Inspiration

7 tips för elefantvänliga upplevelser

Som turist på exotiska semesterorter möts du ofta av erbjudanden om att uppleva elefanter. Vad gör du om du vill se de imponerande djuren, men inte vill stötta djurplågeri?

Skriven i samarbete med World Animal Protection
Publicerad: 11 november 2022

Den bästa upplevelsen för både dig och elefanterna är att se dem i naturen, i en nationalpark. Men om det inte finns möjlighet att uppleva elefanter i naturen kan du välja det näst bästa alternativet – att se elefanterna i ett reservat eller på en annan plats där djurens välmående prioriteras.

Men hur vet man om stället är elefantvänligt? Det kan vara svårt att veta, så med hjälp från World Animal Protection har vi sammanställt sju tips till dig.

1. Tyvärr säger inte namnet allt

Fler och fler turister är medvetna om att elefanter behandlas illa när de används för underhållning. Därför har reservat med elefanter som har räddats från turistunderhållning blivit alltmer populära.

Tyvärr utnyttjar många elefantreservat denna trend och har börjat kalla sig ”fristäder”, ”räddningscenter” och ”elefantvårdhem”, trots att de inte har elefanternas bästa i intresse.

Undersök noggrant vad som händer på platsen – vilka levnadsförhållanden har elefanterna och vilka upplevelser med elefanter erbjuds för besökarna?

2. Välj bort platser som erbjuder fysisk kontakt med elefanter

Kolla in webbplatsen, titta igenom foton och läs recensionerna. Får besökare sitta på elefanterna eller röra vid dem medan de badar? Om man får det, välj bort stället.

Elefanter är vilda djur och därmed oförutsägbara och farliga. Om turister ska få ha fysisk kontakt med dem, utan till exempel ett staket emellan, måste elefanterna vara under strikt kontroll. Och den kontrollen uppnås genom att bryta ner elefanten mentalt i ung ålder. Många av elefanterna har hållits fastkedjade och nekats mat och vatten – och ofta har de utsatts för smärta.

Det finns dessutom en hälsorisk förknippad med fysisk kontakt. Många elefanter i fångenskap har tuberkulos och de kan smitta människor med sjukdomen, till exempel genom att spruta vatten på dem.

Läs också: 5 anledningar att inte röra vilda djur på semestern

3. Elefanter ska leva som elefanter

I naturen rör sig elefanter långa sträckor varje dag. I ett riktigt reservat eller på andra elefantvänliga platser tillbringar elefanterna därför större delen av dagen med att till exempel vandra runt, beta och dammbada i sina naturliga omgivningar.

Elefanter är mycket sociala djur. Därför är det viktigt att de har möjlighet att interagera med andra elefanter, helst i flock.

Sammanfattningsvis: Du bör försäkra dig om att elefanterna får vara elefanter!

4. Elefantungar är inte turistattraktioner

Söta elefantungar är riktiga turistmagneter. Men riktiga reservat har oftast inte unga elefanter, eftersom de vanligtvis inte avlar sina djur. Ungarna tar upp plats, som istället kan användas för några av de många elefanter som fortfarande behöver räddas från turistunderhållning.

Naturligtvis finns det ingen regel utan undantag. I Kenya finns det till exempel elefantbarnhem för föräldralösa ungar som har räddats i naturen. Besökare bör inte kunna komma i fysisk kontakt med dem. Om du erbjuds att röra vid en elefantunge ska du inte besöka stället!

5. Elefanterna bör behandlas med vänlighet och respekt

Elefanter i fångenskap är fortfarande vilda djur – och därför kan de vara farliga. Det finns många fall där turister eller mahouter (elefantskötare) har dödats eller skadats allvarligt av en elefant i fångenskap. Antalet människor dödade av elefanter är högre än för något annat djur i fångenskap som kommer i fysisk kontakt med människor.

I riktiga reservat ser du ofta en mahout med en elefant, men på ett respektfullt avstånd. Mahouten säkerställer att elefantens behov uppfylls, att det inte utvecklas konflikter mellan elefanterna och att besökarnas säkerhet inte äventyras.

I sällsynta nödsituationer kan mahouten använda en stav med järnkrok för att kontrollera elefanten. Men på äkta elefantvänliga platser kommer mahouterna aldrig att använda krokarna för att ledsaga elefanterna eller dirigera dem runt.

6. Information är viktigt

En elefantvänlig plats, till exempel ett riktigt reservat, kommer alltid att vilja informera besökare om artbevarande och vad som krävs för att djuren ska må bra.

De kommer förmodligen att berätta om elefanternas komplexa behov och hur svårt det är att möta dessa behov i fångenskap. De kommer troligtvis också att förklara att den kommersiella handeln med elefanter för turistunderhållning inte bara innebär att djuren lider, utan också hotar deras överlevnad i naturen.

7. Elefanter är vilda djur – inte tamdjur

Kallar stället sina elefanter för domesticerade djur eller tamdjur? Så pratar troligtvis inte ett riktigt reservat.

Det tar många generationer att domesticera djur, och detta görs genom att medvetet välja avelsdjur med önskade egenskaper. Detta har man gjort med till exempel kor, hästar och hundar, men inte med elefanter. Elefanter på turistattraktioner kommer ofta från naturen, eller är första (i sällsynta fall andra) generationen födda i fångenskap. Man kan inte säga att ett enskilt djur domesticeras.

Ord som domesticerade djur eller tamdjur skapar en bild av att djuret inte längre har kvar sina vilda instinkter och att de har anpassat sig till ett liv med människor. Men verkligheten är att elefanter är vilda djur. Om de är i fysisk kontakt med turister har de vanligtvis tränats med brutala metoder, för att deras skötare ska kunna kontrollera dem och garantera besökarnas säkerhet.

Anmäl både bra och dåliga upplevelser

Oavsett om du har positiva eller negativa upplevelser från ett besök i ett reservat kan du dela dem med andra genom att lämna en recension på TripAdvisor eller Facebook.

Som turist har du mer inflytande än vad du kanske tror. Din recension kan hjälpa till att stödja de bra elefantvänliga ställena och få de dåliga ställena att förändras till det bättre.

Vill du läsa fler liknande artiklar?