Se hotell (1)

Resor till GĂŒmbet

GĂŒmbet Ă€r en av kustens mest omtyckta badorter, med en lĂ„ng strand och ett rikt nöjesliv.

GĂŒmbet bestĂ„r av lĂ„ga, vitkalkade hus som sluttar ner mot bukten med samma namn. HĂ€r finns nöjen och upplevelser av senaste snitt, tillsammans med en nĂ€rmare kilometerlĂ„ng strand och besökare frĂ„n hela Europa som valt att resa hit. HĂ€r njuter du av bĂ„de havet och den havsbris som gör att det ofta inte blir lika varmt i GĂŒmbet som pĂ„ mĂ„nga andra resmĂ„l i Turkiet. LĂ€ngs stranden löper en mysig strandpromenad och kvĂ€llstid vill flera ivriga krögare gĂ€rna bjuda in till en hĂ€rlig mĂ„ltid i sin restaurang. Flera av restaurangerna erbjuder ocksĂ„ bord pĂ„ stranden - en perfekt förutsĂ€ttning för en god middag i trevliga omgivningar. GĂŒmbet Ă€r ocksĂ„ kĂ€nt för sitt nattliv, bargatan som strĂ€cker sig genom centrum erbjuder ett rikt uteliv med diskotek och barer som har mĂ„nga besökare under högsĂ€song.

Bo pĂ„ stranden i GĂŒmbet

PĂ„ GĂŒmbet Cove bor du i bekvĂ€ma lĂ€genheter precis vid Asarlik-stranden, men ett litet stycke frĂ„n centrum och nattlivet. HĂ€r kan du koppla av vid poolen eller i den fina trĂ€dgĂ„rden och nere vid stranden finns en snygg strandbar.

Se dig omkring

Halvön Bodrum Ă€r inte större Ă€n att man lĂ€tt kan göra smĂ„ resor pĂ„ egen hand och Ă€ndĂ„ vara tillbaka i god tid för en aperitif innan middagen. Det Ă€r enkelt att ta en dolmus in till staden Bodrum med dess enorma utbud, och lika enkelt Ă€r det att ta sig till andra sevĂ€rdheter och byar runt GĂŒmbet. Vill du hellre ta det lugnt kan du resa med dolmus till grannbyn Bitez, som Ă€r lite stillsammare och har en omtyckt strandpromenad dĂ€r man gĂ€rna slĂ„r sig ner pĂ„ nĂ„got cafĂ© för att se pĂ„ folklivet och njuta av den sköna atmosfĂ€ren.

Bra att veta
 • Hotell för vuxna
 • KilometerlĂ„ng strand
 • MĂ„nga restauranger
 • Mycket nattliv
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om GĂŒmbet

VĂ€der
 • januari
12°5°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
13°5°
5
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°7°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
21°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
26°14°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
30°18°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
33°21°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
29°17°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
24°14°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
14°7°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Stranden GĂŒmbet Beach Ă€r ca 600 meter lĂ„ng och bestĂ„r av en blandning av sand och smĂ„ stenar. PĂ„ flera stĂ€llen lĂ€ngs stranden finns det möjlighet att utöva olika vattensporter som vattenskidor och vindsurfing. PĂ„ strandomrĂ„det och lĂ€ngs strandpromenaden finns det ocksĂ„ flera restauranger och mindre matstĂ€llen.

Bitez Beach

NĂ€rmaste strand utanför GĂŒmbet Ă€r Bitez Beach. Den Ă€r ca 1,5 km lĂ„ng och ligger mitt i centrum. Bitez Beach Ă€r lĂ„nggrund och passar utmĂ€rkt för bĂ„de stora och smĂ„. HĂ€r finns solstolar, parasoller och mysiga kuddar dĂ€r man kan ligga i skuggan och dricka och Ă€ta nĂ„got gott frĂ„n en av restaurangerna lĂ€ngs strandpromenaden. Även hĂ€r finns ett utbud av vattenaktiviteter, som vattenskidor, windsurfing etc. men det Ă€r större i GĂŒmbet.

