Vindsurfing på Kap Verde
Experternas tips

Surfa på

Kap Verde

Upptäck Kap Verde med bräda

Kap Verde har fått en mytomspunnen ställning bland vindsurfare världen över, och kite-legender som Mitu, Airton och Matchu Lopes, som alla kommer från Kap Verde, har bara höjt Sals status bland världens vågseglare.

Passadvindarna blåser över Kap Verde från november till juni och är som starkast från januari till mars. Vindarna är ganska lätta, mellan 5–10 m/s, men ibland kan det blåsa lite mer. Vågorna är som bäst från december till mars.

Text & foto: Petter Sevenius

Vindsurfing

SUP (Stand Up Paddleboarding)

Kitesurfing

Santa Maria

I Santa Maria utgår surfingen från Ponte Leme och Angulo Beach. Surfcentret drivs av forne världsmästaren Josh Angulo och är även en charmig restaurang/beach bar som erbjuder skönt strandhäng lämpligt för en "after beach".

Vid Ponte Leme ligger även Ion center. Ion erbjuder nyare och fräschare grejer, men fördelen med Angulo är att du kan ta med hyrgrejerna upp till västkusten för att jaga vågor.

Ponte Leme är ett snällt ställe, perfekt för både nybörjare och de lite mer erfarna som vill börja segla i vågorna. Lätt vind och platt vatten inne vid stranden, men sedan ökar vinden och vågorna växer ju längre ut mot udden du kommer. Ponte Leme kan även vara kul om du är utpräglad "goofy".

Ostkusten

Mitu & Djo Kitecenter är ett perfekt ställe för både nybörjare och erfarna kiteare. Har du ingen hyrbil är det enkelt att åka hit med taxi eller beställa en pickup. Här blåser det sned pålandsvind, vilket gör det tryggt och enkelt även för nybörjare på kite.

Kite Beach är den mest vindsäkra platsen på Sal och ett paradis för kitesurfing. Onshore ger dock inte de bästa förhållandena för att rida vågor men är det platt på västkusten är det vindvågor på ostkusten man får jaga, Längst ner i söder finns ett bryt som med svenska mått kan vara ganska kul att surfa/sup:a när ingenting annat fungerar.

Västkusten

Även om ostkusten och Santa Maria kan ge vågor är det Sals västkust som främst är förknippat med stora vågor. Vågorna rullar in från nordväst och vinden kommer från nordost, vilket ger en perfekt vinkel för vågridning. Längst upp i norr ligger Cural Joul, Alibaba, Tras Leão (även kallat Secret Spot eller Little Hookipa). Vågorna här är inte lämpade för nybörjare eftersom de bryter över lavarev, är ihåliga och inte lämnar mycket utrymme för misstag. Är det inga vågor på Alibaba är det dock ett fint ställe att snorkla på och du kan hitta både koraller och färgglada fiskar.

Monte Leão är främst en SUP- och surfspot. Ju längre ut du startar desto större blir vågorna, men viken är ett utmärkt ställe även för nybörjare, vilket gör att surfskolorna ibland tar mindre grupper hit. Monte Leão är en fin skyddad vik, perfekt även för den som föredrar att stanna på stranden och njuta av sol och bad eller kanske en snorkeltur.

Canoa är relativt lättillgängligt för att vara på Kap Verdes västkust, med en sandstrand som gör det enkelt att ta sig i. En snabb våg som bryter över ett yttre rev, men det är strömt och frånlandsvindar, så ingenting för nybörjare. Canoa kräver lite storlek på vågorna innan det börjar leverera, men är en fantastisk lekplats när det fungerar.

Ponta Preta är vågen med stort V och en lekstuga för den yppersta världseliten. Jag rekommenderar verkligen att alla gör ett besök hit bara för att bevittna showen, och varför inte avsluta kvällen med en öl i solnedgången.

Santa Maria – mer än bara vågor

Det är i Santa Maria som det mesta händer. Det är här du hittar restauranger, kaféer och strandbarer. Förtom en "after beach" hos Angulo är mina tips att besöka piren när alla fiskebåtar kommer in med dagens fångst, unna dig en frukost/lunch på charmiga Cape Fruit, en pizza på Leonardos eller varför inte en drink på Ocean Cafe.

Egen bil är verkligen bra om du vill utforska vågorna på egen hand, men det är absolut inte ett måste. Till Kite Beach kan du ta en taxi och till de flesta stränder kan du beställa en pickup där ni bestämmer tid för att hämta och lämna. En fyrhjulsdriven bil gör det enkelt att ta sig fram även till de mest avlägsna spotsen, men det går bra att komma fram till de vanligaste stränderna även med en personbil.

Petter Sevenius

Med en bräda under armen och väskan på ryggen reser Petter dit näsan pekar och tar äventyren som de kommer. Men visst har planering också sina fördelar, speciellt när det bär av på familjesemester.