Solnedgång
Solnedgång i Santa Maria
Inspiration

Kap Verde

Exotisk vintersemester på Kap Verde

Kap Verde blir bara alltmer populärt, och inte utan anledning. Ön Sal är en solsäker destination året runt, och med direktflyg under vintern är det enkelt att ta sig iväg på en exotisk semester. Synne och Chris är bland dem som nyligen har upptäckt semestermålet Kap Verde. Så här gick det när de reste dit på en romantisk semester.

Text: Malin Aambakk Boska
Publicerad: 18 augusti 2023

Strand i Santa Maria

Den vackra stranden i Santa Maria. Foto: Privat

Havet sett från stranden

Härlig badtemperatur i januar. Foto: Privat

– Möjligheterna till tid bara för oss två efter julledigheten lockade mycket, och vi behövde landa och ladda våra batterier efter en stressig tid inför julen. Kap Verde besviken inte. Ön Sal är verkligen en härlig plats, och vi planerar redan att återvända, berättar Synne Pernille Jakobsen.

Tillsammans med sin pojkvän Chris Kristiansen tillbringade hon en vecka på Kap Verde strax efter nyår, och bodde på Oasis Salinas Sea – precis vid den vackra stranden i Santa Maria.

Synne och Chris

Synne och Chris fick den varma och soliga vinterresan de var på jakt efter. Foto: Privat

Oasis Salinas Sea

Oasis Salinas Sea ligger perfekt vid stranden i Santa Maria.

Poolområdet på Oasis Salinas Sea

Poolområdet på hotellet lockar till avslappning i solen.

Drömmig destination för par

– Kap Verde är en romantisk plats på många sätt. Mysiga restauranger på stranden, lugn "ingen stress" stämning, läcker mat och dryck, det är en vinnande kombination för oss, ler Synne.

Hon lyfter fram stränderna som en höjdpunkt, och om du är intresserad av kitesurfing, surfing och dykning så är Kap Verde ett mecka för dig.

– En av de stunder som verkligen har fastnat i minnet var synen av otaliga kite-skärmar som dansade över himlen och havet vid Kite Beach. Hit vill vi gärna återvända, och nästa gång vill vi tillbringa ännu mer tid med att vara aktiva på stranden, berättar Chris.

Hand håller i ett armband

No stress! Ön lever verkligen upp till sitt motto. Foto: Privat

Kite surfing

På Kap Verde hittar du några av världens bästa stränder för Kitesurfing

Surfing

Vågorna utanför Kap Verde passar också för vågsurfing

Snabb resa till sol och vackra stränder

– Resan ner gick smidigt. Det finns ett stort värde i att kunna sätta sig på ett flyg och landa på en avlägsen destination utan att behöva byta flyg flera gånger. Väl framme på Kap Verdes Sal, efter 7,5 timmars flygning, blev vi hämtade på flygplatsen och körda till hotellet. Så enkelt och så lätt, säger Synne.

Ön Sal är ganska liten, och flygplatsen täcker ensam 10 % av hela området. Att ta sig runt är inget problem, och det är enkelt att utforska allt som ön har att erbjuda.

Att tidskillnaden endast är två timmar är också en av de stora fördelarna med att resa till Kap Verde. Du slipper den tunga jetlagen som ofta kommer med långdistansresor.

– Två timmar anpassar man sig snabbt till, både på resan ner och när man kommer tillbaka. Det var verkligen skönt att slippa jetlag, tillägger Chris.

Den enkla resan ner och det faktum att ön bara har en tidszon bakom norsk tid gör att man snabbt kommer in i en rytm redan första dagen.

– Vi började dagen "på nytt" med frukost och avkoppling vid hotellpoolen. Under dagen promenerade vi ner till stranden, som var helt underbar. Efter en stund promenerade vi till centrum i Santa Maria och besökte en av de många härliga strandrestaurangerna. Vi åt lunch och middag här varje dag, det fanns massor att välja mellan, berättar Chris.

I Santa Maria hittar du mycket god mat och dryck till rimliga priser. Särskilt om du gillar skaldjur och grillat! Tonfisk och hummer är populärt, och nästan alla ställen tänder grillen om du beställer kött. Varje morgon kommer de lokala fiskarna in med dagens fångst, och du kan njuta av färsk fisk och skaldjur till middag.

Fiskbeåtar på stranden

Fiskebåtar på stranden. Foto: Privat

Kille dricker en drink

Kvällarna bjuder på goda drinkar och bra stämning. Foto: Privat

Strandbar på Oasis Salinas Sea

Hotellets strandbar och restaurang är ett perfekt ställe för kvällens middag

Salt på Sal

– En av dagarna gav vi oss ut på en guidad tur till saltgruvan Salinas, och vi fick en god inblick i saltindustrin som en gång fanns på ön. I saltgruvan kunde vi smörja in oss med lera och bada i vattnet som fanns på området. En riktigt rolig upplevelse, minns Chris.

Faktiskt betyder Sal just salt, och på ön har man utvunnit salt sedan tidigt 1800-tal. Saltgruvan ligger i en flera miljoner år gammal vulkankrater och innehåller mineraler som sägs ha en föryngrande effekt på kroppen.

Saltgruvan i Sal

Det är en speciell känsla att flyta som en kork i det salta vattnet. Foto: Privat

Naturlig spabehandling med lera. Foto: Privat

Saltklump fåna Sal

En liten bit salt fick följa med hem . Foto: Privat

Citronhajar i Shark Bay

– När vi var på utflykten till saltgruvorna besökte vi också en avskild havsstrand som kallas Shark Bay. Här fick vi uppleva små hajungar som simmade runt våra fötter, berättar Synne.

Shark Bay finns på östkusten, och det är enkelt att ta sig dit på egen hand eller genom organiserade turer. Du kan vada i vattnet, och om du står stilla tillräckligt länge kommer små citronhajar simmande runt dina ben. Hajarna är helt ofarliga, åtminstone när de är så små som de är här.

En liten ctironhaj. Foto: Privat

Foto: Privat

Liknande artiklar