Se hotell (4)

Resor till Marmaris

Under din resa till Marmaris bor du aldrig långt från havet, till exempel på vårt vuxenhotell The Beachfront Hotel som ligger precis på strandpromenaden.

Marmaris är ingen storstad, men stor nog för att rymma det mesta man kan önska sig under en resa till Turkiet. Här finns nytt och gammalt, stort och litet. Här finns basaren där du själv får pruta, och moderna varuhus med praktiska streckkoder. Här finns McDonalds och mer traditionella turkiska matställen som serverar köfte, döner och färsk fisk rätt ur havet. Här finns också den eleganta stämningen på barer och folkliv nere i marinan och den mer rättframma tonen bland basarernas butiker och caféer. Allt detta lockar gott om besökare, som reser hit från hela Europa och ger Marmaris en så internationell prägel att alla känner sig hemma. Marmaris är myller och folkliv nästan dygnet runt, och om du längtar efter en bekväm och okomplicerad semester i Turkiet har du kommit rätt.

Kilometerlång strand i Marmaris

Inte långt från basaren börjar också Marmaris eleganta strandpromenad, som bilfri och inbjudande sträcker sig flera kilometer bort mot Icmeler, med barer, restauranger och hotell på den ena sidan och stranden på den andra. Här finns det plats för alla, och vill man inte bara ligga i solen finns alla tänkbara vattensporter nära till hands. Men det är inte allt, Marmaris är också en perfekt bas för utflykter med Guletbåt utmed kusten, till vikar dit inga vägar går, eller ut till öarna längs kusten för ännu mer bad och sol.

All Inclusive i Marmaris

Blue Bay Platinum, som ligger bara några minuter från stranden, finns rum för upp till sex personer, i barnvänliga omgivningar. Här bor du på ett av Marmaris bästa hotell, med flera poolområden och en egen del av stranden. Här ingår dessutom All Inclusive i priset, så du kan verkligen koppla av och bara njuta av semestern.

Bra att veta
 • All Inclusive
 • Kilometerlång strand
 • Lång strandpromenad
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Marmaris

Väder
 • januari
12°5°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
13°5°
5
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
16°7°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
26°14°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • augusti
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • september
29°17°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • oktober
24°14°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°7°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
Stränder
Marmaris sandstrand är gott och väl ett par kilometer lång, men ganska smal, med olika mer eller mindre officiella namn för olika sträckor. Ofta kommer namnen från de hotell eller restauranger som ligger rätt ovanför och som också ställt ut solstolar och parasoller. Dessa är oftast gratis mot att man beställer de förfriskningar man vill ha därifrån. En grovkornig strand och någorlunda långgrunt, en vuxen har vatten upp till midjan tio meter från strandkanten. Vill man prova på vattensporter finns det mesta, parasailing, jetski och annat för att bada i hög fart. Längs med hela stranden går en fin strandpromenad som ska vara fri från motorfordon men som inte alltid är det.
Ovanför strandpromenaden ligger restauranger och barer vägg i vägg. Tillräckligt olika för att man ska hitta en favorit, det kan vara en terrass skuggad av vinrankor, en extra vänlig bartender eller något annat.

Turtle (Iztuzu) Beach, Dalyan

Turtle Beach, även kallad Iztuzu Beach, når man med båt från Dalyan. Sandstranden ligger i ett naturskyddsområde och är en av sista platserna i Europa där karettsköldpaddan lägger ägg. Turtle Beach är flera kilometer lång, med varm brun sand, långgrunt vatten och natursköna omgivningar. Här finns ett litet café, solstolar och parasoller.

Icmeler

Stranden i Icmeler sträcker sig längs hela viken. I ena änden finns en liten marina med en fyr och gott om utflyktsbåtar om du vill se dig omkring. Sedan väntar en kilometerlång sandstrand, med gott om solstolar och parasoller. Precis som i Marmaris är de oftast gratis, men då ska du beställa dina förfriskningar från den restaurang som "äger" just den delen av stranden. Vattnet är bättre här än längre in i bukten och man får hissa Blue Flag som ett tecken på god vattenkvalitet, handikapptillgänglighet, faciliteter och andra fördelar. Vill man ägna sig åt vattensporter finns det att välja bland: parasailing, vattenskoter och andra mer eller mindre hastiga nöjen i vattnet. En bekväm och otrafikerad strandpromenad följer hela stranden och ovanför finns allt du kan önska dig av barer och restauranger.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Marmaris kan du resa under sommarsäsongen (maj-september) med Vings charterresor.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Marmaris. Transfer ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning.

