Se hotell (6)

Resor till Phan Thiet

En resa till Phan Thiet bjuder på stränder, vacker natur och det spännande myllret inne i själva staden.
Kuststaden Phan Thiet har länge varit berömd för sin fisksås och sin vackra natur, och på senare tid väljer många att resa hit också för att sola och bada i Sydkinesiska sjön. Men det är inte stadens egen strand som lockar mest, utan den långa och mycket inbjudande Ham Tien-stranden som ligger en dryg mil österut. Men en resa till Phan Thiet är inte komplett utan ett par besök i den myllrande staden där det alltid är något på gång.

Lugnt strandliv

Ham Tien-stranden, är en milslång och finkornig sandstrand där en lugn och tillbakalutad atmosfär råder. Här regnar det sällan, mycket tack vare de enorma sanddyner som finns i området. Längs stranden ligger hotellen uppradade, smakfullt inbyggda i växtligheten. När du blir hungrig är det lätt att hitta en högklassig restaurang, framför allt längs huvudgatan som går parallellt med stranden. Mui Ne-stranden är visserligen ett perfekt resmål att vila upp sig på, men när rastlösheten slår till finns det gott om alternativ, om du vill ha en resa med mer än sol, bad och avkoppling. Det finns ett stort utbud av vattensporter, som vindsurfing och kitesurfing, och förhållandena är ofta riktigt bra. Vill du stanna på land kan jeep-safari i de stora sanddynerna vara ett bra alternativ – ett fartfyllt äventyr med ökenkänsla. Den mest kända sevärdheten i området är landets största buddha-staty, Tuong Phat Nam, som vilar på berget Takou, cirka tre mils resa söder om Phan Thiet. Statyn är nästan 50 meter lång och berget är ett viktigt centrum för buddhister.

Besök marknaden i Phan Thiet

Själva Phan Thiet är en typisk vietnamesisk stad med mycket liv och rörelse. Phan Thiet-floden rinner genom centrum och stadens hamn är bas för en mängd små blågulröda fiskebåtar. Stranden och naturen må vara det som lockar flest semesterfirare, men marknaden i centrum är också värd ett besök. Här kan man sicksacka sig fram bland alla människor och pruta på varor som kläder, solglasögon, klockor, cd-skivor, elektronik och leksaker. Inte sällan kommer nyfikna barn fram och pratar med dig på nyskolad engelska.

Bo på stranden

De allra flesta av Vings hotell ligger vid stranden, så du lätt kan ta ett dopp innan frukost, och att döma av våra gästers egna betyg på hotellen kommer du inte att bli besviken, vare sig du väljer en resa till något av våra lyxigare alternativ eller något av de enklare. I Vietnam får du rejäl valuta för din semesterkassa.

Res med Ving till Phan Thiet

Din resa till Phan Thiet kan kombineras med övriga resmål i Vietnam. Du kan även välja att enbart bo på hotell i Phan Thiet under hela vistelsen. För att boka en kombination måste du kontakta Ving på 0771-995 995.
Bra att veta
 • Valfri reslängd
 • Hotell på stranden
 • Fina stränder
 • Kombinera resmål
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Phan Thiet

Stränder
I Phan Thiet finns en ganska trevlig strand, men det är inte hit semesterfirare brukar ta sig, då stranden saknar de normala strandfaciliteterna som t.ex solstolar och strandbarer. De väljer istället att bada, och även bo, vid den milslånga Ham Tien-stranden ca 12 kilometer från Phan Thiet där det finns solstolar och barer. Stranden består av finkornig sand och är överlag relativt långgrund. Ofta är den också bred, men på grund av tidvattnet så blir stranden periodvis inte lika bred. Stranden har sandbotten så långt en normallång svensk kan bottna men se upp när det börjar blåsa, vilket det ofta gör på eftermiddagarna. Ibland kan det vara starka strömmar i havet, så bada med försiktighet och ha uppsikt över andra.
Mat, dryck och nattliv
Restauranger i olika prisklasser med vietnamesisk och internationell mat. I Phan Thiet kan man äta utsökta fisk- och skaldjursrätter. Hotellen serverar även internationell mat.

