Se hotell (4)

Under din resa till Marmaris bor du aldrig lÄngt frÄn havet, till exempel pÄ vÄrt vuxenhotell The Beachfront Hotel som ligger precis pÄ strandpromenaden.

Marmaris Àr ingen storstad, men stor nog för att rymma det mesta man kan önska sig under en resa till Turkiet. HÀr finns nytt och gammalt, stort och litet. HÀr finns basaren dÀr du sjÀlv fÄr pruta, och moderna varuhus med praktiska streckkoder. HÀr finns McDonalds och mer traditionella turkiska matstÀllen som serverar köfte, döner och fÀrsk fisk rÀtt ur havet. HÀr finns ocksÄ den eleganta stÀmningen pÄ barer och folkliv nere i marinan och den mer rÀttframma tonen bland basarernas butiker och caféer. Allt detta lockar gott om besökare, som reser hit frÄn hela Europa och ger Marmaris en sÄ internationell prÀgel att alla kÀnner sig hemma. Marmaris Àr myller och folkliv nÀstan dygnet runt, och om du lÀngtar efter en bekvÀm och okomplicerad semester i Turkiet har du kommit rÀtt.

KilometerlÄng strand i Marmaris

Inte lÄngt frÄn basaren börjar ocksÄ Marmaris eleganta strandpromenad, som bilfri och inbjudande strÀcker sig flera kilometer bort mot Icmeler, med barer, restauranger och hotell pÄ den ena sidan och stranden pÄ den andra. HÀr finns det plats för alla, och vill man inte bara ligga i solen finns alla tÀnkbara vattensporter nÀra till hands. Men det Àr inte allt, Marmaris Àr ocksÄ en perfekt bas för utflykter med GuletbÄt utmed kusten, till vikar dit inga vÀgar gÄr, eller ut till öarna lÀngs kusten för Ànnu mer bad och sol.

All Inclusive i Marmaris

PÄ Blue Bay Platinum, som ligger bara nÄgra minuter frÄn stranden, finns rum för upp till sex personer, i barnvÀnliga omgivningar. HÀr bor du pÄ ett av Marmaris bÀsta hotell, med flera poolomrÄden och en egen del av stranden. HÀr ingÄr dessutom All Inclusive i priset, sÄ du kan verkligen koppla av och bara njuta av semestern.

Bra att veta
 • All Inclusive
 • KilometerlĂ„ng strand
 • LĂ„ng strandpromenad
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Marmaris

VĂ€der
 • januari
12°5°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
13°5°
5
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
16°7°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
26°14°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • augusti
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • september
29°17°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
24°14°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°7°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
StrÀnder
Marmaris sandstrand Àr gott och vÀl ett par kilometer lÄng, men ganska smal, med olika mer eller mindre officiella namn för olika strÀckor. Ofta kommer namnen frÄn de hotell eller restauranger som ligger rÀtt ovanför och som ocksÄ stÀllt ut solstolar och parasoller. Dessa Àr oftast gratis mot att man bestÀller de förfriskningar man vill ha dÀrifrÄn. En grovkornig strand och nÄgorlunda lÄnggrunt, en vuxen har vatten upp till midjan tio meter frÄn strandkanten. Vill man prova pÄ vattensporter finns det mesta, parasailing, jetski och annat för att bada i hög fart. LÀngs med hela stranden gÄr en fin strandpromenad som ska vara fri frÄn motorfordon men som inte alltid Àr det.
Ovanför strandpromenaden ligger restauranger och barer vÀgg i vÀgg. TillrÀckligt olika för att man ska hitta en favorit, det kan vara en terrass skuggad av vinrankor, en extra vÀnlig bartender eller nÄgot annat.

Turtle (Iztuzu) Beach, Dalyan

Turtle Beach, Àven kallad Iztuzu Beach, nÄr man med bÄt frÄn Dalyan. Sandstranden ligger i ett naturskyddsomrÄde och Àr en av sista platserna i Europa dÀr karettsköldpaddan lÀgger Àgg. Turtle Beach Àr flera kilometer lÄng, med varm brun sand, lÄnggrunt vatten och natursköna omgivningar. HÀr finns ett litet café, solstolar och parasoller.

