Inspiration

7 tips: Så hittar du ett riktigt reservat

Många turister har besökt vad de trodde var ett genuint reservat med djurens välmående som högsta prioritet, för att senare inse att de har blivit lurade. Läs här hur du känner igen ett bra reservat.

Skriven i samarbete med World Animal Protection
Publicerad: 11 november 2022

Som djurälskare kan det vara roligt att besöka ett reservat för vilda djur på semestern. Men dessvärre kan vilket ställe som helst kalla sig ett reservat, ett räddningscenter eller ett "vårdhem" för vilda djur – och många så kallade reservat är långt ifrån djurvänliga, utan finns snarare bara till för att tjäna pengar på turister. Vi har gjort en snabbguide till dig för att hjälpa dig att avgöra om det är ett äkta reservat.

Så vet du om det är ett bra reservat:

• Reservatet tar inte vilda djur från naturen, om de inte är skadade, i allvarlig fara eller behöver rehabiliteras i syfte att återinföras i deras naturliga miljö.

• De tillåter inte besökare att rida på, röra vid eller ta selfies med vilda djur eller låter djuret utföra tricks och konster.

• Reservatet informerar besökare om djurskydd och hot mot djur, samt främjar empati och respekt gentemot alla djur.

• De förklarar varför djuren har räddats och nu lever i reservatet, varför deras behov bara kan tillgodoses fullt ut i naturen och vad reservatet gör för att låta djuren leva ett så naturligt liv som möjligt.

• (Om stället rehabiliterar vilda djur för att senare återinföra dem i naturen:) Håller besökarna på ett säkert avstånd från djuren och följer upp hur djuren mår efter att de har återinförts i naturen.

• De tar inte ut djuren från sina inhägnader eller livsmiljöer i reservatet för att visa dem för besökarna.

• Reservatet låter djuren söka efter ostörda, lugna områden bortom besökarna.

Läs också: 7 tips för att hitta en elefantvänlig upplevelse

Vill du läsa fler liknande artiklar?