Phu Quoc

Vietnams vackraste ö?

PHU QUOC

Phu Quoc - Vietnams vackraste ö?

Ms Phan står i hotellets reception och ber tusen gånger om ursäkt för att de missat transfern från flygplatsen. Hennes engelska är ganska suddig och jag är åtminstone halvmetern längre än henne, men hon ger sig inte förrän alla tusen ursäkter framförts och jag har accepterat samtliga. När vi sedan stökat undan formaliteterna och hämtat andan är hon nöjd, och erbjuder mig nåt hon kallar en mangomojito – mosad mango med sprit. Sen fixar hon raskt fram ett rum med utsikt över poolen. Mitt pass är hon inte det minsta intresserad av. ”Welcome to Phu Quoc” säger hon, och jag tror att hon menar det.

Text: Björn Une Foto: Viktor Wedell & Vings bildarkiv

Även om Phu Quoc är Vietnams största ö, är den inte större än ungefär halva Öland. Ändå lyckas den på något vis få plats med frodig djungel, milslånga stränder, en livlig stad och landets bästa utbud av fisk och skaldjur. Ön har länge varit en bubblare på semesterlistan, men bristande infrastruktur och kanske också marknadsföring har gjort att Phu Quoc aldrig riktigt slagit igenom. Det är på väg att förändras. För ett par år sedan beslutades att Phu Quoc skulle bli ett av landets främsta turistmål, och med den nybyggda flygplatsen har man kommit ett gott stycke på väg. Man märker det också om man tar båten ut till öarna i den lilla arkipelagen söder om Phu Quoc.

Jag har svårt att bestämma mig för vad som är mest spektakulärt; de små stränderna där man hoppar i och snorklar, de frodiga bergen som reser sig ovanför stränderna, eller de gigantiska pylonerna som reser sig från bergen för att om något år bära världens längsta linbana över havet. De verkar mer höra hemma i någon science fiction, så omotiverat skjuter de upp ur djungelgrönskan, väl över hundra meter höga. Precis som flygplatsen är de en del av en större plan. De ska så småningom användas för att frakta turister ut till de i stort sett obebodda öarna, och hur spektakulära de små stränderna då kommer att vara återstår att se.

Phu Quoc

Ms Phan Hejdar mig när jag kommer tillbaka till hotellet efter båtturen. Hon tycker att jag ska följa med på en örundtur också. Då får jag se mycket av ön i en bekväm luftkonditionerad buss. Jag tror inte man säger emot Ms Phan, och dessutom är det trettio grader varmt, med maximal luftfuktighet. Så förslaget låter på alla vis rimligt om jag vill se mycket av ön på kort tid; pepparodlingarna, fisksåsfabriken, stränderna, pärlodlingen och det ökända Coconut Tree Prison, som hyste tusentals fångar under Vietnamkriget, bland mycket annat. Det är snabbt, effektivt och intressant, ungefär som ett välkomponerat smörgåsbord, serverat på den suddiga engelska som är gängse på Phu Quoc.

Lika intressant är nattmarknaden i öns huvudstad Duong Dong. Här råder ett slags välkoreograferat kaos. Turister och bofasta kryssar fram mellan restauranger och matstånd, med ett öga på trafiken och det andra på kvällens middag, som ligger på stora bord eller simmar omkring i akvarier utanför restaurangerna. Trots trängseln är stämningen närmast godmodig, och man får god tid på sig att välja sin hummer, krabba eller bläckfisk, tillsammans med de tillbehör man tycker passar. Sedan man flyttade till ett nytt område i slutet av 2016 är det rent, snyggt och välorganiserat, till skillnad från matmarknaden på andra sidan floden.

Matmarknad på Phu Quoc
Matmarknad på Phu Quoc

Den är hardcore, skitig, blodig, stökig och faktiskt alldeles underbar, eftersom den är en viktig del av öns charm: Phu Quoc är Vietnam på riktigt, inte en tillrättalagd och luftkonditionerad turistversion. Var man än är kan man se barn på väg till skolan, gubbar som sitter i skuggan och ljuger över en kaffe eller någon av öns många fiskare (ungefär hälften av öns befolkning livnär sig på fiske) som lagar sina nät.

Om man inte nöjer sig sig med ett besök på matmarknaden, utan vill tränga djupare i den vietnamesiska kokkonsten, finns gott om kurser att välja bland. Från ett par timmars genomgång av vårrullens anatomi, till kurser som sträcker sig över flera dagar och resulterar i en åtta rätters meny.

