Se hotell (24)

Resor till Saigon

Din resa till Saigon, eller Ho Chi Minh City, kan vara början pÄ ett fantastiskt semesterÀventyr med spÀnnande upplevelser, vacker natur och vÀnliga mÀnniskor.

Saigon Àr den ekonomiska huvudstaden i Vietnam. HÀr finns det gott om exempel pÄ det moderna och det mera tidlösa Vietnam; de nya skyskraporna sida vid sida med den franska anstrykningen i distrikt 1, pagoderna i Cholon-distriktet, och överallt de matstÄnd, caféer och restauranger som sörjer för att stadsborna aldrig Àr lÄngt frÄn sina högt skattade vÄrrullar eller nudelsoppor. HÀr fÄr du en resa full av upplevelser och intryck pÄ marknader, torg och i tempel.

Franska och amerikanska influenser

Saigon Àr en spÀnnande asiatisk storstad med flagnade franska kolonialvillor och mÄnga sevÀrdheter. En resa till Ho Chi Minh City bjuder pÄ fÀrgstarka marknader, gatucaféer med högtalare som underhÄller hela kvarter, trendiga smÄ kaffebarer, dockteater i lummiga parker och buddistmunkar med doftande rökelse. HÀr finns ocksÄ över 200 pagoder, det myllrande Chinatown, Historiska Museet, Ben Thanh Market med allt frÄn t-shirts till solmogen frukt. PÄ gatorna sÀljs mat, elektronik och mycket annat. I varje kvarter kÀnner man gÄrdagens historia. Under din resa till Saigon kommer du uppleva en salig blandning av franskt, amerikanskt och vietnamesiskt. Vill du varva ner i myllret kan du ta en immig öl pÄ hotell Rex, dÀr amerikanerna höll sina presskonferenser under kriget. För du kommer att behöva vila mellan varven.

Cu Chi-tunnlar och "di choi"

Saigon Àr en stad full av sevÀrdheter, och ett besök till Cu Chi Àr nÀstan ett mÄste. Detta tunnelsystem grÀvdes av Viet Minh 1948 för att senare utvidgas av FNL-gerillan under kriget. HÀr rymdes förrÄd, sovsalar, sjukhus och skolor, och det Àr en upplevelse att gÄ ner i de tunnlar som Àr öppna för turister.

Lyxigt boende i Saigon

Om du bokar din resa till Saigon med Ving kan du vÀlja bland nÄgra riktigt lyxiga hotell med perfekt lÀge. FrÄn vÄra hotell behöver du oftast inte gÄ lÄngt för att stöta pÄ nÄgot intressant. NÀr du sedan kÀnner dig mÀtt pÄ upplevelser och intryck kan det vara skönt att veta att en andningspaus vid hotellpoolen inte Àr lÄngt borta. Vill du ha Ànnu mer sol och bad kan du kombinera din resa till Saigon med nÄgot av vÄra vietnamesiska resmÄl vid kusten, som Nha Trang eller Phan Thiet.

Bra att veta
 • Lyxhotell
 • Centrala hotell
 • Hotell för vuxna
 • Bra shopping, restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Saigon

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
31°21°
5
Soltimmar/dag
26
Regnfria dagar
 • februari
32°22°
6
Soltimmar/dag
24
Regnfria dagar
 • mars
33°23°
6
Soltimmar/dag
26
Regnfria dagar
 • april
34°24°
6
Soltimmar/dag
22
Regnfria dagar
 • maj
33°25°
5
Soltimmar/dag
16
Regnfria dagar
 • juni
32°24°
4
Soltimmar/dag
14
Regnfria dagar
 • juli
31°24°
4
Soltimmar/dag
14
Regnfria dagar
 • augusti
31°24°
5
Soltimmar/dag
13
Regnfria dagar
 • september
31°24°
5
Soltimmar/dag
10
Regnfria dagar
 • oktober
31°23°
4
Soltimmar/dag
13
Regnfria dagar
 • november
31°23°
4
Soltimmar/dag
17
Regnfria dagar
 • december
31°22°
4
Soltimmar/dag
22
Regnfria dagar
StrÀnder
I Saigon finns det inga strÀnder. Vissa hotell har pool.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 11 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Med Ving kan du resa till Ho Chi Minh City under hela Äret pÄ reguljÀra flygresor med flexibla reslÀngder.
Bokar du en reguljÀr paketresa med Ving kan du boka transfer frÄn flygplatsen, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning. LÀs mer om transfer.