Restiden från Milas flygplats utanför Bodrum till ditt hotell är ca 2,5 timmar (3 h till Cook´s Club Adakoy Marmaris), beroende på trafik och antal hotellstopp. Efter ca en timme gör bussen ett uppehåll på ca 15 minuter, då du kan köpa dryck och snacks eller gå på toaletten. Sedan återstår ca 1,5 timmar till hotellet. På bussen säljs vatten, läsk och öl.

Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Det finns gott om restauranger och enklare matställen och massor av barer i Marmaris. Här finns McDonalds och mer traditionella turkiska matställen som serverar köfte, döner och färsk fisk rätt ur havet. De flesta matställen i Marmaris langar fram mat de tror att turisterna vill ha: hamburgare, pizza, olika varianter på turkisk snabbmat, som kebab och köfte, och det är både gott och billigt. Vill man ha någon mer avancerad mat får man leta en stund. Vad gäller priserna gäller följande: ju närmare centrum och stranden man är, desto dyrare blir det. Priserna kan skilja närmare hundra procent mellan det dyraste och det billigaste, utan att kvaliteten nödvändigtvis går ner. Vill du äta riktig Meze och prova en Raki så finner du det också vid strandpromenadens restauranger. De flesta större affärerna och restaurangerna accepterar de vanligaste korten Eurocard, Mastercard och Visa.

Mat och dryck i Turkiet

Det turkiska köket stoltserar med det självpåtagna epitetet "Världens tredje bästa kök", efter det kinesiska och det italienska. Hur man kommit fram till en sådan rangordning framgår inte, men den turkiska maten förtjänar allt beröm den kan få, och här längs den turkiska kusten finns goda möjligheter att prova både rustik husmanskost och den mer raffinerade matlagningskonst som stammar från de kejserliga köken, där hundratals högt specialiserade kockar ständigt strävade mot nya kulinariska horisonter.... Restauranger och matställen finner man överallt i Turkiet, från enkla gatustånd till luftkonditionerade restauranger med vita dukar och vinlista. På flera av turistorterna runt Antalya finns ett rikt utbud av både lokal mat och ställen som serverar rätter från snart sagt hela världen; tacos, pizza, sushi etc. Det är i allmänhet billigare att äta ute i Turkiet än i Sverige, och utan att egentligen anstränga dig kan du äta en god middag för under en hundralapp, särskilt om du går på en lokal restaurang.
Hygienen är sällan något problem i Turkiet, och risken att bli magsjuk är egentligen inte större än den är i Sverige. Detta så länge du undviker de vanliga fällorna: majonnäs och liknande såser, otillräckligt stekt kött och kranvatten.

Kebab

Kebab är helt enkelt grillat kött, men i ett otal varianter och med lika många råvaror, se kebabskolan nedan.

Pide

Pide är de flata bröd som serveras till maten.

Feta

En ost som gjorts på får- eller komjölk och sedan lagts i saltlake. Den är en stapelvara i det turkiska köket. Den kan vara mild som en sommardag eller skarp nog att skära glas med. Allt beror på vilken slags mat den ska användas till.

Meze

Smårätter av färska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oändliga variationer av meze, beroende på vilken del av landet man befinner sig i kan man få pröva olika smaksammansättningar. Meze äter man tillsammans. De dukas fram på fat som ställs mitt på bordet, så att alla kan komma åt för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, det är en symfoni av smaker som nationaldrycken raki passar alldeles utmärkt till. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rätter, men i princip alla har det som kallas mezetallrik. En enkel tallrik med ett urval av husets bästa sorter. Vet man vad man tycker om är det bättre att beställa sina meze var för sig, då de serveras på separata assietter.

Huvudrätter

Huvudrätten består ofta av fisk eller kött. Var uppmärksamma på att fisk kan vara väldigt dyrt. Några av de vanligaste fiskrätterna är svärdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut. På menyn är priserna oftast angivna i vikt. Bland kötträtterna kan nämnas lamm-kuzu, kyckling-tavuk, oxkött-dana och den väldigt berömda sis kebab-kött på grillspett.

