Se hotell (11)

Resor till Santa Maria

Santa Maria på ön Sal erbjuder sol året om. Med Ving kan du bo direkt vid den fantastiska stranden.
Kap Verde är det perfekta valet för dig som vill ha en varm och solig resa, utan att behöva tänka på tidsomställningar och jetlag. Santa Maria är Kap Verdes mest utvecklade badort, med ett västafrikanskt klimat, ett mysigt kvällsliv och runt 350 soldagar per år. Santa Marias centrum utgörs huvudsakligen av två stenbelagda huvudgator som sträcker sig genom byn. Promenerar du dessa två gator fram och tillbaka har du snart sett det mesta som finns att erbjuda i form av restauranger, barer och souvenirbutiker. Under din resa till Santa Maria äter du riktigt gott och prisvärt. Särskilt på de mer lokala restaurangerna, där portionerna dessutom är stora och kaffet extra gott. Ett säkert kort är att beställa fisk eller skaldjur, garanterat färskt från den livliga kommers som varje förmiddag uppstår vid piren när fiskarna kommer in med dagens fångst. Efter maten kan du välja mellan ett stort antal barer, där du kan njuta av en svalkande drink tillsammans med den mycket trevliga lokalbefolkningen. Ofta bjuds det på livemusik och stämningen är hög.

Det ljuva strandlivet

Till Santa Maria ska du resa för att i första hand koppla av och njuta av stränder som är någonting utöver det vanliga. Breda, finkorniga och gyllengula stränder med turkosblått, klart vatten sträcker sig praktiskt taget runt hela ön, så här finns gott om utrymme för dig som inte tycker om att trängas. Vid Santa Maria-stranden, där de flesta av Vings hotell ligger, blir det snabbt djupt och vågorna kan gå ganska höga, men vattnet blir lugnare ju närmare Santa Marias centrum du kommer. På den västra sidan av Sal ligger stranden Ponta Preta och på den östra Kite Beach, båda stränderna är riktiga paradis för kite- och vindsurfare tack vare de kraftiga vindarna, och många av världens bästa surfare lägger minst en resa hit under säsongen.

Vings Kap Verde

Ving erbjuder flera riktigt bra hotell på Sal, inte minst nyheten Oasis Salinas Sea, med perfekt läge direkt vid stranden och bara en kort promenad från Santa Marias centrum. Du kan också boka en resa till Odjo d'Agua, med strandläge och öns kanske bästa restaurang. Om du ska resa utan barn rekommenderar vi vårt Prime Comfort-hotell Dunas de Sal, där du får en semester med fullt fokus på avkoppling.

All Inclusive vid Algodoeiro-stranden

Du kan också boka en resa till något av våra hotell vid Algodoeiro-stranden, några kilometer nordväst om Santa Maria. Här kan du välja Melia Tortuga Beach, där All Inclusive ingår i priset och där du kan boka en lägenhet med privat pool. Du kan också bo på Melia Dunas Beach Resort & Spa, som även det har All Inclusive och dessutom rum som anpassats särskilt för barnfamiljer. Vill du resa utan barn ska du ta en titt på Melia Llana Resort & Spa, ett läckert hotell med All Inclusive och två olika poolområden. Vilket du än väljer kan du vara säker på bo nära stranden och med gott om förstklassiga faciliteter inom bekvämt räckhåll.

