Se hotell (6)

Brela Àr grönt, lugnt och vackert, som gjort för en stillsam semester dÀr det enda man ska göra Àr att njuta av livet pÄ nÄgot av byns mysiga hotell.

Vill du bo i grönskande omgivningar ska du resa till Brela. Husen ligger inbÀddade bland pinjer och frodig vÀxtlighet som klÀttrar uppför sluttningen mot Biokovobergen. VÀnder du blicken ser du Adriatiska havets azurblÄ vatten, och lÀngre ut den dalmatiska skÀrgÄrden, med öar som Hvar och Brac. Precis intill havet ligger Brelas lilla centrum och strandpromenaden som lockar till kilometerlÄnga promenader i trÀdens skugga.

VĂ€lj hur du vill bo

Reser du med Vings charter till Brela kan du vÀlja om du vill bo i hotellrum eller lÀgenhet. Vilket du vÀljer Àr en smaksak, men ett tips Àr att se vad andra gÀster tycker. FÄ andra destinationer har sÄ mÄnga gÀster som Àr sÄ nöjda med sÄ mycket: resan, maten, strÀnderna, boendet, gÀstfriheten. Och mÄnga av vÄra hotell Àr inte större Àn att man lÀr kÀnna vÀrdfamiljen, som gÀrna delar med sig tips om bÄde restauranger, utflykter och strÀnder.

Stranden i Brela

LÀngs med stranden i Brela löper en skuggig strandpromenad dÀr smÄ strÀnder och badplatser avlöser varandra. Om du tycker om att snorkla har du kommit rÀtt, hÀr Àr vattnet sÄ klart att sikt pÄ tjugo meter inte Àr ovanligt, och bland bottens klippor och stenar finns mycket att se.

Ät gott i Brela

Det kroatiska köket har lÄnat mycket frÄn Italien, med bÄde pasta, pizza och risotto pÄ de flesta menyer. Du hittar ocksÄ impulser frÄn Balkan i allt som kommer frÄn grillen, och nÀrheten till havet Àr Ànnu en inspiration i köket. I Brela Àter du bÄde gott och billigt pÄ nÄgon av byns lokala restauranger, som precis som hotellen ofta Àr familjeÀgda.

UpptÀck Kroatien

FrÄn Brela Àr det bara att gÄ upp till Adriatiska kustvÀgen, dÀr det gÄr bussar bÄde till Split eller söderut till Makarska och Dubrovnik. Du kan ocksÄ följa med pÄ nÄgon av vÄra arrangerade utflykter dÄ du pÄ köpet fÄr en guide som kan berÀtta mer om landet. Passa ocksÄ pÄ att resa med bÄt ut till öarna strax utanför kusten, till exempel Hvar med sina vackra stÀder, eller Brac, dÀr du finner en av Kroatiens vackraste strÀnder.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rt boende
 • Mycket nöjda gĂ€ster
 • Fina strĂ€nder
 • Kristallklart badvatten
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Brela

VĂ€der
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
StrÀnder
Kroatiens strÀnder bestÄr ofta av klippor eller rundslipad sten, vilket ger ett kristallklart vatten. Badar man frÄn klippor eller strÀnder med stora stenar Àr det bra att ha badskor som finns att köpa pÄ plats. I nÀrheten av Brela ligger den bÀsta stranden, Punta Rata, och det Àr aldrig svÄrt att hitta en plats i skuggan eftersom pinjetrÀden vÀxer nÀstan hela vÀgen ner till vattnet.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Brela kan du resa under sommarsÀsongen (maj-oktober) med Vings charterresor.

Du kan Àven resa till Brela med Ving pÄ reguljÀra flygresor med valfria reslÀngder frÄn april till november.