StrÀnder pÄ Bodrum-halvön

Runt Bodrum ligger flera strĂ€nder om stranden i GĂŒmbet inte rĂ€cker till. Camel Beach ca 16 km frĂ„n Bodrum, har fĂ„tt sitt namn frĂ„n de kamelritter som erbjuds hĂ€r. Akyalar Ă€r kĂ€nd för sitt kristallklara vatten, medan Altinkum (40 kilometer frĂ„n Bodrum) Ă€r en strand med gyllene sand.

Strandaktiviteter

Det finns gott om olika slags vattenaktiviteter lĂ€ngs strĂ€nderna pĂ„ Bodrumhalvön. Bitez Beach Ă€r en favorit bland vindsurfare, bĂ„de amatörer och proffs, medan GĂŒmbet satsar med pĂ„ motoriserade aktiviteter, som vattenskoter och andra roliga vattensporter.

Sol och bad pÄ Bodrum-halvön

Bodrumhalvön har flera vikar med vackra strÀnder och svalkande hÀrligt kristallklart vatten. StrÀnderna ligger undangömda mellan majestÀtiska klippor med mycket att utforska Àven under vattnet. HÀr finner du grottor, klippformationer, rev och fiskar i regnbÄgens alla fÀrger. Bodrum har ocksÄ ett perfekt lÀge för segling runt de vackra öarna som förenar sig med den grekiska övÀrlden. De lokala invÄnarna brukar ta en avkopplande bÄttur till öarna och ett svalkande dopp i nÄgon vik. Vikarna och dess strÀnder har oftast grovkornig sand eller smÄstenig botten. Det Àr bara att bege dig ut med bÄt, bil eller buss och hitta din favoritvik.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 4 timmar frÄn Stockholm

SĂ„ reser du hit

Till Bodrum kan du resa med Vings charterresor, flyget landar pÄ flygplatsen Milas - Bodrum .
Till GĂŒmbet kan du resa under sommarsĂ€songen (maj-september) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ flygplatsen i Milas.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sĂ€kert till ditt hotell i GĂŒmbet. Transfer ingĂ„r inte i resans pris, du lĂ€gger sjĂ€lv till den vid bokning. Restiden frĂ„n Milas flygplats till ditt hotell Ă€r drygt 45 minuter (ca 40 kilometer), beroende pĂ„ trafik och antal hotellstopp. Om transferbussen gĂ„r via ett annat resmĂ„l uppskattas restiden till ca 1 timme och 15 minuter. PĂ„ flygplatsen, intill bussparkeringen vid ankomsten, finns en kiosk att köpa vatten att ha med sig pĂ„ bussen. LĂ€s mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I GĂŒmbet finns det flera restauranger, bĂ„de i centrum och vid strandpromenaden, som serverar internationell och typiskt turkisk mat.

Fisk

Fisk Àr gott och serveras fÀrsk. Men tÀnk pÄ att priset utgÄr frÄn kilopriset och varierar frÄn dag till dag. Kolla dÀrför priset innan du bestÀmmer dig för en fisk- eller skaldjursrÀtt.

Mat och dryck i Turkiet

LÄt dig förföras av turkisk matlagning. Turkiet Àr en smÀltdegel med ena benet i Asien och det andra i Europa, nÄgot som ocksÄ avspeglar sig i maten. Det turkiska köket Àr baserat pÄ kött, massvis av spÀnnande fÀrska grönsaker, ristyper och bröd. En traditionell turkisk middag startar ofta med soppa och meze. HuvudrÀtten bestÄr gÀrna av kött, till exempel serverat som kebab tillsammans med grönsaker, ris eller bröd. Desserten Àr som regel vÀldigt söt och god, ofta med inspiration frÄn det arabiska köket.

