsvirkeshusen, där första våningen hänger ut över gatorna. Att se Nessebar är en riktig heldagstur och hit tar du dig lätt med buss från Varna.

Varna – stort utbud av shopping

Varna ligger cirka 40 minuter med buss från Albena. Även om staden är Bulgariens tredje största känns den trivsam och avkopplande tack vare de skuggiga alléerna och läget vid havet. Längs de stora shoppinggatorna Knyaz Boris och Praslav är det bilfritt och här finns flera märkesbutiker och affärer med jeans, skor och guldsmycken. I Varna finns även mycket att göra för barnen som akvarium, planetarium och såklart stranden.

Madara

Madara är en stor naturpark cirka en och en halv timme från Albena och hit kan du lätt ta dig med hyrbil. I Madara kan du spendera timmar med att vandra – eller rättare sagt – klättra. Du kan bestiga det berg som finns genom att ta dig upp för trappan med 386 trappsteg. Trappan leder upp till Madaraborgen och väl uppe är belöningen en fantastisk utsikt.

Kranevo

Cirka fyra kilometer söder om Albena ligger Kranevo, en inte speciellt stor men genuint bulgarisk ort. Här bor många av de som arbetar i Albena, och atmosfären är lokal. Det finns lite shopping och bra restauranger till priser, som ligger på omkring hälften av vad priserna är i Albena. Man kan ta en fin promenad längs stranden.

Tennis

Tennisbanor finns på olika platser i Albena. Man kan hyra racket och banorna är oftast i gott skick.

Ridning

Ridskolan "Riding Club" ligger vid infarten till Albena. Här finns ponnys, större hästar och professionella ridlärare.

Gym

Ett något modernare gym finns på hotell Dobrudja. Där finner du också massage och andra behandlingar för att försköna både ditt yttre och inre.

Minigolf

Det finns flera minigolfbanor i Albena. De är något slitna, men vad gör det om man är på gott humör och vill testa sina talanger.

Cykel

Cyklar kan hyras vid hotell Laguna Mare, vid hotell Ralitsa och hotell Gergana. Man kan också hyra familjecyklar, som drivs med fyra par pedaler. Ett kul och annorlunda sätt att färdas omkring på.

Kurbad

I det centralt belägna hotell Dobrudja ligger ett spa- och hälsocenter. Det har något av en gammal öststatsprägel över sig men är ganska bra. Hör med din guide, för mer information om priserna.

Dobrich – huvudstaden i Dobrudjaprovinsen

Dobrich, huvudstaden i Dobrudjaprovinsen, är en genuin bulgarisk stad med få turister som ligger 25 kilometer väster om Albena. Längs gågatorna i centrum är arkitekturen futuristiskt 60-tal, vilket ger en speciell stämning, samtidigt som det är modernt. Det är fyllt av liv under lindarna som kantar gatorna och människor shoppar, samtalar och dricker öl och kaffe på utomhuscaféerna. Om du frågar dig fram hittar du enkelt i Gamla stan som består av ett par gator med gamla korsvirkeshus och aktiva verkstäder. Här finns olika hantverkare som smed, skomakare och möbelsnickare. Det finns också ett bageri där du kan köpa sesamkringlor som bakats i en hundra år gammal vedeldad ugn. I Gamla stan hittar du ett par trevliga restauranger väl passande för eftermiddagskaffet.

Kamen Brjag och Yajlata – naturreservat med historia

Kamen Brjag och Yajlata är arkeologiska naturreservat som ligger cirka 15 kilometer norr om Kaliakraudden. Ruinerna består av ett komplex av grottor, megalitiska cirklar, en antik fästning och ett nekropols. Från kalkstensklipporna har man en magnifik utsikt över havet och de vackra blomsterängarna.

