Utflykter, Santa Maria

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på resmålets lokala Mysite

.

Praktisk information om våra utflykter

Sal, rundtur – kan bokas hemifrån

Sal, rundtur – kan bokas hemifrån

Följ med på en uppskattad halvdagstur och upplev de mest intressanta platserna på ön.Under dagen berättas också mer om landet och dess kultur, historia, seder och bruk. Entré till saltgruvan ingår. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi startar i Santa Maria och beger oss norrut, till byn Murdeira. Här har vi utsikt över berget Monte Leão, som inte är det högsta berget på ön, men det mest fotograferade. Från Murdeira beger vi oss igenom den mysiga lilla fiskebyn Palmeira och fortsätter längs den torra och karga västkusten, till Buracona. Här ser vi The Natural Pool, en bassäng som skapats av vågornas kraft. Här kan vi tydligt se att vi befinner oss på en vulkanö.

Från Buracona beger vi oss mot öns största stad – Espargos. Men först stannar vi till mitt i ingenstans för att få se ett Fata morgana, en optisk hägring som gör att vi tror oss se havet mitt i det torra ökenlandskapet. Väl inne i Espargos blir det lite tid på egen hand till att utforska och ta del av det lokala storstadslivet.

Dagen avslutas i Pedra de Lume och saltgruvan Salinas som ligger i en vulkankrater med flera miljoner år på nacken. Här har man utvunnit salt sen 1800-talets begynnelse och gör det fortfarande idag. Det är en märklig känsla att ligga i det 26-procentiga saltvattnet och flyta som en kork. Det koncentrerade saltet har en läkande inverkan på kroppen och det sägs att man blir 10 år yngre av att bada här…

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Ingår inte.

Entrè
Inträde till saltgruvan ingår.

Tid:
Halvdag, ca kl. 08.15-13.30.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Vatten, fickpengar, solskydd, badkläder och handduk.

Var är hajarna? - kan bokas hemifrån

Var är hajarna? - kan bokas hemifrån

Den frågan kan man lätt ställa sig under sin semester på Kap Verde. Och frågan är faktiskt inte särskild svår att besvara, då den östra delen av Sal har en bukt som frekvent besöks av hajar. Följ med på den här utflykten, håll tummarna och spana efter hajarna i bukten. Mat och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Det är dock inte tal om vithajar, hammarhajar eller andra arter som generellt har dåligt rykte. Det är medlemmar av arten citronhaj som ofta vistas i buktens låga vatten. Namnet kommer från hajens gulbruna färg, som delvis påminner om färgen på en citron. Färgen gör att hajen kan kamouflera sig bra när den simmar över havsbottnen. Citronhajar kan bli upp till 3,5 meter långa, men det är få i det här området som är av den storleken.

Området är inte inhägnat och hajarna simmar dit på helt egna premisser. Därför kommer dagen också präglas av en viss osäkerhet över att se hajarna. Skulle oturen vara framme och ingen haj syns till, erbjuds en ny tur vid ett annat tillfälle.

Dagen innehåller två olika aktiviteter. Den första är besöket vid bukten, där vi antingen kan se på hajarna från avstånd, eller gå i det låga vattnet med dem simmande runt benen. Detta kräver dock att man bär stängda badskor.

Förutom besöket i bukten kommer vi att besöka en utsiktsplats på vulkanen ”Pedra de la lume”.

Välkommen till en unik upplevelse som du inte bör missa under din vistelse på Sal.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingår inte.

Tid:
Turen körs flera gånger om dagen och är ca 2 timmar lång.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Badskor, oömma kläder, bekväma skor, kamera, pengar och vattenflaska.

Övrigt:
Åldersgräns 8 år. Barn måste ha sällskap av en vuxen i vattnet.
Utflykten är dessvärre inte lämplig för funktionshindrade.
Badskor kan hyras för 2-3 euro per par.

Quad/Buggy-tur, kan bokas hemifrån

Quad/Buggy-tur, kan bokas hemifrån

Prova något du inte hittar hemma; kör fyrhjuling på de vackra stränderna och upptäck ön från ett annat håll. Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte att ta med körkort.