Flygen landar pÄ flygplatsen utanför Split.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Brela. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Splits flygplats till ditt hotell Àr ca 1,5 till 2 timmar (ca 66 kilometer), beroende pÄ trafik, antal hotellstopp och om chauffören tar motorvÀgen eller kustvÀgen. Ofta gÄr transfern via Baska Voda och dÄ blir restiden nÄgot lÀngre, ca 2 timmar och 30 minuter. Under högsÀsong Àr det inte ovanligt att transfertiden blir betydligt lÀngre pÄ grund av trafiksituationen. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljÀrflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
Brela har fÄ men bra restauranger att Àta mat pÄ. Caféer och glassbarer hittar man alltid nere vid vattnet.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lÄng och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor Àr lika viktiga rÄvaror som kött, fisk och skaldjur. MÄnga traditioner har blandats genom Ären och man kan spÄra influenser frÄn bÄde Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien mÀrker man speciellt av det italienska, dÄ nÀstan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur pÄ menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag frÄn ca kl
.... 18.00, men kroaterna sjÀlva Àter, liksom italienarna, gÀrna sena middagar. Restaurangerna stÀnger i allmÀnhet runt 24.00. Serviceavgiften Àr 10 procent och Àr oftast inte inkluderad i notan. Dricks Àr inte sÀrskilt vanligt hÀr, men om du Àr riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

PrisnivÄn i Dalmatien Àr fortfarande behaglig. En cappucino kostar sÀllan mer Àn 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerÀtters middag pÄ en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna Àr generösa och servicen i allmÀnhet bra.

Vill man prova pÄ den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en Àkta "konoba". De bÀsta ligger oftast en bit utanför sjÀlva centrum och för att komma dit krÀvs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengÀld fÄr man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en hÀrligt kroatisk miljö. Det Àr oftast hÀr lokalbefolkningen Àter, och som vi alla vet Àr ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du Àn besöker i Dalmatien finns nÀstan alltid pasta/pizza eller enklare rÀtter att bestÀlla för ca 40 kuna. DÀrför har vi, nÀr vi satt vÄra prisindex, istÀllet utgÄtt frÄn restaurangens specialiteter, alternativt de rÀtter som övervÀger pÄ menyn. De flesta restauranger erbjuder bÄde kött- och fiskrÀtter och för att fÄ se en komplett meny mÄste man oftast gÄ in i restaurangen. Det Àr ovanligt att menyn hÀnger ute vid entrén. Kom ihÄg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta bestÀlls separat. Att Àta bröd, kruh, till maten Àr en regel.

Ett enkelt och billigt sĂ€tt att stilla sin hunger Ă€r att besöka nĂ„gon av de mĂ„nga pizzeriorna. De pĂ„minner mycket om de italienska, och Ă€r du sugen pĂ„ pasta kan du oftast ocksĂ„ fĂ„ detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som mĂ„nga kroater Ă€ter till frukost. Annan populĂ€r snabbmat Ă€r cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och raĆŸnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

BÄde fisk och skaldjur hÄller mycket hög kvalitet i Dalmatien och Äterkommer pÄ de flesta menyer, i mÄnga olika varianter. De orientaliska influenserna Àr tydliga i förkÀrleken för grillade rÀtter, och fÄr du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en frÀsch sallad.

Olivolja

I Ärhundraden har olivolja anvÀnds bÄde i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av mÄnga rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i sÄvÀl snabbköp som i souvenirshoppar - dÄ i vackra flaskor. Eller, om du Àr ute och kör lÀngs vÀgarna pÄ Hvar eller innanför kusten, sÄ finns smÄ stÄnd och gÄrdar lÀngs vÀgen som sÀljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut Àr skinkan som gjort sig vida kÀnd för sin smak, men ocksÄ för hur den framstÀlls. FrÄn det sÀtt man föder upp grisarna pÄ (med mycket kÀrlek), till sÀttet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan lÄter det torka i "buravinden" - den friska vinden frÄn norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna kÀnna skillnaden i smak mellan den prsut dÀr grisarna fÄtt "hemlagad mat" och den dÀr de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fÄrost inlagd i olivolja, och finns pÄ mÄnga restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta Àr ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller Àpple. Ett perfekt mellanmÄl som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som sÀljs rakt över disk, som vÄr varmkorv ungefÀr, denna rÀtt hÀrstammar dock ursprungligen frÄn Bosnien.

Cevapcici

KöttfĂ€rsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen frĂ„n Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgÄrdsbord i miniatyr. BestÀll detta och du fÄr en tallrik med oliver, prsut, fÄrost, ofta nÄgra sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin Àr det perfekta tillbehöret. UtmÀrkt val om man tycker det Àr för varmt för att Àta lagad mat.

