Se hotell (1)

Resor till Isla Mujeres

Isla Mujeres erbjuder allt man kan begära av en resa till Karibien: vit sand, turkosblått vatten och en skönt avslappnad stämning som är svår att matcha.

Isla Mujeres är ett avslappnat resmål för alla som längtar efter en resa med sol, bad och avkoppling i sköna omgivningar. Många av dem nöjer sig inte med en resa, utan kommer hit både en, två och många gånger. Ön är ju inte så stor, under en mil lång, och bara en knapp kilometer som bredast, och det känns som öns storlek präglar livet här. Det mesta är ganska litet, i alla fall om man jämför med de monumentala hotellkomplexen i Cancun, tvärs över vattnet. Ändå får det mesta plats på Isla Mujeres; egensinniga konsthantverkare, familjerestauranger, lyxhotell, lekande barn, dramatisk natur och naturligtvis; de magiska stränder som trots allt är öns främsta dragplåster. Allt utan att det känns vare sig trångt eller pressat. Ön lockar alla sorters människor att resa hit; äldre, yngre, kompisgäng och pensionerade par. De enda man inte ser så mycket av är de renodlade festprissarna, som hellre lägger sin resa till Cancun eller Playa del Carmen, där diskotek och andra nöjen är både större och fler. Visst finns det ett nöjesliv också på Isla Mujeres, men det handlar oftast om att sitta kvar efter middagen och njuta av kvällen och den musik som kan spelas där man sitter, eller på restaurangen intill.

Härliga stränder

Till Isla Mujeres reser man för att bada vid de fantastiska stränderna. Inte minst vid Playa Norte på öns nordsida, en strand som utsetts till en av Mexikos bästa och som är känd för sin vita sand, sin blå himmel och sitt turkosblå vatten. Men det finns alternativ även på sydsidan. På Playa Lancheros kan du ta en paus på någon av de trevliga restaurangerna som ligger alldeles vid vattnet, medan Playa Indios och Playa Garrafón är perfekta för dig som gillar snorkling. Alla stränder är barnvänliga, men på nordsidan kan det ibland uppstå ganska kraftiga underströmmar.

Hotell för vuxna på stranden

Privilege Aluxes ligger perfekt vid stranden, bara en kort promenad från folklivet kring färjeläget där det också finns gott om restauranger och barer. Här kan du koppla av på stranden, och kanske unna dig en skön behandling i hotellets spa.

Kombinera med fastlandet

Vill du se mer av Mexiko under din resa kan du boka en kombination, med en vecka på Isla Mujeres och en vecka på något av våra andra resmål längs med kusten. På så vis får en resa med två resmål och dubbelt så många upplevelser.

Utforska ön med golfbil

Eftersom Isla Mujeres bara är en knapp mil lång och en kilometer bred ligger det mesta inom räckhåll. Ett tips är att göra som alla andra gäster på Isla Mujeres: hyra en golfbil! Med den kan du resa runt på ön och hitta dina egna godbitar; en skön strandrestaurang, sköldpaddsfarmen där man föder upp sköldpaddor för att släppa dem fria, eller kanske Punta SurPunta Sur, Mexikos östligaste punkt. På närmare håll kan du strosa omkring bland små butiker samt trevliga restauranger och caféer. Även om nöjeslivet på Isla Mujeres är ganska begränsat finns ett par ställen med livemusik på kvällarna, annars brukar de flesta välja att stanna kvar på restaurangen där de ätit sin middag, eftersom stämningen ofta ökar ju senare på kvällen det blir.

Bra att veta
 • Kombinera resmål
 • Hotell på stranden
 • Hotell för vuxna
 • Hotell med spa
 • Fina sandstränder
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Isla Mujeres

Stränder
4,7
Sport/Äventyr
4,3
Mat & Dryck
4,0
Väder
 • januari
28°18°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
29°18°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • mars
30°19°
9
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • april
33°21°
7
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • maj
33°22°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juni
33°23°
6
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juli
32°23°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • augusti
32°23°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • september
32°22°
5
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • oktober
31°22°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • november
29°18°
8
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
28°19°
7
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
Stränder
Allmänt för stränderna på Isla Mujeres gäller mjuk, finkornig sand och kristallklart vatten. På flera av stränderna finns ofta klippor med mycket att se, vilket ger bra möjligheter för snorkling. Stränder finns runt hela ön och de flesta är långgrunda och därmed barnvänliga. De stränder som ligger på sydsidan av ön, de som vetter åt fastlandet till, är de bästa stränderna. De stränder som vetter ut mot Atlanten har ingen service i form av solstolar eller restauranger.

Playa Norte

Stranden Playa Norte ligger på öns nordsida och är en strand som utsetts till en av Mexikos bästa. Stranden är känd för sin vita sand, klarblå himmel och sitt turkosblå vatten. Med andra ord en paradisstrand.

