Se hotell (7)

Resor till Curaçao

Curaçao
En resa till Curacao lockar med både sol, bad, kultur och spännande upptäckter.
Skulle man till äventyrs vilja måla av Curaçao får man packa hela ner färgskalan och gott om fina penslar. För till skillnad från många andra öar i Karibien räcker det inte med lite gult till sanden och lite blått till havet. Curaçao kräver mer än så om man vill göra rättvisa åt Willemstads pastellfärgade fasader, fruktmarknadens saftigt mogna nyanser och landsbygdens solstekta toner i ockra och gyllenbrunt. Denna ö är ett osannolikt stycke Holland mitt i Karibien, ett före detta centrum för slavhandel, ett dykparadis och ett hem för människor av fyrtio olika nationaliteter. Det är alla dessa kontraster som gör en resa till Curaçao till ett perfekt val för alla som väntar sig mer än stränder, poolområden och turistmenyer på semestern.

Willemstadt

Under en resa till Curacao är det omöjligt att undgå huvudstaden Willemstad, en liten sockerbakelse till stad med ungefär hälften av öns 130.000 invånare. Här ligger många, men långt ifrån alla, av öns attraktioner och sevärdheter. Några exempel är det fruktansvärt informativa slavmuseet på Kura Hulanda, restaurangerna och caféerna utmed Handelskade eller en initierad stadsrundtur i Otrobanda. Och förr eller senare upptäcker man tjusningen i att bara släntra omkring utan något särskilt mål eller någon särskild brådska i denna lilla stad som inte kräver mer än en halvtimme för att gå från den ena änden till den andra. Strax utanför Willemstad väntar stränderna och delfinakademin nere vid Seaquarium Beach, och att besöka Curaçao utan att besöka destilleriet där man framställer den blå likören vore väl lite som att besöka Paris utan att ta sig upp i Eiffeltornet.

Upptäck Curacao

Tar man sig längre ut på ön väntar ännu fler upptäckter, i alla fall om man har egen transport i någon form. Det är nästan ett måste om man vill göra ön rättvisa. Annars kan det bli onödigt tidsödande att resa upp till stränderna vid West Punt eller den dramatiska nordkusten vid Boca Tabla. Längs med sydkusten har man räknat till fyrtio olika stränder och vill man kränga på sig dykarutrustningen väntar både vrak, drivdyk och korallrev under ytan. Förr eller senare stöter man också på de Landhuises som står över hela Curaçao som monument över misslyckade försök att bygga upp lukrativa plantager på denna karga och nederbördsfattiga ö. I dag har flera av dem gjorts om till restauranger där man kan bekanta sig med "komida krioyo" det lokala köket. När man så småningom reser hem från sin resa till Curaçao, är det med en känsla av att man gjort mer än man brukar på semestern, och att det finns mycket kvar att göra nästa gång man kommer hit.

Unika hotell

Vi vågar påstå att Ving har ett hotellprogram på Curaçao som saknar motstycke, vid öns finaste stränder några kilometer utanför centrum. Här kan du boka hotell med eller utan All Inclusive, och du kan välja den standard som passar dig bäst. Dessutom kan du boka resor året runt, både på sommaren och vintern med reguljärflyg så du själv bestämmer när du ska resa och hur länge du ska vara borta; tryggt, enkelt och bekvämt.

Sol, bad och dykning

Curaçao är det perfekta sol- och badresmålet med en medeltemperatur på runt 27 grader, både i luften och i vattnet. Kusten kantas av ett pärlband av små vita och välskötta stränder med trevliga beach clubs, som har all komfort. Det finns fantastiska möjligheter för dykning och snorkling, och i akvariet kan man simma med delfiner och se både sjölejon och hajar.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • All Inclusive
 • Hotell med spa
 • Fina sandstränder
 • Bra dykning
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Curaçao

Stränder
Med nästan fyrtio stränder finns det mycket att välja på när man skall bada på Curaçao. Standarden varierar från helt jungfruliga stränder till mer välutrustade sådana med snackbarer, duschar och annat man kan tänkas behöva. I vissa fall tar man en avgift av besökare för att underhålla och sköta stranden. I stort sett alla stränder ligger i mindre vikar på öns sydsida eftersom vinden nästan alltid blåser från nordväst vilket gör att vågorna alltid är för höga på den norra sidan. Långa sandstränder som på t.ex. grannön Aruba finns inte alls, i gengäld är det fint att snorkla och dyka vid nästan alla stränder. I de flesta fall tolereras topless, men bara på stränderna.