Peka

En bakad rÀtt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, blÀckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök Àr stÄende ingredienser, men andra rotfrukter kan gÀrna följa med om de finns tillgÀngliga. MÄste oftast förbestÀllas pÄ restaurangerna dÄ det Àr ett riktigt lÄngkok som krÀver flera timmar.

Buzzara

Detta Àr egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen Àr tillagad i en mustig sÄs med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man fÄ bara sÄsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger pÄ att köttet fÄr sjuda lÀnge pÄ lÄg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns pÄ de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras pÄ en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast Àven pommes frites.

Risotto

PÄminner om den italienska risotton, men Àr ofta lösare i konsistensen och innehÄller inte alltid ost. En utmÀrkt och billig lunchrÀtt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) pÄ de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lÀr man kÀnna inte bara genom att resa runt i det, utan ocksÄ genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker pÄ ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar stÀdernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 pÄ morgonen sÄ att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stÀngningstid Àr kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen Àr stark, och priserna Àr bara ungefÀr en tredjedel av de svenska. Bra att veta Àr att dessa caféer sÀllan serverar mat.
Kava – Ă€r det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna sjĂ€lva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa ĆĄlagom – kaffe med grĂ€dde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna Ă€r ljusa lager. Karlovacko, laĆĄko och OĆŸujsko Ă€r tre kĂ€nda mĂ€rken. Tomislav Ă€r en mörk ölsort. MĂ„nga vĂ€lkĂ€nda sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas pĂ„ licens i Kroatien och Ă€r lĂ€tta att fĂ„ tag i. Malo pivo (liten öl) innebĂ€r vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende pĂ„ storlek och mĂ€rke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. TvĂ„ kroatiska drycker med öl som bas Ă€r radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lÄng tradition av vinproduktion, och hÀr finns mycket att upptÀcka och uppleva för alla som uppskattar vÀlgjorda viner. NÀstan varje region producerar sitt eget vin och Poƥip, Grk och Plavac Àr tre kÀnda mÀrken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bÀsta och mest prisvÀrda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren.... Kroaterna sjÀlva spÀder gÀrna ut vinet med lite vatten. PopulÀra vinbaserade drinkar Àr bambus (rödvin och cola) och gemiƥt (vitt vin och kolsyrat vatten).

NÄgra lokala spritsorter Àr Sljivovica (plommonbrÀnnvin), Viljamovka (pÀronlikör), Medovina (honungsbrÀnnvin) och Maraskino (körsbÀrslikör frÄn Zadar). Rakija Àr lokalt brÀnnvin, och hembryggda varianter sÀljs lite överallt.
Brela har inget stort nattliv med klubbar och stora barer utan lockar istÀllet med smÄ caféer och barer i en lugn atmosfÀr.
Shopping
Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella "Vinotecas" affĂ€rer, dĂ€r du till och med kan fĂ„ provsmaka det vin du Ă€r intresserad av. De flesta Vinotecas affĂ€rer sĂ€ljer ocksĂ„ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Prutning förekommer ibland pĂ„ marknaderna men inte annars. Det pris som stĂ„r pĂ„ prislappen i affĂ€rer och butiker Ă€r det som gĂ€ller. Prsut - lufttorkad skinka - Ă€r skinkan som gjort sig vida kĂ€nd för sin smak och pĂ„minner om liknande skinka i Italien, fast till lĂ€gre pris – vĂ€rt att köpa hem. I Baska Voda Ă€r marknaden och nĂ„gra fĂ„ affĂ€rer koncentrade till hamnomrĂ„det. I Gradac och Brela Ă€r shoppingen mycket begrĂ€nsad till nĂ„gra smĂ„ mat- och souvenirbutiker.