Att se och göra på Sal

De flesta som kommer till Kap Verde åker hit för att få en lugn och avkopplande resa. Här finns inte mycket som stör eller pockar på uppmärksamheten, utom stränderna och havet. Men även om Sal inte är någon stor ö finns det ställen som är värda ett besök. Följ gärna med på en resa runt ön, så får du besöka platser som den lilla fiskebyn Palmeira, Burracona med the Natural Pool, huvudstaden Espargos och Salinas, där man fortfarande utvinner salt och där vattnet håller en så hög salthalt att du flyter högt upp på ytan om du tar dig ett dopp. Sal är som sagt ett paradis för surfare – och även dykare. Runt omkring Santa Maria finns flera surf- och dykcenter som anordnar kurser på alla nivåer. Du kan också följa med på djuphavsfiske och katamaranturer, eller som sagt lägga dig tillrätta på stranden och bara slappna av.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • All Inclusive
 • Solsäkert
 • Bra klimat
 • Kilometerlånga sandstränder
 • Bra vindsurfing
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Santa Maria

Stränder
Till Sal och Santa Maria åker du i första hand för att koppla av och njuta av stränder som är någonting utöver det vanliga. Här finner du breda, finkorniga och gyllengula stränder med turkosblått, klart vatten som praktiskt taget sträcker sig runt hela ön. Stranden i Santa Maria är en av de vackraste på Sal och hela åtta kilometer lång, så här finns gott om utrymme för dig som inte tycker om att trängas. Något som kan vara bra att veta, är att vattnet snabbt blir djupt och att vågor är mer regel än undantag. Ju närmare Santa Marias centrum du kommer, desto lugnare blir vattnet.

Ponta Preta

Sträcker sig utmed västkusten. Lite blåsigare än på sydsidan men med härliga sanddyner och gott om plats att placera ut handduken.

Kite Beach

Stranden på Sals ostkust är favoritplatsen nummer ett för kite- och vindsurfare från hela världen. Perfekt för dig som vill testa vågorna, mindre lämpligt för småbarnsfamiljer som söker lugn och ro.

Igrejinha lagoon

En lagun just utanför Santa Maria längs med östkusten. De svarta lavastenarna håller vågorna borta och därför passar denna strand perfekt för barnfamiljer framför allt då vattnet inte blir djupt. Det är hit som lokalbefolkningen med småbarn kommer för att njuta en stund på stranden. Kom ihåg att ta med dryck då det inte brukar finnas någon försäljning här.

Calheta Funda

En strand längs med östkusten, inte långt från Santa Maria. Här finns inga solstolar och har du tur, kan du ha hela stranden för dig själv.
Mat, dryck och nattliv
I Santa Maria äter du riktigt god och prisvärd mat, särskilt på de mer lokala restaurangerna. På dessa restauranger är portionerna dessutom stora och kaffet extra gott. Ett säkert kort är att beställa fisk eller skaldjur, det är garanterat färskt från piren dit fiskarna varje förmiddag kommer in med dagens fångst. Efter maten kan du välja mellan ett stort antal barer, där du kan njuta av en svalkande drink tillsammans med den trevliga lokalbefolkningen. Ofta bjuds det på livemusik och stämningen är hög.

Catchupa

Catchupa, Kap Verdes nationalrätt, är en matig och smakrik soppa gjord på bland annat kött, fisk, sötpotatis, bönor, kål, majs – och eventuella andra ingredienser som råkar finnas hemma. Ofta sparar man resterna från middagen, silar bort vätskan och steker upp allting till frukost dagen därpå, gärna tillsammans med bacon och ägg.

Arroz de Mariscos

Arroz de Mariscos är en gryta gjord på det bästa ön har att erbjuda, det vill säga fisk och skaldjur.

Grogue

Nationaldrycken grogue är ett sockerrörsbrännvin som närmast kan beskrivas som en blandning mellan hembränt, grappa och rom. Ett perfekt sätt att få igång matsmältningen efter en god middag.

Vin

På grannön Fogo produceras vinet Chã, som du naturligtvis måste prova innan du lämnar Kap Verde. Och kanske till och med köpa med dig hem? Särskilt det vita vinet är att rekommendera. De flesta andra vinerna importeras från Portugal, men många restauranger har ett bredare utbud än så.

Öl

Kap Verdes öl heter Strela och är mycket populär på alla öar. Den öl som kanske serveras/dricks mest är dock den portugisiska ölen Super Bock.