Meze

Meze Àr smÄrÀtter, ofta fÀrska grönsaker, kött och kryddor som serveras med bröd. Det finns oÀndliga variationer av meze, mycket beroende pÄ var i Turkiet man befinner sig. Meze Àter man tillsammans. De dukas fram pÄ fat som stÀlls mitt pÄ bordet, sÄ att alla kan komma Ät för att pröva de olika sorterna. Turkarna dricker raki till meze, och nationaldrycken passar alldeles utmÀrkt till mezerÀtternas symfoni av smaker. Restaurangerna har sina egna variationer av dessa rÀtter, men i princip har alla det som kallas mezetallrik. Detta Àr en enkel tallrik med ett urval av husets bÀsta sorter. Vet man vad man tycker om Àr det bÀttre att bestÀlla sina meze var för sig, dÄ de serveras pÄ separata assietter.

Soppa

Turkarna Àlskar soppa och Àter det gÀrna dagligen, till flera mÄltider. DÀrför finns det ett stort utbud av sopprestauranger, som bÄde de lokala invÄnarna och turisterna besöker pÄ vÀg hem frÄn stan. HÀr serveras specialiteter sÄ som hjÀrnsoppa, tungsoppa och tarmsoppa, men de har ocksÄ kycklingsoppa, tomatsoppa och linssoppa som vi Àr vana vid hemifrÄn. Sopprestaurangerna har normalt sett öppet hela dagen och man bör absolut besöka ett av dessa stÀllen. HÄll utkik efter en skylt dÀr det stÄr "corba", som Àr det turkiska ordet för soppa.

HuvudrÀtter

HuvudrÀtten bestÄr ofta av fisk eller kött. Turkiet Àr omgivet av fyra hav, och dÀrför Àr fisk en viktig del av det turkiska köket. Ofta serveras svÀrdfisk-kilic, piggvar-kalkan, havsabborre-levrek och tonfisk-palamut, men Àven rÀkor och blÀckfisk. HÀr i Bodrum Àr tillgÄngen pÄ fisk stor och det finns en rad av restauranger som har fÀrsk fisk pÄ menyn. NÄgra av restaurangerna har ocksÄ levande fisk i akvarium, dÀr du sjÀlv kan plocka ut den fisk du önskar. Var uppmÀrksam pÄ att fisk kan vara vÀldigt dyrt.

Kebab

Ordet kebab hÀrstammar frÄn Turkiet och betyder stekt kött. Det finns flera olika sorters kebab, nedan följer en kort förklaring:
Döner kebab Ă€r nĂ€rmast den kebab som köps hemma i Sverige. Strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som kan fĂ„s i franskbröd, över franskbröd som Ă€r tĂ€rningsskuret och i "dĂŒrĂŒm" dĂ€r kebabköttet Ă€r inrullat i tunnbröd. Döner kebab serveras med sallad och lök.
Iskender kebab har fÄtt sitt namn efter Alexander den store
.... Har i princip samma ingredienser som Döner kebab, men serveras pÄ tallrik med köttet pÄ en bÀdd av tÀrningsskuret bröd och toppas med tomatsÄs och yoghurt.
Adana kebab Àr malt oxkött som Àr relativt starkt kryddat. Grillas pÄ spett och serveras oftast med grillad tomat eller paprika.
Sis kebab bestÄr av stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött pÄ spett varvat med paprika och ibland tomat.
Patlican kebab eller aubergine kebab, Àr som sis kebab, fast varvad med auberginebitar.

Andra rÀtter och tillbehör

Dolma, vinblad med olika fyllningar, finns i mÄnga varianter
Kadin göbegi, "kvinnonavel" - en slags nötkaka
Tjadjik Àr Turkiets svar pÄ grekernas tzatziki, en yoghurtblandning med vitlök och salt. I Turkiet blandar man ofta i lite hackade myntablad eller dill.
Börek Àr en smördegsrulle oftast fylld med getost och kryddor.
Ezme Àr en stark blandning av finhackad chili, lök och tomat.
Saksuka, grönsaker som hackas och blandas med vitlök och tomatsÄs
.... Det kan variera vilka grönsaker man anvÀnder men vanligtvis Àr det champinjoner och grön paprika.
Köfte Àr den turkiska köttbullen. FÀrs som blandas med fÀrska kryddor och rullas till avlÄnga köttbullar. Den traditionella köften innehÄller lammfÀrs men de flesta serverar den Àven med nöt.
Casserole Àr traditionella grytor med champinjoner, kyckling, nötkött eller skaldjur. Vanligtvis blandas huvudingrediensen med grönsaker och serveras med bröd. Restaurangerna har ofta sin egen variant och de smakar precis sÄ gott som det lÄter.
Lavas Àr det berömda, uppblÄsta brödet som serveras innan maten, ofta med lite tjadjik eller smör. Detta behöver man oftast inte bestÀlla in. Traditionellt bakas dessa bröd i vedeldad ugn för att fÄ den rÀtta smaken och den rÀtta konsistensen. Ofta serveras det till meze.