Restiden frÄn flygplatsen i Ho Chi Minh City (Saigon) till hotellen Àr ca 45 minuter (ca 12 kilometer), beroende pÄ trafik.
Mat, dryck och nattliv
I Saigon finns restauranger av olika slag, frĂ„n de smĂ„ soppköken som sĂ€ljer nudelsoppa till lyxiga franska gourmetrestauranger. PĂ„ mĂ„nga lokala restauranger, som bara Ă€r tĂ€ckta av ett stort plĂ„ttak, sitter nĂ€stan enbart sĂ€llskap av mĂ€n, som trĂ€ffas för att dricka stora mĂ€ngder av öl och Ă€ta en bit mat. Vietnamesiska kvinnor dricker i allmĂ€nhet inte alkohol och röker inte. Vietnameser Ă€ter tillsammans, det vill sĂ€ga de bestĂ€ller in flera smĂ„rĂ€tter som de sedan delar pĂ„. NĂ„got de dĂ€remot sĂ€llan delar pĂ„ Ă€r notan, vilket ses som en egenhet bland utlĂ€nningar. Maten Ă€r hĂ€pnadsvĂ€ckande billig och öl likasĂ„. Bara vinet kan tyckas dyrt, eftersom det Ă€r importerat. Det finns ett lokalt vin som heter Dalat, som produceras pĂ„ höglandet i centrala Vietnam. Det Ă€r billigt, ca halva priset mot de importerade, sĂ„ du kan gott kosta pĂ„ dig ett smakprov. Äter du pĂ„ smĂ„ lokala stĂ€llen kan du klara dig pĂ„ under 150.000 Dong per dag. VĂ€lj i sĂ„ fall restauranger med mycket folk. Det Ă€r ett tecken pĂ„ att god och billig mat serveras.

Vietnameserna börjar oftast dagen med nudelsoppa, frukostris (com tam) eller en baguette. Till lunch och middag Ă€ter de ris, med fisk, kyckling eller kött och grönsaker. Vietnam Ă€r ocksĂ„ kĂ€nt för sina lĂ€ckra havsrĂ€tter – blĂ€ckfisk, rĂ€kor, krabba, havsrĂ€kor etc.

Get Àr en annan specialitet, det finns restauranger som enbart serverar getrÀtter. Bli inte heller förvÄnad om du stöter pÄ mÀrkliga matrÀtter som hundkött, getpenis, ankembryo, krokodil, orm, och rÄtta. MÄnga av de mÀrkligaste rÀtterna anses ofta vara potenshöjande.

Till maten – frukost och lunch - dricker man vanligen iste. Öl Ă€r annars den stora mĂ„ltidsdrycken, bland mĂ€n vill sĂ€ga. De lokala ölsorterna heter 333 och Saigon Beer. Annars Ă€r Tiger Beer mycket populĂ€rt. I spritvĂ€g Ă€r det risbrĂ€nnvin som gĂ€ller, och ibland kan man fĂ„ den med en ihopringlad orm i flaskan. PĂ„ diskoteken ska du inte bli förvĂ„nad över att se vietnameser som dricker dricksglas med Hennessy konjak med is eller Coca Cola. Det Ă€r statusdrycken nummer ett och signalerar att man har det gott stĂ€llt.

Vietnams tre kök

Köken skiljer sig Ät i norra, centrala och södra Vietnam. Har du Àtit pÄ en vietnamesisk restaurang utanför Vietnam har du antagligen prövat pÄ det sydvietnamesiska köket, med mycket fÀrska örter och tropiska smaker. I centrala delarna blir maten mer kryddstark, oftast anvÀnds fÀrsk chili, och ocksÄ gÀrna rÀkpasta. I norr antar maten en smak av det kinesiska köket. HÀr anvÀnds mycket konserverade grönsaker, torkad svamp, och fÀrre fÀrska grönsaker och örter.... Svartpeppar ersÀtter ofta den fÀrska chilin. Den vietnamesiska maten Àr sÀllan kryddstark. IstÀllet fÄr man smÄ skÄlar vid sidan om med soja, fÀrskhackad chili, salt och peppar med lime, eller den berömda fisksÄsen nuoc mam. Personalen pÄ restaurangen berÀttar gÀrna vilken krydda eller sÄs som hör till vilken rÀtt.

