Karibien

Patriks smultronställen i

KARIBIEN

Första morgonen i Karibien är magisk

Den första morgonen i Karibien är alltid lika magisk. På grund av tidskillnaden vaknar jag alltid tidigt, hur pigg som helst, och går ner på stranden för en promenad medan solen går upp.

Text: Patrik Marklund Foto: Patrik Marklund och Vings bildarkiv

Morgonpromenaden har blivit en rutin sedan mitt första besök i Karibien i slutet av 80-talet. Sedan dess har det blivit några besök varje år och hur många det blivit sammanlagt har jag tappat räkningen över. Men jag vet att jag hunnit med att besöka alla resmål vi har eller har haft i vårt program. Dessutom de flesta andra öar i Karibien vid ett eller flera tillfällen. I ärlighetens namn finns det inte så många av de bebodda öarna som jag inte besökt.

Karibien dras lätt över en kam men inget kunde vara mer fel. För det är stora skillnader mellan de olika öarna och länderna. Klimat, natur, kultur, historia, språk, befolkning – det är mycket som skiljer sig åt mellan de olika öarna. Det enda gemensamma jag kan komma på är den sköna stämningen. Karibien är nämligen helt fel om du gillar att jäkta och ha bråttom.

Så när nu utbudet av resor till Karibien ökar, eftersom fler vill resa dit, inser jag att det kan vara svårt att välja vart man ska åka. För allt ser ju så otroligt coolt ut (och det är det också). Så jag passar på att dela med mig av några tips på vad som finns att se och göra.

Håll tillgodo!

Bästa stranden

I Karibien finns fler av världens absolut finaste stränder. Stranden i NegrilJamaica, Negril Beach, är en av de stränder som vanligtvis kommer med på topplistan över världens finaste stränder. Bara det faktum att stranden startar i en bukt med namnet Bloody Bay gör resan värd. Sedan är det 11 kilometer kritvit korallsand, turkosblått vatten och i bakgrunden spelas alltid reggae och ska.

Men sanden är precis lika kritvit på till exempel Tulumstranden i Mexiko, Eagle Beach på Aruba, Bayahibe i Dominikanska republiken, på Grace Bay i Turks & Caicos eller på Orient Bay på St Martin.

Stranden i Negril Beach på Jamaica

Stranden i Negril Beach på Jamaica

Citytips

Att HavannaKuba är en fantastisk stad känner nog de flesta till. Men låt mig i stället tipsa om Santo Domingo i Dominikanska republiken. Zona Colonial, den gamla stadsdelen, är med på UNESCO:s världsarvslista och här finns över 300 byggnader i spansk kolonialstil. Här finns dessutom massor av trevliga restauranger och barer samt ett riktigt bra rommuseum. På Museo del Ron y la Caña i Zona Colonial kan man få både smakprover samt en inblick i rommens historia.

Men du hittar också spännande shopping, restauranger och intressanta platser i Havanna, i San Juan på Puerto Rico, i Willemstad på Curaçao, i chica Gustavia på St Bart och i superpittoreska Grand Case på St Martin.

Santo Domingo i Dominikanska republiken

Santo Domingo i Dominikanska republiken

Roligt att göra

Att det finns bra möjligheter till snorkling i Karibien kommer kanske inte som någon överraskning. Men att den kanske mest spektakulära snorklingen finns i ”skogsjöar” på Yucatan-halvön i Mexiko kanske förvånar. ”Skogsjöarna” kallas mer korrekt cenotes och erbjuder fantastisk snorkling i kristallklart vatten och ofta med möjligheten att snorkla in i grottsystem.

Men du kan också klättra i vattenfallen Dunns River Fall utanför Ocho Rios på Jamaica, titta på klippdykarna vid Rick’s Cafe på samma ö, snorkla med rockor i Stingray City på Grand Cayman eller klättra högt uppe bland trädtopparna på Loterie Farm på St Martin.

Bästa maten

Mat är en viktig del av resan och man kan äta både gott och billigt i Karibien. Även om jag ätit på många riktigt fina restauranger har jag mina bästa matminnen från enkla lokala matställen.

Som exempelvis Zeerover i fiskeläget Sanvaneta på Aruba. Det är en enkel och billig restaurang utan meny. Borden står på fiskelägets brygga. Alla med havsutsikt. Här serveras bara pinfärsk catch of the day (alltså bara seafood) och man äter med fingrarna. Man beställer och betalar i ”kiosken” vid entrén. Sedan bärs det ni beställt ut i det öppna köket på bryggan för tillagning. Till det beställer man öl/läsk/vatten (vin och sprit har de inte), nyfriterad pommes, nybakt bröd eller stekta plataner och en mängd spännande såser. Notan brukar stanna på ca 100 SEK/person.

Är du ute efter klanderfri service och vita dukar – gå någon annanstans. Vill du ha god lokalproducerad mat och en väldigt lokal upplevelse där du kan komma i shorts och flip-flops är det här ett kanonställe.

Men det går lika bra att äta jerk på Scotchies på Jamaica, Bake’n’shark i Maracas Bay på Trinidad, Kabritu Stoba (getgryta) på matmarknaden i Willemstad eller på någon av alla Lolo’s i Grand Case på St Martin.

Mat på Jamaica