Dessert

NĂ€r det gĂ€ller desserter Ă€lskar turkarna allt som Ă€r sött. Kakor Ă€ter de sĂ€rskilt mycket av. Dessa kakor Ă€r ofta drĂ€nkta i honung. Baklava Ă€r en typisk turkisk dessert, som bestĂ„r av fler lager smördeg, valnötter och pistage i sockerlag. Även frukt som melon, bĂ€r och druvor Ă€r en vanlig syn pĂ„ det turkiska dessertbordet. Turkarna anvĂ€nder ett uttryck som heter: "Är sött, tala sött".

Dryck

Man dricker alltid vatten till maten i Turkiet, men inte uteslutande. HÀr bryggs flera lokala ölsorter av hygglig kvalitet, och landets viner skÀms inte för sig, Àven om de inte alltid passar sÄ bra till den turkiska maten. Skall man göra som turkarna sjÀlva gör skall man dricka raki, sÀrskilt till meze, som blandar sÄ mÄnga olika smaker att vinets egen smak hamnar lite i skymundan. Raki Àr slÀkt med den grekiska ouzon, den franska pastisen och Levantens arak, det vill sÀga ett anisbrÀnnvin. Man hÀller sÄ mycket man vill ha i ett glas, slÀpper ner ett par isbitar och fyller upp med vatten varvid drycken blir mjölkig och ogenomskinlig. Ta det varligt, Àven om det smakar gott, raki Àr trots allt starksprit. Ayran mÄste ocksÄ nÀmnas nÀr man talar om turkiska drycker. Det Àr helt enkelt yoghurt och vatten som vispas ihop med lite salt. Gott och lÀskande i vÀrmen!

Vin

Vintraditionen i Turkiet Àr relativt ny och orsaken till detta Àr att det inte dracks vin i det Osmanska riket. Först efter rikets fall 1919 börjat Turkiet att producera vin och idag Àr landet, med sina en miljon hektar vingÄrdar, en av vÀrldens största vinproducenter. Vindruvorna odlas huvudsakligen i de vÀstra, norra och centrala delarna av Turkiet dÀr odlingsförhÄllandena Àr perfekta.

Öl

Efes Àr namnet pÄ den största öltillverkaren i Turkiet och de stÄr för över 80 procent av ölförsÀljningen i landet. Efes Àr ocksÄ huvudsponsor av Turkiets största basketlag, som faktiskt har fÄtt sitt namn efter öltillverkaren - Efes Pilsen SK.

Kaffe

Visste du att kaffet kom till Europa frÄn Turkiet? Landet har med andra ord lÄnga traditioner av kaffebryggning. Det sÀgs att vÀrldens första kaffehus öppnades i Istanbul pÄ 1500-talet. Det turkiska kaffet fÄr sin karaktÀristiska smak av det sÀtt det tillreds pÄ. De rostade kaffebönorna mals till ett fint pulver och kokas dÀrefter i en speciell kanna som kallas cezve. Kaffet serveras i smÄ glas och har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. Enligt traditionen kan man fÄ sin framtid spÄdd i kaffesumpen.
NÀr du bestÀller en kopp turkiskt kaffe sÄ finns det olika söthetsgrader. Az sekerli (uttalas aas sjekerli) Àr lite socker, orta (uttalas Ärta) "lagom" mycket socker, sekerli (uttalas sjekerli) Àr mycket socker. Normalt sett sÄ ska man alltid fÄ ett glas vatten till sin kopp turkiska kaffe.

