Inspiration

6 tips för delfinvänliga upplevelser

De intelligenta delfinerna är fascinerande djur. Dessvärre lider tusentals av dem i turistnäringen. Så vad gör du om du vill uppleva delfiner, men inte stötta djurplågeri?

Skriven i samarbete med World Animal Protection
Publicerad: 11 november 2022

Många har successivt insett att man inte ska betala för att se delfiner utföra onaturliga trick i klorfyllda bassänger, eftersom djuren lider i de konstgjorda omgivningarna. Men delfinerna som lever i havspooler då? Går det bra att åtminsone simma med delfiner? Och är valsafari alltid ett etiskt ansvarsfullt val?

Det kan vara svårt att veta hur man ska säkerställa att det är en djurvänlig och hållbar upplevelse. Därför har vi i samarbete med World Animal Protection sammanställt sex tips åt dig.

1. Avstå från fysisk kontakt eller selfies med delfiner

All direkt interaktion mellan besökare och delfiner – till exempel möjligheten att röra vid djuren, handmata dem eller ta selfies med dem på nära håll – är oacceptabel. Det är stressande och störande för djuren att ständigt vara i kontakt med främlingar. Det gäller även om det kan se ut som att delfinerna frivilligt väljer det, då de till exempel belönas med fisk.

Om du erbjuds en sådan möjlighet är det ett tecken på att delfinernas välmående inte tas hänsyn till – oavsett om delfinerna lever i fångenskap eller i det vilda.

Läs också: 5 anledningar att inte röra vilda djur på semestern

2. Upplev inte delfiner i havspooler

Även om havspooler är större än konstgjorda pooler och innehåller havsvatten, så lever delfinerna fortfarande på alldeles för liten yta. En genomsnittlig havspool är cirka 77 000 gånger mindre än en delfins naturliga habitat i det vilda.

Havspooler placeras också ofta på platser där det är enkelt för besökare att ta sig till dem – utan hänsyn till djurens välbefinnande. Därför blir det ofta mycket föroreningar och buller från fartyg på dessa platser.

Vissa ställen lockar med att berätta att delfinerna kan simma ut ur bassängen om de vill, och därför själva har valt att stanna. Men djur som har fötts upp i fångenskap har inte lärt sig att hitta mat och överleva i det vilda och kommer därför ofta att hålla sig till platsen där de får mat. Det betyder inte att de trivs i havspoolen, utan bara att de är vana vid omgivningen och inte vet något annat.

3. Simma inte med delfiner

Simma aldrig med delfiner i fångenskap. Det kan vara stressande för delfinerna att besökare ständigt hoppar i poolen för att simma med dem, röra, pussa och krama dem eller hålla fast i deras ryggfenor för att dras genom vattnet. Tränarna hindrar ofta delfinerna från att dra sig undan från turisterna, så djuren kan inte vila när de vill.

Som utgångspunkt avråder vi även från att simma med delfiner i det fria, eftersom det stör dem och kan få allvarliga konsekvenser för deras välmående. Ett exempel är Bay of Islands i Nya Zeeland, där turister under många år simmade med delfiner. Det var så påfrestande för djuren att antalet delfiner i viken minskade med 66 % under 30 år, och dödligheten för ungarna nådde hela 75 %.

Det finns dock ställen som har riktlinjer för besökare, som hindrar människor från att närma sig eller på ett eller annat sätt störa djuren negativt. Detta görs genom att simmarna håller i ett rep eller lina, så att de kan stanna i vattnet och observera djuren på avstånd, utan att interagera med dem.

4. Välj bort platser som kallar delfinuppfödning för artbevarande

De flesta delfinarterna är inte utrotningshotade och behöver inte artbevarande. Det är också högst osannolikt att delfiner födda i fångenskap någonsin kommer att släppas ut i naturen.

Om platsen hävdar att de föder upp delfiner för att bevara arten, så för de folk bakom ljuset. Delfinerna som föds upp i fångenskap lider av onaturliga förhållanden hela livet. Delfiner hålls i fångenskap för att det finns pengar att tjäna på dem – inte för att skydda arten.

5. Välj endast researrangörer som är certifierade eller följer strikta riktlinjer

Det finns ansvarsfulla valskådningsturer där du kan observera delfiner och valar i sin naturliga miljö på lämpligt avstånd, utan att störa djurens naturliga beteende eller rytm. Det är det bästa sättet att uppleva delfiner.

Tyvärr finns det även researrangörer som skickar ut alldeles för många snabba, bullriga båtar för att söka upp delfiner, vilket är stressande för djuren. De kör båtarna alldeles för nära delfinerna och informerar inte sina kunder om lämpliga regler, som att inte röra djuren.

Därför är det viktigt att välja en researrangör som är certifierad av World Cetacean Alliance (WCA) eller en annan professionell organisation som följer strikta riktlinjer på området. Dessa riktlinjer bör inkludera minimiavstånd mellan djur och fartyg, gränser för fartygshastigheter, hänsyn till områden där djur inte får störas och att djur inte lockas genom att man matar dem.

6. Besök valvänliga områden

Om du vill uppleva delfiner och andra valar i naturen och lära dig om deras naturliga beteende kan vi rekommendera ett besök i något av de valvänliga områdena, Whale Heritage Sites, som finns i Europa, USA, Australien och Sydafrika.

För att ett område ska få status som Whale Heritage Site måste det uppfylla ett antal kriterier inom artbevarande, hållbarhet och ansvarsfull hantering av vilda djur.

I Europa är havsområdet Teneriffa-La Gomera på sydvästra Teneriffa utsett till ett Whale Heritage Site. Här kan du se upp till 28 valarter. Visserligen flera av dem bara under en del av året, men det finns även arter som lever i havet runt ön året runt, bland annat grindvalar, kaskeloter och förmodligen den mest kända delfinarten, flasknosdelfin.

Anmäl både bra och dåliga upplevelser

Oavsett om du har positiva eller negativa upplevelser kan du dela dem med andra genom att lämna en recension på TripAdvisor eller Facebook.

Som turist har du mer inflytande än vad du kanske tror. Din recension kan hjälpa till att stödja de bra delfinvänliga ställena och få de dåliga ställena att förändras till det bättre.

Vill du läsa fler liknande artiklar?