Se hotell (3)

Resor till Tulum

Längtar du efter en varm och avkopplande semester? Välkommen på en resa till strändernas och sevärdheternas Tulum.
Tulum ligger några mil söder om Playa del Carmen och sägs ha en av världens bästa stränder, men är nog mest känt för de spektakulära mayaruiner som från en höjd vid stranden blickar ut över havet. Men de är bara några skäl till att resa hit. Tulum lockar med mycket mer än så.

Mayaruiner och mysiga stränder

Stränderna i Tulum börjar strax nedanför mayaruinerna och fortsätter sedan söderut, här och där avbrutna av klippiga uddar, eller steniga partier som delar in kusten i en lång rad mysiga stränder med bländvit sand och azurblått hav. Det är här man bor, på något av de hotell och cabanas som ligger inbäddade i grönskan utmed strandpromenaden. Stämningen är precis sådär skönt avspänd som den bara blir i Mexiko, och även om det finns mycket att se och göra så är "mañana" ett ord du kommer att lära dig fort under din resa, liksom konsten att ta en tupplur i hängmattan. Uppe vid huvudvägen, ett stycke från stranden, ligger Pueblo Tulum, en liten by med lokala restauranger och butiker. Hit tar man sig gärna för att äta gott och billigt eller för att botanisera bland det vackra mexikanska hantverket som är både färgstarkt och välgjort.

Koraller och cenoter

Korallrevet utanför Tulum tillhör världens längsta, med en otrolig artrikedom och skönhet, och många av Tulums besökare lägger sin resa hit enbart för att dyka och njuta. Men det slutar alltid med att de också upptäcker hur mycket det finns att se även på land. Inne i djungeln väntar cenotes, där man kan både bada och dyka i färskvatten, och inte långt från Tulum ligger Sian Ka'an, en naturpark där man kan studera djur- och växtliv på nära håll. Nöjen av ett helt annat slag väntar i Playa del Carmen, dit det är enklast att resa med lokalbussen, om man tycker att nöjeslivet i Tulum är för stillsamt.
Bra att veta
 • Kombinera resmål
 • Hotell på stranden
 • Milslånga sandstränder
 • Bra vindsurfing
 • Lokala restauranger
 • Lugn och ro
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Tulum

Stränder
Stränderna i Tulum börjar strax nedanför mayaruinerna och fortsätter sedan söderut, här och där avbrutna av klippiga uddar eller steniga partier som delar in kusten i flera mysiga stränder, samtidigt som de är perfekta för snorklaren, med mycket att se under ytan. Sanden är i allmänhet finkornig, och flera av stränderna är ganska långgrunda. Den mest besökta stranden heter Paradise Beach.

Sol och bad i Mexiko

Utan överdrift kan stränderna längs Mexikos karibiska kust sägas vara några av världens vackraste: långa, vita strandremsor med finkornig korallsand och turkosblått vatten. Riviera Mayas kust besöks av soldyrkare, familjer och sportutövare för sina badvänliga, välskötta korallsandstränder. En del har också äran att ta emot någon av de sköldpaddsarter som under sommarmånaderna lägger sina ägg i sanden. Här är det badvarmt året om och de breda, vita stränderna är skyddade mot större vågor av de närliggande korallreven. Under blåsiga dagar samlas många vindsurfare utanför reven. Vattnet passar bra för både snorkling och dykning, även om öarna Cozumel, Contoy och Isla Mujeres anses som bättre.
Färgskalan går i flera turkosa toner i det klara, dyk- och snorkelvänliga vattnet med en sikt på upp till 30 meter. Det finns några strandklubbar med servering och faciliteter, men även strandpartier där en lite mer avskild plats går att finna. Stränderna i sig är statliga och öppna för alla, men kan ha tillträde endast genom privat mark. Efter kusten finns flera exempel på detta med stora hotellanläggningar. Några stränder är endast tillgängliga från havssidan, med båt.

Cancun - kännetecknas av sina cenotes

Området runt Cancun kännetecknas av sina "cenote", vattenöppningarna, som ofta ligger någon kilometer in från kusten. De är alla olika, men har klart, lite kallare vatten, och i många av dem går det bra att bada. Gå dock aldrig ner i en cenote utan den organiserade operatörens godkännande, då stabiliteten alltid måste säkerställas. Några cenotes har stalaktiter och visar sig som grottöppningar, källor eller små laguner. De är trevliga att utforska med cyklop, även om antalet fiskar är begränsat. Anlitar du en specialiserad guide finns det även möjlighet till att dyka och utforska de vattendrag och grottöppningar som finns i anslutning till cenoterna.

