Utflykter, Marmari & Tigaki

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på https://mydestination.ving.se

.

Praktisk information om våra utflykter

Grekisk afton - kan bokas hemifrån

Grekisk afton - kan bokas hemifrån

En härlig kväll där du får uppleva det bästa Grekland har att erbjuda i form av mat och underhållning. Mat och dryck ingår.

Läs mer Dölj

I Grekland vet man hur man njuter av livets goda och sitter gärna länge till bords. Denna afton serveras godbitar som souvlaki, tzatziki och grekisk sallad samt mezedakia som består av ett urval av välsmakande smårätter. Traktens egna dansare står för underhållningen i form av traditionell grekisk folkdans. Naturligtvis får även vi tillfälle att dansa "på grekiska".

Denna afton äger rum i bergsbyn Zia, som är känd för sin fantastiska solnedgång. Innan kvällen drar igång på riktigt, blir det lite tid att strosa runt i Zia.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Stor grekisk buffé, lokalt vin, vatten och juice.

Tid:
Kvällsutflykt, ca kl. 19.00-22.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Kofta om det skulle bli svalt.

Tre öar – kan bokas hemifrån

Tre öar – kan bokas hemifrån

En härlig heldag på havet med båt för hela familjen med intressanta upplevelser på tre vackra öar: Kalymnos, Pserimos och Plati. Lunch ingår, dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Greklands övärld omfattar många öar av olika karaktär, stora, små, frodiga, bergiga, karga, idylliska, öde, folkrika… Denna utflykt tar oss till tre av de vackraste öarna norr om Kos: Kalymnos, Pserimos och Plati.

Vi färdas med den vackraste båten i hamnen, Nikitas. Nikitas är en rymlig båt där man kan ligga på däcket och njuta av solen och den friska vinden och ha en underbar dag på havet.

Vårt första mål är ön Pserimos, där vi kommer fram till en charmig by med två kyrkor, några stränder, caféer, 35 bofasta invånare och en skola med endast två elever. I denna genuina by kan du ta en promenad eller slå dig ner på ett strandcafé och köpa det läskande iskaffet frappé. Vi äter sedan en god och fräsch lunch tillsammans – grillspett, sallad, bröd och tzatziki.

Kalymnos, eller svampdykarnas ö, är en av de större och folkrikaste i Tolvöarna. Ön har omkring 16.000 invånare. Givetvis besöker vi en butik med tvättsvampsförsäljning, för att klämma och känna på denna naturprodukt som lämpar sig såväl att tvätta sig med som för biltvätt och skoputsning. En riktigt fin present är det också. Vi får höra om svampdykarnas farliga yrke och om hur de levande svamporganismerna förvandlas till en praktisk tingest som håller i upp till sju år. En promenad i staden Kalymnos hinner vi också med.

På vägen tillbaka seglar vi förbi Plati, en liten ö där det bor två människor. Vi går inte iland här, men passar på att ta ett sista dopp innan vi styr kosan tillbaka till Kos.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Lunch ingår, måltidsdryck ingår inte.

Tid:
Heldag, ca kl. 09.30-17.00.

Färdledning:
Engelsktalande personal ombord på båten.

Bra att ta med:
Badlakan, badkläder och solkräm. Snorklingsutrustning kan med fördel tas med.

Bodrum - Turkiet, kan bokas hemifrån

Bodrum - Turkiet, kan bokas hemifrån

Varför inte ägna en dag under semestern åt att uppleva ytterligare ett land och en annan världsdel? Den vackra kuststaden Bodrum har mycket att erbjuda. Mat och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi seglar iväg tidigt på morgonen mot den fina hamnstaden Bodrum i gränslandet mellan Europa och Asien. Njut av en härlig dag till havs och en möjlighet att göra spännande inköp!

Efter en timmes skön seglats får vi vid inseglingen i hamnen en försmak av hur vackert Bodrum är. Vi möts av en engelsktalande lokalguide som ger oss en kort historielektion.

Vi inleder besöket med en tur upp på berget för att njuta av den hänförande utsikten över det gamla Halikarnassos och en klar dag, ser vi helt till Kos. Nästa stopp är stadens guldcenter. På väg dit kommer vi förbi en del av den intressanta historia som Bodrum kan stoltsera med. På Bodrum Gold Center får vi höra om hur smyckena tillverkas, vad stenarna heter och innebörden av karat. Sen ska det handlas! Prova dig fram i det stora urvalet av guld, silver, juveler och klockor. Du kan diskutera priserna om det är något som intresserar dig.