Playa Kalki

Detta är den sista stranden på öns sydkust, nästan uppe vid Westpunt. I likhet med de flesta stränder på Curaçao är den inte särskilt lång, bara något hundratal meter. Åren 1999 och 2002 försvann det mesta av sanden i vågorna, och sedan dess består Playa Kalki mest av korallbitar, med sand här och där. Snorklingen invid stranden bjuder på en del fisk, men blir bättre om man simmar ut ca femtio meter från stranden. Den geologiintresserade kan gå till strandens norra ände och studera klipporna där, sällan ser man sedimentering så tydligt illustrerad. Parasoller och solstolar finns mot avgift. Enklaste sättet att komma hit är med hyrbil, kör man mot Westpunt så hittar man fram.

Playa Forti

Ligger strax söder om Playa Kalki och har fått sitt namn av det fort som en gång byggdes på klipporna ovanför. Detta är en längre strand än Playa Kalki, med gott om sand. Våghalsiga badare hoppar från klipporna, tio meter eller mer, medan mer förnuftiga badare nöjer sig med att snorkla och sola. Uppe på klipporna finns ett par restauranger.

Hook´s Beach

Detta är en av de stränder som ligger närmast Willemstad, ett par minuter från Floris Suites och Hilton. Hook´s är inte så lång, bara något hundratal meter, och domineras av restaurangen Hook´s Beach Hut och en dykskola. Men detta till trots är det en mycket trevlig strand, man ligger i solen och har ungefär lika långt till en kall drink som till bra snorkling. Här kan man också äta både lunch och middag. Färskvattenduschar finns, och en hel del skugga. Om man går förbi ingången till Hook´s och håller lite till höger uppenbarar sig några lokala matställen som är värda att prova. Färsk fisk och skaldjur, framför allt. Vägen ner till stranden viker av huvudvägen bara femtio meter ovanför ingången till Floris Suites.

Seaquarium Beach

Ligger söder om Willemstad och är en av öns livligaste stränder, både om dagen och om kvällen. Som namnet antyder upptar själva Seaquarium en del av stranden, men här ligger också Mambo och Lions Dive Hotel, som också ansvarar för varsin del av stranden. Seaquarium Beach nog det närmaste Curaçao kommer Arubas stränder, jämförelsevis lång och gyllengul. Som vid alla sandstränder är snorklingen inte särskilt bra, men det uppvägs mer än väl av strandens alla faciliteter. Färskvattenduschar och toaletter.

Klein Curaçao

Är en liten obebodd ö som ligger sydost om Curaçao. Hit kommer man bara med någon av de båtar som arrangerar dagliga utflykter hit. Eftersom det tar en stund, ca två timmar, att komma hit skall man räkna med en heldag, men lunch och dryck ingår i priset. Härlig snorkling och dykning. De flesta båtar hyr också ut dykutrustning.

Groote Knip eller Playa Kenepa

Ligger ca fem kilometer söder om Playa Kalki och är en av öns mest populära stränder. Gott om både sand och plats. Sötvattenduschar, toalett och en servering. Uppe på parkeringen säljs ibland hemgjorda sötsaker, typiska för ön och värda att prova. Snorklingen är bäst utmed de klippor som kantar stranden.
Mat, dryck och nattliv
Restauranger finns det gott om, både i Willemstad och på resten av ön. De bästa håller lika hög klass som topprestauranger i Sverige, och sedan kan man välja längs hela skalan ner till Truk´i Pans, mobila snackbarer, som säljer både mackor och annat för att stilla en sent påkommen hunger. Mathygienen är sällan något problem på Curaçao. Eftersom man lyckats förse hela ön med rent vatten har man undanröjt det största hindret för en god hygien, och det är i stort sett riskfritt att äta överallt. Lunch är oftast billigast på den lokala matmarknaden i Willemstad där det serveras karibisk mat, på hotellen kostar en lunch ofta något mer. På stränderna från Willemstad och söderut finns strandrestauranger som serverar frukost till sena kvällsdrinken.

Klädsel

Även om det mesta är ganska informellt på Curaçao är man mån om en viss stil, speciellt om man är inomhus. Gäster i kavaj eller kanske en sweater uppskattas på de flesta restauranger. Gäster i shorts och sandaler gör det inte. Till lunch är det mindre formellt, men det beror givetvis på var du väljer att äta.