Sötsaker

Efter middagen kan man njuta av smördeg doppad i sirapbaklava, pumpa i söt sås kabak-tatlisi, pudding med nötter, cornflakes och russin asure eller muhallebi, vilket är mjölkpudding.
Afiyet olsun – Smaklig måltid!

Kebabskolan

Döner kebab är närmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fås i franskbröd, över franskbröd som är tärningsskuret och i "dürüm" där kebabköttet är inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.

Iskender kebab har fått sitt namn efter Alexander den store. Har i princip samma ingredienser som Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.

Adana kebab är malt oxkött som är relativt starkt kryddat. Grillas på spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.

Sis kebab består av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med paprika och ibland tomat.

Patlican kebab eller aubergine kebab, är som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Att dricka till

I Turkiet bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skäms inte för sig, även om de inte passar så bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna själva gör skall man dricka Raki, särskilt till meze, som blandar så många olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki är släkt med den grekiska Ouzon, den franska Pastisen och Levantens Arak. Ett anisbrännvin, med andra ord. Man häller så mycket man vill ha i ett glas, släpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, även om det smakar gott, Raki är trots allt starksprit.
Ayran måste också nämnas när man talar om turkiska drycker. Det är helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och läskande i värmen!

Kaffe och te

Turkiskt kaffe dricks ur en liten kopp och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt den turkiska traditionen kan man få sin framtid spådd i kaffesumpen. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så ska man alltid få ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.
Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.
Marmaris nattliv finner du framförallt på bargatan i basarens bortre kant, där det finns gott om barer, klubbar och restauranger av mer eller mindre olika karaktär och storlek. Man kan också hitta många härliga Chill out platser längs hamnpromenaden och uppe vid fästningen. Det är rätt okomplicerat, man går dit när solen går ner, festar, och går hem när solen går upp igen. Utöver bargatan och hamnpromenaden är strandpromenaden kantad av barer och klubbar som mer än gärna ser dig som gäst, det är bara att promenera gatan fram till du ser eller hör något du gillar.
Shopping

Basaren

Någonstans mittemellan en traditionell basar och det vi i Sverige skulle kalla en shoppinggalleria. Utbudet är mångfaldigt men ensartat: skor, väskor, smycken, kläder, hantverk och annat som man kan förvänta sig att finna i en turkisk turistort. Det mesta är kopior eller produktion av tillfällig härkomst, men det finns också äkta vara här och där. Basaren är inte särskilt stor, bara några hundra meter tvärs över, så det bästa tipset är att gå runt ett par varv och orientera dig innan du slår till. Priserna är förhandlingsbara, men här och där har man skrivit priser så du får en aning om var du ska lägga dig när prutningen börjar. I basarens bortre ände finns ett par antikvitetshandlare med till större delen äkta varor, för den händelse du vill ha med dig en unik souvenir från Turkiet.

Torsdagsmarknaden

Thursday Market ligger ett stycke upp i staden. Här säljer man frukt, grönt, bröd och ost på bottenvåningen, medan övervåningen ägnats åt nipper. Tycker man om mat ska man absolut gå hit för att njuta av rodnande persikor, högar av auberginer, handpressade fetaostar och färska örter av alla de slag. Varför inte plocka ihop ingredienserna till en al fresco lunch på stranden? Här finns allt som krävs: bröd, tomater, ett otal varianter av fetaost, oliver och annat. Du kan till och med köpa dig en kniv för att skära upp läckerheterna. Det är bäst att komma hit före lunch. Blir du törstig finns några serveringar där du kan slå dig ner och betrakta folklivet över en kopp kaffe.

Icmeler

På onsdagar är det frukt- och grönsaksmarknad i Icmeler. Den är öppen ca 08.00-20.00.

Inkastare

På senare år är s.k. inkastare inte lika påträngande, men de kan fortfarande ropa och försöka få din uppmärksamhet. Är du inte intresserad ignorerar du dem och fortsätter gå utan att ta ögonkontakt.

Shopping i Turkiet

Turkiet erbjuder massor av utmärkt shopping, om man håller sig till varor som är producerade i landet. Importerade varor ligger i ungefär samma prisklass som hemma. Det finns många märkeskopior i butikerna. Oftast kan du pruta om du shoppar i butiker som inte har prislappar på varorna. Prislappar indikerar för det mesta fasta priser, vilket många affärer har numera. Detta har givetvis sin grund i den kraftiga inflation som råder i dagens Turkiet.