Mat och dryck i Vietnam

Den vietnamesiska maten är billig, nyttig och oemotståndlig. Den är sällan speciellt kryddstark. Istället får man små skålar vid sidan om med soyasås, färskhackad chili, salt och peppar med lime, eller fisksåsen nuoc mam (restaurangpersonalen berättar gärna vilken krydda och rätt som hör ihop). Ibland kan du hitta delikatesser som groda, sköldpadda och olika sorters ormar på menyn, men det är mycket mer vanligt med nötkött, fläskkött, kyckling, fisk och skaldjur. Italienska specialiteter är också populära, såsom pizza och pasta.

Det vietnamesiska köket blir allt populärare världen över, men naturligtvis smakar det bäst här i Vietnam. Antalet traditionella rätter uppskattas till 500 och ingredienserna varierar. Det typiska är dock är att man använder väldigt mycket grönsaker i matlagningen och att produkterna sällan är genomkokta, de behandlas med mycket hög värme men under kort tid, vilket gör maten nyttigare.

När man sätter sig till bords i Vietnam har man framför sig en liten tallrik, en liten skål, ett par pinnar och en liten sked. Med de verktygen klarar man sig under hela måltiden; inga gafflar, inga knivar, inga "riktiga" tallrikar. Menyn är oftast översatt till engelska. Tänk på att mängden mat varierar från en restaurang till en annan. Får vi åtta vårrullar på fatet i den ena restaurangen, så kan det vara tjugo i den andra. Rätterna anländer en efter en och ordningen kan variera.

Soppa och vårrullar

På den traditionella middagsmenyn står oftast en soppa som innehåller grönsaker, fisk, skaldjur eller kött. Till soppan har vi den lilla skålen, men riset kan hamna där också, och kan ätas tillsammans med soppan om man så önskar. Många vietnameser är ekonomiska och vana att klara sig med det lilla man har, därför blandar de oftast den goda soppan med riset och ibland använder de soppan bara som en smaksättning till riset. Förutom soppan serveras det rätter på fat och det kan vara till exempel de mycket populära vårrullarna. De serveras antingen stekta eller ostekta och det som finns i dem kan räknas upp i all evighet; nudlar blandade med köttfärs och grönsaker, råa grönsaker med räkor, kokta grönsaker med kryddor, variationerna är många. De ostekta vårrullarna som ger lite av en "sushi-känsla" måste du absolut smaka på! Bredvid tallriken står en minimal skål med såsen som passar perfekt till vårrullar och även till andra rätter.

Fisk och skaldjur

Fisken säljs sällan i små portioner så var beredd på att den anländer hel, grillad eller kokt, dekorerad med örter och grönsaker. Något som är mycket populärt är skaldjur. Krabba, bläckfisk och räkor hittar du lätt. Om du vill äta på vietnamesiskt sätt, försök att klara dig med pinnarna - om det behövs kan fingrarna användas, men om du absolut måste ha kniv och gaffel, be servitören om sådana. Det brukar inte vara något problem.

Kyckling och kött

Kyckling, anka och kött skärs i små bitar och serveras med grönsaker och kryddor. På de riktigt lokala ställena kan köttet vara mer exotiskt än det vanliga fläsk- och oxköttet. Vietnam är ett utmärkt land för alla som vill veta hur groda, sköldpadda och orm smakar. Starka kryddor som chili kan förekomma men det vietnamesiska köket är ganska milt. Tycker man att det blir för mycket ris så finns det mängder av olika nudelsorter. Många uppskattar att det finns så många vegetariska rätter att välja på.

Dryck

Till maten kan man dricka vatten, öl, fruktjuicer eller läsk. Vinerna är dyra och en flaska australiskt eller franskt vin kan kosta mer än all mat som står på bordet. Men landet producerar också sina egna viner. Vin från Dalat, med samma namn, kan man hoppas på att restaurangen har. Det är något att prova, men utan att förvänta sig för mycket. Det finns flera lokala sorters öl, testa 333 som uttalas ba ba ba ( 3 3 3 ).