Utanför guldcentret väntar bussen som tar oss ner till hamnen igen. Här får vi tid till att titta i de många butikerna och på den vackra staden samt äta en god, turkisk lunch.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingår inte, men finns att köpa i Bodrum.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide samt engelsktalande guide.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.30-17.00.

Bra att ta med:
Viktigt! Vid anmälan till utflykten måste passet visas upp då vi behöver namn, passnummer och födelsedatum. Passet ska också tas med på utflykten, utan pass får du inte resa till Turkiet.

Övrigt:
I Turkiet kan du betala med euro, men kan då få tillbaka växelpengarna i turkiska lira. Be alltid att få växeln i euro. Det går nämligen inte att växla tillbaka turkiska lira till euro. Det finns vissa restriktioner gällande inköp vid införsel till Kos. Närmare upplysning finns i pärmen.

Intyg för barn:
Reglerna för resor mellan Grekland och Turkiet har blivit striktare. Om ett barn under 18 år ska resa mellan länderna utan båda sina vårdnadshavare, krävs en bekräftelse från den/de vårdnadshavare som inte är med. Har barnet endast en vårdnadshavare krävs istället ett intyg som styrker det. Är båda vårdnadshavarna med på resan, men endast en ska delta på utflykten, ska intyget utformas lokalt i två versioner: ett handskrivet intyg samt en särskild blankett från de grekiska myndigheterna, som kan fås av din Vingvärd. Båda intygen kräver underskrift och en passkopia av den vårdnadshavare som inte deltar. Om den andra vårdnadshavaren inte är med på resan räcker det med myndigheternas blankett samt en kopia av den frånvarande vårdnadshavarens pass.

Vulkanön Nissyros - kan bokas hemifrån

Vulkanön Nissyros - kan bokas hemifrån

Upplev den genuina vulkanön Nissyros. Nissyros är en av de vackraste öarna kring Egeiska havet, ännu orörd av turism och tillväxt. Mat och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Enligt mytologin skapades ön från slaget mellan gudar och jättar. Poseidon jagade jätten Polyvotis ner till Kos, skar av en del av ön och kastade den till sin fiende, som sjönk till botten av havet. Den legendariska klippan är det moderna Nissyros och det sägs att vulkanens utbrott är arga andetag av den besegrade jätten. Dessa explosioner formade ön, som anses vara den yngsta vulkanen i centrala Grekland och den är fortfarande aktiv än idag.

Nissyros är ön som bjuder en fascinerande natur. Båten tar oss till denna vulkanö och från huvudorten Mandraki tar bussen oss upp till byn Nikia. Vägen går genom vacker lummig natur där bland annat mandelträd växer.

Från toppen av ön ser vi ner över dalen där vulkanen ligger. Där är naturen helt annorlunda då svavelsyran har dödat allt det gröna. Vi gör en vandring i vulkanen, som naturligtvis har gett upphov till spännande historier och myter. Svavelkällorna bubblar i denna levande, men djupt sovande vulkan.

Efter vandringen i kratern tar bussen oss tillbaka till Mandrakihamnen.

Den som vill kan ta en promenad upp till nunneklostret Panagias Spilianis, dit 120 trappsteg leder. Utsikten härifrån är hänförande. Kanske sitter de svartklädda nunnorna utanför klostret.

Tiden på egen hand kan användas till att titta närmare på den idylliska byn. Här finns inte många turister. Du hinner ta en god lunch eller kaffe på någon av tavernorna innan båten går tillbaka till Kos.

Måltider och dryck:
Ingår inte, men finns att köpa.

Tid:
Heldag.

Färdledning:
Engelsktalande lokalguide.

Bra att ta med:
Bra skor att promenera i, ta inte sandaler p.g.a. värmen från vulkanen. Kamera.

Övrigt:
Inträde tillkommer till vulkanen. 3 euro per vuxen.

En smak av Kos – kan bokas hemifrån

En smak av Kos – kan bokas hemifrån

Upplev vad Kos har att erbjuda! Under en halvdag med buss får du se mer av den vackra naturen, bekanta dig med de lokala traditionerna och smaka på några av öns egna produkter. Lunch ingår, dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi startar dagen med att besöka bergsbyn Zia som är öns högst belägna by. Här, ca 400 meter över havet, bjuds vi på en härlig panoramautsikt över Kos och de kringliggande öarna. I Zia tar vi tillsammans en promenad genom den mysiga byn, och därefter ges tid att utforska byn på egen hand. Varför inte svalka dig med en god lemonad i de vackra miljöerna?

I Zia serveras också en lokal lunch som består av förrätter och den grekiska specialiteten Moussaka. Innan vi hugger in på den goda maten kommer vi också få en demonstration av hur Moussakan tillagas på bästa sätt.