En del märken, t
....ex. Levi´s, Benetton och Quicksilver, licenstillverkas i Turkiet vilket medför något billigare shopping jämfört med motsvarande produkter i Sverige. Det finns ett stort designutbud av guld- och silversmycken. En del butiker har sin egen guldsmed. Skinnvaror finns i många olika modeller och kvaliteter, och många affärer har egna skräddare. Det tar högst två dagar att få en byxa eller jacka uppsydd.

I basarerna är det fortfarande brukligt att pruta, till och med god ton. Man bjuds ofta på en kopp te eller något läskande medan man gör affärer. Man behöver dock inte känna sig tvingad att köpa något – detta är en del av den naturliga turkiska gästfriheten, som ofta gör shoppingen till en extra trevlig upplevelse.

Mattor

Mattornas pris varierar kraftigt beroende på kvalitet, material, ålder och storlek. Men den främsta priskomponenten är antalet knutar per kvadratcentimeter. En stor matta kan vara billigare än en liten beroende på hur mycket jobb som har lagts ner.

Märkeskläder

I Turkiet finns det massor av affärer med ett stort produkturval till låga priser, och det är inte ovanligt att man shoppar mer än man hade tänkt sig. Observera dock att det mesta som säljs i butikerna är kopior av märkesvaror. Vill man vara säker på att få äkta märkeskläder, ska man vända sig till auktoriserade butiker, som Quiksilver eller Levi´s-butikerna.

Optiker

Det är billigt att köpa glasögon i Turkiet – i butikerna kostar de ungefär hälften av vad de gör i Skandinavien. Det finns också ett brett urval av bågar.

Läder

Läder kan man shoppa här till mycket förmånliga priser och god kvalitet. Skulle du finna din favoritjacka under semestern, men den kanske inte passar alldeles perfekt, kan de flesta butiker sy om den såsom du önskar. Så var ute i god tid!

Guld och smycken

Guldföremålen finns i 14, 18 och 22 karat. Vanligast är 14 karat. Staten har fastställt ett fast guldpris per gram, och det man betalar för är det egentliga arbetet som är utfört. Detta pris varierar från guldsmed till guldsmed.

Basarer och marknader

I Turkiet går alla på marknad, både semesterfirare och lokala invånare, ofta för att handla dagligvaror. De lokala kvinnorna kommer rullandes med sina små vagnar och fyller dem snabbt med läckra frukter och färska grönsaker, men på marknaderna på våra resmål säljs inte bara frukt och grönt – här finns det mesta: kläder, skor, kryddor, leksaker, filmer, musik och mycket mera.

Shoppingcenter

I Antalya-området finns också flera stora shoppingcenter, inte olika de man finner här hemma. Här gäller fasta priser och ett mer internationellt utbud med kända märken och ett brett sortiment.

Piratkopior

Försäljning av piratkopior är en mycket stor och lukrativ marknad över hela världen. Det kan vara väskor, kläder, skor, klockor, filmer, läkemedel eller tv-spel, för att bara nämna några exempel.
Tänk på att handel med, och köp av, piratkopior alltid är olagligt. Det lättaste sättet att avgöra om något är en piratkopia är på priset. Är priset osannolikt lågt jämfört med äkta vara så är det sannolikt en piratkopia.
Aktiviteter och sevärdheter
Du kan prova på olika aktiviteter i Marmaris. Olika vattensporter, Dykning och Hamam – ett turkiskt spa.

Spa och hamam

Flera av hotellen i Marmaris är utrustade med Hamam eller Spa och de tar i de flesta fall emot besökare som inte bor på hotellet. Det är bara att fråga. Du kan få allt från en jämförelsevis enkel ansiktsbehandling till en total makeover som gör att du förmodligen måste byta passfoto, eller i alla fall födelsedatum.

Vattenland

Om inte Medelhavet duger finns det vattenland (eller vattenparker) i Marmaris. Ett av de bästa ligger uppe på höjden ovanför varuhuset Migros på Kenana Evren Boulevard. Parken heter "Aqua Dream"och är den häftigaste vattenparken av de två som finns i Marmaris.

Båtutfärder

Den här delen av den turkiska kusten är fylld av vikar, öar och små fiskebyar, och en utfärd eller två för att se dem på närmare håll brukar vara väl tillbringad tid. Det finns en mängd olika alternativ och sevärdheter, med fler eller färre stopp, med eller utan lunch och så vidare, det är bara att fråga sig fram eller låta någon av försäljarna längs strandpromenaden göra sitt bästa. För säkerhets skull är det dock bäst att anlita en större arrangör som har både försäkringar och kompetent personal.

