strandliv på Kap Verde
Inspiration

Kap Verde

Semester med "no stress"

5 anledningar att besöka Kap Verde

Kap Verde blir ett allt populärare alternativ när svenskarna ska välja vinterresmål. Men varför? Här är fem av anledningarna.

Text: Christian Nielsen
Foto: Vings bildarkiv
Publicerad: 11 april 2024

När det är kallt i Sverige skiner som tur är solen på andra håll i världen. Många vill inget hellre än att resa till Thailand, medan andra föredrar en lite kortare restid. Därför finns det en stor efterfrågan på resmål inom 5–7 timmars flygresa, vilket innebär nära fullsatta hotell på Kanarieöarna, som är synnerligen populära. Hos Ving har man hittat en lösning: den nya vintersuccén Kap Verde.

Mindre än ett par timmars flygtid söder om Gran Canaria ligger den lilla önationen som allt fler svenskar får upp ögonen för. Det finns det många anledningar till. Med Ving bor gästerna i den färgglada badorten Santa Maria på ön Sal. Här är det härligt väder, underbara stränder och ingen stress. Det låter kanske som så många andra resmål, men på Kap Verde gör man det lilla extra för att du ska komma ner i varv under din semester. Här är fem av de viktigaste anledningarna till att Kap Verde är ett bra alternativ för din nästa vinterresa.

Hängmattan. En viktig ingrediens i receptet för "no stress".

Badebro i aftenskumringen
Solnedgang ved stranden
restaurant der ligger på stranden
Både i vandet
Bred sandstrand

1. Restiden

När du kliver av planet på ön Sal har du hamnat i den tropiska klimatzonen. Det är dock mest något man märker på temperaturen och solen – inte på flygtiden. Du behöver nämligen bara titta på film, lyssna på podcasts eller sova mindre än ett par timmar längre än när du reser till Kanarieöarna. Från Stockholm tar det strax under 8 timmar att ta sig till Kap Verde. Det kan man stå ut med.

Solstol i solen

Njut av solen här 350 dagar om året.

2. 350 soldagar per år

Solen är en av de saker vi längtar mest efter när det är mörkt och kallt här hemma. Och även här levererar Kap Verde. Det är faktiskt bland de mest solsäkra resmålen som finns. Här skiner solen i snitt runt 350 dagar om året – perfekt för soltörstande svenskar!

En strand som den ska se ut.

Luta dig tillbaka och koppla av. Här behöver du inte göra någonting.

3. De långa, breda sandstränderna

Bra badmöjligheter är förstås ett måste när vi svenskar vill ha ett uppfriskande dopp på resmålet, och Kap Verde kommer inte att göra någon besviken. Ögruppen är nämligen världsberömd för de nästan oändligt långa och breda sandstränderna, där det är mycket enklare att hitta en plats med lugn och ro än en där någon stör dig. Stranden i Santa Maria är hela åtta kilometer lång och bland de vackraste på ön, men det finns flera att välja mellan beroende på om man föredrar få människor, bra vindar eller barnvänligt vatten utan vågor.

Gott om plats för barfotapromenader.

4. Citronhajar och saltbad

Kap Verde gör sig inte besvär med stora nöjesparker eller uppseendeväckande shower. Däremot finns det några unika sevärdheter och annorlunda saker att göra på ön Sal. Namnet kommer till exempel inte från ingenstans, utan härstammar från öns stora fokus på salt. Saltgruvan Salinas ligger i en gammal vulkankrater, där salt har utvunnits sedan början av 1800-talet. Här kan du bada i vattnet som har en saltkoncentration på hela 26 %. Det är en ganska märklig upplevelse att flyta omkring som en kork på toppen av den lilla saltsjön – och det sägs att det gör badgästerna 10 år yngre.

Är du mer för vatten av den lite mindre salta sorten kan du besöka Shark Bay, där synen av citronhajarnas fenor får några besökare att bita ihop. Går du några meter ut i vattnet kan du "promenera" med de mindre, yngre hajarna som simmar runt fötterna på en. En mycket speciell upplevelse!

5. No stress

De enorma köpcentrumen, välbesökta museerna och stora turistmagneterna måste man leta länge efter på Kap Verde. Och det är faktiskt avsiktligt. Öns motto är nämligen "No stress". Du kommer definitivt att få höra det några gånger under din resa, och du kommer förhoppningsvis också att känna det. Här är det meningen att man ska göra det man bör på semestern: koppla av helt, utan att behöva skynda sig för att hinna med så mycket som möjligt. Det tar inte lång tid att utforska ön Sal. Det kan man till exempel göra i en liten hyrbil eller på en fyrhjuling, om man vill se de platser som bilen inte kan nå. Och vad ska man göra efteråt? Tja ... njuta av semestern – helt utan stress.

Lokalbor spanar efter det som kan bli din middag.

En win-vind-situation

Om det är något som Kap Verde är känt för, utöver en stressfri semester, så är det de relativt starka vindarna som finns på flera ställen – bland annat på ön Sal. Det innebär att platsen blivit särskilt känd bland surfare för sina goda förhållanden, och många av världens bästa besöker Kap Verde minst en gång per säsong. Du kan hyra utrustning för all sorts surfing samt SUP-brädor på flera ställen på Sal, så det finns med andra ord goda möjligheter för både solstolsfanatiker och lekfulla vattensportentusiaster att få den semester de önskar. En riktig win-vind situation.

En dröm för dig som älskar kittel i magen och vind i håret.

Kite surfer i bølgerne

Vill du läsa liknande artiklar?