Jag nöjer mig med vårrullarna och Ms Linh visar sig vara en pedagogisk lärarinna som går igenom ingredienserna (i stort sett vad man har till hands) till hur man gör dippsåsen och till slut hur man fuktar rispapperet och rullar ihop alltsammans till färdiga rullar.

Precis som alla andra vietnameser jag träffar på är Ms Linh en pratglad sort. Kommer man bara förbi den inledande, lite högtidliga, attityden kan man prata om det mesta, och när jag senare går igenom mina anteckningar upptäcker jag att vi har pratat om så olika ämnen som att servera vårrullar på barnkalas (fungerar alltid) till sophämtningen på Phu Quoc (fungerar aldrig).

Hon berättar också att stränderna på Phu Quoc är bäst i soluppgången.

Mat på Phu Quoc
Soluppgång på Long Beach på Phu Quoc

Så, tidigt på morgonen går jag ner på Long Beach, öns längsta strand. Sanden är fortfarande sval efter natten och på de än så länge tomma solstolarna sitter några förväntansfulla fruktförsäljare och väntar på de första kunderna. Vid horisonten skymtar man de första fiskebåtarna på väg in efter nattens jakt på den bläckfisk som sedan ska hamna på menyerna.

Ms Linh hade rätt, det är mycket fridfullt, och jag hoppas att Phu Quoc inte kommer att förändra sig alltför mycket innan jag hinner komma tillbaka.

Resmål och rundresor

Ving erbjuder resor till hela Vietnam, både med flexibelt reguljärflyg, Förutom storstäderna Hanoi och Saigon, kan du resa till badorterna Phan Thiet och Nha Trang och ön Phu Quoc.

Vings karta över Vietnam

Hanoi

Hanoi kan ibland kännas lite som en småstad, trots att det är landets huvudstad. Längs stranden av Röda floden väntar låga hus, smakfulla franska kolonialbyggnader och cyklister i mängder. Det franska arvet ser man överallt café au lait, croissanter och breda boulevarder är bara några exempel. Men här finns mycket annat att se: Röda flodens delta, Ho Chi Minh-Mausoleet och krigsmuseet. Passa på att se staden från en cykeltaxi: billigt, bekvämt och avkopplande.

Saigon

Saigon är landets ekonomiska huvudstad, och kanske också den mest moderna. Men även här lever det tidlösa Vietnam; pagoderna i Cholon-distriktet, den franska anstrykningen i första distriktet, och överallt de matstånd, caféer och restauranger som serverar någon av landets drygt 500 traditionella rätter. Missa inte heller Cu Chi-tunnlarna, som grävdes ut av Viet Minh under kriget.

Phu Quoc

Phu Quoc är mycket semester på liten yta: stränder, folkliv, vacker natur och god mat. Besök nattmarknaden i Duong Dong, ta en båttur till öarna söder om Phu Quoc eller krydda semestern med en matlagningskurs. Vill du se mer av Vietnam bokar du en rundresa i Vietnam eller tre dagar i Saigon tillsammans med din resa till Phu Quoc.

Nha Trang

Nha Trang har två sidor: dels de långa stränderna och dels den vietnamesiska vardagen. Stranden börjar inne i själva staden och sträcker sig flera kilometer ut, med gott om små restauranger och vattenhål där man kan vila sig från solen. Vill man se mer av det äkta Vietnam är det bara att bege sig in i staden och på egen hand upptäcka marknader, trottoarfrisörer, skoluniformer och mycket mer.

Phan Thiet

Phan Thiet är en badort av lite modernare snitt, med eleganta hotell och strandläge strax utanför själva staden. Här ska man inte missa ett besök i Phan Thiet, för att se den energiska fiskehamnen, den myllrande marknaden eller kanske lunch på ett nudelstånd vid vägkanten.

Rundresor

Vietnam Från nord till syd

Du flyger från Phu Quoc upp till Hanoi och början på en spännande vecka fylld av Vietnams historia, kultur, natur och – naturligtvis – dess rika kulinariska traditioner.

Hatt i Vietnam
Vackra stränder på Phu Quoc

Saigons höjdpunkter

Under tre dagar hinner du bekanta dig med Saigons många sevärdheter och attraktioner. Binh Tay-marknaden, Cu Chi-tunnlarna och Mekongdeltat är bara några punkter på menyn.