Kaliakraudden

Ett besök till Kaliakraudden är ett tips för dig som vill uppleva en storslagen naturupplevelse. Kaliakra ligger cirka 40 kilometer norr om Albena. Hit kan du inte ta dig med buss, men hyr gärna en bil. Udden är två kilometer lång och består av röda kalkstensklippor som stiger brant 50-60 meter över havsytan. Utsikten är enastående och har man tur kan man se delfiner som simmar och leker i närheten av klipporna.
På udden byggde trakerna en fästning för mer än 2000 år sedan. Resterna av den och andra antika byggnadsverk som bland annat ett romerskt bad och en kyrka finns också att se. I en av de otaliga grottorna ligger uddens restaurang, om du har möjlighet rekommenderar vi dig att prova fisksoppan som är en specialitet.

Klostret Aladzha

Klostret Aladzha ligger några kilometer från Golden Sands och fungerar idag som ett litet museum. Klostret byggdes in i klippan på 500-talet och hade från början några fantastiska väggmålningar och mosaiker. De vackra färgerna fick turkarna att kalla klostret Aladzha, som betyder "strålande av färg" på turkiska. Idag finns tyvärr inte mycket kvar av färgerna, men några av klostrets mosaiker finns bevarade. Själva ruinerna går man lätt igenom, museet är heller inte särskilt stort. Vid sidan av museet finns en stig som leder in i skogen där man kan ta en promenad och se de många växter som är typiska för trakten. Hela området präglas av en underbar stillhet och är en sevärdhet värd ett besök.

Madaraborgen och ryttaren från Madara

Madara är en naturpark med ett högt berg där Madaraborgen ligger. Ryttaren från Madara är en relief uthuggen i berget 23 meter upp på en brant klippvägg. Reliefen är från 700-talet och Europas äldsta uthuggna relief, därför är den också med på Unescos världsarvslista. Det enda förargliga med platsen är att klippan upp till reliefen är täckt av en byggnadsställning, men väl där accepterar man det.

Stenskogen - Pobitite Kamani

Pobitite Kamani ligger 18 kilometer nordväst om Varna på vägen mot Sofia och är en annorlunda sevärdhet. Stenskogen är inte någon förstenad skog, utan ett sandökenområde som sträcker sig kilometer efter kilometer med märkliga kalkmonoliter. Kalkmonoliter är stora sandpelare som kan vara upp till sex meter höga och upp till två och en halv meter i diameter. Teorierna om hur dessa uppkom är många, några menar att stenpelarna bildades när landet låg under vatten och andra att de har skapats av människohänder.

Varna – en av världens äldsta städer

Varna i Bulgarien är en av de äldsta städerna i världen och på vissa ställen finns ruiner att se från gamla Varna. På 200-talet byggde romarna en enorm badanläggning som täckte en yta på fem kvadratkilometer. Här finns även ett arkeologiskt museum där man kan se världens äldsta skatt av bearbetat guld. En annan sevärdhet i Varna är Sjöfartsmuseet där ubåtar, helikoptrar, kanoner och andra föremål från krigstiden finns utställda.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Bulgarien är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.
Att ta sig runt i Albena är lätt och det gör du med både minitåg, lokalbussar och taxi. Att åka taxi är billigt, men kvällstid är taxan högre. Även lokaltrafiken fungerar bra med bussförbindelse flera gånger om dagen till Golden Sands och Balchik.

Taxi

Gör upp om priset i förväg och dra dig inte för att pruta. Även om så hävdas, finns här inga fasta priser och i regel fungerar inte taxametrarna. Taxibilar du åker med i centrum och de som tillhör hotellen är dubbelt så dyra som taxibilarna som står på busshållplatserna i utkanterna av badorterna.

Lokalbuss

De lokala bussarna är det billigaste sättet att ta sig fram på och går vanligen varje halvtimme, men oftare mitt på dagen. Dessvärre är bussarna ganska obekväma, långsamma och saknar luftkonditionering. Även om turer till Varna och Dobrich inte tar längre än 30-40 minuter så sitter man tillsammans med lokalbefolkningen som varit på marknaden eller arbetet och har med sig kläd- och matkassar.

Minibuss

Minibussarna är betydligt bekvämare. Kortare sträckor på ca 3-4 mil brukar vara det billigaste alternativet. Nackdelen är att man ibland får vänta en halvtimme tills de blir fullsatta.