Shopping i Split-omrÄdet

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar pÄ det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna Àr noga vad de har pÄ sig och de klÀr sig snyggt. KlÀder, skor och vÀskor Àr oftast italienska. MÄnga kÀnda mÀrkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split pÄ och i nÀrheten av Marmontova, men priserna Àr inte mycket lÀgre Àn i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmÀrkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av bÄde engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sÀttet att hitta dit Àr att frÄga pÄ TuristbyrÄn i Peristylen. Ute i förorterna finns ocksÄ flera populÀra shoppingcenter. Det största heter City Center One som bÄde har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. En del har egna vinkÀnnare som samtidigt berÀttar om vinet, samt hjÀlper dig att hitta rÀtt. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bÀsta och mest prisvÀrda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill sÀga pÄ nÄgon av vingÄrdarna i inlandet. En bra butik för Àt- och drickbara souvenirer i Split ligger pÄ peristylen, pÄ höger sida om man kommer frÄn JÀrnporten.

Olivolja

NÄgot som Kroatien Àr kÀnt för! Den bÀsta olivoljan kommer enligt tradition frÄn Tar, ca tio kilometer norr om Porec, dÀr den har framstÀllts i Ärhundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i sÄvÀl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vÀgarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis Àven köpa den dÀr. Ofta finns smÄ stÄnd lÀngs med vÀgen dÀr man kan stanna till och fÄ ett bra pris pÄ den dÄ ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmÀnnen kallar brandy, alltsÄ ett destillat pÄ fruktbas, Àven om den för det mesta Àr gjord pÄ druvor. Den smaksÀtts ofta med kryddor eller örter och serveras gÀrna som en digestif. Rakija tillverkas pÄ var och varannan gÄrd och sÀljs pÄ de flesta marknader och frÄn smÄ stÄnd vid vÀgkanten. Smaken varierar frÄn utmÀrkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. PĂ„ marknaderna kan du hitta allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy frĂ„n Istrien, honung med mera. NĂ€rmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. DĂ€r kan man köpa allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man sĂ€ger att det man inte hittar pĂ„ marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split
)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast Àr olika former av broderier, ofta tillverkat och sÄlt av smÄ gummor som sÀtter upp ett improviserat stÄnd dÀr det passar sig. Den konstintresserade kan ocksÄ ta sig en tur i palatsets f.d. kÀllare dÀr allsköns souvenirhandlare satt upp sina stÄnd. LÀngst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnÀrer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland pÄ marknaderna men inte annars. Det pris som stÄr pÄ prislappen Àr det som gÀller, och det Àr sÀllan nÄgon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom frÄn Kroatien? Den bars frÄn början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika fÀrgerna skilja ut sig frÄn andra soldater. FransmÀnnen kopierade modet redan pÄ 1600-talet och sÀttet som man knöt scarfen pÄ kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips Àr en bra souvenir och för att det ska vara helt rÀtt, kolla att det stÄr Made in Croatia pÄ den.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Olika aktiviteter som dykning, vattensporter, tennis, ridning, cykling och vandring finner du i och omkring Brela. Den som vill ha mera fart, Àgnar sig Ät forsrÀnning i Omiƥ, som kan bestÀllas direkt frÄn Baƥka Voda, Brela eller VingvÀrden. De som tycker att det rÀcker med vanliga bad passar pÄ att besöka en av Kroatiens bÀsta strÀnder, som ligger utanför Omiƥ.
Brela ligger cirka 15 kilometer nordvÀst om Makarska, mellan Biokovobergen och Adriatiska havet och erbjuder mÄnga sevÀrdheter runt omkring. Ett tips Àr att ta bÄten ut till öarna strax utanför kusten, Hvar med sina vackra stÀder, eller Brac, dÀr du finner en av Kroatiens vackraste strÀnder.

Gamla stan i Dubrovnik

Under 1200-talet var Dubrovnik en stormakt i denna del av Medelhavet och alltsÄ ocksÄ en viktig knutpunkt för handel. Stadens ringmur Àr en sevÀrdhet i sig sjÀlv, och trots att staden drabbades av en jordbÀvning 1667, klarade sig mÄnga byggnadsverk, bland dem ringmuren. Dubrovnik fick en vÀlförtjÀnt plats pÄ Unescos vÀrldsarvslista i slutet av sjuttiotalet. FrÄn Baska Voda och Makarska kan resa med buss söderut, en resa pÄ nÀrmare fyra timmar. Enklare och snabbare Àr att följa med pÄ en organiserad utflykt, som gÄr fortare dÄ bussen kör direkt.