Läs mer Dölj

Bakom styret i en Quad får du uppleva sann körglädje samtidigt som du utforskar ön. Under turen besöker vi ställen dit man inte kan ta sig med vanlig bil eller buss. Perfekt tillfälle att engagera hela familjen samtidigt som vår duktiga lokalguide ger er kort information om Sal och de olika stoppen. Följ med på en härlig tur längs stränder och över sanddyner, en minnesvärd upplevelse för dig som inte är rädd för att få lite vägdamm och sand på kläderna.

Du kan välja mellan att köra 2 eller 4 timmar, beroende på hur länge och långt du vill köra.

Du behöver körkort för att kunna köra en Quad. Man kan sitta upp till 2 personer på en Quad Bike.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller dryck ingår.

Färdledning:
Engelsktalande guider.

Tid:
Du kan välja mellan turer som tar 2 eller 4 timmar.

Bra att ta med:
Oömma kläder.

Övrigt:
Minimiålder för passagerare på Quad är 8 år.

Katamarantur - kan bokas hemifrån

Katamarantur - kan bokas hemifrån

Stig ombord på katamaranen Odyssea i Santa Marias hamn och följ med på en avkopplande tur på havet. Snacks och en dryck ingår.

Läs mer Dölj

På Odyssea blir du väl omhändertagen av katamaranens personal, som serverar dig dryck och snacks under hela turens gång.

Vi färdas längs med kusten ikapp med flygfiskar samtidigt som vi håller utkik efter delfiner, till dess vi gör ett stopp för att bada och snorkla. Ibland kan strömmarna vara starka, så barn bör hållas under uppsyn. Snorklingsutrustning finns att låna. I priset ingår drycker och snacks.

Missa inte denna chans att få se ön från havssidan!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Dryck och snack.

Tid:
För- eller eftermiddag. Ca 3 timmar.

Färdledning:
Engelsktalande personal ombord.

Bra att ta med:
Solskydd, hatt, badkläder och handdukar. Snorkelutrustning finns att låna.

Övrigt:
Det finns ingen garanti för att vi ser delfiner på turen.

Dykning

Dykning

Vattnet utanför Sal är ett paradis för dykare.

Läs mer Dölj

Cabo Verde Diving är ett familjeägt företag som varit aktiva på Sal i flera år.De erbjuder dig möjligheten att vara med och uppleva det vackra undervattenslivet runtom Kap Verde.

Här finns ett stort antal vrak, grottor och lavakanaler att utforska och den tropiska och rikliga undervattensfloran gömmer en stor variation av fiskar, hajar, sköldpaddor och delfiner.

Cabo Verde Diving anordnar PADI kurser på flera olika nivåer. Allt från nybörjare till mera avancerade.

Cabo Verde Diving erbjuder dig även ett gratis provdyk i bassängen på Vila do Farol varje fredag kl. 11.00-12.00. Passar inte denna dag, så säg till din guide och vi arrangerar ett gratisdyk för dig en annan dag eller tid.

De flesta dykningar i vattnet runt Sal är från båt. Dykinstruktörerna pratar engelska och är certifierade dive masters och mycket professionella.

Cabo Verde Diving arrangerar också guidade snorkelturer för dig som vill utforska livet under vattnet utan att ge dig alltför långt från ytan. Turerna leds av en professionell engelsktalande snorklingsguide.

Priserna varierar beroende på hur många dyk som genomförs.

Prisexempel:
Discovery Scuba 85 euro per person.

Hike'n Bike - kan bokas hemifrån

Hike'n Bike - kan bokas hemifrån

Vad sägs om att uppleva en ny sida av Sals fantastiska landskap på ett mer aktivt sätt? På elcykel ser du mycket utan att anstränga dig allt för mycket. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi startar turen på sadeln till en elektrisk cykel i Santa Maria, och ger oss raskt ut i öknen. Vår duktiga lokalguide tar oss förbi saltbassängerna och upp över sanddynerna. Vi gör ett kort stopp vid den populära Kite Beach, där det finns möjlighet att ta något att dricka medan vi njuter synen av alla morgonpigga surfare.

Turen fortsätter till Serra Negra-stranden, som under sommaren är känd för de havsköldpaddor som kommer upp på stranden för att lägga sina ägg. När vi kommer fram till Serra Negra kliver vi av cyklarna och går till fots i det bergiga landskapet. Vår lokalguide berättar om de fåglar och djur vi ser längs vägen. Här finns också chansen att ta det perfekta vykortet, då området vi vandrar i är avskilt och endast kan nås till fots.