Kaffe

Kaffe dricks en hel del på resmålet och det inhemska kaffet kommer från ön Fogo. Kap Verdes kaffe räknas till världens bästa, så missa inte chansen att smaka detta.
Nattlivet i Santa Maria handlar mest om att hänga på någon av barerna längs huvudgatan. På många ställen uppträder lokala artister och några bord och stolar flyttas undan för att bereda plats åt alla danssugna. Det finns även ett par klubbar, men de ligger lite i utkanten av centrum och det är inte helt lätt att veta vilka kvällar de bestämmer sig för att hålla öppet. Stämningen är hög och atmosfären välkomnande, här spelar det ingen roll om du är turist eller lokalinvånare, alla har helt enkelt riktigt kul tillsammans.
Shopping
Santa Maria erbjuder begränsad shopping i de souvenirbutiker som kantar båda huvudgatorna. I souvenirbutikerna kan du i första hand köpa träskulpturer, batik och färgglad konst. Om du vill ha lokala varor med dig hem rekommenderas en flaska av nationaldrycken Grogue, eller varför inte kaffe eller en flaska vin från grannön Fogo? I staden finns också ett par "vanliga" butiker, men då det mesta importeras är det svårt att göra några riktiga fynd.
Sport och Träning
När det kommer till sport och träning på Sal är det surfingen som lockar de flesta, oavsett om det är kite-, vind- eller brädsurfing. Det finns också bra dykning.

Surfing

På Sal blåser det mer eller mindre konstant. Vindarnas styrka varierar något från dag till dag och dessa vindar är perfekta för den som vill surfa. Det arrangeras världsmästerskap på Sal och en av de forna världsmästarna heter Josh Angulo och har ett surfcenter på ön.

Vill du prova själv är det svårt att finna en plats som är mer lämpad för detta än just Sal. Föredrar du att stå vid land och beskåda de duktiga surfarna, kan det vara rätt imponerande och underhållande också.

Kite- och vindsurfing

Kite Beach på Sals ostkust är nummer ett för kite- och vindsurfare från hela världen.

Kite- och vindsurfingcenter finns lite varstans längs stränderna på Sal, och de arrangerar allt från nybörjarkurser till avancerade kurser.

Dykning

Vill du dyka under din semester finns här både vrak, grottor och ett rikt fisk- och djurliv. I Santa Maria finns PADI dykcenter som kan hjälpa dig med utrustning och annat.
Aktiviteter och sevärdheter
Vill du ha en aktiv semester på Sal finns saker att göra både på land och i vattnet.

Strandpromenaden

I slutet av centrums två huvudgator tar stranden vid och här finns en strandpromenad som lämpar sig väl för en härlig promenad i solnedgången. Strandpromenaden leder också ner till piren, dit fiskarna kommer på förmiddagen för att sälja sin fångst. Fiskförsäljningen vid piren är en livlig och färgsprakande upplevelse, som du inte bör missa under ditt besök på Sal. På stranden kan du också spela beachvolleyboll, träna på lokalbefolkningens gratis utomhusgym tillverkat av återanvänt material samt spela fotboll och andra strandrelaterade sporter.

Upptäck sköldpaddor

Här finns en hel del sköldpaddor i havet och i starten av vintersäsongen och fram till ungefär mitten av december, kan du se sköldpaddsäggen kläckas. Detta sker huvudsakligen vid Turtle Beach men även på den västra delen av Santa Maria-stranden. Utöver denna period får du bege dig under vattenytan för att ha chans att se sköldpaddor.

Rundtur runt Sal

Även om Sal inte är någon stor ö finns det ställen som är värda ett besök. Ett tips är att resa på en tur runt ön. Under rundturen får du besöka platser som den lilla fiskebyn Palmeira, Burracona med the Natural Pool, huvudstaden Espargos och Salinas. Vid Salinas utvinner man fortfarande salt och där håller vattnet en så hög salthalt att du flyter som en kork om du tar dig ett dopp.

