Fantastisk utsikt över ön Meganisi från staden Spartokhórion på ön
Meganisi, Lefkas
Experternas tips

Lefkas

Lefkas runt

Runt Lefkas finns underbara stränder, bergsbyar, en inbjudande huvudstad och otippade sevärdheter som en övergiven radiostation från kalla kriget. Ut mot Joniska havet kan du dessutom öluffa!

Text och foto: Tomas Alexandersson
Publicerad: 23 augusti 2023

Stranden i Nidri, utanför hotellet Corali Beach.

Stranden i Nidri, utanför hotellet Corali Beach.

Moussaka

Klassisk rätt från Grekland: moussaka...

Grekisk sallad

... och grekisk sallad.

De joniska öarna rymmer sju större öar och ett antal mindre. Lefkas är en av de större som enkelt nås genom en bro från fastlandet. Lefkas bjuder på en livlig stad vid namn Lefkada, vackra bergsbyar och fantastiska stränder. I turisthuvudorten Nidri, på östkusten, ligger Vings hotell. Nidri är trevligt och längs den långa och smala stranden kan du slappa och bada i havet med utsikt över skärgården.

Lefkas city beach

Stranden Ammoglossa och fortet Agias Mavras.

Corali Beach

Vings hotell Corali Beach i Nidri.

Lefkas utsikt

Utsikt över Nidri från bergen.

Öluffa och bada!

Nidri är också en bra utgångpunkt för utflykter på egen hand, till fots eller ut till havs. Faktum är att du från hamnen i Nidri kan ta färjan över till grannön Meganisi och båtturer runt öarna Madouri, Sparti, Skorpios och Ithaka. Det går även färjor till ön Kefalonia från Lefkas.

Lefkas bästa stränder ligger längs västkusten, och dessa når du smidigast med hyrbil. Från den mysiga byn Agios Nikitas går badbåtar till den vackra stranden Mylos. Det går även att promenera över berget till stranden (tar cirka 20 minuter). På stranden erbjuds endast solstolar så glöm inte vatten och snacks! Strax söder om Agios Nikitas ligger den populära Kathismastranden. Ett par tavernor finns på stranden, solstolar och parasoller. Du kan köra ända ner till stranden.

Porto Katsiki är troligen Lefkas mest berömda strand. Här väntar vita kalkstensklippor och turkosblått hav. Nu nämnde jag bara några av alla stränder som det faktiskt kryllar av på Lefkas.

Mylos Beach

Stranden Mylos – en av Lefkas läckraste!

Meganisi

Fantastisk utsikt över ön Meganisi från staden Spartokhórion på ön (där färjan lägger till).

Färja

Färja från Nidri till ön Meganisi.

Från strand till stad

Ett måste för mig att göra på ett resmål är att besöka dess huvudort. Lefkada är en inbjudande stad med vacker arkitektur, mysiga gränder, folkliv och ett bra utbud av tavernor och barer. Den långa huvudgatan kantas av butiker och tavernor, och löper förbi pastellfärgade fasader och stadens huvudtorg. Längs stadens norra sidan ligger en hamnpromenad fylld med restauranger och barer, och här ökar pulsen framåt kvällen.

Ovanför staden, går en havsvik som omges av en landtunga där du bland annat finner stranden Ammoglossa och ruinerna av fortet/slottet Agia Mavra. Hela landtungan är som en stor strand, och en del av den passar utmärkt för vind- och kitesurfing. På Lefkas finns helt enkelt massor av saker att göra och intressanta platser att besöka på en utflykt.

Lefkada stad.

Mysiga och inbjudande gator i Lefkada stad.

Äventyr i bergen

Reser du över bergen väntar ett spännande landskap och sevärdheter. Pittoreska byar med gamla kyrkor, ett vattenfall och hänförande utsikter hör till några av höjdpunkterna. Jag valde att besöka en av Lefkas mest intressanta platser (enligt mig) - en övergiven radarstation ifrån kalla kriget på toppen av Lefkas. Basen, byggd år 1965, är sedan många år tillbaka nerlagd, och med försiktighet kan du strosa runt bland gamla, spökliknande byggnader. Superhäftigt!

Radarstation

Lefkas gamla radarstation från kalla kriget.

Radarstation
radiostation

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.

Vill du läsa fler artiklar som denna?