Sötsaker

Den vanligaste efterrätten är färsk frukt, men man kan beställa pannkaka med bananer som ibland serveras med chokladsås. Sötsaker är omtyckta, men att äta dem som efterrätt kan vara lite mäktigt. Som ett mellanmål till det goda kaffet passar de perfekt. Väljer du en bakelse, ta reda på vad den innehåller; det är inte alls ovanligt här att fylla munken med köttfärs blandad med honung, lök och ingefära.

Kaffe och te

När man är mätt och belåten får man naturligtvis frågan om man vill ha kaffe eller te. Mängden av kaffe eller te efter måltiden är mycket liten, och koppen är närmast av fingerborgsstorlek, men drycken är stark och intas huvudsakligen för att underlätta matsmältningen. Beställer du kaffe eller te på ett café så är koppen av vanlig storlek. Te dricker man mycket av. Kaffet är starkt och väldigt gott, allrahelst när det tillagas med den speciella "kaffekokaren".
Phan Thiet är inget resmål med röjigt nattliv, hög puls eller stora diskotek. Längs Mui Ne-stranden är stämningen lugn och tillbakalutad, och det hörs sällan dunkande musik på nätterna. Det finns visserligen flera barer att tillbringa kvällarna på, och räknar man in alla hotellbarer är utbudet relativt stort, men de är alla ganska lugna. En del erbjuder livemusik vissa dagar i veckan. Mest stämningsfullt blir det kanske på en strandbar.
Shopping
Phan Thiet är en relativt stor stad med svenska mått mätt, så visst finns det en hel del shopping att välja mellan. Förvänta dig dock inga märkesbutiker eller påkostade gallerior. Inne i centrum hittar du livfulla marknader där det mesta säljs – kläder, elektronik, instrument, leksaker, klockor, solglasögon, mc-delar och annat som behövs i den vietnamesiska vardagen. För än så länge känns det inte som att man inriktar sig på turister här.

Ham Tien

I Ham Tien ligger det som finns längs den långa huvudgatan, men planera inga shoppingrundor. Med lite tålamod lär du finna små souvenir- och klädbutiker utspridda lite här och var, och det finns några stycken av vad som med lite god vilja kan kallas "shoppingcenter", men det är inget att rikta in sig på utan mer något du spontant kan stanna till vid när du åker förbi. En liten marknad finns också i Mui Ne, men den lockar mer med charm än med utbud. Längs stranden vandrar då och då smyckeförsäljare, ofta små leende damer i rishatt. Om du inte är intresserad räcker för det mesta ett leende och ett "no thank you". Lite större matvarubutik med importerade och lokala varor finner du i utkanten av Phan Thiet, med namnet Coop Mart.
Sport och Träning
Tennis och golf hör till de mest populära aktiviteterna i Phan Thiet. Vandrings- och klättringsturer anordnas av välrenommerade eventföretag. Hör med ditt hotell för mer information.

Många hotell har gym. De flesta hotellgym motsvarar dock inte den standard som vi är vana vid, utan är som regel dåligt utrustade.

Spela golf i Phan Thiet

Området kring Phan Thiet är känt för att sina fina golfanläggningar, varav flera har fått fina omdömen av svenska golfare.

Surfing och kitesurfing

Vid Ham Tien-stranden erbjuder flera firmor olika typer av surfing och vattensporter. Området är ett av de billigaste i världen att skaffa sig ett så kallat IKO-certifikat.

Har du tänkt kitesurfa mycket, och även efter semestern kan det vara lönt att köpa begagnad utrustning. Det är inte omöjligt att du hittar relativt ny utrustning här för mindre pengar än vad det hade kostat att hyra.
Aktiviteter och sevärdheter

Jeep-safari

Arrangeras i de stora sanddynerna norr om Mui Ne. Hör med ditt hotell för mer information.

Cykeluthyrning

Det finns många i Ham Tien-området som hyr ut cyklar med skiftande kvalitet. Priserna varierar också en del. Flera hotell hyr också ut cyklar.

Fiskebyn Mui Ne

Bor du vid Ham Tien-området kan du hyra en cykel och ta dig till den lilla fiskebyn Mui Ne någon mil bort. Cykelhyra går på omkring två dollar per dag. Byn är en total kontrast mot de fina hotellen och mysiga restaurangerna. Gamla damer i rishattar, skoluniformerade oskygga barn, lös boskap, husdjur och mängder med blågulröda fiskebåtar i hamnen.

