Resetips Toscana
Inspiration

Välkommen till

Toscana

Patriks bästa tips i Toscana

Ahh, Italien! Att säga att Vings Patrik Marklund är förtjust i Italien är en underdrift. Han har varit i nord, syd, öst och väst. Och till slut var det dags för vykortsvackra Toscana.

Text: Lén-Veronica Kongerud

Patrik har varit i Toscana hela fem gånger, senast 2018, och innan dess hade han redan hunnit resa i stora delar av Italien. Slutligen var tiden kommen för Florens, Pisa, Siena och den vackra landsbygden.

– Jag ville besöka de klassiska byarna och de legendariskt vackra landsbygdsområdena, och resan levde definitivt upp till förväntningarna, säger Patrik.

Sedan det första besöket har det blivit flera, och allra bäst gillar han Florens, den förtrollande vackra renässansstaden som en gång i tiden lockade till sig konstnärer som Leonardo da Vinci och Michelangelo.

– Jag älskar Florens både för att staden erbjuder så mycket, men också för att den ligger i hjärtat av Toscana, vilket gör det enkelt att ta sig till städerna i närheten på dagsutflykt. Om du reser till Toscana för första gången bör du starta i Florens.

Resetips Toscana

Patrik Marklund

Under sin tid i Florens har han fått flera favoritplatser, bland annat matstället Trattoria Sostanza i den lilla gränden Via del Porcellana.

– Något av det jag minns allra bäst från Florens är första gången jag åt på Trattoria Sostanza. De har bara långbord och tar bara kontanter, och så har de haft samma meny i 100 år! Maten är «to die for» och jag går tillbaka dit om och om igen. Det är inte så dyrt heller. Glöm bara inte att boka ett bord i förväg, för här är det alltid fullt, tipsar Patrik.

Florens, Italien

Renässansstaden Florens är perfekt för alla som besöker Toscana för första gången.

Vingårdar i världsklass

Många tänker omedelbart på vingårdar när någon nämner Toscana, och enligt Patrik är det ett måste att besöka en eller flera vingårdar när du är i området.

– Mellan Florens och Siena ligger Chiantigiana, även känt som «Chiantivägen», och här ligger alla de klassiska vingårdarna som tillverkar Chianti Classico-viner, förklarar han.

Fortsätter du vidare söderut kommer du till Montalcino, där några av Toscanas bästa viner produceras.

– Ett av mina bästa minnen från Toscana är just från en vingård i Montalcino. Att bli serverad sitt favoritvin på vingården som den kommer från är en helt fantastisk upplevelse.

Ett besök på en vingård kan du göra på en dag, antingen under en arrangerad utflykt eller på egen hand med hyrbil (nackdelen med det är att du naturligtvis måste avstå från vinet).

– Det finns en mängd olika typer av utflykter. Allt från bara transport till och från vingården, till ett komplett paket med guidad tur, provsmakning, matlagning och liknande, tipsar Patrik.

Vingårdar i Toscana

I Toscana kan du besöka några av världens bästa vingårdar.

Du bör inte heller missa:

• De enkla rätter som kallas «cucina povera». Prova till exempel lampredotto, komage i ett bröd, som äts som gatumat. Grönsakssoppan ribollita är kanske de mest kända cucina povera-rätten. Pappardelle al Cinghiale, vildsvinspasta, är också jättegott!

• Se solnedgången över floden Arno från takterrassen på The Westin Excelsior i Florens. Kanske medan du avnjuter en hallonmoijito?

• Ett besök på ett av de mindre kända museerna i Florens, till exempel Museo Gucci. Här kan du djupdyka i Aldo Guccis varumärkeshistoria. Som han själv sa: "Quality is remembered long after the price is forgotten".

• Från Florens är det bara en och en halv timme till Pisa och det världsberömda lutande tornet. En perfekt dagsutflykt!

• Visste du att det finns två mysiga badorter vid den toscanska kusten. Läs mer om Forte dei Marmi och Viareggio.

Vill du läsa mer om Florens? Så får du ut det mesta av ett kort besök i renässansstaden.

Cucina Povera

Italiensk cucina povera – fattigmansmat – är allt annat än trist.