Det finns mÄnga utmÀrkta restauranger i Vietnam, i synnerhet i Saigon. Men man ska för den skull inte gÄ miste om de vietnamesiska gatuköken, som bjuder pÄ bÄde mat och upplevelser. MÄnga söker sig till omrÄdet kring Ben Than-marknaden, dÀr gatorna förvandlas till rader av spÀnnande uteserveringar och salustÄnd efter klockan sex pÄ kvÀllen. Detta bör man inte missa om man Àr i landet.

Mat och dryck i Vietnam

Den vietnamesiska maten Àr billig, nyttig och oemotstÄndlig. Den Àr sÀllan speciellt kryddstark. IstÀllet fÄr man smÄ skÄlar vid sidan om med soyasÄs, fÀrskhackad chili, salt och peppar med lime, eller fisksÄsen nuoc mam (restaurangpersonalen berÀttar gÀrna vilken krydda och rÀtt som hör ihop). Ibland kan du hitta delikatesser som groda, sköldpadda och olika sorters ormar pÄ menyn, men det Àr mycket mer vanligt med nötkött, flÀskkött, kyckling, fisk och skaldjur.... Italienska specialiteter Àr ocksÄ populÀra, sÄsom pizza och pasta.

Det vietnamesiska köket blir allt populÀrare vÀrlden över, men naturligtvis smakar det bÀst hÀr i Vietnam. Antalet traditionella rÀtter uppskattas till 500 och ingredienserna varierar. Det typiska Àr dock Àr att man anvÀnder vÀldigt mycket grönsaker i matlagningen och att produkterna sÀllan Àr genomkokta, de behandlas med mycket hög vÀrme men under kort tid, vilket gör maten nyttigare.

NÀr man sÀtter sig till bords i Vietnam har man framför sig en liten tallrik, en liten skÄl, ett par pinnar och en liten sked. Med de verktygen klarar man sig under hela mÄltiden; inga gafflar, inga knivar, inga "riktiga" tallrikar. Menyn Àr oftast översatt till engelska. TÀnk pÄ att mÀngden mat varierar frÄn en restaurang till en annan. FÄr vi Ätta vÄrrullar pÄ fatet i den ena restaurangen, sÄ kan det vara tjugo i den andra. RÀtterna anlÀnder en efter en och ordningen kan variera.

Soppa och vÄrrullar

PÄ den traditionella middagsmenyn stÄr oftast en soppa som innehÄller grönsaker, fisk, skaldjur eller kött. Till soppan har vi den lilla skÄlen, men riset kan hamna dÀr ocksÄ, och kan Àtas tillsammans med soppan om man sÄ önskar. MÄnga vietnameser Àr ekonomiska och vana att klara sig med det lilla man har, dÀrför blandar de oftast den goda soppan med riset och ibland anvÀnder de soppan bara som en smaksÀttning till riset. Förutom soppan serveras det rÀtter pÄ fat och det kan vara till exempel de mycket populÀra vÄrrullarna.... De serveras antingen stekta eller ostekta och det som finns i dem kan rÀknas upp i all evighet; nudlar blandade med köttfÀrs och grönsaker, rÄa grönsaker med rÀkor, kokta grönsaker med kryddor, variationerna Àr mÄnga. De ostekta vÄrrullarna som ger lite av en "sushi-kÀnsla" mÄste du absolut smaka pÄ! Bredvid tallriken stÄr en minimal skÄl med sÄsen som passar perfekt till vÄrrullar och Àven till andra rÀtter.

Fisk och skaldjur

Fisken sÀljs sÀllan i smÄ portioner sÄ var beredd pÄ att den anlÀnder hel, grillad eller kokt, dekorerad med örter och grönsaker. NÄgot som Àr mycket populÀrt Àr skaldjur. Krabba, blÀckfisk och rÀkor hittar du lÀtt. Om du vill Àta pÄ vietnamesiskt sÀtt, försök att klara dig med pinnarna - om det behövs kan fingrarna anvÀndas, men om du absolut mÄste ha kniv och gaffel, be servitören om sÄdana. Det brukar inte vara nÄgot problem.

