Vackra strander i Mirties & Massouri
Vackra strander i Mirties & Massouri.
Experternas tips

Två grekiska öar på en och samma resa – Kalymnos och Telendos

Kalymnos är en medelstor ö som enligt mig har allt du behöver för en mysig semester – semesterro, fina stränder och trevligt tavernahäng. Telendos är nog Vings absolut lugnaste och minsta ö. Den ligger cirka tio minuters resa med båt från Kalymnos vilket gör att du enkelt kan besöka två öar på en och samma resa. Du kan också välja att kombinera en vecka på Kalymnos med en vecka på Kos, då får du tre öar.

Text och foto: Tomas Alexandersson
Publicerad: 27 juli 2023

Behagligt semestertempo på Kalymnos

Resmålen Mirties & Massouri, Kantouni och huvudstaden Pothia är fyra inbjudande semesterorter med olika karaktär. Söker du stränder och lata semesterdagar vid stranden så rekommenderar jag Mirties & Massouri eller Kantouni. De ligger relativt nära varandra så du har möjlighet att besöka samtliga orter under din semester. Samtliga präglas av badvikar, inbjudande tavernor och stillsamma dagar.

Pothia erbjuder trevligt småstadsliv och stränder utanför centrum – perfekt för dig som prioriterar genuint grekiskt vardagsliv. Klättrar du upp till borgen Castello di Chora får du en slående utsikt över staden och omgivningarna. Faktum är att Kalymnos och Telendos är utmärkta resmål för dig som gillar klättring och vandring eftersom öarna är bergiga och kuperade. Kalymnos är också känt för något helt annat än bergsklättring, närmare bestämt tvättsvampar. På Kalymnos har man fiskat badsvamp i över tusen år och ön kallas därför också för svampfiskarnas ö. Ett måste under din resa till Pothia är att besöka någon av svampfabrikerna

Stranden utanför hotellet hotell Elana Apartments

Stranden utanför hotellet hotell Elana Apartments i Kalymnos.

Vackra strander i Mirties & Massouri

Vackra strander i Mirties & Massouri.

Pothia, Kalymnos inbjudande huvudort

Pothia, Kalymnos inbjudande huvudort

Telendos – lugnare blir det inte

Från den lilla hamnen i Massouri når du Telendos, och nu börjar lugnet. Telendos är inte stort, men ändå finns allt du behöver på ön för en avkopplande semester. Under din semester på vulkaniska klippön Telendos kan du njuta av stillheten och naturen, något som verkligen går hem hos besökarna. Även mig! Längs hamnpromenaden finns några tavernor och fastän Telendos inte har några stora stränder, finns det flera badvikar och småstränder där du kan doppa dig.

Ödslig strand på Telendos

Ödslig strand på Telendos.

Telendos hamn.

Telendos hamn. Välkommen till Vings lugnaste och minsta ö.

Fiskebåtar på Telendos som kommer med dagens middag

Fiskebåtar på Telendos som kommer med dagens middag.

Charmiga hotell

Gillar du mindre och familjeägda hotell är Kalymnos och Telendos något för dig. Öarnas hotell skapar en vänlig och lokal stämning, som gjord för avkoppling och semester. Flera av dem har pool och du kan även välja mellan rum och lägenheter. Jag bodde på mysiga Elena Apartments i Mirties & Massouri, och lyckan att få skåda magiska solnedgångar med utsikt över Telendos är svår att beskriva. Kalymnos återvänder jag gärna till!

Vackra vyer från hotell Elena Apartments i Mirties & Massouri

Vackra vyer från hotell Elena Apartments i Mirties & Massouri.

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.

Vill du läsa fler artiklar som denna?