Pärnu strand
Experternas tips

Sol och bad i Estland

Sol och bad i Estland – fyra tips!

Önskas en sol- och badsemester på nära håll är Estland ett bra val. Från Stockholm kan du åka till Tallinn på bara en timme med flyg och därifrån tar du dig enkelt vidare till något av Estlands vackra resmål. Från Tallinn kan du smidigt åka vidare med buss till Estlands sommarstad Pärnu eller till den charmiga trähusstaden Haapsalu (Hapsal) i västra Estland. Till landets största semesterö Saaremaa (Ösel) kan du resa med inrikesflyg eller buss, eller så stannar du kvar i Tallinn och latar dig på den långa Pirita beach strax utanför centrum. Här är mina fyra sommarfavoriter i Estland!

Text: Tomas Alexandersson
Foto: Tomas Alexandersson, Olga Korneitsik och ving.se

Piritastranden i Tallinn

Med buss eller taxi tar du dig enkelt till Tallinns största strand.

Piritastranden

Piritastranden

Resan tar inte mer än 15-20 minuter. Den kilometerlånga och långrunda sandstranden Pirita är en storfavorit bland Tallinnborna, och längs stranden finns vissa vattensporter, matställen och under sommaren arrangeras även olika evenemang på stranden.

Piritastranden ligger så pass nära centrum, att du med fördel kan kombinera en stadssemester i Tallinn med sol och bad. När du badat färdigt kan du slå dig ner på en trevlig uteservering på Rådhustorget i Tallinns medeltida stadskärna.

Gata i Tallinn

Sommar i Tallinn

Efter en dag på stranden är en rundtur i Tallinn perfekt!

Haapsalu

Haapsalu är en barnboksdröm. En charmig, mysig trähusstad som för tankarna till Astrid Lindgrens böcker.

Och det finns faktiskt en koppling! Astrid Lindgrens illustratör Ilon Wikland föddes i Haapsalu och hon har hämtat mycket av sin inspiration från just Haapsalu. Därför kommer du känna igen dig i staden. Haapsalu bjuder på vackra kullerstensgator, fina spahotell och en lugn atmosfär.

Den gamla tågstationen får du inte missa, där kan du traska runt bland gamla gods- och passagerartåg. I staden finns även en borg från medeltiden, ett museum tillägnat Ilon Wiklands illustrationer och ett litet museum om estlandssvenskarnas historia.

Från Tallinn reser du till Haapsalu med buss, flera gånger dagligen, och resan tar cirka en timme och 20 minuter.

Haapsalu

Haapsalu

Vackra Hapsalu

Vackra Hapsalu

Tåg i Haapsalu

Tåg i Haapsalu

Pärnu

Pärnu är landets fjärde största stad och kallas även Estlands sommarhuvudstad.

Det är lätt att förstå varför – Pärnu lockar till sig semesterfirare med sin stora sandstrand, många restauranger, cocktailbarer, spa och hotell med vattenland. Från Tallinn går det bussar till Pärnu dagligen, flera gånger per dag, och en resa tar cirka en timme och 40 minuter.

Pärnu har en lång historia som kurort, och har en gång i tiden varit ett stort semestermål för svenskar. Numera är Pärnu lite mer anonymt för oss – men jag slår verkligen ett slag för denna festliga sommarstad!

SPA i Pärnu

Spa i Pärnu

Saaremaa (Ösel)

Har du gott om tid, eller vill åka på ett riktigt äventyr är Estlands största ö Saaremaa (på svenska Ösel) ett måste.

Saaremaa är Estlands motsvarighet till Gotland, och en ö där du helt kan ägna dig åt lata semesterdagar. I huvudorten Kuressaare slingrar sig medeltida gågator utmed den historiska borgen. Gatorna kantas av spahotell och restauranger med uteserveringar. Runt om på ön finner du gårdshus, väderkvarnar, fyrar, stränder och häftiga kalkstensklippor.

Egentligen skulle du kunna spendera hur mycket tid som helst på ön – men mjukstarta gärna i huvudorten Kuressaare för ett första smakprov. Från Tallinn kan du antingen resa med buss (inkluderar en resa med färja) och resan tar cirka fyra timmar. Du kan även flyga inrikes från Tallinns flygplats, då tar resan endast 20-30 minuter.

Saaremaa

Cafe på Saaremaa

Saaremaa

Saaremaa

Kuressaare

Kuressaare

Reseexperten Thomas Alexandersson

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.