Kyckling och kött

Kyckling, anka och kött skÀrs i smÄ bitar och serveras med grönsaker och kryddor. PÄ de riktigt lokala stÀllena kan köttet vara mer exotiskt Àn det vanliga flÀsk- och oxköttet. Vietnam Àr ett utmÀrkt land för alla som vill veta hur groda, sköldpadda och orm smakar. Starka kryddor som chili kan förekomma men det vietnamesiska köket Àr ganska milt. Tycker man att det blir för mycket ris sÄ finns det mÀngder av olika nudelsorter. MÄnga uppskattar att det finns sÄ mÄnga vegetariska rÀtter att vÀlja pÄ.

Dryck

Till maten kan man dricka vatten, öl, fruktjuicer eller lÀsk. Vinerna Àr dyra och en flaska australiskt eller franskt vin kan kosta mer Àn all mat som stÄr pÄ bordet. Men landet producerar ocksÄ sina egna viner. Vin frÄn Dalat, med samma namn, kan man hoppas pÄ att restaurangen har. Det Àr nÄgot att prova, men utan att förvÀnta sig för mycket. Det finns flera lokala sorters öl, testa 333 som uttalas ba ba ba ( 3 3 3 ).

Sötsaker

Den vanligaste efterrÀtten Àr fÀrsk frukt, men man kan bestÀlla pannkaka med bananer som ibland serveras med chokladsÄs. Sötsaker Àr omtyckta, men att Àta dem som efterrÀtt kan vara lite mÀktigt. Som ett mellanmÄl till det goda kaffet passar de perfekt. VÀljer du en bakelse, ta reda pÄ vad den innehÄller; det Àr inte alls ovanligt hÀr att fylla munken med köttfÀrs blandad med honung, lök och ingefÀra.

Kaffe och te

NÀr man Àr mÀtt och belÄten fÄr man naturligtvis frÄgan om man vill ha kaffe eller te. MÀngden av kaffe eller te efter mÄltiden Àr mycket liten, och koppen Àr nÀrmast av fingerborgsstorlek, men drycken Àr stark och intas huvudsakligen för att underlÀtta matsmÀltningen. BestÀller du kaffe eller te pÄ ett café sÄ Àr koppen av vanlig storlek. Te dricker man mycket av. Kaffet Àr starkt och vÀldigt gott, allrahelst nÀr det tillagas med den speciella "kaffekokaren".
I Saigon finns flera biografer, och gott om diskotek och barer, bl.a. Hard Rock Café pÄ Hai Ba Trung Street och jazzbaren SaxŽn Art som Àgs av landets största jazzmusiker, saxofonisten Tran Manh Tuan. Vietnameserna Àr ett folk som gÄr till sÀngs tidigt, trots det har Saigon ett rikt nattliv. Ett av vietnamesernas favoritnöjen Àr karaoke, och det finns gott om stÀllen. MÄnga av dessa Àr dock mest Àmnade för mÀn, eftersom det jobbar sÀllskapsdamer dÀr. Dessa stÀllen kallas Bia Om.

Vattenteater

Den kanske mest unika, men samtidigt mest lÀttillgÀngliga formen av teater, Àr vattendockteater. Till musik spelas scener upp med imponerande skicklighet. Dessa scener avspeglar ofta det traditionella livet pÄ landet, med dess vardagssysslor och ceremonier.

StÄ upp-komik

Den folkliga stÄuppkomik-teatern Àr en upplevelse Àven om du inte förstÄr sprÄket. Hög stÀmning, dÀr skÀmten levereras pÄ smattrande vietnamesiska.

Musik

Vietnamesisk opera, sk Cai Luong, kallas i norr för "cheo". Denna speciella vietnamesiska scenform vÀxte fram ur folkmusiken i början av förra seklet, och har vissa gemensamma drag med kinesisk opera; sÄng och tal om vartannat. Programmet Àr oregelbundet, sÄ ring för information. Be dock nÄgon vietnamesisksprÄkig om hjÀlp, för hÀr talas ingen engelska. PopulÀrmusik, upplev en konsert pÄ vietnamesiska med nÄgra av de skickliga lokala förmÄgorna. Under en kvÀll upptrÀder ett tiotal artister efter varandra.
Shopping
I Saigon finns bÄde spÀnnande och unik shopping. Tyg, inredningsprylar och bruksföremÄl brukar vara bra köp. Det Àr billigt att sy upp klÀder, och det finns gott om skrÀddare. Ta gÀrna med favoritplagg hemifrÄn och lÄt en skrÀddare kopiera dem. LÀngs Dong Khoi Street finns mÄnga affÀrer som sÀljer natursilke, och det hÀr Àr tillfÀllet för damerna att sy upp en festblÄsa eller en bröllopsklÀnning. HÀr finns ocksÄ designbutiker som Louis Vuitton och Gucci. Du bör inte missa ett besök pÄ Ben Thanh marknaden i distrikt 1. HÀr finner man allt frÄn frukt, grönsaker till kaffe och te, vÀskor, t-shirts och mycket mer. Saigon Square pÄ Nam Ky Khoi Nghia Street har stort urval av klÀder och vÀskor. Det finns riktigt mÄnga optiker i Saigon, men mÄnga av dem talar inte engelska.