Övriga färdmedel

I Albena finns två minitåg som kör genom staden och avgår var 20:e minut. Linje 1 kör till busstationen, varifrån du kan ta bussen till Varna, Balchik och Dobrich. Det är inte heller så långt att gå, du följer bara huvudgatan. Men om du tvekar eller är trött efter en lång shoppinggata i Varna avgår tågen var 20:e minut.

Långfärdsbussar

För längre turer är de privata bussbolagen det bästa alternativet. En resa mellan Varna och Sofia tar cirka sju timmar. Bussbiljett köps direkt på busshållplatsen, detta gäller även för biljetter till Burgas.
Fakta

Vår service

I perioden juni till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Bulgariens ambassad på telefon 08-20 67 13.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Bulgarien.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). Uttagsautomater finns. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Euro, USD och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Säsongen i Bulgarien är kort och intensiv, och hotellen blir tidigt fullbokade. Det kan därför vara svårt att byta hotell när man väl har kommit på plats. Av denna anledning ber vi er att tänka igenom hotellvalet noggrant. Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i andra europeiska länder, och rummen är ofta små och enkelt inredda. Om ni bokar en ospecificerad resa kommer ni att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Extrabäddar

Hotellrummen i Bulgarien är oftast små och med extrabäddar kan det bli trångbott. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.

Viktig information om taxfree

Notera att det för taxfreebeställningar till och från Bulgarien endast kan erbjudas ett begränsat sortiment. På grund av gällande lagar och bestämmelser i Bulgarien är det inte möjligt att erbjuda försäljning av alkohol och cigaretter. Övriga varor i taxfreekatalogen kan beställas.

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Albena är ett barnvänligt resmål med aktiviteter för de små. För de lite större barnen finns också massor av aktiviteter att göra. Längs strandpromenaden finns både vattencyklar, trampoliner och annat att prova på. Staden i sig lämpar sig för familjesemester då man tillbringar större delen av tiden längs den bilfria strandpromenaden.

Att göra för de mindre barnen

Stranden och poolen på hotellet är nog en attraktion i sig för barnen och på stranden finns även många aktiviteter och lekplatser. På två ställen finns minitivolis med hoppborg, gungor och små tåg. Det ena ligger vid basaren ungefär mitt på strandpromenaden och det andra ligger strax efter hotell Dobrudja längs vägen till busstationen.

Varna – aktiviteter för de större barnen

För de större barnen finns det en hel del att göra i Varna. Ett exempel är akvariet och planetariet som ligger nära stranden. Om det inte skulle vara tillräckligt finns även ett sjöfartsmuseum med gamla ubåtar. Utanför museet finns militära föremål från sovjettiden utställde – en helikopter och en mängd kanoner, lätt rostiga men fortfarande med de röda stjärnorna.

Mat

Det är sällan svårt att få barn att äta stekt kyckling, pommes frites, grillspett, fiskfiléer och hamburgare. Dessa rätter är några av de som ofta finns på menyerna. Maten är inte heller kryddstark och barnen känner sig säkert därför som hemma, liksom bland alla glasskioskerna längs strandpromenaden. En del restauranger har höga stolar.

Barnmat och blöjor

Kan köpas i minimarknaderna på hotellen. Om ni vill köpa en större mängd är ett ännu bättre alternativ supermarknaden Kurland i Varna.
Utflykter
En smak av Rumänien
En smak av Rumänien
Nu har du chansen att följa med till Rumänien! En heldagsutflykt med bland annat besök i staden Constanta. Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte passet!
Läs mer om utflykten
Svarta havets pirater
Svarta havets pirater
Följ med ut på havet och förverkliga dina piratdrömmar! En halvdagsutflykt för hela familjen med en lång rad aktiviteter. Lättare lunch och dryck ingår.
Läs mer om utflykten
Varna och shopping
Varna och shopping
När du besöker Svartahavskusten är Varna ett måste! Följ med på en eftermiddagsutflykt till Bulgariens största hamnstad. Den fina gamla staden bjuder på många små kaféer, restauranger och naturligtvis shoppingmöjligheter. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
SÖK DIN RESA TILL Albena
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.