Cham-tornet Thap Po Sanu

Thap Po Sanu är en trevlig och närbelägen sevärdhet strax utanför Phan Thiet. Består av tre vackra torn som byggdes av Cham-folket på 700-talet.
Hur du tar dig runt
Utan ett vietnamesiskt körkort får du inte köra bil i Vietnam. Att hyra bil med chaufför går däremot utmärkt. Man kan också hyra en motorcykel med chaufför. Motorcykeltaxi är förmånligare än vanlig biltaxi. I den täta trafiken i Saigon rekommenderas dock att endast använda sig av biltaxi, eller det mycket mer miljövänliga sättet – att gå!
Taxi är det vanligaste färdmedlet men även buss finns, bl.a. från Phan Thiet till Mui Ne och Phan Thiet till Saigon. Det finns också gott om cykel- och motorcykeluthyrare. Håller du dig runt Mui Ne och Ham Tien kan det vara ett trevligt alternativ, men undvik Phan Thiets trafikdjungel. Stressa inte upp dig av allt tutande, signalen betyder inte irritation som det ofta kan göra hemma, utan är helt enkelt ett sätt att göra dig uppmärksam. Går eller står du vid en trafikerad väg kommer garanterat motorcykel-taxis att stanna upp och vilja skjutsa dig till en mängd föreslagna ställen för en prutningsbar summa. Det är hjälmtvång på moped, skoter och motorcykel. De allra flesta har med sig en hjälm till passagerare, men huvudlöss är inte helt ovanligt så taxi kanske är att föredra.

Lokalbuss

Lokalbussar finns det gott om på de olika resmålen. Generellt kan sägas att de håller låg standard vad gäller bekvämlighet och säkerhet. I Phan Thiet kan det dock vara en bra idé att åka in till staden med lokalbuss. Det finns dock inga fasta tidtabeller för lokalbussarna.
Fakta

Vår service på resmålet

Till Phan Thiet reser du på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Lokala högtider

Det vietnamesiska nyåret är samma som det kinesiska nyåret. Nyåret infaller 5 februari 2019. 2-3 dagar innan och efter är det mesta stängt. Högtiden är landets viktigaste, och alla offentliga kommunikationer är ofta fullbokade en vecka före och efter nyåret eftersom många åker hem till sina släktingar. Under denna period tar transporter ofta längre tid än normalt.

Valuta och betalning

Dong (VND). Vanliga kort som Visa, Mastercard och American Express accepteras i begränsad utsträckning i Vietnam, dock accepteras de vanligtvis på större restauranger och på hotellen. Håll alltid noggrann kontroll på ditt kort! Uttagsautomater finns i stor utsträckning i Saigon och Phan Thiet stad. Det är bäst att ta med USD för växling till dong, SEK i kontanter går inte att växla. Maxbelopp i uttagsautomaterna är ofta 2 miljoner dong per dag (ca 700 kronor).
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

Strömstyrkan är 220V. På de flesta hotell behöver man inte adapter om man har vanliga runda 2-stickskontakter. Vissa hotell har kontakter som passar till brittiska 3-stickskontakter, typ G, och då kan det bli nödvändigt med en adapter. Dock har hotellen vanligtvis adapters till låns.

Språk

Vietnamesiska (kinh)

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 11 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Med Ving kan du resa till Phan Thiet under hela året på reguljära flygresor med flexibla reslängder. Flyget landar på flygplatsen i Ho Chi Minh City (Saigon).
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från flygplatsen i Ho Chi Minh City (Saigon) till Phan Thiet ca 5-6 timmar (ca 220 kilometer), beroende på trafik.
Väder
 • januari
28°21°
5
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
29°22°
6
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • mars
30°23°
6
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • april
32°25°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
32°25°
5
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • juni
31°24°
5
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • juli
31°24°
5
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • augusti
31°24°
5
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
11
Regnfria dagar
 • september
30°24°
5
Soltimmar/dag
29°
Vattentemperatur
10
Regnfria dagar
 • oktober
30°23°
4
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
12
Regnfria dagar
 • november
29°23°
4
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • december
29°22°
5
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Phan Thiet
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.