Från Zia tar vi vägen igenom Lagoudi, Kaniario och Amaniou medan vi njuter av de vackra vyerna över Kos landskap.

Därefter besöker vi en lokal vingård, känd för sina utmärkta produkter. Vi får chansen att smaka på vinerna och du finner säkerligen en flaska som blir din favorit.

Den här halvdagsutflykten är ett perfekt inslag under semestern, med både lokala traditioner och inspiration till resten av din vistelse på denna vackra ö. Vi besöker Zia som man inte får missa under sin semester, samtidigt som vi berättar intressanta saker om Kos, dess historik, seder och bruk.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Lunch ingår, dryck finns att köpa till.

Tid:
Halvdag, ca kl. 08.30-13.30.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Pengar till souvenirer och dryck. Vattenflaska till bussresan.

Övrigt:
Personer som har svårt att gå kan få problem vid stoppet i Zia.

Jeepsafari Kos - kan bokas hemifrån

Jeepsafari Kos - kan bokas hemifrån

Förbered dig på ett äventyr där du får uppleva en ny sida av Kos. Med jeepar kör vi offroad och tar oss till områden som annars är svåra att nå. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Många tror att det inte finns mer att upptäcka på Kos, och tillbringar därför helst dagarna på stranden. Vi är av en annan åsikt. Förutom de vanliga utflykterna finns också platser som knappt kan nås, om man inte lämnar asfalten bakom sig och kommer ut i naturen. Till det behövs mer kraftfulla fordon - man behöver en jeep.

Plötsligt öppnar nya områden upp sig för oss, och turen går över stock och över sten. Jeepturen bjuder även på en inblick i det äkta Kos med små lokala byar, kloster, kyrkor och inte minst den råa, hänförande naturen.
Under vägen stannar vi till på olika platser, bland annat på fina utsiktsplatser omkring berget Dikaios. Vi kommer också närmare inpå det lokala livet, när vi stannar till på ett lokalt café samt äter meze i byn Zia.

Turen går också till en naturpark där påfåglarna regerar. Vi får se både de färggranna hannarna och de mindre framträdande honorna.

Missa inte chansen att få uppleva öns mer okända sidor på en jeepsafari.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Lunch med lokalt vin och vatten ingår. Kaffe och annan dryck efter vägen tillkommer.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-16.00.

Färdledning:
Engelsktalande guider och chaufförer (du kör inte jeepen själv).

Klädsel:
Bekväma skor och oömma kläder som tål att bli dammiga.

Bra att ta med:
Vatten, fickpengar, solkräm, kamera, solhatt/keps och solglasögon.

Övrigt:
Utflykten körs både på asfalt och offroad. Den rekommenderas inte till dig som lätt får svindel, drabbas av åksjuka eller mår dåligt av ojämna vägar. Minimiålder 8 år.

Dykning Kos

Dykning Kos

Passa på att uppleva världen under havsytan! Med våra duktiga instruktörer kan du känna dig trygg. Inga måltider ingår.

Läs mer Dölj

Hör du till de äventyrslystna, de som alltid velat prova på att dyka, eller kanske har du dykt förr och fått blodad tand? Ta då chansen och följ med oss!

Dykning har alltid varit en del av grekernas DNA. Allt från de första turerna under ytan utan hjälpmedel, när havets natursvampar var målet, till de nuvarande mer fridfulla besöken där dykmask, simfötter, syrgastub och regulator gör allt mycket enklare. Det i det närmaste viktlösa tillståndet i det oändliga havet, samt det intressanta livet under ytan imponerar på de flesta.

Är du nybörjare får du först en introduktion med full utrustning. Därefter får du med syrgastub utforska vattnet runt Kos - och låta dig överraskas av den vidunderliga världen under havsytan. Varje instruktör har hand om högst två dykare, så du är hela tiden i goda händer när du simmar, omgiven av rev och sjöväxter.

Efter dykningen är det tid för sol och bad från båten som kastar ankar utanför den fina Kokina-viken. Har du lust att snorkla är det bara att passa på!

Blev du fascinerad av den första dykrundan och vill vara med om ännu en, går det bra mot ett tillägg (30-35 euro). Foton från dyket kan köpas för ca 15 euro.

Mat och dryck:
Ingår inte. Det finns möjlighet att köpa drycker och snacks ombord.

Tid:
Heldag, ca kl. 10.00-16.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide/instruktör.

Övrigt:
Minimiåldern för att dyka är 10 år.
Utflykten utgår från hamnen i Kos stad. Transport till och från hamnen ingår inte.