Fruktjuice

Frukt- och grönsaksjuicer av alla de slag (beroende på säsong) finns att köpa i små kiosker, på caféer, restauranger, hotell och barer.

Vatten

Kranvattnet på Curacao kommer från en desalineringsanläggning och kan drickas utan problem. Du behöver alltså inte köpa dyrt vatten på flaska.

Öl

Det lokala ölet heter Balashi och är ett ljust och ganska milt öl. Därutöver finns ett stort utbud av importerade ölmärken, framförallt holländska.

Vin

På de flesta lite finare restauranger och hotell finns ett bra utbud av olika vinsorter.

Sprit

De flesta välkända spritmärkena finns att köpa på supermarkets, på de stora hotellen och restaurangerna. Rom finns i en uppsjö av smaker och av olika kvalitet och prisnivå.

Kabritu - get

Getkött är mycket omtyckt på Curaçao och serveras gärna som gryta, tillsamman med ris, plantain och funchi.

Plantain - kokbanan

Ser ut som en vanlig banan men är något större. Den innehåller också mer stärkelse och är mindre söt än vanlig banan. Serveras stekt eller kokt, aldrig rå. Det är svårt att undvika plantain på Curaçao och det finns heller inget skäl att göra det eftersom den smakar gott.

Karko/conch - Vingsnäcka

Glöm pilgrimsmusslor och liknande blötdjur. Det här är en rejäl bit som kan väga uppåt ett halvkilo. Köttet tas ur och serveras stekt eller anrättat med en sås. Smaken påminner om krabba. Den intresserade kan ta sig antingen till marknaden eller till Seaquarium där de ligger i grunda bassänger så att man kan plocka upp och känna på dem.

Kadushi - kaktus

Av denna gör man bland annat en lite slemmig soppa som kräver en viss självkontroll för att uppskattas.

Funchi - majsbröd/pudding

Omtyckt tillbehör till de flesta kött- och fiskrätter. Råvaran är helt enkelt majsmjöl som tillagas så att det blir ungefär som en tjock pannkaka. Precis som plantain följer den ofta med på tallriken vare sig man beställer den eller inte. Funchi blandat med bönor och socker kallas tutu.

Aros moro - ris och bönor

Två av de karibiska favoritråvarorna möts i Aros Moro, som ofta serveras med stoba di kabritu.

Att dricka till

De flesta restauranger har ett bra urval av viner, både sydafrikanska, australiska, europeiska och sydamerikanska. Amstel Bright är öns eget öl, och samtidigt något så ovanligt som ett öl gjort på havsvatten. Lätt, läskande och serverat med en limeklyfta nerkört i flaskhalsen passar det till det mesta på Curaçao, vare sig det gäller en eftermiddag på stranden, ett stycke färsk grillad fisk eller som avrundning på en vandring runt Willemstad. Allt vatten på ön kommer från avsaltningsanläggningen och går utmärkt att dricka. Man kan också köpa buteljerat vatten, men det är en onödig utgift.

Matmarknaden

Här samsas och trängs du med lokalbefolkningen som kommer hit för att äta lunch. I denna paviljongliknande byggnad väljer du bland olika matstånd där man lagar traditionell mat på traditionellt vis, över koleld. När man fått sin tallrik sätter man sig där det finns plats och njuter av både maten och miljön. Ligger intill postkontoret i Punda, fortsätt västerut från den flytande marknaden något hundratal meter så kommer du rätt.

Matvandring

Det finns flera olika varianter av matvandringar i både Punda och Otrobanda. Med så många kulturer på så liten yta behöver man inte gå långt för att möta ett helt spektrum av smaker och rätter.