Optiker

Du kan lÄta göra ett par snygga glasögon hos nÄgon optiker i Saigons första distrikt. Ta med recept hemifrÄn eller dina gamla glasögon, sÄ slipper du göra en synundersökning pÄ knagglig engelska.

Dong Khoi Street

LÀngs denna legendariska gata, som under Indokinatiden hette Rue Catinat, hittar du ett exklusivt urval av vietnamesiskt hantverk och tygaffÀrer. Relativt höga priser, men hÀr finns "allt".

De Tham Street

Ligger i hjÀrtat av backpackers-omrÄdet. HÀr kan du fynda klÀder, hantverksföremÄl, cd-skivor och datorspel för en billig penning.

Le Loi Street

Kantas av affÀrer med blandade sortiment i alla prisklasser. HÀr hittar du silkesklÀder, gamla militÀrprylar, hantverksföremÄl, T-shirts, kepsar etc. Turistgatan nummer ett i Saigon, i distrikt 1.

Diamond Plaza

Detta Àr ett av Saigons moderna skrytbyggen, ett elegant varuhus för vietnameser med bra ekonomi och utlÀnningar. HÀr finns mÀrkesvaror, men Àven en hel del billiga varor. KlÀder, klockor, parfymer, sportartiklar etc.

Ben Thanh Market

Stor marknadsplats under tak i Saigons första distrikt. Byggdes 1914 och kallades under fransmÀnnens era Les Halles Centrales. HÀr kan du fynda allt mellan himmel och jord: tyg, klÀder och presentartiklar. Kom ihÄg att pruta ordentligt. Du brukar kunna fÄ ner ursprungspriset med 30-50 %. Ligger i korsningen av Le Loi Street, Ham Nghi Boulevard, Tran Hung Dao Street och Le Lai Street, distrikt 1.

Saigon Square

I nÀrheten av Benh Thanh-marknaden ligger Saigon Square. Inte riktigt lika stor som marknaden, men ÀndÄ ett stort utbud av framför allt klÀder. HÀr Àr inte försÀljarna alls lika pÄstridiga som pÄ Benh Thanh-marknaden och utgÄngspriset Àr oftast inte lika högt. Men försök pruta ÀndÄ.

Parkson

Detta Àr en kedja med flera varuhus i Saigon. PÄ shoppinggatan Dong Khoi, bredvid Continental Hotel, ligger den mest centrala av dessa. HÀr finns det mÀrkesvaror och, med vietnamesiska mÄtt mÀtt, lite dyrare produkter.

Vincom Center

Saigons största och mest exklusiva shoppingcenter med alltifrÄn Armani och Jimmy Choo till Mango och Nike.

Saigon Tax

Mitt i centrala Saigon, vid korsningen Nguyen Hue och Le Loi ligger detta populÀra luftkonditionerade varuhus i fyra vÄningar. HÀr Àr det mycket klÀder och presentartiklar. En blandning av varuhus och marknad, dÀr en del butiker har fasta priser medan andra har prutmÄn.

SkrÀddare

Det Àr billigt att sy upp klÀder, och det finns gott om skrÀddare. Ta gÀrna med favoritplagg hemifrÄn och lÄt en skrÀddare kopiera dem.
NÀr du syr upp klÀder Àr det nÄgra saker du bör tÀnka pÄ:
‱ Pruta pĂ„ priset och betala inte hela summan i förvĂ€g.
‱ Det kan ta lĂ„ng tid. Om du syr upp komplicerade klĂ€nningar och kostymer krĂ€vs det att du kommer pĂ„ tre till fyra provningar. BestĂ€ll dina klĂ€der i början av semestern!
‱ Kontrollera tygets kvalitet ordentligt innan du lĂ„ter sy upp ett plagg.
‱ Kontrollera sömmarna. Be skrĂ€ddaren visa dig vilka sömmar pĂ„ plagget som Ă€r fĂ€rdiga och dra i dem för att se om de Ă€r fasta och hĂ„llbara.
‱ Syna allting mycket noga innan du betalar. NĂ€r du har mottagit dina varor och gĂ„tt ut frĂ„n butiken, Ă€r det mycket svĂ„rt att fĂ„ pengar tillbaka av skrĂ€ddarna om du senare blir missnöjd.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Bowling och biljard. Man kan Àven gÄ pÄ matlagningskurs för att lÀra sig laga vietnamesisk mat.

