Florens
Inspiration

En halv dag med kryssning i

FLORENS

Så får du ut det mesta ur en halv dag i Florens

kryssning i Medelhavet kan du uppleva nya resmål varje dag, men med begränsad tid på land är det inte allt lätt att veta vad du bör få med dig. Så här spenderade vi timmarna i konststaden Florens.

Text: Lén-Veronica Kongerud Foto: Lén-Veronica Kongerud och Vings bildarkiv

– Hörrni, är inte det där David? Promenerandes genom Florens gator får jag plötsligt syn på en hög kalkvit man genom de terrakottafärgade husfasaderna och gröna fönsterluckorna. Michelangelos David. Det är inte han vi har kommit för att se idag, men självaste David vänder du inte ryggen till när han plötsligt står där.

Det har bara gått två timmar sen vi gick ur kryssningen och i land i Livorno. Strax därefter satt vi på 9-tåget till Florens, där vi planerade timmarna på italiensk mark. Santa Maria del Fiore. Il Duomo. Ponte Vecchio. Det är som tur är inte långa avstånd mellan sevärdheterna, och även om vi inte tar tid till att gå upp i Berninis kupol i den världsberömda katedralen Santa Maria del Fiore är vi glada över att få beundra den från bottenvåningen. Kanske är upplevelsen till och med bättre därifrån – själva kupolen ser du trots allt inte när du är på toppen av den.

David i Florens

Nästa stopp: Ponte Vecchio. Bron med de små husfasaderna som nästan hänger fritt i luften över älven Arno är ett populärt turistmål. Enligt Google Maps tar det bara 10 minuter att gå till bron från Katedralen. Det gäller nog lokalbefolkningen, för om du aldrig varit i Florens förut måste du ta dig tid att uppleva staden på vägen. Ta några avstickare, spring in i några butiker som ser spännande ut, ta bilder. Och vips hamnade vi ett stenkast från torget
framför Palazzo Vecchio – palatset med ingen annan än David i trädgården. Visst är det en kopia (den verkliga skulpturen flyttades till Galleria dell'Accademia på 1800-talet), men David är fortfarande en vacker syn där han avslappnat står med slungan över axeln och med en vaksam marmorblick.

Ponte Vecchio i Florens

Vi går rätt förbi Ponte Vecchio när vi först kommer dit efter att ha tagit farväl av David. Inte bara för att den ser ut som en ganska vanlig gata och att det faktiskt inte går att se att det är en bro, men för att vi vill se bron från ett avstånd – från grannbron Ponte Santa Trinita. När vi äntligen kommer tillbaka till Ponte Vecchio igen fönstershoppar vi och äter dagens första gelato. Visste du att pistaschen är brun i Florens? Glöm den illgröna glassen du köper i mataffären hemma – i Italien vet de hur det ska göras.

Bellini och carpaccio i Florens

Dessert först – lunch efteråt. På La Rinascentes takterrass hittar du en liten restaurang som serverar Bellini, carpaccio och pasta, tillsammans med en fantastisk utsikt över Santa Maria del Fiore och Il Duomo.

Mätta på mat och intryck siktar vi mot tågstationen, men snubblar direkt över ännu en berömd skulptur: Vilsvinsfontänen Il Porcellino. Lägg en mynt i munnen på honom och gnid hans tryne, så kommer du att återvända till Florens en vacker dag, så lyder legenden.

I det stora hela är det inte så farligt, för Florens och jag kommer träffas igen. Med eller utan svinets välsignelse!

Tips och tricks

Il Porcellino i Florens
  • Bestäm ett program för dagen innan du kommer fram (om du inte är med på en organiserad utflykt). Var realistisk, så slipper du stressen och besvikelsen av att inte hinna med allt du hade tänkt dig.
  • Kolla avstånd på Google Maps och bekanta dig med vad som är det bästa sättet att komma runt på. Gå om du kan, då får du se så mycket som möjligt och kanske väntar oväntade överraskningar på vägen.
  • Var noga med att planera in lite extra tid så att du är säker på att du hinner till kryssningsfartyget i god tid före avgång.
  • Det tar 10-15 minuter med taxi från kryssningshamnen i Livorno till tågstationen. Taxibilarna kör med ett fastpris på 25 euro.
  • En tågbiljett från Livorna till stationen Firenze Santa Maria Novella kostar 9,60 euro, och resan tar ungefär en och en halv timme. Biljetterna köps i de röda automaterna märkta Biglietteria.
  • Tågstationen ligger centralt i Florens och det är korta avstånd till sevärdheter som Santa Maria del Fiore och Ponte Vecchio.

Liknande artiklar