Sjöborrar och sjögräs på stränderna

Sjöborrar och maneter förekommer periodvis vid många stränder. Tång och sjögräs kan spolas upp på stränderna i stora mängder. Detta beror på rådande väderförhållanden och är inte möjligt att förutsäga.
Mat, dryck och nattliv
I Tulum finns ett mindre utbud av restauranger längs stranden. Uppe i byn finns flera små restauranger där du kan prova på lokal, mexikansk mat.

Mat och dryck i Mexiko

Den mexikanska maten är välsmakande, men inte alltför kryddad. Kryddorna står istället bredvid i form av olika såser (salsa). Den starkaste kryddan är den gröna chili habaneron. Den mexikanska maten finns väl representerad med tacoställen, husmanskost och specialiteter från Yucatan. Maträtterna är ofta lagade från gamla recept, som gått i arv i generationer och innehåller råvaror från regionen som chaya, besk apelsin och achiote.

Typisk mexikansk mat

Den mest typiska maträtten är kanske "cochinita pibil", vilket är kött marinerat i achiotekryddor och besk apelsin. På gatorna kan man se hur små paket, inslagna i bananblad säljs från stora, rykande grytor. Detta är "tamales", gjorda på majsmassa med köttfyllning. Innehållet i de små pumpafröna används malda i papadzules. Men den mest kända mexikanska rätten är nog ändå chili con carne, det vill säga oxkött i stark chilisås med massor av bönor. Mexikanerna är dock inte så bra på kött, så blir du sugen på en god köttbit, gå då till någon av de många argentinska restaurangerna. Det många känner till av det mexikanska köket är Tex Mex, vilket är mexikansk mat på amerikanskt vis. Men här kan du prova på den äkta varan!

Mexikansk husmanskost

Citronkycklingsoppa, fläsk med svarta bönor och puchero är vanlig husmanskost. Pucheron liknar vår kött- och rotsaksgryta, men innehåller aromatiska kryddor och serveras med limemarinerad rädisa och gult ris som mosas ihop till en "puch". En rätt som förr var vanlig är "sic de venado" gjord på rådjuret som nu hotas av utrotning. Nuförtiden görs den på nötkött. Ute i byarna äts ibland bältdjur, som när jordarna svedjebrändes ibland blev helstekta i sitt skal då de gömt sig i sin håla. "Pan de cazon" är en slags pirog på hajkött, och ser man något som heter "panuchos" och "salbutes" så är de andra vanliga rätter gjorda av majsmassa. Ett antal drycker har framställts här genom åren, en sådan är Xtabentun.

Majs - fortfarande basen i det mexikanska köket

Majs odlades i Mexiko redan för tre tusen år sedan och är fortfarande basen i det mexikanska köket. Nedan några typiska mexikanska rätter, många känns kanske igen från de nya influenser som berikar vår svenska kost:
• Tortilla – Tunt, runt majsbröd. Finns även bakat på vetemjöl, "tortilla de harina".
• Tacos – Tortillas fyllda med kött av kyckling, gris eller nöt.
• Totopes – Hårda majstortillas (majschips) som doppas i olika såser.
• Tamales – Kyckling eller bönor inbakade i majsdeg och invirade i bananblad.
• Burritas – Skinka och ost invikt i en tortilla.
• Quesadillas – Ost i en tortilla.
• Enchiladas – Rullade, friterade tortillas med olika typer av fyllning.
• Nachos – Totopes med bönor och smält ost.
• Fajitas – Strimlad kyckling, nötkött eller räkor med grönsaker som rullas i tortillas.
• Guacamole – Mosad avokado med hackad lök och tomat.

Ovanligare rätter

Några andra rätter som kanske är mera av nyhetens behag:
• Pollo en mole –Kyckling med sås gjord på ett stort antal kryddor, örter, chili och kakao.
• Pollo pibil – Kyckling tillagad på mayaindianernas vis. Kycklingen läggs i bananblad tillsammans med tomat och lök samt frön från en växt som heter Bixa orellana. Fröerna ger ifrån sig röd färg. Alltsammans läggs sedan ner i en grop och täcks med kol. Numera lagas rätten allt oftare hemma i köket.
• Sopa de tortilla – Kycklingbuljongsoppa med tortillas, hackad tomat och avokado. Toppas med lite smält ost och grädde.
• Cochinita pibil – Fläskkött kokat i sitt eget spad med achiote och pressad citron/apelsin. Achiote är fröna från Bixa orellana.
• Salsa mexicana – Hackad tomat, lök, chili och koriander. Används som smaksättare till maten.
• Frijoles – Mosade bruna bönor, frijoles refritos.
• Ceviche – Marinerad skaldjurssallad med lök, tomat och chilipeppar.
Tulum är ett riktigt avslappnat resmål och nattlivet är inte särskilt omfattande. Det finns dock några små små barer längs med den lilla hotellzonen, där man kan ta en öl eller två.
Shopping
Tulum är en liten by så här finns inga enorma köpcentra, men i Tulums centrum finns möjlighet till enklare shopping av både det ena och det andra. Här finns små supermarkets och små butiker som säljer hängmattor, strandkläder och liknande. Om du vill ha ett större utbud är det bättre att ta sig till Playa del Carmen eller Cancun.
Sport och Träning
Tulum är först och främst en plats för dig som verkligen vill koppla av på semestern, de aktiviteter som erbjuds handlar mest om olika vattensporter. Här kan du segla, vindsurfa, snorkla eller varför inte dyka.

