Experternas tips

Fånga de bästa vågorna på

Gran Canaria

Surfing på Gran Canaria

Högsäsongen för surfing på Gran Canaria är från oktober fram till mars–april, men det kan rulla in vågor i princip året runt. För kite- och vindsurfing är passadvinden som starkast under sommarmånaderna och den blåser normalt från maj till september. Vintern kan fortfarande leverera bra förhållanden för vinddrivna aktiviteter, även om vinden inte är lika stark som under sommaren.

Text & foto: Petter Sevenius

Las Palmas och nordkusten

La Cicer är den sydligaste delen av den långa stranden Las Canteras i Las Palmas, och ett utmärkt ställe för surfing. Här kan du hitta beach breaks åt både höger och vänster, och det finns i princip alltid surfbara vågor som passar både nybörjare och mer erfarna surfare. Det finns flera ställen som hyr ut brädor och även erbjuder kurser. Förslagsvis letar du upp Mojo Surf, Brisa School eller Oceanside Gran Canaria.

El Confital är nog en av Gran Canarias bästa vågor och ligger även den i Las Palmas. En lång brant höger som bryter över ett rev, är bäst vid högvatten och lämpar sig främst för erfarna surfare. Bra dagar kan det vara ganska trångt och inte en helt avslappnad stämning på lineup.

Lloret är en höger som bryter över lavarev, ligger precis väster om Las Canteras och är bäst vid lågvatten. Snällare än El Confital, men fortfarande inte lämpligt för nybörjare, ganska strömt och det kan vara mycket folk.

Enligt hörsägen ska det finnas mängder av fina vågor att utforska längs nordkusten, så packa bilen och bege dig ut på upptäcktsfärd. Nordkusten har en helt annan natur och klimat än sydkusten, absolut värt en utflykt för att hitta din egen spot och komma bort från de stora massorna i Las Palmas.

Visa respekt och hänsyn på lineup, det kan vara mycket folk och ibland lite spänd attityd vid de bästa vågorna.

Pozo Izquierdo

Pozo är världsberömt för sin starka vind, som är extremt pålitlig under sommarmånaderna. Flera av världens bästa vindsurfare har Gran Canaria som hemmabas, och varje juli samlas världseliten här för en av de mest prestigefyllda världscuptävlingarna.

Pozo Izquierdo är den mest kända spoten på Gran Canaria och ett verkligt centrum för vindsurfingen på ön. Även om Pozo oftast fungerar kan man ibland behöva flytta sig lite för att de hitta bästa förhållanden, eftersom vind och vågor kan vara väldigt lokala. Huvudstranden är endast för vindsurfare. Kitesurfarna håller sig längre ner i vind vid Salinas de Pozo, precis vid vindkraftverken. Salinas har ofta bättre vinkel och vågorna håller upp bättre när Pozo main break har blåst sönder. Här finns flera butiker som kan hjälpa till med frågor, uthyrning, försäljning och reparationer, till exempel Pozo Winds, Cutre och LP Windsurf.

Vinden kommer cross on från nord-nordost, vilket gör att det snabbt genereras vindvågor och gör Pozo till ett fantastiskt ställe för hopp. Är man inte helt bekväm i vågorna, men vill ha samma starka vind, kan man bege sig till Salinas de Arinaga som ligger skyddat bakom en pir och ger plattvatten.

Ostkusten

Åker du vidare upp till Vargas har vinden minskat något och du kan ofta byta upp en storlek i segel. Lite mindre vind och lite bättre vinkel än Pozo main break gör att jag personligen ofta föredrar Vargas. För att undvika kaos är Vargas uppdelat, så badgäster håller sig högst upp i vind, vindsurfarna på mellersta delen av stranden och kitesurfarna längst ner i söder på stranden. En annan populär strand för kitesurfing är Playa del Burrero, som har en egen del avsatt för vattenaktiviteter.

Åker du istället söder ut från Pozo och svänger av vid Juan Grande kan det bli riktigt bra när vinden kommer från syd-sydväst vid Castillo del Romeral. Stranden här kan även vara kul vid nordost, om man vill ha det lite lugnare än i Pozo. Vid nordliga vindar räcker vinden sällan längre ner än till Punta de Caleta.

Bahia Feliz och Playa del Águila fungerar bäst vid nordostliga vindar, här har vinden avtagit ytterligare och det är betydligt lugnare. Både Fanatic och Dunkerbecks har uthyrning och kurser här. Las Burras vid San Agustín är en populär strand för kitesurfing, men när du kommit så här långt ner har vinden oftast lagt sig så pass mycket att det inte längre fungerar för vindsurfing.

Ostkusten och Pozo är främst känt för sin vindsurfing, men man kan hitta surfbara vågor vid bland annat Mosca Point och Playa del Hombre.

Sydkusten

Vågorna på sydkusten är inte lika spektakulära som på nordkusten, men stämningen är mer avslappnad och vågorna betydligt snällare och enklare att bemästra för nybörjare. Du kan hitta beach breaks lite här och var hela vägen från Playa del Inglés, ner förbi Maspalomas och fram till fyren. Om du följer stranden ner mot Maspalomas ser du tydligt var det bryter. Här finns bland annat Björn Dunkerbeck Surf School och Surf Canaries, som kan hjälpa till med kurser och uthyrning. Playa del Inglés fungerar bäst under sommaren då passadvinden genererar vågor.

Vid stort sydligt swell kan det ibland bli en lång fin våg i Arguineguín som fungerar utmärkt för longboards, men det inträffar tyvärr väldigt sällan. El Faro vid Maspalomas är betydligt säkrare och fungerar ofta i swell från syd och väst.

Petter Sevenius

Med en bräda under armen och väskan på ryggen reser Petter dit näsan pekar och tar äventyren som de kommer. Men visst har planering också sina fördelar, speciellt när det bär av på familjesemester.