Te

Te Àr en vardagsdryck i Turkiet. Man serverar te pÄ alla caféer och restauranger, och du ska inte bli överraskad om du blir erbjuden te nÀr du gÄr in i en butik för att handla. Turkiskt te Àr ett svart te som kokas i en speciell tekanna för att fÄ fram den bÀsta smaken. Teet Àr för starkt för att serveras i stora tekoppar och serveras dÀrför i smÄ tulpanformade glas. Det finns vanligt te och Àppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas bÄde varmt och kallt.
GĂŒmbet erbjuder ett bra nattliv, med ett stort och varierat utbud av barer och diskotek pĂ„ bargatan, som löper genom hela centrum. HĂ€r rĂ„der ett hektiskt nattliv frĂ„n juni till augusti.

Nattliv i Bodrum-omrÄdet

I Bodrum stad finns det ett stort utbud av barer, nattklubbar och diskotek. LÀngs marinan ligger stÀllena av lite högre klass, för dem som gillar att synas, medan det pÄ bargatan (som Àr shoppinggata dagtid) rÄder en lite mer avslappnad stÀmning. HÀr finns alltifrÄn rockbarer och en flytande nattklubbsbÄt till mer stilfulla loungebarer, som hÄller öppet till tidigt pÄ morgonen.
Shopping
HĂ€r finner man marknader, souvenirbutiker och affĂ€rer, med i huvudsak handdukar, bomullsplagg och andra strandartiklar. För mer varierad shopping fĂ„r man ta sig till Oasis Shoppingcenter eller Bodrum stad. I Bodrum finns ytterligare butiker om man inte tycker att GĂŒmbets utbud av shopping rĂ€cker till.

ShoppingomrÄden

I Bodrum finns nÄgra stora snabbköp, men ocksÄ smÄ butiker och affÀrer. Det nÀrmaste och största shoppingomrÄdet utgörs av Bodrum centrum. Letar du efter mÀrkesbutiker bör du ta dig till Oasis shoppingcenter. LÀngre utanför centrum finns flera outlets med vÀlkÀnda mÀrken. Hit kommer du enklast med buss, bil eller dolmus.

Shopping i Bodrum-omrÄdet

Är du ute efter det senaste klĂ€dmodet, guld, vackra tyger, skinnjackor och fĂ€rgstarka handknutna mattor har du hamnat helt rĂ€tt. Bodrum har ett stort shoppingutbud dĂ€r du kan finna allt frĂ„n vattenpipor och trendiga klĂ€der till vackra skĂ„lar, prydnader, guldsmycken och vĂ€skor. Turkiet Ă€r ett modemedvetet land med flera exklusiva designers som har etablerat sig pĂ„ den internationella marknaden. MĂ„nga kĂ€nda och populĂ€ra skandinaviska klĂ€dmĂ€rken har hela sin produktion hĂ€r. Förutom tillverkningen, importerar förstĂ„s Europa Ă€ven en stor volym klĂ€der direkt frĂ„n Turkiet.

PrisnivÄ och prutning

Du kan finna mĂ„nga vackra föremĂ„l att ta med dig hem och göra otroligt bra fynd. PrisnivĂ„n Ă€r lĂ€gre Ă€n hemma. Det finns bara en shoppingregel; pruta pĂ„ allt, överallt! Även i guld-, klĂ€d- och skinnbutiker.

Marknader

Bodrumhalvön har mÄnga livfulla marknader som Àr vÀl vÀrda ett besök. Marknaderna Àr fyllda med kryddor, fÀrska frukter, nyskördade grönsaker, blomstrande fÀrgrika blommor, oliver och ost frÄn landsbygden runt Bodrum. Textilmarknaderna erbjuder handvirkade dukar och gardiner, klÀder, skor och vackra accessoarer. Ta en tur till nÀrmaste by för sol och bad, sÄ kanske du har turen att besöka just deras marknad. De smÄ marknaderna runt Bodrum centrum stÀnger ca kl. 14.00. Bodrums stora marknad stÀnger dock först nÀr sista besökaren har gÄtt hem.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Vattensporter Ă€r populĂ€rt i Bodrum och GĂŒmbet. Varför inte prova pĂ„ att Ă„ka vattenskidor eller vindsurfa pĂ„ semestern? FrĂ„n GĂŒmbet kan man ta sig runt pĂ„ Bodrumhalvön med dolmus. För shopping, restaurangliv, sightseeing och liknande aktiviteter Ă€r Bodrum stad ett absolut mĂ„ste. Vill man ha lite variation i strandlivet med sol och bad, kan man ta sig till Yahsi Beach eller grannresmĂ„let Bitez. Annars kan man alltid besöka de smĂ„ stĂ€derna lĂ€ngs vĂ€st- och nordkusten av Bodrumhalvön; Turgutreis, GĂŒmĂŒslĂŒk, Yalikavak och GöltĂŒrkbĂŒkĂŒ.

