Foto: Sergei Zjuganov, Visit Estonia
Experternas tips

En sagolik julmarknad i Tallinn

Mitt på det historiska Rådhustorget i Tallinns UNESCO-listade gamla stad, bjuds det på en stämningsfull julmarknad med hantverksbodar, glöggdoft och en glittrande julgran. Jag är mycket förtjust i juletider och när december nalkas förvandlas Estlands huvudstad till en julsaga. Hit åker jag gärna för härlig julstämning.

Text: Tomas Alexandersson
Publicerad: 21.11.2022

Sagan om den berömda julmarknaden och den historiska julgranstraditionen

Det sägs att en av Europas första offentliga julgranar restes på Rådhustorget i Tallinn redan år 1441. Legenden säger att julgranen fördes till Tallinn detta år av Svarthuvudbröderna som var ett brödraskap bildat av ogifta handelsmän i Livland på 1300-talet. Hur det än ligger till, pryds julmarknaden av en dekorerad julgran och jag tycker den medeltida miljön skapar en sagolik atmosfär med glittrande juleljus på Rådhustorget i Tallinn. Julmarknaden har flera gånger blivit prisat och dessutom framröstad som Europas bästa julmarknad år 2019 av organisationen European Best Destinations.

Julgranen har rests på Rådhustorget. Foto: Sergei Zjuganov, Visit Estonia

Julstämning från höst till nyår

Julmarknadens hjärta är den vackra julgranen som varje år både transporteras och reses på ett högtidligt vis. Granen omringas av små marknadsbodar där du kan köpa delikatesser, souvenirer, och lokalproducerat hantverk av textil, trä och keramik. Det finns gott om härliga smakupplevelser, jag rekommenderar brända mandlar, glögg, rostad potatis, surkål och traditionell blodkorv – verivorst.

Förutom besök av jultomten bjuder marknaden även på konserter, karuseller och workshops. Tallinn är en gammal Hansastad och marknaden strålar av medeltida charm som breder ut sig över det gamla Rådhustorget. Eftersom julmarknaden är så pass omtyckt, pågår den vanligtvis från november till början av januari. Här hittar du datum och mer information om Tallinns julmarknad.

Julmys på kvällen.

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.

Läs liknande artiklar