Blå Curacao

Tillverkas av uppenbara skäl ingen annanstans än just här. Råvaran är ett slags citrus som visade sig vara oduglig till annat än att smaksätta sprit. Men till det är den desto bättre. På destilleriet erbjuds rundvandringar med provsmakning av sortimentet, som är långt större än bara blå citruslikör.
Nattlivet på Curaçao är ganska varierat, men inte särskilt omfattande. Stora diskotek och nöjespalats saknas, men det finns desto fler casinon, barer, jazzklubbar och ställen med levande musik. Om man skall utnämna något område i Willemstad till "Nöjesdistriktet" så blir det Salina, öster om Punda, men det finns gott om möjligheter även inne i själva staden.
Shopping
Man åker inte till Curaçao för shoppingens skull, något som väl illustreras av souvenirtipsen i den officiella turistguiden: belgiska broderier, vin med chili och holländska ostar, bland annat. Men det finns en hel del man kan köpa ändå. Likören är väl närmast obligatorisk, och är man intresserad av hantverk kan det vara mödan värt att besöka Arawak Clay. Gå utmed kajen in mot hamnen i Otrobanda så kommer du dit. Det största utbudet av mer traditionell shopping finns i Punda, med Tommy Hilfiger, Benetton och andra mer välkända märken. Priserna är inte mycket lägre än hemma, men om man plötsligt upptäcker att man behöver en extra tröja eller en ny bikini är det hit man skall gå. Butikerna har i allmänhet öppet från morgonen till klockan sex om kvällen, även om vissa butiker stänger ett par timmar för lunch.
Sport och Träning
Har du lust att vara aktiv under din semester erbjuder Curaçao aktiviteter på på land och under vatten.

Dykning

Med över hundra kända dykplatser kan man lugnt säga att Curaçao lämpar sig för dykare på semester. Lite speciellt för Curaçao är att man på flera av dessa platser kan gå direkt ifrån stranden, vilket gör dykningen billigare då man inte behöver någon båt. Drivdyk, vrakdyk och korallrev står på menyn. Dykskolor med kurser och uthyrning av utrustning finns det gott om på ön.

Vandring

Christoffel Park är öns största naturreservat, och lockar med vandringsleder, Curaçaos högsta berg och en hel del annat, som aloe, akacia, olika kaktusarter och, om man har tur, den nätta lilla Curaçaohjorten. Guidade turer endast med förbokning. I inträdet ingår en karta, och man kan också köpa en mer detaljerad guide över parken och dess invånare. Ingången till parken ligger i byn Savonet, inte långt från Boka Tabla.
Aktiviteter och sevärdheter
Det finns en hel del aktiviteter man kan ägna sig på Curacao om man vill ha lite omväxling till stränderna.

Ridning

Vill man rida på Curaçao skall man bege sig till Christoffel Park där det finns hästar och leder för både vana och ovana ryttare.

Fiske

Spänningen kan bli olidlig när man sitter på akterdäck med all sin uppmärksamhet riktad mot spötoppen och det kraftiga ryck som signalerar ett napp. Nu börjar jobbet, fisken skall drillas till den blir så utmattad att du kan ta den ombord. Du får hjälp och goda råd av skepparen eller hans matros, men jobbet får du göra själv. Wahoo, tonfisk och segelfisk är några av de arter som du kan hoppas få på kroken. En halvdagstur brukar räcka eftersom det bara tar tio minuter från hamnen till dess du kastar ut kroken. Ta med gott om sololja, solen steker ute på havet.

Chobolobo

Blå Curaçao är ett begrepp i drinkvärlden, och det är här den tillverkas. Och det är nästan bara här den säljs. Den blå sprit som man kan köpa på Systembolaget och i taxfreebutikerna är en kopia tillverkad på annat håll. Men här finns den äkta varan, tillverkad bl.a. av en lokal apelsinsort -Laraha- som p.g.a. öns dåliga odlingsförhållanden blev så oätlig att man bara kunde göra likör av den. Produktionen är inte stor, bara ca 2000 liter per månad, så exporten är näst intill obefintlig. Kring destilleriet finns ett litet museum och en liten utställning samt -givetvis- provsmakning av de olika likörsorter som tillverkas här. Och så kan man köpa med sig en souvenirflaska eller två. Chobolobo ligger i Salina, enklaste sättet att komma hit är att följa ringvägen österut till dess man träffar på skyltar som leder en rätt.

Stadsvandring

Lokala entusiaster ordnar guidade rundvandringar i Otrobanda, med en störtskön blandning av historia, byggnadsteknik och lokalt skvaller. Rekommenderas för den som vill veta varför Willemstad ser ut som det gör och varför vissa byggnader är så förfallna, medan grannhuset lyser nymålat och välhållet. Guidningen är på engelska.

Westpunt

Detta är öns norra udde, med flera fina stränder att välja mellan, som gjort för en dagsutflykt med lunch på någon av strandrestaurangerna eller på t.ex. Jaanchie´s. Har man egen bil kan man ta norra vägen hit, genom naturreservatet Christoffel Park, och sedan ta den södra vägen tillbaka till Willemstad.