Icmeler

Stranden i Icmeler strÀcker sig lÀngs hela viken. I ena Ànden finns en liten marina med en fyr och gott om utflyktsbÄtar om du vill se dig omkring. Sedan vÀntar en kilometerlÄng sandstrand, med gott om solstolar och parasoller. Precis som i Marmaris Àr de oftast gratis, men dÄ ska du bestÀlla dina förfriskningar frÄn den restaurang som "Àger" just den delen av stranden. Vattnet Àr bÀttre hÀr Àn lÀngre in i bukten och man fÄr hissa Blue Flag som ett tecken pÄ god vattenkvalitet, handikapptillgÀnglighet, faciliteter och andra fördelar. Vill man Àgna sig Ät vattensporter finns det att vÀlja bland: parasailing, vattenskoter och andra mer eller mindre hastiga nöjen i vattnet. En bekvÀm och otrafikerad strandpromenad följer hela stranden och ovanför finns allt du kan önska dig av barer och restauranger.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Marmaris kan du resa under sommarsÀsongen (maj-september) med Vings charterresor.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Marmaris. Transfer ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning.

Restiden frÄn Milas flygplats utanför Bodrum till ditt hotell Àr ca 2,5 timmar (3 h till CookŽs Club Adakoy Marmaris), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Efter ca en timme gör bussen ett uppehÄll pÄ ca 15 minuter, dÄ du kan köpa dryck och snacks eller gÄ pÄ toaletten. Sedan ÄterstÄr ca 1,5 timmar till hotellet. PÄ bussen sÀljs vatten, lÀsk och öl.

LĂ€s mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Det finns gott om restauranger och enklare matstÀllen och massor av barer i Marmaris. HÀr finns McDonalds och mer traditionella turkiska matstÀllen som serverar köfte, döner och fÀrsk fisk rÀtt ur havet. De flesta matstÀllen i Marmaris langar fram mat de tror att turisterna vill ha: hamburgare, pizza, olika varianter pÄ turkisk snabbmat, som kebab och köfte, och det Àr bÄde gott och billigt. Vill man ha nÄgon mer avancerad mat fÄr man leta en stund. Vad gÀller priserna gÀller följande: ju nÀrmare centrum och stranden man Àr, desto dyrare blir det. Priserna kan skilja nÀrmare hundra procent mellan det dyraste och det billigaste, utan att kvaliteten nödvÀndigtvis gÄr ner. Vill du Àta riktig Meze och prova en Raki sÄ finner du det ocksÄ vid strandpromenadens restauranger. De flesta större affÀrerna och restaurangerna accepterar de vanligaste korten Eurocard, Mastercard och Visa.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det sjÀlvpÄtagna epitetet "VÀrldens tredje bÀsta kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sÄdan rangordning framgÄr inte, men den turkiska maten förtjÀnar allt beröm den kan fÄ, och hÀr lÀngs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova bÄde rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar frÄn de kejserliga köken, dÀr hundratals högt specialiserade kockar stÀndigt strÀvade mot nya kulinariska horisonter.... Restauranger och matstÀllen finner man överallt i Turkiet, frÄn enkla gatustÄnd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. PÄ flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av bÄde lokal mat och stÀllen som serverar rÀtter frÄn snart sagt hela vÀrlden; tacos, pizza, sushi etc. Det Àr i allmÀnhet billigare att Àta ute i Turkiet Àn i Sverige, och utan att egentligen anstrÀnga dig kan du Àta en god middag för under en hundralapp, sÀrskilt om du gÄr pÄ en lokal restaurang.
Hygienen Àr sÀllan nÄgot problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk Àr egentligen inte större Àn den Àr i Sverige. Detta sÄ lÀnge du undviker de vanliga fÀllorna: majonnÀs och liknande sÄser, otillrÀckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab Àr helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika mÄnga rÄvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide Àr de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts pÄ fÄr- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den Àr en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skÀra glas med. Allt beror pÄ vilken slags mat den ska anvÀndas till.

