Inspiration

5 anledningar att inte röra vilda djur

Innan du bokar en "simma med delfiner"-upplevelse eller en ridtur på elefanter bör du veta varför du inte ska röra vilda djur på semestern.

Skriven i samarbete med World Animal Protection
Publicerad: 11 november 2022

1. Deras behov kan inte uppfyllas i fångenskap

Om du kan röra, rida på eller handmata ett vilt djur, så är det stor risk att djuret lider. Oavsett levnadsförhållanden kan ett liv i fångenskap aldrig leva upp till djurens naturliga hem i naturen. Djur i fångenskap tvingas ofta att leva under onaturliga förhållanden, vilket är både stressande och frustrerande för dem.

I havet leker delfiner ofta i områden på över 100 km2 och många delfinflockar har hemområden på över 400 km2. I fångenskap är en genomsnittlig delfinpool inte större än 444 m2, alltså 200 000 gånger mindre utrymme än vad de normalt har i naturen.

2. De tränas med brutala metoder

För att människor ska komma nära vilda djur måste man träna dem. Elefanter blir mentalt nedbrutna för att människor ska kunna rida på dem, och träningsprocessen är extremt grym. Ungarna blir separerade från sina mammor och fastlänkade med kedjor eller rep, vilket gör att de bara kan röra på sig när deras tränare beordrar dem att göra det. De tvingas sedan att låta människor sitta på deras nacke, och blir slagna med vassa krokar och pinnar för att lyda.

Läs om vad du ska göra om du vill se de imponerande djuren, men inte stötta djurplågeri: 7 tips för att hitta en elefantvänlig upplevelse på semestern

3. Det kan vara farligt för människors hälsa

Även om ett vilt djur ser friskt ut kan det bära på skadliga bakterier. Faktum är att 70 % av alla nya infektionssjukdomar som sprids från djur till människor kommer från vilda djur.

4. Underhållning med vilda djur är en fara för anställda och turister

Även om vilda djur lever i fångenskap så är de fortfarande vilda. De kan vara oförutsägbara och potentiellt farliga. Ett välkänt exempel är späckhuggaren Tilikum, som år 2010 dödade sin SeaWorld-tränare genom att dränka henne i poolen.

5. Det vidmakthåller en cykel av misshandel

När människor tar en bild med ett vilt djur i fångenskap (och sedan lägger upp det på sociala medier) får det andra att tro att det är ett acceptabelt beteende.

Tigrar i fångenskap får vanligtvis sina klor borttagna och/eller bedövas för att turister på ett säkert sätt ska kunna ta bilder med dem. Sengångare och andra vilda djur fångas illegalt från naturen så att turister kan krama dem. Så länge turister betalar för att komma nära vilda djur kommer misshandeln att fortsätta, och ännu fler djur kommer att tas ur det vilda eller födas till ett liv av lidande i fångenskap.

Vill du läsa fler liknande artiklar?