Landhuis

På Curaçao finns ett antal "Landhuis", ursprungligen plantager, eller i alla fall försök till sådana. Öns minimala nederbörd och porösa berggrund gör den mindre lämpad för odling och i de flesta fall fick de ursprungliga planerna på odling av lukrativa grödor skrinläggas till förmån för saltutvinning eller andra mer realistiska verksamheter. Idag har många av de pampiga huvudbyggnaderna blivit restauranger, museer eller en kombination av bägge två. En av de större är Groot Santa Martha, ungefär halvvägs på södra vägen mellan Willemstad och West Punt. Här bedrivs en rad verksamheter, hantverk, odling och museum som illustrerar viktiga delar av Curaçaos historia. Tyvärr finns ingen restaurang, men är man hungrig kan man åka till Dokterstuin, också ett Landhuis, men här har man en trevligt luftig restaurang. Dokterstuin ligger längs med den norra vägen och går inte att missa eftersom den ligger på en höjd alldeles intill vägen. Ett annat Landhuis värt ett besök är Chobolobo, se ovan.

Naturupplevelser

Boka Tabla brukar beskrivas som en grotta, men det är det strängt taget inte. Snarare lite sten som man kan kika in under och se havet. Speleologer blir besvikna. Besökare med sinne för naturdramatik brukar däremot bli nöjda. Detta är öns norra kust, med allt vad det innebär av karga klippor och höga vågor som slår in mot kusten. Efter ett besök här förstår man varför man bara badar på sydkusten. Här finns flera olika promenadstigar, där den längsta tar omkring en timme. Det är absolut värt ett besök, kanske på väg till stränderna vid West Punt. Kör norra vägen nästan ända fram till West Punt, det finns tydliga skyltar.

Hatu Caves

Större och mer grottiga än Boka Tabla. Här kan man faktiskt gå in, och se stalagmiter och stalaktiter, fladdermöss och indianristningar. Bär givetvis prägel av turistattraktion, men blir ett lagom stopp längs vägen om man är på väg norrut i bil. Ligger ett litet stycke söder om flygplatsen, på Franklin D. Rooseveltweg.

Kura Hulanda

Det privatägda slavmuseet på Kura Hulanda står sig väl i jämförelse med nästan vilket museum som helst, och är ett centrum för forskning om slavar och slavhandel. Här finns vad som betraktas som världens mest omfattande dokumentation av slavhandeln, med originaldokument, relikter och rekonstruerade miljöer. Här finns också omfattande afrikanska samlingar som i mycket är ett resultat av ägarens intresse för denna världsdel. Museet ligger inne på hotellområdet med samma namn.

Curaçao Museum

Ett slags pyttipanna på öns historia. Här visar man lite av varje; geologi, antropologi, religion och näringsliv, samt cockpiten på det första KLM-plan som korsade Atlanten. Van Leeuwenhoekstraat z/n, Mundo Nobo, ett litet stycke väster om Otrobanda.

Mikvé Israel-Emanuel Synagoga

Detta sägs vara den synagoga som varit längst i kontinuerligt bruk på västra halvklotet. I anslutning till denna finns sedan 1969 ett judiskt museum som visar historien och utvecklingen bland judarna på Curaçao.

Seaquarium

Bada med delfiner? Plocka upp en sjöstjärna? Se sjölejonet göra konster eller bara bekanta dig med undervattenslivet utan att själv bli våt? På Seaquarium finns alla möjligheter. Detta är en stor anläggning vid stranden knappt två kilometer öster om Punda. Här tränar man delfiner och sjölejon så till den grad att när man tar ut dem till revet kommer de frivilligt tillbaka till sina havsbassänger efteråt. Till saken hör dock att man bara tar ut dem innan de fått lunch. Seaquarium bedriver också en omfattande utbildningsverksamhet för att gradvis åstadkomma ett mer uthålligt nyttjande av havsresurserna runt ön. Vill man vara riktigt ambitiös kan man gå en kurs för att bli assisterande delfintränare. Och om du tycker att du ser ovanligt många handikappade barn på flygplatsen är det förmodligen hit de är på väg. Delfinterapi har visat sig fungera bra för bland annat autistiska barn.

Bounty

Bounty är ett trettio meter långt segelfartyg som tar med sina passagerare till de bästa snorkelplatserna på Curaçaos sydkust, bland annat Spaanse Water, där man kan snorkla ner till vraket av en liten bogserbåt. I priset ingår en utmärkt barbequelunch och öppen bar.