Ortakent

Vill du vandra ska du bege dig till Ortakent, dÀr det finns en del vandringsleder med fin utsikt över bergen. SjÀlva Ortakent Àr en lugn by dÀr man Àgnar sig till en del Ät jordbruk. Den berömda Camel Beach ligger i nÀrheten.

Turgutreis

Turgutreis Àr Bodrumhalvöns nÀst största stad, som fÄtt sitt namn efter sjömannen Turgut Reis, född hÀr 1485, och senare kÀnd marinofficer i Osmanska riket. Stadens lördagsmarknad lockar alltid mycket folk, och hÀr kan man hitta det mesta. Goda kunskaper i prutningens Àdla konst Àr en klar fördel.

GĂŒndogan

GĂŒndogan Ă€r en lantlig stad pĂ„ halvöns norra del, dĂ€r man frĂ€mst Ă€gnar sig Ă„t olika former av jordbruk och fiske. Nere vid havet finns nĂ„gra cafĂ©er och restauranger som i allmĂ€nhet hĂ„ller lĂ€gre priser Ă€n pĂ„ Bodrumhalvön i övrigt.

Vattenparken

Efter nÄgra dagars vila pÄ stranden kan det vara roligt att göra nÄgot annat. Varför inte ta en tur Àr till den fartfyllda vattenparken, som har vattenrutschbanor för stora och smÄ. Vattenparken ligger vid huvudvÀgen mellan Bitez och Ortakent (Yahsi Beach).
Hur du tar dig runt
Att ta sig runt med bil ger en hĂ€rlig frihetsupplevelse. Du fĂ„r möjlighet att besöka spĂ€nnande stĂ€der och platser. Den turkiska trafiken kan i början kĂ€nnas lite avskrĂ€ckande men Ă€r lĂ€tt att vĂ€nja sig vid. Men det Ă€r givetvis viktigt att vara uppmĂ€rksam. Som regel Ă€r det inte nĂ„gra problem att hitta med hjĂ€lp av en bra karta, det Ă€r ocksĂ„ skyltat pĂ„ vĂ€garna. Vi rekommenderar Avis – en biluthyrningsfirma med mĂ„nga bra bilar. Det Ă€r ett internationellt företag som hĂ„ller hög standard ocksĂ„ nĂ€r det gĂ€ller service.

Priserna hos Avis inkluderar obegrÀnsat antal kilometer, skatt, skadeförsÀkring samt stöldförsÀkring. FörsÀkring för personskada kan köpas som tillÀgg. I försÀkringen ingÄr inte förlust av personliga Àgodelar vid inbrott i bilen. Observera att priserna INTE inkluderar ersÀttning om personskada skulle uppstÄ, inte heller bensin.

De vanligaste försÀkringarna och koderna:

‱ CDW BilskadeförsĂ€kring. IngĂ„r i det pris du betalar. SjĂ€lvrisk tillkommer.
‱ TP StöldförsĂ€kring (av bilen). IngĂ„r i det pris du betalar. SjĂ€lvrisk tillkommer.
‱ SCDW SjĂ€lvriskreducering eller sjĂ€lvriskeliminering. IngĂ„r.
‱ PAI och SUPER PAI OlycksförsĂ€kring. Frivillig och kan köpas till. TĂ€cks ofta av t.ex. din hemförsĂ€kring.
Vi finns hÀr för din skull, och vill att du ska fÄ en underbar semester. Om du har nÄgra frÄgor eller behöver hjÀlp med nÄgot, tveka inte att ta kontakt med oss.
Dolmus (minibuss). Flera taxistationer i centrum av GĂŒmbet.