Plitvicesjöarna

Detta Ă€r en nationalpark med 16 smĂ„ sjöar, förbundna av vackra vattendrag och forsar. De Ă€r ett absolut mĂ„ste att besöka om du Ă€r i Brela. I omrĂ„det finns Ă€ven grottor, skog och mĂ€ngder av olika vĂ€xtarter – en del av dem endemiska. Plitvicesjöarna hamnade pĂ„ Unescos vĂ€rldsarvslista 1979.

Diocletanius palats och det medeltida Split

MÄnga av de fornlÀmningar som du Äterfinner i den gamla stadskÀrnan hÀrstammar frÄn sen romartid, Àven om den imponerande katedralen byggdes först pÄ 1500-talet. Hela gamla stan i Split Àr ett av vÀrldens största och bÀst bevarade monument frÄn romartiden. Denna storslagna sevÀrdhet uppmÀrksammades av Unesco 1979.

Historiska sevÀrdheter i stadskÀrnan i Trogir

Delar av Trogirs stadskÀrna Àr över 2000 Är gammal. Staden ligger inklÀmd pÄ en liten ö mellan ön Ciovo och fastlandet, bara nÄgon halvmil frÄn flygplatsen i Split. I jÀmförelse med mycket annat Dalmatien Àr den en nykomling pÄ Unescos, dÀr den hamnade 1997.

St. Jakobskatedralen i Sibenik

Katedralen uppvisar en sÀregen blandning av gotisk byggnadsstil och renÀssans. Den byggdes under Ären 1431-1535 och kÀnnetecknas av sin unika stenkupol, liksom de grimaserande mÀnniskoansikten som dekorerar katedralens utsida.

Stari Grad-fÀlt pÄ ön Hvar

Det var greker frÄn ön Pharos som koloniserade detta omrÄde runt 300 f.Kr. Mycket har inte Àndrat sig sedan dess, som till exempel vinodlingarna och olivlundarna. Den geometriska uppdelningen av mark kÀnns ocksÄ igen, tillsammans med en del mer eller mindre bevarade byggnadsverk.

Krka vattenfall

En sevÀrdhet du inte fÄr missa. Detta vattenfall ligger i den underbara Krka Nationalpark, och den som vill kan följa fallen pÄ deras vÀg över 17 naturliga barriÀrer.

Imotski

Om du vill veta vad som finns pÄ andra sidan Biokovobergen Àr det vÀrt att hyra en bil och Äka till byn Imotski. Kör frÄn Brela och Baƥka Voda mot Split. Efter Brela kör du inÄt landet, och hÄll lite Ät höger, mot berget. Du kommer se en skylt dÀr det stÄr Imotski. Det Àr runt 50 kilometer att Äka, men nÀr du Àr framme vÀntar de berömda sjöarna, en blÄ och en röd. Dessa bildades troligen som enorma slukhÄl och skapade dessa flera hundra meter djupa sjöar. Du kan rÀkna med ungefÀr en timme i bil frÄn frÄn Brela eller Baƥka Voda till Imotski.

Sveti Jure och Biokovoberget

Berget Biokovo, 1.762 meter högt, Àr en del av den vackra fonden till Makarska rivieran. PÄ bergslÀtten finns 30 olika dÀggdjur och över tusen olika vÀxtarter. Det Àr möjligt att ta sig upp pÄ den högsta bergtoppen, Sveti Jure (= Saint Josef), dÄ Kroatiens högst liggande bilvÀg leder hela vÀgen upp. FrÄn Makarska Àr det ca fyra mil att Äka. VÀgen Àr smal och slingrig, men mycket vacker! SvÀng vÀgen upp mot Biokovos topp frÄn södra sidan av Makarska, förbi en stor KonsumaffÀr.

OmiĆĄ

Det Àr bara ca 25 kilometer frÄn Brela och Baƥka Voda till den idylliska piratbyn Omiƥ och dess sevÀrdheter. Pirater hade Omiƥ som bas i mÄnga hundra Är nÀr de attackerade bÄtar i Adriatiska havet.
Omiƥ har anor frÄn 1500-talet och har drygt 6000 invÄnare. HÀr finns en intressant marknad och mÄnga vackra gamla byggnader, som till exempel fÀstningen Fortica, med fin utsikt över Omis och Cetinafloden. Det finns lokalbussar till Omiƥ, har du egen bil tar det ca en halvtimme Brela, och lika lÄng tid frÄn Split.