Palmeira - liten fiskeby vid västkusten

Palmeira är en liten fiskeby på västkusten. Härifrån utgår flera båtturer och byn är också värd ett besök för sina färgglada hus och fantasifulla fasadmålningar.

Burracona

Tio minuters skumpande bilfärd från byn Palmeira ligger Burracona, förmodligen den kargaste av Sals alla karga platser. Här finns The Natural Pool, en bassäng som skapats mitt bland klipporna av tidvattnet. Ta också en titt på The Eye, ett ljusfenomen som uppstår när solen lyser in genom ett hål i klippan. Detta lyser starkast om sommaren, men även vissa dagar om vintern kan man se det när solen står högt på himlen. Tio meter ner rinner vattnet och när solen skiner in genom hålet uppstår ett ljusfenomen i form av ett blått öga på ytan.

Espargos - Sals huvudstad

Espargos är Sals huvudstad, med cirka 20 000 invånare. Slå dig ner på Bomdia Café i början av huvudgatan och njut av det myllrande folklivet. Här finns inte fler butiker eller restauranger än i Santa Maria, men vill du känna något som i alla fall vagt påminner om stadspuls är en promenad genom centrum verkligen att rekommendera.

Salinas - de enorma saltfälten

Längst upp i norr ligger de enorma saltfälten i Salinas. Förr exporterade Sal en mängd salt till Europa och Brasilien, nu utvinns saltet mest för inhemskt bruk. Här kan du dessutom prova på att ta dig ett dopp i det extremt salthaltiga vattnet – och precis som i Döda havet upptäcka att du faktiskt flyter som en kork. Vattnet du badar i här innehåller omkring 26 procent salt och har en hälsobringande och läkande effekt på kroppen.
Utflykter
Kapverdisk afton
Kapverdisk afton
Välkommen till en härlig kväll på stranden med god mat, gitarrspel, en stämningsfull brasa och vågornas brus i bakgrunden. Middag dryck ingår.
Läs mer om utflykten
En dag på havet
En dag på havet
Följ med på en härlig dag till sjöss på en 17 meter lång segelbåt. Lunch, dryck och snacks ingår.
Läs mer om utflykten
Quad
Quad
Prova något du inte hittar hemma; kör fyrhjuling på de vackra stränderna och upptäck ön från ett annat håll. Välj om du vill köra 2 eller 4 timmar. Måltider och dryck ingår inte. Glöm inte körkortet!
Läs mer om utflykten
Sal – rundtur
Sal – rundtur
Följ med på en uppskattad halvdagstur och upplev de mest intressanta platserna på ön. Under dagen berättas också mer om landet och dess kultur, historia, seder och bruk. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Hajskådning
Hajskådning
Den östra delen av Sal har en bukt som frekvent besöks av hajar. Följ med på utflykten, håll tummarna och spana efter hajarna! Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Buggy Desert Adventure
Buggy Desert Adventure
Följ med på en tur på fyrhjuling i det kapverdiska landskapet.
Läs mer om utflykten
Dykning och snorkling
Dykning och snorkling
Prova att dyka eller snorkla med Cabo Verde Diving.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Avstånden i Santa Maria är inte större än att du tar dig fram till fots. Ska du längre bort är det taxi som gäller.

Taxi

Här finns gott om taxibilar, så det är aldrig några problem med att få tag i en när du behöver en. Priserna är förhållandevis låga och taxameter används inte. Se därför till att göra upp om ett fast pris innan du sätter dig i bilen.