Hur du tar dig runt pÄ Bodrum-halvön

Att ta sig runt hÀr i Turkiet kan se skrÀmmande och stressigt ut, men i verkligheten Àr det enkelt, komfortabelt och vÀldigt billigt. Möjligheterna Àr mÄnga och vi vill verkligen rekommendera alla som reser till BodrumomrÄdet att Àgna en del av semestern till att resa runt och upptÀcka Turkiets smÄ hemligheter. Det finns nÀstan inget annat stÀlle i vÀrlden dÀr ruiner av antikens stÀder ligger sÄ tÀtt som hÀr i den vÀstra delen av Turkiet.

LÄngfÀrdsbussar

FrÄn Bodrum kan du ta dig till de flesta stora stÀder i Turkiet. Bussarna Àr nya och fina och pÄ lÀngre distanser serveras ofta snacks och juice. Ska du resa lÄngt kan det löna sig att ta nattbussen, och köp gÀrna tvÄ sÀten sÄ att du kan sova bekvÀmt. Alla bussar Àr rökfria och biljetter finner du pÄ busstationen eller i nÄgon av de lokala resebyrÄerna.

Stadbussar/dolmus

Dolmus Àr namnet pÄ de smÄ bussarna som fungerar som stadsbussar. Ordet dolmus betyder fullproppad och det Àr precis vad de Àr. Om du vill Äka med en finns det hundratals av busstopp i Bodrum och nÀromrÄdet, men oftast kan du kliva pÄ var som helst bara genom att vinka till bussen. Det stÄr tydligt pÄ bussarna vilka strÀckor de kör. Det finns för det mesta ingen stoppknapp i dessa bussar, sÄ hÀr gÀller det att ropa till chauffören nÀr du vill att han ska stanna. "DUR" betyder stopp pÄ turkiska. Priset för att Äka dolmus Àr ca 2,50-3,50 turkiska lira, men varierar beroende pÄ vart du ska Äka.

Taxi

Det finns otaliga taxibilar i Bodrum och omrÄdena runt omkring, sÄ du behöver inte vÀnta lÀnge för att fÄ tag i en. Taxibilarna Àr gula och ska alltid köra pÄ taxameter. Priserna pÄ taxi varierar utifrÄn hur lÄngt du vill Äka och vilken tid pÄ dygnet det Àr. Ibland kan det löna sig att avtala priset med chauffören i förvÀg, men ofta sÀger chauffören att han bara kör pÄ taxameter.

Hyrbil

Allt fler hyr bil under semestern för att uppleva resmÄlet utanför turiststrÄken. Att Àta lunch pÄ ett lokalt café i en liten by eller ta ett dopp pÄ en undangömd strand Àr ofta de semesterminnen som varar allra lÀngst. Vi samarbetar med Avis och hjÀlper dig gÀrna att hyra bil, samt att lÀgga upp en resrutt om du önskar. Det Àr enkelt att hitta med hjÀlp av en karta, och vÀgarna Àr oftast bra skyltade. Du kan till exempel besöka den antika staden Efesos, eller kanske ta en tur till de snötÀckta bergen i Pamukkale?
Fakta

VĂ„r service

Under maj till oktober kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon, samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt i 6 mÄnader vid ankomst till Turkiet vid resor under 90 dagar. För vistelse lÀngre Àn 90 dagar krÀvs visum. För mer information hÀnvisar vi till Turkiets ambassad pÄ telefon 08-23 08 40.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Turkiet.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Turkiska lira (TRY). PĂ„ flera stĂ€llen kan man ocksĂ„ betala med euro och fĂ„ en okej kurs. För vĂ€xling rekommenderas att man tar sig till en bank eller PTT (det turkiska postkontoret) i centrum av Bodrum för att fĂ„ bĂ€sta möjliga kurs. Det finns Ă€ven flera minibanker i centrum av GĂŒmbet.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 V

SprÄk

Turkiska. De flesta som arbetar inom turistindustrin talar dock viss engelska eller tyska.