Snorkling

Xpu-ha är en lång och mycket vacker strand med mycket bra snorkling. Xel-ha är en park där du kan hyra snorkelutrustning. Här erbjuds också guidade turer till de bästa snorklingsplatserna. I parken finns också ett par promenadslingor, spännande cenotes, en inbjudande flod och hängmattorna där du kan koppla av i skuggan.
Aktiviteter och sevärdheter
I Tulum är det en upplevelse i sig att själv ta en promenad längs stranden eller besöka ruinerna i Tulum. Vill du uppleva mer, ska du åka till Playa del Carmen.

Akumal - liten ort med vacker strand

Akumal är en liten ort med en mycket vacker strand. Här finns dykcenter, hotell och annat. Stranden i Akumal är perfekt för snorkling och dykning.
Den stora, och enda, sevärdheten i Tulum är mayaruinerna ute på klipporna vid havet. Hit tar du enklast en taxi och efter att ha betalat inträde får du gå några hundra meter ner till de väl skyltade ruinerna på ett flera hektar stort område omgivet av en imponerande mur. Dessa ruiner är bland de bäst bevarade på hela Yucatanhalvön och är därför ett mycket populärt utflyktsmål såväl bland turister som bland befolkningen.
Hur du tar dig runt
I Tulum kan du ta dig runt med taxi och buss, men i allmänhet är det taxi som gäller. I hotellets reception kan du få hjälp att beställa en. Bussarna kör från huvudvägen vid avtagsvägen ner till själva byn, men hit måste du fortfarande ta dig med taxi. Det finns också minibussar, så kallade "collectivos", som också går ner till strandvägen, men från en annan plats och kör endast enstaka gånger i timmen.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se.

För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Karneval

Den årliga karnevalen engagerar de flesta invånare på Cozumel och i Playa del Carmen. Under karnevalsdagarna, vanligtvis 5-7 dagar i slutet av februari och början av mars, är det livligt på gatorna och på kvällarna spelas musik. Vissa gator stängs tidvis av och det kan medföra att transferbussen inte kan köra ända fram till hotellet. Alla gäster får då själva bära sitt bagage och gå den sista biten.

Miljöskatt i Mexiko

Myndigheterna i Mexiko tar ut en miljöskatt på övernattningar i Playa del Carmen, Akumal, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres och Cancun. Skattesatsen är 25-30 MXN per rum eller lägenhet och natt, och betalas direkt till hotellet vid in- eller utcheckning.

Valuta och betalning

Peso (MXN). Amerikanska dollar är mycket gångbara. Alla kända kort accepteras i stor utsträckning, Visa, MasterCard och American Express. Priserna anges i peso med ett dollartecken. Priser på dykning anges i dollar. Vid kortbetalning räknas ofta peson om till dollar. Uttagsautomater finns på många platser, dock har de ett maxbelopp per uttag på 3000-4.000 peso (ca 1.550-2.100 SEK). Observera att en avgift tas ut när du betalar med kort på vissa restauranger och när du tar ut pengar i uttagsautomaten. Avgiften vid uttag varierar från bank till bank.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid -6 timmar.

El

110 volt. Adapter behövs om du kan ställa om dina elektroniska apparater. Annars behövs en transformator.

Språk

Spanska, men många talar något av de ca 50 indianspråk som fortfarande existerar. På de stora resmålen klarar man sig bra på engelska.

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

15-18 timmar med reguljärflyg från Stockholm, beroende på flygrutt.

Så reser du hit

Med Vings reguljära flygresor kan du resa till Tulum med valfri reslängd året runt.

Flyget landar på flygplatsen utanför Cancun.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Väder
 • januari
28°18°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
29°18°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • mars
30°19°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • april
33°21°
7
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • maj
33°22°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juni
33°23°
6
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juli
32°23°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • augusti
32°23°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • september
32°22°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • oktober
31°22°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • november
29°18°
8
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
28°19°
7
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Tulum
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.