Aerobics och styrketrÀning

Det enklaste sÀttet att röra pÄ sig i Saigon, dÀr man sÀllan gÄr mÄnga meter beroende pÄ hettan och trafiken, Àr att besöka nÄgot av de stora hotellen, som vanligen har trÀningsfaciliteter och swimmingpool.

Massage

Det finns mÄnga massageinrÀttningar i Saigon, och de Àr mestadels Àmnade för mÀn. PÄ hotellen finns dock massage för bÀgge könen, men som man fÄr du vara beredd pÄ att du kan fÄ vissa förslag om andra tjÀnster Àn bara massage.
Det finns flera intressanta utflykter och gott om sevÀrdheter pÄ bÄde kortare och lÀngre avstÄnd frÄn frÄn Ho Chi Minh City. Det smidigaste sÀttet Àr att följa med pÄ nÄgon utflykt som ordnas av resebyrÄer, eftersom turerna Àr arrangerade i detalj, och befolkningen utanför stan sÀllan talar engelska. Nackdelen med arrangerade utflykter Àr att man fÀrdas lÀngs ett alltför fÀrdigt strÄk. Du kan ocksÄ hyra bil eller minibuss privat, med tillhörande guide, hos vissa resebyrÄer.

Cu Chi Tunnlarna

Endagstur frÄn Ho Chi Minh City. HÀr kan du gÄ ner i tunnlarna dÀr Viet Cong gerillan verkade under kriget. Inget för folk med cellskrÀck, Àven om tunnlarna förstorats för besökande turister. Ett helt samhÀlle rymdes i dessa tunnlar som pÄ sina stÀllen lÄg Ätta meter under jorden, var 250 kilometer lÄnga och löpte Ànda in över grÀnsen till Kambodja.

Mekongdeltat

En- eller tvÄdagarsutflykt. Att Äka bÄt pÄ Mekongfloden Àr en oförglömlig upplevelse. HÀr och dÀr bildar vegetationen tunnlar av grönska. Man passerar hus pÄ pÄlar lÀngs strandkanten och ser ett genuint vardagsliv dÀr floden har en central funktion. Besök t.ex den flytande marknaden i Can Tho i gryningen. HÀr sÀljs frukt och grönsaker mellan bÄtar som fÀrdats inifrÄn nÄgon av flodens vidstrÀckta armar.

Vung Tau

Strandort 128 kilometer sydöst om Saigon. Hit kan du resa med bÄt, tar ca en timme, eller med bussresa, vilket tar ungefÀr dubbelt sÄ lÄng tid. Under fransmÀnnens era i Vietnam gick Vung Tau under namnet Cap St Jacques. Detta Àr en mycket populÀr badort bland lokalbefolkningen, och det Àr oftast mycket folk pÄ strÀnderna. Gott om hotell i alla prisnivÄer. LÄng fin strandpromenad som du med fördel fÀrdas pÄ med en hyrd moped.

Long Hai Beach

Strandort 30 kilometer nordöst om Vung Tau. Hit Äker du med buss eller bil.

War Remnants Museum

Före detta War Crimes Museum, utstÀllning med fotografier och vittnesmÄl frÄn kriget, som inte lÀmnar nÄgon oberörd. Det bör dock sÀgas att museet Àr starkt vinklat frÄn ett nordvietnamesiskt perspektiv.

Ho Chi Minh Museum

Ligger i en rosa byggnad i stadens fjÀrde distrikt. Det Àr ett sinnrikt museum som friskar upp kunskaperna om Vietnams historia, och tecknar Ho Chi Minhs spÀnnande livsöde. HÀr kan du se hans fotografier och kuriosaföremÄl, t ex lÀsglasögon och vattenkannan han vattnade sina orkidéer med.