Övrigt

Varmvattnet vÀrms ofta med solenergi, varför temperaturen kan variera. Strömavbrott kan förekomma. PÄgÄende byggnadsarbeten kan tidvis innebÀra störningar. PÄ hotellen Àr det inte tillÄtet att ta med mat och dryck utifrÄn. Bor du i lÀgenhet fÄr mat och dryck medtagas. För svenska medborgare krÀvs svenskt pass giltigt minst fem mÄnader frÄn inresedatum. LÀs ocksÄ Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Resa med barn i Turkiet

Det gÄr utmÀrkt att resa till Turkiet med barn. Ofta fÄr familjens minsting den största uppmÀrksamheten pÄ restauranger och i butiker. Trots höga trottoarkanter Àr det relativt enkelt att ta sig fram med barnvagn.

Barnens mat

PĂ„ nĂ€stan alla restauranger kan man bestĂ€lla potatismos, ris med yoghurt - vilket mĂ„nga turkiska barn tycker mycket om - eller nĂ„gon annan av ditt barns favoriter. Köfte (köttbullar), korv och pizza brukar vara omtyckt. Är du osĂ€ker pĂ„ vad ditt barn vill ha hĂ€nder det ofta att ni fĂ„r följa med in i köket och se vad som finns i de olika grytorna. I Turkiet Ă€ter man mycket sötsaker och det finns mĂ„nga goda efterrĂ€tter. Barnens favorit nummer ett Ă€r vĂ€l ofta glass i olika former. Glass pĂ„ turkiska heter dondurma. En annan populĂ€r efterrĂ€tt Ă€r SĂŒtlac, ett mellanting mellan ris och vaniljpudding. Chokladpudding Ă€r ett annat sĂ€kert kort. MĂ„nga restauranger har barnstolar, ofta i metall med hjul.

Insekter och djur

Mygg finns nÀstan Äret runt och ibland tror man att de Àr utrustade med ljuddÀmpare dÄ man inte hör dem. Ta med myggnÀt och myggmedel. KÀnsliga barn bör fÄ lÀkarrÄd i Sverige före utresa.

Skorpioner kan förekomma pÄ landsbygden, men det Àr sÀllan man trÀffar pÄ dem. Skulle man ha oturen att bli stucken av en skorpion Àr det viktigt att uppsöka lÀkare med en gÄng.

Undvik lösspringande hundar och lÄt inte barnen klappa dem, dÄ de kan vara aggressiva.

Sol och vÀrme

Under sommarmÄnaderna Àr det inte ovanligt att temperaturen klÀttrar upp mot 40 grader i skuggan. Hög solskyddsfaktor Àr nödvÀndigt. Solskyddsmedel Àr billigare i Sverige Àn pÄ de turkiska turistorterna. Se till att barnen dricker mycket vatten. HÄll dem i skuggan och ha gÀrna en lÄngÀrmad tunn tröja pÄ dem som ett extra solskydd. AnvÀnd solhatt! Ett urvridet fuktigt badlakan kan vara ett tips för sömnlösa, ledsna barn nÀr natten kommer och vÀrmen inte gett vika. UtsÀtt inte barnen för den starka solen under juni-augusti. De som bor hÀr försöker att undvika att vara i solen mellan kl. 12.00 och 16.00.

Bilbarnstolar

Det finns bilbarnstolar att hyra, men reservera i god tid dÄ antalet ofta Àr begrÀnsat. Kvaliteten kan variera. Hos Avis kan du hyra en stol för Äldern 0-4 Är.

Shopping

Bomullsplagg Àr ofta billiga och av bra kvalitet.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de flesta större mataffÀrer samt pÄ vÀlsorterade apotek. Billigast handlar du pÄ Carrefour och Migros. JÀmfört med Sverige Àr sortimentet pÄ burkmat mindre.
Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehÄller ofta mycket socker.

Övrigt

Trafiken Àr intensiv, se dig noga för nÀr du korsar gatorna.
Sök din resa till GĂŒmbet