Experternas tips

Drömmen om

Toscana

Toscana runt

En sommardröm har varit att åka till Toscana och bo i ett hus med pool, besöka vingårdar och medeltida städer. Och så blev det sommaren 2022! Totalt tillbringade jag cirka en vecka i Toscana. Här går det utmärkt att resa runt eftersom avstånden är korta och det är smidigt att ta sig fram.

Text & foto: Tomas Alexandersson

Min resrutt

Jag åkte från Pisa till Florens och sedan vidare till Siena via Chiantigiana, även känt som Chiantivägen, där alla de klassiska vingårdarna som tillverkar Chianti Classico-viner ligger. Från Siena blev det ett par stopp i San Gimignano och Volterra. Till sist avslutade jag semestern med bad längs kusten utanför Livorno, innan det var dags att resa hem igen från Pisa.

Turist, javisst!

Lutande tornet i Pisa var precis så turisttätt som väntat, men jag upplevde själva tornet imponerande. Jag tog mina Instagrambilder och tittade fascinerat på alla som tog bilder lutandes mot tornet. Vilket gratisnöje! Med hyrbil körde jag vidare mot Florens, vilket tog ungefär 1 timme och 30 minuter. Florens är fantastiskt och erbjuder allt och lite till: sevärdheter, läckra restauranger och bra shopping.

Unesco har lagt till det lutande tornet i Pisa på listan över världsarv

Ponte Vecchio är en bro från medeltiden som går över floden Arno i Florens

Vingårdar, medeltid och Michelinrestauranger

Efter en heldag i Florens (du kan absolut unna dig en eller flera övernattningar här) åkte jag vidare mot den så kallade ”vinvägen” – Chiantigiana. Mitt första stopp blev på vingården Antinori nel Chianti Classico strax utanför Florens, som utöver goda viner bjuder på enastående arkitektur. Längs Chiantigiana finns det gott om vingårdar, så stanna till vid de du tycker ser inbjudande ut eller undersök i förväg vilka som faller dig i smaken. Så småningom mynnar vinvägen ut i Siena – en stad i Toscana som är känd för sin historia, sina vackra byggnader och konstskatter. Middag blev det på Michelinrestaurangen La Bottega del 30, som nästan var för bra för att vara sann. Här serverades otroliga rätter i en charmig vingårdsmiljö.

Vingården Antinori nel Chianti Classico

Carbonara – perfektion i all sin enkelhet

Underbar mat i Toscana

Siena – kvällsmys på landsbygden

Michelinrestaurangen La Bottega del 30

Pittoreska byar och städer

Från Siena åkte jag vidare till den världsarvslistade staden San Gimignano. Staden är unik med sin medeltida arkitektur och sina gamla, vackra tornhus. San Gimignano var helt klart min favorit! Näst på tur var Volterra, som ligger på en vacker, klippig höjd i Toscana. Runt om staden löper en stadsmur och utsikten över omgivningarna från muren är obeskrivlig.

Unesco-listade San Gimignano

Magisk utsikt i Volterra

Poolhäng och felsväng

Sist men inte minst avslutade jag rundresan med några lata dagar i den lilla byn San Dalmazio, där ett hus väntade på mig. Minst sagt efterlängtat! Det var helt magiskt att få svalka sig i en stor privat pool med utsikt över vinrankorna. På vägen tillbaka till Pisa passade jag på att besöka kusten. Eftersom det löper flera olika stränder längs kusten skulle jag tro att du egentligen kan besöka vilken som helst: Marina di Vecchiano, Marina di Pisa, Forte dei Marmi, Viareggio, och så vidare. Eftersom jag körde fel på vägen hem (jag skyller det på alla kullar som ser likadana ut) så hamnade jag på Baratti-kusten utanför Livorno. Det var inte planen, men det var tur det, för stränderna var fantastiska!

Huset med pool som jag hyrde i San Dalmazio

Stranden Bagno La Lanterna

Tomas Alexandersson

Tomas tar oss med på upplevelser som präglas av arkitektur, utställningar, barhäng och restaurangbesök. Gärna i storstäder i Europas östra delar, där han bland annat räknar Tallinn som sitt andra hem.