Efter ett par timmars vandring är det dags att hoppa upp på cykeln igen och bege oss mot öns västliga del, ner mot Ponta Preta där vi fortsätter över de kritvita sanddynerna
En oförglömlig dag för dig som vill uppleva Sals orörda natur på ett aktivt och annorlunda sätt.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Ingår inte.

Tid:
Ca. 08.00-13.00

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Pengar, vatten, tåliga och bekväma skor, solkräm.

Övrigt:
Åldersgräns 8 år.

Kapverdisk afton – kan bokas hemifrån

Kapverdisk afton – kan bokas hemifrån

Välkommen till en härlig kväll på stranden med god mat, gitarrspel, en stämningsfull brasa och vågornas brus i bakgrunden. Middag och viss dryck ingår.

Läs mer Dölj

På stranden vid det anrika hotellet Odjo d' Agua har personalen förberett en härlig afton för oss. En buffé av lokala delikatesser som färska grönsaker, nationaträtten Catchupa, ris, sötpotatis, grillad kyckling och grillad fisk kommer att mätta dig. Till dessert serveras några av de berömda sötsakerna och härlig färsk frukt.

Vi avnjuter middagen i månskenet vid den sprakande brasan och havet som brusar i bakgrunden. Trubaduren bjuder på stämningsfull musik som blandas med det lokala och internationella. En spännande liten eldshow, och för den som önskar fiska från stranden, så finns några av Santa Marias fiskemän på plats för att låna ut sina spön.

En trevlig och uppskattad kväll som inte bör missas.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Middag. Två drycker och välkomstdrink ingår.

Tid:
Ca 19.00-21.00

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Fickpengar, kofta.

Lyx på havet - kan bokas hemifrån

Lyx på havet - kan bokas hemifrån

Följ med på en härlig dag till sjöss på en 12-15 meter lång segelyacht. Lunch, dryck och snacks ingår.

Läs mer Dölj

Denna utflykt är för dig som vill ut på havet med stil och komfort. Yachten tar endast 10 passagerare åt gången, vilket ger en exklusiv känsla på båten och utomordentlig service från båtens besättning.

Vi gör badstopp under dagen och lån av snorklingsutrustning ingår.

Ombord får du tillgång till All Inclusive med läsk, juice, öl och andra drycker samt snacks under hela din vistelse.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Dryck, snacks och lunch ingår.

Färdledning:
Engelsktalande personal på båten.

Tid:
Heldagsutflykt, ca 8 timmar.

Bra att ta med:
Solkräm, handduk och badkläder.

Övrigt:
Dagen tillbringas ombord på antingen Cuba Libre eller Vahine, båda är segelyachter som rymmer max 10 passagerare.

Beach Cleaning Day - kan bokas hemifrån

Beach Cleaning Day - kan bokas hemifrån

Om de resmål vi älskar idag ska finnas kvar för kommande generationer måste såväl researrangörer som myndigheter och turister göra vad de kan för att öka turismens positiva effekter och minska de negativa. Beach Cleaning Days är ett sådant sätt, då vi tillsammans hjälps åt med att städa stränder på resmålet.

Läs mer Dölj

Vi på Ving, Spies och Tjäreborg arbetar aktivt med miljöfrågor, och vet att vi ibland är en del av problemet. Därför engagerar vi oss starkt i dessa frågor och har gjort det sedan mitten av 90-talet, då vi tillsatte vårt första miljöråd.

Vi vill göra Beach Cleaning Days till en återkommande aktivitet, där både våra gäster, lokala partners och alla med intresse kan delta. Vi har genomfört flera städdagar runt om i världen och målet är att etablera detta på alla våra resmål.

Under vintern 2019/20 kommer vi ha Beach Cleaning Days på Kap Verde (Sal) den 9/3.

Mat och dryck:
Ingår inte

Tid:
Varierar, oftast om förmiddagen, då det är svalare.

Guide:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor. Vi tillhandahåller handskar, sopsäckar, etc.

Övrigt:
Denna aktivitet är kostnadsfri för samtliga deltagare.