Trogir

Trogir ligger ca 75 kilometer norr om Brela men bara fem kilometer frĂ„n flygplatsen. Staden Ă€r full av smĂ„ och stora sevĂ€rdheter. Staden lĂ„g ursprungligen pĂ„ en liten ö som var en knapp halvkilometer lĂ„ng och hĂ€lften sĂ„ bred. Stadsmuren och mĂ„nga av husen i centrum uppfördes under Venedigs styre frĂ„n början av 1400-talet till slutet av 1700-talet. St. Lovros vackra katedral Ă€r ett undantag dĂ„ den stammar frĂ„n 1200-talet, Ă€ven om portarna och altartavlorna sannolikt Ă€r av yngre datum. Är man intresserad av renĂ€ssanskonst Ă€r detta ett hett tips. Stadens hamn Ă€r osannolikt idyllisk, och under sommaren Ă€r den full av lustjakter frĂ„n hela vĂ€rlden.
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser mellan kustbyarna och Split, bÄtförbindelse till nÀrliggande öar som Brac och Hvar samt taxi mellan byarna.

Buss

BussnÀtet i Dalmatien Àr i allmÀnhet bÄde pÄlitligt och punktligt, Àven om det pÄ öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora stÀder som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) gÄr det ocksÄ fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig nÄgonstans pÄ kvÀllen, kanske till nÄgon konoba som ligger utanför stan Àr det taxi eller egen bil som gÀller. Detsamma gÀller mÄnga av de smÄ byarna i inlandet.

Taxi

Det gÄr alltid bra att bestÀlla taxi frÄn hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna Àr Àrliga, trevliga och pÄlitliga. Att pruta pÄ priset eller försöka fÄ "special price" förekommer inte hÀr. Du kan i allmÀnhet lita pÄ taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sÀtt att ta sig fram pÄ öarna. Det finns fina cykelvÀgar till badplatserna som ligger en bit utanför sjÀlva stadskÀrnan. FrÄga pÄ ditt hotell efter nÀrmaste cykeluthyrare.

BĂ„t

Det finns bra fungerande bÄtlinjer, bÄde lokala och internationella. Det finns ocksÄ ett stort utbud av organiserade bÄtutflykter. PopulÀrast Àr de sÄ kallade "fish picnics" som erbjuds bÄde i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns ocksÄ heldagsturer med olika upplÀgg, t.ex. med ett uppehÄll vid Zlatni Rat.
Split Àr det stora navet nÀr det gÀller bÄttrafik ut till de mÄnga öarna. Vill du Äka direkt frÄn en ö till en annan Àr möjligheterna ofta begrÀnsade, och det kan vara svÄrt att Äka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det Àr vanliga fÀrdmedel bland kroaterna sjÀlva. FrÄga alltid efter hjÀlm! I Kroatien Àr det nÀmligen inte sjÀlvklart.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs men stannar du lÀngre Àn 90 dagar behöver du registrera uppehÄllsrÀtt. För mer information hÀnvisar vi till Kroatiens ambassad pÄ telefon 08-440 52 80.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Kroatien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende pÄ kroatiska hotell betalar en turistskatt pÄ cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslÀngder pÄ en till fyra veckor) Àr dessa belopp inrÀknade i priset och du behöver alltsÄ inte betala dem pÄ plats. Om du reser med reguljÀrflyg (flexibel reslÀngd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). Det finns uttagsautomater i Brela.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

SprÄk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnÀringen talar Àven tyska och engelska.

Övrigt

Det finns mÄnga backar, nivÄskillnader och trappor pÄ samtliga resmÄl. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsÀsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik pÄ vÀgarna juli-augusti dÄ mÄnga tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig pÄ resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lÀgga batterierna i handbagaget! VÀckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resvÀska du ska checka in pÄ Splits flygplats. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Brela