Den flytande marknaden

Utmed kajen längs Sha Caprileskade radar de upp sig, båtarna från Venezuela som åker fram och tillbaka mellan Curaçao och Venezuela ett par gånger i veckan, fullastade med frukt och grönsaker. Kommersen är livligast under förmiddagen, men pågår fram till eftermiddagen. Här finns både bekanta och obekanta frukter och grönsaker, och det går utmärkt att köpa sig några mango eller en melon för att ta med sig ner på stranden.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Curaçao är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Upplev mer i egen bil

En hyrbil är det bästa sättet att se Curaçao. Många av öns sevärdheter och attraktioner är inte egentligen tillgängliga annat än med egen transport eftersom de ofta ligger vid slutet av småvägar som sticker av från huvudvägen. Dessutom är det trevligt att kunna besöka flera sevärdheter och kanske en strand utan att vara bunden av en busstidtabell. Man kör på höger sida och trafiken är måttlig. Vägarna är i allmänhet dugliga, men skyltningen kan vara förvirrande eller ofullständig. Lyckligtvis ryms inga stora avstånd på en så liten ö som Curaçao och det är lätt att vända tillbaka om man råkat köra fel. Trafikreglerna och -vanorna är i stort sett desamma som i Sverige, med ett undantag: Man kan bli lite irriterad över att andra förare tutar på en hela tiden. Irritationen lägger sig dock när man kommer på att detta är en ganska liten ö, där alla känner alla, och tutningarna är helt enkelt hälsningar till kompisar i andra bilar eller vid sidan av vägen.
Taxi (bestäm priset i förväg). Bussnät finns, men fungerar inte så bra.

Taxi

Det finns gott om taxibilar på ön, men inte alltid precis där man behöver dem. Vill man vara säker är det bäst att låta restaurangen eller hotellet beställa fram en. Priserna är inte särskilt låga, men fasta, beroende på vilken sträcka man ska åka. En äkta taxi känns igen på bokstäverna "TX" på registeringsskylten, inte på någon skylt på taket.

Buss

I och runt själva Willemstad finns ett par busslinjer, men själva staden är så liten att det ofta går fortare att gå, i synnerhet om man ska från Punda till Otrobanda eller tvärtom. Då kan man gena över Emma Bridge, vilken är stängd för biltrafik. Skall man ta sig ner till Seaquarium eller Caracasbaai tar man någon av bussarna från busstationen i Punda, bakom posten. Det går också större bussar till övriga delar av ön, som West Punt och Lagun, men inte särskilt ofta. Åker man hit med buss bör man försäkra sig om att det går en buss tillbaka innan man kliver av. De flesta större hotell har gratisbuss ett par gånger om dagen till och från Willemstad.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För inresa till Curaçao krävs en hemresebiljett, försäkringsbevis samt en bekräftelse på en hotellbokning. För mer information hänvisar vi till Curaçaos ambassad på telefon 08-556 933 00.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa på Curaçao.

Vaccinationer

Ving rekommenderar också vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se.

För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Antillean Guilder (NAFl). USD fungerar också överallt. Uttagsautomater finns på många ställen inne i Willemstad. Några hotell har även uttagsautomater.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid -6 timmar. Vintertid: svensk tid -5 timmar.

El

110 volt. Adapter behövs (även transformator om man ej kan ställa om sina apparater till 110 volt).

Språk

Papiamento, holländska, spanska och engelska.

Övrigt

Observera att hotellen på Curaçao normalt tillämpar en åldersgräns på 21 år. Det innebär att minst en person i sällskapet måste ha fyllt 21 år. För frågor om eventuella undantag, kontakta Ving på 0771-995 995.
Musik och nattliv kan vara störande för vissa hotell. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

10-12 timmar med charterflyg och 13-17 timmar med reguljärflyg från Stockholm, beroende på flygrutt.

Så reser du hit

Till Curaçao kan du resa med Ving på reguljära flygbiljetter med flexibla reslängder året runt. Flyget landar på flygplatsen i Willemstad.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Från flygplatsen till ditt hotell tar det en halv till en timme (10 till 15 kilometer), beroende på trafik.
Väder
 • januari
28°21°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
29°21°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • mars
29°21°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • april
30°22°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • maj
30°23°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juni
30°24°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • juli
30°23°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • augusti
30°24°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • september
30°23°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
30°23°
7
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
29°23°
7
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • december
29°22°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Curaçao
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.