Fästningen

Fästningen är en given sevärdhet, både för utsikten från murarna och för museet som huserar i de gamla salarna. Trots att utställningarna saknar en röd tråd och snarast verkar vara hopkomna av de föremål man hade till hands är det ganska informativt och ambitiöst.
Hur du tar dig runt
Att ta sig runt med hyrbil ger en härlig frihetsupplevelse. Du får möjlighet att besöka spännande städer och platser. Den turkiska trafiken kan i början kännas lite avskräckande men är lätt att vänja sig vid. Men det är givetvis viktigt att vara uppmärksam. Som regel är det inte några problem att hitta med hjälp av en bra karta, det är också skyltat på vägarna. Vi rekommenderar Avis – en biluthyrningsfirma med många bra bilar. Det är ett internationellt företag som håller hög standard också när det gäller service.

Priserna hos Avis inkluderar obegränsat antal kilometer, skatt, skadeförsäkring samt stöldförsäkring. Försäkring för personskada kan köpas som tillägg. I försäkringen ingår inte förlust av personliga ägodelar vid inbrott i bilen. Observera att priserna INTE inkluderar ersättning om personskada skulle uppstå, inte heller bensin.

De vanligaste försäkringarna och koderna:

CDW Bilskadeförsäkring. Ingår i det pris du betalar. Självrisk tillkommer.
TP Stöldförsäkring (av bilen). Ingår i det pris du betalar. Självrisk tillkommer.
SCDW Självriskreducering eller självriskeliminering. Ingår.
PAI och SUPER PAI Olycksförsäkring. Frivillig och kan köpas till. Täcks ofta av t.ex. din hemförsäkring.
Dolmus, vattentaxi, hyrbil, buss och taxi finns för den som vill ta sig runt.

Taxi

Taxibilarna är gula och ska slå på taxametern när du kliver in. Det kan hända att den är trasig och då är det bäst att ni i förväg kommer överens om priset innan ni kör i väg.

Dolmus

Det finns dolmus som går längs kusten och till närliggande byar, ett exempel är de orangefärgade dolmusarna till Icmeler. Det finns också de som håller sig mer eller mindre i stan, i stort sett från busstationen och längs strandvägen. Perfekt när man enkelt vill ta sig hem från centrum. De senare känns igen på att de har en lista på hotell de passerar väl synlig i fönstret. Det är bara att vifta med handen så stannar de. I Marmaris är dolmusarna gröna. Alla dolmus stannar längs Ulusal Egemenlik Street.

Taxibåtar

Det går taxibåtar både till Turunc och till Icmeler. För att ta sig runt med taxibåtar är det bara att gå längs strandpromenaden till skyltarna dyker upp, men de ligger tätast närmast basaren.
Fakta

Vår service

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer. Gäster på Sunprime Beachfront har Resort Service dygnet runt.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska lira (TRY). Uttagsautomater finns överallt.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V

Språk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Måttlig trafik utom på genomfartsgatorna. Varmvattnet värms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förkomma. Pågående byggnadsarbeten kan tidvis innebära störningar. På hotellen är det inte tillåtet att ta med mat och dryck utifrån. Bor du i lägenhet får mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krävs svenskt pass giltigt minst fem månader från inresedatum. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc. Läs också "Viktigt att veta" samt Vings resevillkor.
Resa med barn
Jomenvisst! Det går fint att resa med barn till Marmaris. De kommer ha det toppen. Det enda som kan vara lite bekymmersamt är värmen som kan snudda på fyrtio grader under sommarmånaderna. Men man kan hålla koll på vätskebalansen med frukt, vatten och uppmärksamma föräldrar. Ett tips: Läsk släcker inte törsten, det är bara sött och gott och smakar mer. Vatten är bättre. Försök också gärna ge tottarna yoghurt, med frukt eller sylt till frukost. Det hjälper magen, och finns på nästan alla frukostbuféer. Och passa noga på solen! Den tar även i skuggan. På stranden är det ingen dum idé med både hatt och t-tröja. Annars ska det inte vara några större problem. Vattnet är varmt, det finns mycket att se och göra för alla åldrar och mathygienen är i allmänhet god.
Sök din resa till Marmaris