Experternas tips

Vings reseexpert

Tomas Alexandersson

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.
  • Ålder: 38 år
  • Arbete: Innehållsproducent på Ving
  • Favoritresmål: Tallinn
  • Intressen: Resa! Har besökt ca 50 länder

Lär känna Tomas

Mitt stora intresse i livet är stadslivet – vilket till stor del präglar mina resor. Jag lockas framför allt till resmål som inte känns så självklara alla gånger, och som för mig känns främmande samt annorlunda. Det har resulterat i att jag med nöje reser med Ving till storstäder i Asien samt de östra delarna av Europa. På mitt rese-CV har jag i stort sett täckt alla länder i Östeuropa, Centraleuropa och flera av världens främsta huvudstäder.

När jag är ute och reser är jag snubben som hamnar på bakgatan, inte huvudgatan. Jag är han som gärna beställer något jag inte vet vad det är, inte en avokadotoast. Du finner mig på Berghain i Berlin, inte på Soho House i London… ja, jag hoppas du följer med i resonemangen. Det ska bli superkul att få dela med mig av tips och jag hoppas du ska hitta guldkorn att dra nytta av.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
– Fritiden spenderar jag gärna genom att utforska hemstaden Stockholm, förutom att resa såklart. En fritidssyssla jag ägnar mig mycket åt är att läsa om Stockholms gatunamn, en bok av Nils-Gustaf Stahre och Per Anders Fogelström, och efter varje avklarad stadsdel unnar jag mig ett studiebesök till gatorna jag fann intressanta. Herregud tänker ni!

Storstad och puls eller lata dagar på stranden?
– När jag reser trivs jag som bäst i en storstad! Doften av regn mot asfalt eller ljudet av en skramlig tunnelbana får mitt hjärta att slå lite extra. Visst händer det att jag slappar på en paradisstrand – men då under ett parasoll, insmord med solkräm spf 50+.

Hur många platser i världen har du besökt?
– Eftersom en stor lust i livet är resor, är jag ofta på vift och jag har besökt cirka 50 länder genom åren.

Vad är det bästa med att resa?
– Jag försöker finna glädje och upplevelser i varje resmål jag besöker. Istället för att jämföra med andra resmål tar jag platsen/resmålet för vad det är så blir det alltid spännande på något sätt.

Kan du dela med dig av ett härligt/kul/oväntat semesterminne?
– Semesterminnen har jag flera av, nästan svårt att välja. Storslagna ögonblick inkluderar bland annat Halloweengatufest i Tokyo, nyårsstök i Moskva och magisk övernattning på Ishotellet i Jukkasjärvi!

Vilket är ditt ”happy place” – ett favoritresmål du gärna återvänder till – och varför?
– Tallinn är mitt ”happy place”, mitt andra hem. Dels på grund av att jag bott där och för att Estland bjuder på stora upplevelser på nära håll. I Tallinn blandas medeltidsromantik med nyrenoverade fabrikslokaler fyllda med konstgallerier, butiker, nattklubbar och barer. Det finns ett enormt utbud av restauranger varav flera finns listade i White Guide Nordic. Dessutom tar det bara en knapp timme att resa dit från Stockholm!

Tomas restips