Meze

SmÄrÀtter av fÀrska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oÀndliga variationer av meze, beroende pÄ vilken del av landet man befinner sig i kan man fÄ pröva olika smaksammansÀttningar. Meze Àter man tillsammans. De dukas fram pÄ fat som stÀlls mitt pÄ bordet, sÄ att alla kan komma Ät för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det Àr en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmÀrkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rÀtter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bÀsta sorter. Vet man vad man tycker om Àr det bÀttre att bestÀlla sina meze var för sig, dÄ de serveras pÄ separata assietter.

HuvudrÀtter

HuvudrÀtten bestÄr ofta av fisk eller kött. Var uppmÀrksamma pÄ att fisk kan vara vÀldigt dyrt. NÄgra av de vanligaste fiskrÀtterna Àr svÀrdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. PÄ menyn Àr priserna oftast angivna i vikt. Bland köttrÀtterna kan nÀmnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den vÀldigt berömda sis kebab-kött pÄ grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sÄs kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket Àr mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig mĂ„ltid!

Kebabskolan

Döner kebab Ă€r nĂ€rmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fĂ„s i franskbröd, över franskbröd som Ă€r tĂ€rningsskuret och i "dĂŒrĂŒm" dĂ€r kebabköttet Ă€r inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fÄtt sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras pÄ tallrik med köttet pÄ en bÀdd av tÀrningsskuret bröd som toppas med tomatsÄs och yoghurt.

Adana kebab Àr malt oxkött som Àr relativt starkt kryddat. Grillas pÄ spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab bestÄr av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött pÄ spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, Àr som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skÀms inte för sig, Àven om de inte passar sÄ bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna sjÀlva gör skall man dricka Raki, sÀrskilt till meze, som blandar sÄ mÄnga olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki Àr slÀkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrÀnnvin, med andra ord. Man hÀller sÄ mycket man vill ha i ett glas, slÀpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, Àven om det smakar gott, Raki Àr trots allt starksprit.
Ayran mÄste ocksÄ nÀmnas nÀr man talar om turkiska drycker. Det Àr helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och lÀskande i vÀrmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man fÄ sin framtid spÄdd i kaffesumpen. NÀr du bestÀller en kopp turkiskt kaffe sÄ finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) Àr lite socker, orta (uttalas Ärta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) Àr mycket socker. Normalt sett sÄ ska man alltid fÄ ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur smÄ tulpanformade glas. Det finns vanligt te och Àppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas bÄde varmt och kallt.
Marmaris nattliv finner du framförallt pÄ bargatan i basarens bortre kant, dÀr det finns gott om barer, klubbar och restauranger av mer eller mindre olika karaktÀr och storlek. Man kan ocksÄ hitta mÄnga hÀrliga Chill out platser lÀngs hamnpromenaden och uppe vid fÀstningen. Det Àr rÀtt okomplicerat, man gÄr dit nÀr solen gÄr ner, festar, och gÄr hem nÀr solen gÄr upp igen. Utöver bargatan och hamnpromenaden Àr strandpromenaden kantad av barer och klubbar som mer Àn gÀrna ser dig som gÀst, det Àr bara att promenera gatan fram till du ser eller hör nÄgot du gillar.
Shopping

Basaren

NÄgonstans mittemellan en traditionell basar och det vi i Sverige skulle kalla en shoppinggalleria. Utbudet Àr mÄngfaldigt men ensartat: skor, vÀskor, smycken, klÀder, hantverk och annat som man kan förvÀnta sig att finna i en turkisk turistort. Det mesta Àr kopior eller produktion av tillfÀllig hÀrkomst, men det finns ocksÄ Àkta vara hÀr och dÀr. Basaren Àr inte sÀrskilt stor, bara nÄgra hundra meter tvÀrs över, sÄ det bÀsta tipset Àr att gÄ runt ett par varv och orientera dig innan du slÄr till. Priserna Àr förhandlingsbara, men hÀr och dÀr har man skrivit priser sÄ du fÄr en aning om var du ska lÀgga dig nÀr prutningen börjar. I basarens bortre Ànde finns ett par antikvitetshandlare med till större delen Àkta varor, för den hÀndelse du vill ha med dig en unik souvenir frÄn Turkiet.