Art Museum

Modern vietnamesisk konst, som dock Ă€r mindre intressant, och sjĂ€lvstĂ€ndig, Ă€n den man finner pĂ„ gallerierna. Även revolutionĂ€r och propagandistisk konst, och en samling av Ă€ldre konst.

Pagoder

Det finns otaliga mindre och större pagoder, buddhisttempel, i Saigon, och du bör definitivt besöka nĂ„gon av dessa för att uppleva en alltjĂ€mt mycket levande religiös kult. Speciellt under det kinesiska nyĂ„ret – Tet – som infaller i slutet av januari/början av februari Ă€r aktiviteten livlig.

Återföreningspalatset

HÀr huserade den sydvietnamesiske generalen Minh, som varit statschef i blott 43 timmar, nÀr nordvietnamesiska NVA-tanks forcerade grindarna den 30 april 1975 och satte punkt för kriget. Denna sextiotalsbyggnad Àr en historiskt laddad plats dÀr mÄnga rum finns bevarade pÄ samma sÀtt som de sÄg ut pÄ befrielsedagen. I kÀllaren finns ett nÀtverk av tunnlar, en bunker och en krigscentral.

Katedraler

Det finns gott om katoliker i södra Vietnam, och följaktligen ocksÄ mÄnga kyrkor. Notre Dame Cathedral Àr en av de mest kÀnda, byggd mellan 1877 och 1883. Den ligger i hjÀrtat av Saigon, högst upp pÄ Dong Khoi Street.

Cha Tam

Cha Tam i Cho Lon, District 5, Àr kÀnd av allt annat Àn kristliga skÀl. Det var hit som president Diem flydde med sin bror under kuppen 1963, och senare blev skjuten. Det hela gick till hÀvderna som "suicide with no hands".
Hur du tar dig runt
Med mindre du har ett vietnamesiskt körkort fĂ„r du inte köra bil i Vietnam. Att hyra bil med chaufför gĂ„r dĂ€remot utmĂ€rkt. Man fĂ„r dĂ€remot köra moped med svenskt körkort om inte mopedens motorstorlek överskrider 50 cc. Men tycker man att det kĂ€nns farligt i trafiken kan man ocksĂ„ hyra en moped med chaufför. Motorcykeltaxi Ă€r förmĂ„nligare Ă€n vanlig biltaxi. I den tĂ€ta trafiken i Saigon rekommenderas dock att endast anvĂ€nda sig av taxi, eller det mycket mer miljövĂ€nliga sĂ€ttet – att gĂ„!
Taxi. I Vietnam fÄr man endast köra bil med ett vietnamesiskt körkort. Moped eller motorcykel Àr endast tillÄtet till en motorkapacitet av 50 cc (kubik) större krÀver vietnamesiskt körkort.

taxi

Ska man ta sig fram i Saigon Àr det taxi som gÀller. Kom ihÄg att ha adressen nedskriven, eftersom det vietnamesiska sprÄket Àr extremt svÄrt att uttala. Se ocksÄ till att chauffören sÀtter pÄ taxametern, Àven om en resa Àr mycket billig. Det finns mÄnga taxibolag, dock Àr inte alla seriösa. Taxin ska ha sitt taxinummer synligt pÄ vindrutan och pÄ sidan av bilen. Ytterligare ett sÀtt att fÀrdas, visserligen mer riskabelt, Àr att ta en sk Honda Om, en motorcykeltaxi.

Lokalbuss

Lokalbussar finns det gott om pÄ de olika resmÄlen. Generellt kan sÀgas att de hÄller lÄg standard vad gÀller bekvÀmlighet och sÀkerhet. Inom Saigon kan det vara spÀnnande att prova pÄ att Äka med lokalbussen, t.ex. frÄn Ben Than-marknaden till Cholon. För lÀngre strÀckor rekommenderas inte lokalbussarna, av sÀkerhetsskÀl.
Fakta

VĂ„r service

ResmÄlet Àr pÄ egen hand.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt 6 mÄnader efter hemkomst, returbiljett krÀvs. Inget visum krÀvs för vistelse i upp till 15 dagar pÄ fastlandet och för vistelse i upp till 30 dagar pÄ Phu Quoc. För mer information hÀnvisar vi till Vietnams ambassad pÄ telefon 08-556 210 71.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Vietnam.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Lokala högtider

Det vietnamesiska nyÄret Àr samma som det kinesiska nyÄret. NyÄret infaller 5 februari 2019. 2-3 dagar innan och efter Àr det mesta stÀngt. Högtiden Àr landets viktigaste, och alla offentliga kommunikationer Àr ofta fullbokade en vecka före och efter nyÄret eftersom mÄnga Äker hem till sina slÀktingar. Under denna period tar transporter ofta lÀngre tid Àn normalt.

