Hotell i Bulgarien
SENTIDO Marea i Golden Sands
Experternas tips

Mina topphotell i Bulgarien

Bulgarien är ett utmärkt resmål för dig önskar fina stränder, spännande kultur, rimliga priser och kortare flygtid. Nu vet du det, och snart vet du vilka hotell du ska välja!

Text och foto: Tomas Alexandersson
Publicerad: 6/9 2024

Två flygplatser – fem resmål

Med Ving kan du resa till flygplatsen i Varna, norr ut i Bulgarien, och Burgas som ligger mer söderut. Reser du till Varna kan du välja semesterfavoriterna Albena och Golden Sands.

Albena är ett kompakt resmål, och alla semesterfaciliteter såsom stranden, restauranger och olika nöjen ligger inom bekväma avstånd. Golden Sands är resmålet för dig som önskar lite mera puls under din semester, men samtidigt värdesätter sol och bad. Balchik präglas av mer lokal semesterkultur. I Balchik finner du en pittoresk bykärna och en trevlig strandpromenaden som kantas av olika uteserveringar. Reser du till Burgas kan du slå rot i festpräglade Sunny Beach som erbjuder ett stort nöjesutbud och en lång sandstrand. I den UNESCO-listade staden Nessebar får du kulturupplevelser och strandhäng i ett!

Marea Golden Sands

Stranden utanför hotell SENTIDO Marea i Golden Sands.

Albena

Albena präglas av den kilometerlånga sandstranden och hotellkomplex från svunna tider. Albena är en välorganiserad, grön och lummig semesterort – perfekt om du exempelvis reser med barn eller önskar en bekväm semester. I Albena bor du bra och speciellt på Maritim Hotel Paradise Blue Albena. Utöver strandläget kan du njuta av en rad semesterfaciliteter som pool, gym, spa, restauranger och barer. Detta hotell ligger centralt i Albena, som är en ganska liten semesterort. Rummen är lika moderna som hotellet i övrigt, och hotellet har 4+ vågor.

Hotell Maritim Hotel Paradise Blue Albena

Hotell Maritim Hotel Paradise Blue Albena.

Golden Sands

Önskar du lite håll-i-gång, men ändå tid för avkoppling är Golden Sands ett alternativ. Stranden är fantastisk och i kärnan av orten finner du olika nöjen från dag till kväll. I Golden Sands har jag spenderat härliga semesterdagar på SENTIDO Marea, ett hotell som ligger strax utanför centrum. Hotellet ligger på stranden och poolområdet blickar ut över Svarta havet. Det tar cirka 20 minuter att promenera längs strandpromenaden till Golden Sands mittpunkt, eller så stannar du helt på hotellet och nyttjar alla barer, restauranger och faciliteter. Det mesta ingår i All Inclusive!

Hotell SENTIDO Marea i Golden Sands

Hotell SENTIDO Marea i Golden Sands.

Balchick

Bykärnan är liten, stämning lugn och längs hamnpromenaden kan du luta dig tillbaka på en uteservering. Till Balchik åker du för att göra ingenting, men behöver du rasta dig kan du promenera till Drottning Marias sommarpalats som är den största sevärdheten i området. I Balchik kan du bo på en nordisk favorit, nämligen hotell Helios. Helios erbjuder både lägenheter och rum, och ligger ovanför stranden. Hotellet är familjärt och enkelt. Här spenderar du lata dagar och äter gott i hotellets restaurang.

Balchik

Balchik är en lugn liten stad vid havet dit du reser för att koppla av

Hotell Helios i Balchick

Trevliga hotell Helios i Balchick.

Sunny Beach

Sunny Beach är det givna valet för dig som vill partaja. Men självklart kan du resa till Sunny Beach för strandsemester – för stranden är prima. Bor du dessutom på ett hotell i utkanten, mot Nessebar, kan du enkelt kombinera strandhäng med kultursightseeing. Reser du till Sunny Beach tycker jag du ska bo på Helena Sands som är ett stort och fint hotell vid stranden utanför centrum. Hotellet är ett stort resort, vilket vanligtvis inte är min melodi, men bekvämt och trevligt på samma gång.

Hotell Helena Sands i Sunny Beach.

Hotell Helena Sands i Sunny Beach.

Nessebar

När Sunny Beach mynnar ut i söder, kommer du till ett världsarv – Nessebar. Nessebar är ett resmål jag vill att alla åker till. Denna historiska stad är UNESCO-listad och en riktig pärla. Nessebar består av en gammal del där du finner mysiga gränder, vackra hus och uteserveringar. Och den nyare delen med moderna hus och lite mer semesterpuls. I den nyare delen av staden ligger mitt favorithotell –Aphrodite. Ett enkelt hotell i sin helhet, men strandläget, poolområdet och hotellets närhet till Nessebars gamla stad gör att du både får strand och kultur på en och samma resa.

Nessebar

Mysiga Nessebar – ett världsarv.

Hotell Aphrodite Nessebar

Hotell Aphrodite, strax utanför Nessebars gamla stadskärna.

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.

Fler artiklar som denna