Torsdagsmarknaden

Thursday Market ligger ett stycke upp i staden. HÀr sÀljer man frukt, grönt, bröd och ost pÄ bottenvÄningen, medan övervÄningen Àgnats Ät nipper. Tycker man om mat ska man absolut gÄ hit för att njuta av rodnande persikor, högar av auberginer, handpressade fetaostar och fÀrska örter av alla de slag. Varför inte plocka ihop ingredienserna till en al fresco lunch pÄ stranden? HÀr finns allt som krÀvs: bröd, tomater, ett otal varianter av fetaost, oliver och annat. Du kan till och med köpa dig en kniv för att skÀra upp lÀckerheterna. Det Àr bÀst att komma hit före lunch. Blir du törstig finns nÄgra serveringar dÀr du kan slÄ dig ner och betrakta folklivet över en kopp kaffe.

Icmeler

PÄ onsdagar Àr det frukt- och grönsaksmarknad i Icmeler. Den Àr öppen ca 08.00-20.00.

Inkastare

PĂ„ senare Ă„r Ă€r s.k. inkastare inte lika pĂ„trĂ€ngande, men de kan fortfarande ropa och försöka fĂ„ din uppmĂ€rksamhet. Är du inte intresserad ignorerar du dem och fortsĂ€tter gĂ„ utan att ta ögonkontakt.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmÀrkt shopping, om man hÄller sig till varor som Àr producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefÀr samma prisklass som hemma. Det finns mÄnga mÀrkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar pÄ varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket mÄnga affÀrer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som rÄder i dagens Turkiet.

En del mÀrken, t
....ex. LeviŽs, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför nÄgot billigare shopping jÀmfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i mÄnga olika modeller och kvaliteter, och mÄnga affÀrer har egna skrÀddare. Det tar högst tvÄ dagar att fÄ en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna Ă€r det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta pĂ„ en kopp te eller nĂ„got lĂ€skande medan man gör affĂ€rer. Man behöver dock inte kĂ€nna sig tvingad att köpa nĂ„got – detta Ă€r en del av den naturliga turkiska gĂ€stfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende pÄ kvalitet, material, Älder och storlek. Men den frÀmsta priskomponenten Àr antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare Àn en liten beroende pÄ hur mycket jobb som har lagts ner.

MÀrkesklÀder

I Turkiet finns det massor av affÀrer med ett stort produkturval till lÄga priser, och det Àr inte ovanligt att man shoppar mer Àn man hade tÀnkt sig. Observera dock att det mesta som sÀljs i butikerna Àr kopior av mÀrkesvaror. Vill man vara sÀker pÄ att fÄ Àkta mÀrkesklÀder, ska man vÀnda sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller LeviŽs-butikerna.

Optiker

Det Ă€r billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefĂ€r hĂ€lften av vad de gör i Skandinavien. Det finns ocksĂ„ ett brett urval av bĂ„gar.

LĂ€der

LÀder kan man shoppa hÀr till mycket förmÄnliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den sÄsom du önskar. SÄ var ute i god tid!

Guld och smycken

GuldföremÄlen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast Àr 14 karat. Staten har faststÀllt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för Àr det egentliga arbetet som Àr utfört. Detta pris varierar frÄn guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet gĂ„r alla pĂ„ marknad, bĂ„de semesterfirare och lokala invĂ„nare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina smĂ„ vagnar och fyller dem snabbt med lĂ€ckra frukter och fĂ€rska grönsaker, men pĂ„ marknaderna pĂ„ vĂ„ra resmĂ„l sĂ€ljs inte bara frukt och grönt – hĂ€r finns det mesta: klĂ€der, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-omrÄdet finns ocksÄ flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner hÀr hemma. HÀr gÀller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kÀnda mÀrken och ett brett sortiment.

