No stress på Kap Verde

No stress

Kap Verde

Njut av sol och strand på Kap Verde

Längtar du efter att få utforska gamla kulturskatter under din semester? Drömmer du om att återvända hem med väskorna fyllda av shoppingfynd i världsklass? Då kan du lika gärna sluta läsa här. Skriver du istället under på Kap Verdes motto ”No stress”, och kan tänka dig att tillbringa större delen av ledigheten i en solstol, ja då är det bara att fortsätta.   * Text: Gunnar Jägberg*

Enligt legenden uppstod Kap Verde när Gud på den sjunde dagen var nöjd med sin skapelse och slog ihop händerna, varpå smulor från hans fingrar föll ner i Atlanten och bildade de 15-tal öar som utgör Kap Verde.

När jag sitter i taxin från ön Sals flygplats till hotellet bestämmer jag mig istället för att tro på den mer vetenskapliga förklaringen: att öarna har uppstått genom vulkanutbrott. Det är nämligen ett riktigt torrt, kalt och öde landskap som breder ut sig på bägge sidor av title enda bilväg.

Föreställ dig en blandning mellan månen, Vilda Västern och det där området kring Ayers Rock i Australien (minus den imponerande klippformationen), så får du en ganska bra bild av ödsligheten. ”Ser det ut så här på hela ön?” frågar jag oroligt taxichauffören. ”No stress”, svarar han skrattande. ”Vänta tills du får se stränderna i Santa Maria”.

Stränderna och klimatet är Kap Verdes stora tillgång

Stränderna och klimatet är Kap Verdes stora tillgång

Jag checkar in på ett hotell som i likhet med de flesta andra hotell på ön ligger precis vid stranden. Tar sen av mig skorna och låter mina vinterbleka fötter ta de första, stapplande stegen genom sanden. Så lyfter jag blicken och inser snabbt två saker: 1) Stranden är alldeles gyllengul och härlig. 2) Stranden har inget slut.

Snart upptäcker jag också att jag kan glömma allt jag känner till om stränder jag varit på tidigare. Ni vet, där man får passa på att klämma in solstolen eller handduken på den minimala yta som uppstår när någon oförsiktig medturist går och badar. På stranden i Santa Maria är problemet snarare det omvända: här får du leta länge om du vill lyckas hitta en plats nära någon annan.

Hotellet Vila do Farol i Santa Maria på Kap Verde

Hotellet Vila do Farol i Santa Maria på Kap Verde

Ju längre jag befinner mig på ön, desto tydligare blir det att det är stränderna och klimatet som är Sals stora tillgång. Med sina 350 soldagar per år är Sal ett av de mest solsäkra resmål man kan tänka sig. Kommer det över huvud taget något regn brukar det vara över innan man ens hinner säga ”paraply”.

Stränderna är lite lugnare och mer badvänliga på Santa Marias södra sida. I öst och väst blåser det mer, vilket gör dem till ett paradis för vind- och kitesurfare från hela världen. Överallt ser man skärmar som kryssar fram och tillbaka över himlen likt en svärm myggor en svensk försommarkväll. Självklart kommer en av de senaste årens världsmästare i kitesurfing från Sal och lika självklart erbjuder han kurser vid stranden. Det är han för övrigt inte ensam om, tar du en promenad längs stranden hittar du fler surf- och dykskolor än turister.

Santa Maria - ett paradis för vind- och kitesurfare

Santa Maria - ett paradis för vind- och kitesurfare

Eftersom jag är alldeles för feg för att prova själv, nöjer jag mig med att hänga med surfarna på Angulo’s framåt eftermiddagen. Här, precis som på de flesta andra barer och restauranger, råder en skönt avslappnad stämning. Som svensk blir man först lite förvånad över att folk faktiskt pratar med varandra – över bordsgränserna!

Inte bara turister emellan, lokalinvånarna verkar också genuint intresserade av oss besökare. Samma känsla får man på kvällen, när man slår sig ner på någon av barerna eller restaurangerna i centrum. Festglada, uppklädda människor som gillar att umgås – mer än så begär åtminstone inte jag av en utekväll.

Santa Maria

Santa Maria

Santa Marias centrum utgörs av två parallella gator som löper mellan låga stenhus, många med fantasifullt målade fasader. För att vara en så pass liten stad har Santa Maria ett förvånansvärt stort utbud av barer och restauranger. Det är dessutom både gott och prisvärt att gå ut och äta. Ett säkert kort är att beställa in fisk eller skaldjur. Garanterat dagsfärskt från piren, dit fiskarna varje förmiddag kommer in för att sälja av dagens fångst. En färgsprakande och högljudd upplevelse du inte bör missa!