Valuta och betalning

Dong (VND). Vanliga kort som Visa och Mastercard accepteras i begrÀnsad utstrÀckning i Vietnam, dock accepteras de vanligtvis pÄ större restauranger och pÄ hotellen. HÄll alltid noggrann kontroll pÄ ditt kort! Uttagsautomater finns i stor utstrÀckning i Saigon. BÀst Àr att ta med USD för vÀxling till dong, SEK i kontanter gÄr inte att vÀxla. Maxbelopp i uttagsautomaterna Àr ofta 2 miljoner Dong per dag (ca 700 kronor).

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +5 timmar. Vintertid: svensk tid +6 timmar.

El

Strömstyrkan Àr 220V. PÄ de flesta hotell behöver man inte adapter om man har vanliga runda 2-stickskontakter. Vissa hotell har kontakter som passar till brittiska 3-stickskontakter, typ G, och dÄ kan det bli nödvÀndigt med en adapter. Dock har hotellen vanligtvis adapters till lÄns.

SprÄk

Vietnamesiska (kinh)

Övrigt

Staden Àr fortfarande kÀnd som Saigon och Àr landets ekonomiska huvudstad med ca 9 miljoner invÄnare. Vietnam har ca 89 miljoner invÄnare. LÀs ocksÄ Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Det Àr en kul och spÀnnande upplevelse att resa med barn till Vietnam. Vietnameserna Àr ett folk som dyrkar barn, vilket du upptÀcker om du har barn med dig pÄ t ex restauranger. MÄnga kan kÀnna ett obehag nÀr frÀmmande mÀnniskor kommer fram och tar i barnen. TÀnk pÄ att det bara Àr med goda avsikter som folk visar barnen sÄ mycket intresse.

Barnens mat

Du kan oftast hitta nÄgot som faller barnen i smaken, det finns mÄnga stÀllen som serverar pizza, pasta och hamburgare. De flesta restauranger serverar ocksÄ pommes frites. Vietnamesiska vÄrrullar brukar dessutom vara populÀra.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor köper du lÀmpligen i supermarketen pÄ 2:a vÄning i Saigon Tax shoppingcenter, i hörnet av Le Loi Street och Nguyen Hue Street i Saigons första distrikt.

Insekter och djur

I Saigon finns inga farliga djur, men ofarliga gecko-ödlor jagar överallt insekter lÀngs vÀggarna. Kackerlackorna blir ett par centimeter lÄnga, men gör inte nÄgon mÀnniska förnÀr. Det Àr gott om myggor, sÄ myggolja i bagaget rekommenderas! Malaria Àr endast en fara i trÀskomrÄden lÄngt ifrÄn stÀderna.

Lekplatser

Det finns ett par parker i staden, dit du kan bege dig med barnen, om folksamlingarna kÀnns för besvÀrande. I Dam Sen-parken kan du Äka trampbÄt och promenera omkring pÄ smÄ stigar, i skydd frÄn trafik och avgaser. En park nÀrmare city ligger i hörnet av Dien Bien Phu Street och Hai Ba Trung Street, distrikt 1.

Barnvagnar

Saigon Ă€r, trots mĂ„ngfalden av barn, inte nĂ„gon direkt barnvĂ€nlig stad. Det Ă€r en stad med hĂ€pnadsvĂ€ckande intensiv trafik – mestadels motorcyklar – och det kan vara svĂ„rt att ens ta sig över gatan. Dessutom bör du tĂ€nka pĂ„ att trottoarerna Ă€r fulla av försĂ€ljare och att stenlĂ€ggningen ofta Ă€r bristfĂ€llig. Om barnen Ă€r smĂ„ Ă€r barnsele att rekommendera, barnvagn Ă€r knappt att tĂ€nka pĂ„. Dessutom Ă€r det fruktansvĂ€rt hett Ă„ret om, och dĂ€rför Ă€r det enklast att ta en taxi, om man ska fĂ€rdas en lĂ€ngre strĂ€cka.
Sök din resa till Saigon