Piratkopior

FörsÀljning av piratkopior Àr en mycket stor och lukrativ marknad över hela vÀrlden. Det kan vara vÀskor, klÀder, skor, klockor, filmer, lÀkemedel eller tv-spel, för att bara nÀmna nÄgra exempel.
TĂ€nk pĂ„ att handel med, och köp av, piratkopior alltid Ă€r olagligt. Det lĂ€ttaste sĂ€ttet att avgöra om nĂ„got Ă€r en piratkopia Ă€r pĂ„ priset. Är priset osannolikt lĂ„gt jĂ€mfört med Ă€kta vara sĂ„ Ă€r det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Du kan prova pĂ„ olika aktiviteter i Marmaris. Olika vattensporter, Dykning och Hamam – ett turkiskt spa.

Spa och hamam

Flera av hotellen i Marmaris Àr utrustade med Hamam eller Spa och de tar i de flesta fall emot besökare som inte bor pÄ hotellet. Det Àr bara att frÄga. Du kan fÄ allt frÄn en jÀmförelsevis enkel ansiktsbehandling till en total makeover som gör att du förmodligen mÄste byta passfoto, eller i alla fall födelsedatum.

Vattenland

Om inte Medelhavet duger finns det vattenland (eller vattenparker) i Marmaris. Ett av de bÀsta ligger uppe pÄ höjden ovanför varuhuset Migros pÄ Kenana Evren Boulevard. Parken heter "Aqua Dream"och Àr den hÀftigaste vattenparken av de tvÄ som finns i Marmaris.

BÄtutfÀrder

Den hÀr delen av den turkiska kusten Àr fylld av vikar, öar och smÄ fiskebyar, och en utfÀrd eller tvÄ för att se dem pÄ nÀrmare hÄll brukar vara vÀl tillbringad tid. Det finns en mÀngd olika alternativ och sevÀrdheter, med fler eller fÀrre stopp, med eller utan lunch och sÄ vidare, det Àr bara att frÄga sig fram eller lÄta nÄgon av försÀljarna lÀngs strandpromenaden göra sitt bÀsta. För sÀkerhets skull Àr det dock bÀst att anlita en större arrangör som har bÄde försÀkringar och kompetent personal.

FĂ€stningen

FÀstningen Àr en given sevÀrdhet, bÄde för utsikten frÄn murarna och för museet som huserar i de gamla salarna. Trots att utstÀllningarna saknar en röd trÄd och snarast verkar vara hopkomna av de föremÄl man hade till hands Àr det ganska informativt och ambitiöst.
Hur du tar dig runt
Att ta sig runt med hyrbil ger en hĂ€rlig frihetsupplevelse. Du fĂ„r möjlighet att besöka spĂ€nnande stĂ€der och platser. Den turkiska trafiken kan i början kĂ€nnas lite avskrĂ€ckande men Ă€r lĂ€tt att vĂ€nja sig vid. Men det Ă€r givetvis viktigt att vara uppmĂ€rksam. Som regel Ă€r det inte nĂ„gra problem att hitta med hjĂ€lp av en bra karta, det Ă€r ocksĂ„ skyltat pĂ„ vĂ€garna. Vi rekommenderar Avis – en biluthyrningsfirma med mĂ„nga bra bilar. Det Ă€r ett internationellt företag som hĂ„ller hög standard ocksĂ„ nĂ€r det gĂ€ller service.

Priserna hos Avis inkluderar obegrÀnsat antal kilometer, skatt, skadeförsÀkring samt stöldförsÀkring. FörsÀkring för personskada kan köpas som tillÀgg. I försÀkringen ingÄr inte förlust av personliga Àgodelar vid inbrott i bilen. Observera att priserna INTE inkluderar ersÀttning om personskada skulle uppstÄ, inte heller bensin.