Buss

Lokalbussarna är oftast minibussar. Det finns även lokala "bussar" att använda om du till exempel önskar en lokal tur till Espargos. Bussarna är ofta pick up truck där du sitter bak på flaket och priset varierar från chaufför till chaufför. Men som alltid, se till att göra upp om pris innan du sätter dig på flaket. "Busstationen" är belägen vid den första rondellen då man kör in till Santa Marias centrum.
Fakta

Vår service på resmålet

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar Twinrix från GlaxoSmithKline AB. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst 4 veckor innan du reser.
Mer information på www.twinrix.se. Läs även på www.vaccin.se. För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Turistskatt i Santa Maria

På Kap Verde har man en turistskatt som måste betalas på plats. Beloppet är ca 2 euro per person och natt och betalas av alla från 16 år och uppåt och för max 10 nätter. Skatten betalas direkt till hotellet och är inte inkluderad i resans pris. Summan ska betalas vid ankomsten på vissa hotell och vid avresan på vissa hotell. En del hotell tar emot kort, men då tas en avgift ut på cirka 3,5 %. Andra hotell tar endast emot kontanter, varför vi rekommenderar att du tar med dig det.

Valuta och betalning

Euro (EUR) och Kapverdiska Escudos (CVE). Det går inte att växla till sig Kapverdiska Escudos från Sverige och valutan fungerar endast i landet. Det bästa är att växla till sig euro innan du reser hit. Flera banker och uttagsautomater finns i centrum, i dem får du ut lokal valuta. Vill du ta ut euro får du göra det på ett bankkontor, mot avgift och uppvisande av pass och resebevis. Visa är det mest gångbara kortet, Mastercard accepteras inte överallt. Övriga kort accepteras inte.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid -3 timmar. Vintertid: svensk tid -2 timmar.

El

220 V. Adapter behövs oftast inte.

Språk

Portugisiska och kreol.

Övrigt

Vägar och gator på Sal kan vara mycket ojämna, vilket kan ställa till problem om du har barn i paraplyvagn.

Packa en ficklampa, gatubelysningen är sparsam.

Elavbrott förekommer med jämna mellanrum, liksom att vattnet stängs av.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 7 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Santa Maria under vinterhalvåret.
Flyget landar på ön Sal, där Vings hotell ligger.

På flygplatsen

På grund av ändrade inreseregler kan det uppstå långa väntetider i passkontrollen. Vänligen se till att du registererat dina passuppgifter på 'Min sida', för att minimera väntetiden.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Santa Maria. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Sals internationella flygplats till ditt hotell är ca 20 till 50 minuter (ca 18 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
24°19°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • februari
24°18°
9
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • mars
25°18°
9
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • april
25°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • maj
25°20°
9
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juni
26°21°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
27°22°
8
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
28°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
29°24°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • oktober
28°23°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • november
27°22°
8
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • december
26°20°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar

Erbjudanden till Santa Maria

Oasis Salinas Sea
Oasis Salinas Sea
Santa Maria, Sal, Kap Verde
 • Flyg + del i dubbelrum
 • 1 vecka
 • Avresa 2 dec 2022 från Stockholm-Arlanda
Inkl. frukostbuffé
Inkl. frukostbuffé
Flyg + hotell, 1 vecka
2 dec 2022 från Stockholm-Arlanda
Meliá Dunas Beach Resort & Spa
familygarden
 • Barnvänligt
Meliá Dunas Beach Resort & Spa
Santa Maria, Sal, Kap Verde
 • Flyg + del i dubbelrum typ E
 • 1 vecka
 • Avresa 14 dec 2022 från Göteborg-Landvetter
Inkl. All Inclusive
Inkl. All Inclusive
Flyg + hotell, 1 vecka
14 dec 2022 från Göteborg-Landvetter
Oasis Belorizonte
Oasis Belorizonte
Santa Maria, Sal, Kap Verde
 • Flyg + del i dubbelrum i bungalow
 • 1 vecka
 • Avresa 2 dec 2022 från Stockholm-Arlanda
Inkl. All Inclusive
Inkl. All Inclusive
Flyg + hotell, 1 vecka
2 dec 2022 från Stockholm-Arlanda
SÖK DIN RESA TILL Santa Maria
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.