De vanligaste försÀkringarna och koderna:

CDW BilskadeförsÀkring. IngÄr i det pris du betalar. SjÀlvrisk tillkommer.
TP StöldförsÀkring (av bilen). IngÄr i det pris du betalar. SjÀlvrisk tillkommer.
SCDW SjÀlvriskreducering eller sjÀlvriskeliminering. IngÄr.
PAI och SUPER PAI OlycksförsÀkring. Frivillig och kan köpas till. TÀcks ofta av t.ex. din hemförsÀkring.
Dolmus, vattentaxi, hyrbil, buss och taxi finns för den som vill ta sig runt.

Taxi

Taxibilarna Àr gula och ska slÄ pÄ taxametern nÀr du kliver in. Det kan hÀnda att den Àr trasig och dÄ Àr det bÀst att ni i förvÀg kommer överens om priset innan ni kör i vÀg.

Dolmus

Det finns dolmus som gÄr lÀngs kusten och till nÀrliggande byar, ett exempel Àr de orangefÀrgade dolmusarna till Icmeler. Det finns ocksÄ de som hÄller sig mer eller mindre i stan, i stort sett frÄn busstationen och lÀngs strandvÀgen. Perfekt nÀr man enkelt vill ta sig hem frÄn centrum. De senare kÀnns igen pÄ att de har en lista pÄ hotell de passerar vÀl synlig i fönstret. Det Àr bara att vifta med handen sÄ stannar de. I Marmaris Àr dolmusarna gröna. Alla dolmus stannar lÀngs Ulusal Egemenlik Street.

TaxibÄtar

Det gÄr taxibÄtar bÄde till Turunc och till Icmeler. För att ta sig runt med taxibÄtar Àr det bara att gÄ lÀngs strandpromenaden till skyltarna dyker upp, men de ligger tÀtast nÀrmast basaren.
Fakta

VĂ„r service

Under din vistelse kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer. GÀster pÄ Sunprime Beachfront har Resort Service dygnet runt.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt i 6 mÄnader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse lÀngre Àn 90 dagar krÀvs visum. För mer information hÀnvisar vi till Turkiets ambassad pÄ telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska lira (TRY). Uttagsautomater finns överallt.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V

SprÄk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

MÄttlig trafik utom pÄ genomfartsgatorna. Varmvattnet vÀrms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förkomma. PÄgÄende byggnadsarbeten kan tidvis innebÀra störningar. PÄ hotellen Àr det inte tillÄtet att ta med mat och dryck utifrÄn. Bor du i lÀgenhet fÄr mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krÀvs svenskt pass giltigt minst fem mÄnader frÄn inresedatum. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. LÀs ocksÄ "Viktigt att veta" samt Vings resevillkor.
Resa med barn
Jomenvisst! Det gÄr fint att resa med barn till Marmaris. De kommer ha det toppen. Det enda som kan vara lite bekymmersamt Àr vÀrmen som kan snudda pÄ fyrtio grader under sommarmÄnaderna. Men man kan hÄlla koll pÄ vÀtskebalansen med frukt, vatten och uppmÀrksamma förÀldrar. Ett tips: LÀsk slÀcker inte törsten, det Àr bara sött och gott och smakar mer. Vatten Àr bÀttre. Försök ocksÄ gÀrna ge tottarna yoghurt, med frukt eller sylt till frukost. Det hjÀlper magen, och finns pÄ nÀstan alla frukostbuféer. Och passa noga pÄ solen! Den tar Àven i skuggan. PÄ stranden Àr det ingen dum idé med bÄde hatt och t-tröja. Annars ska det inte vara nÄgra större problem. Vattnet Àr varmt, det finns mycket att se och göra för alla Äldrar och mathygienen Àr i allmÀnhet god.
Sök din resa till Marmaris