Playa Lancheros

Playa Lancheros är stranden för dig som känner att du behöver ta en paus. Och ett passande ställe för din paus är på någon av de trevliga restaurangerna som ligger alldeles vid vattnet.

Playa Indios och Playa Garrafón

De två stränderna Playa Indios och Playa Garrafón är passande stränder för dig som gillar att snorkla. Här finns goda förutsättningar för att du ska få en härlig upplevelse under vattenytan.

Sol och bad i Mexiko

Utan överdrift kan stränderna längs Mexikos karibiska kust sägas vara några av världens vackraste: långa, vita strandremsor med finkornig korallsand och turkosblått vatten. Riviera Mayas kust besöks av soldyrkare, familjer och sportutövare för sina badvänliga, välskötta korallsandstränder. En del har också äran att ta emot någon av de sköldpaddsarter som under sommarmånaderna lägger sina ägg i sanden. Här är det badvarmt året om och de breda, vita stränderna är skyddade mot större vågor av de närliggande korallreven.... Under blåsiga dagar samlas många vindsurfare utanför reven. Vattnet passar bra för både snorkling och dykning, även om öarna Cozumel, Contoy och Isla Mujeres anses som bättre.
Färgskalan går i flera turkosa toner i det klara, dyk- och snorkelvänliga vattnet med en sikt på upp till 30 meter. Det finns några strandklubbar med servering och faciliteter, men även strandpartier där en lite mer avskild plats går att finna. Stränderna i sig är statliga och öppna för alla, men kan ha tillträde endast genom privat mark. Efter kusten finns flera exempel på detta med stora hotellanläggningar. Några stränder är endast tillgängliga från havssidan, med båt.

Cancun - kännetecknas av sina cenotes

Området runt Cancun kännetecknas av sina "cenote", vattenöppningarna, som ofta ligger någon kilometer in från kusten. De är alla olika, men har klart, lite kallare vatten, och i många av dem går det bra att bada. Gå dock aldrig ner i en cenote utan den organiserade operatörens godkännande, då stabiliteten alltid måste säkerställas. Några cenotes har stalaktiter och visar sig som grottöppningar, källor eller små laguner. De är trevliga att utforska med cyklop, även om antalet fiskar är begränsat. Anlitar du en specialiserad guide finns det även möjlighet till att dyka och utforska de vattendrag och grottöppningar som finns i anslutning till cenoterna.

Sjöborrar och sjögräs på stränderna

Sjöborrar och maneter förekommer periodvis vid många stränder. Tång och sjögräs kan spolas upp på stränderna i stora mängder. Detta beror på rådande väderförhållanden och är inte möjligt att förutsäga.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 12 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa till Isla Mujeres med Vings charterresor under vintersäsongen (november-mars).

Flyget landar på flygplatsen utanför Cancun.
Transfer ingår för dig som bokat hotell med Ving på Isla Mujeres.

Ving har ingen personal på Isla Mujeres, men våra Vingvärdar möter dig på flygplatsen i Cancun och visar dig rätt. Transfern sker med buss, minibuss eller taxi, beroende på antal gäster. En lokalguide från vår agent Iberoservice följer med från flygplatsen hela vägen till Isla Mujeres. Till hamnen Puerto Juarez tar det ca 30 minuter. Väntetid i hamnen förekommer. Båtarna går varje halvtimme till/från Isla Mujeres. Båtresan tar ca 25 minuter. Transport från hamnen på Isla Mujeres till ditt hotell sker med taxi och tar ca 5-10 minuter. Vår agent ser också till att du får färjebiljett och taxivoucher till hemresan.

Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Om du gärna ser mexikansk eller italiensk mat på tallriken har du kommit helt rätt. Det finns visserligen annat också, både sushi och argentinsk grill, med det mesta är mexikanskt eller italienskt. Utbudet av restauranger på Isla Mujeres är stort i downtown och på restaurang- och bargatan Avenida Hildago. Längs Avenida Hildago finns det mesta av vad ön har att erbjuda i matväg. Det finns också fler alternativ på sidogatorna och neråt färjeläget, och efter Avenida Rueda Medina finner du bra fisk- och skaldjursrestauranger. Här får du valuta för pengarna då det sällan kostar mer än hundra kronor för en utmärkt middag och portionerna är stora. Om du känner dig lite äventyrlig ska du prova matställen som skyltar med "Cocina economica", här kan du räkna med en enkel och stadig måltid till priser och med ingredienser som riktar sig mer åt lokalbefolkningen än turisterna.

Mat och dryck i Mexiko

Den mexikanska maten är välsmakande, men inte alltför kryddad. Kryddorna står istället bredvid i form av olika såser (salsa). Den starkaste kryddan är den gröna chili habaneron. Den mexikanska maten finns väl representerad med tacoställen, husmanskost och specialiteter från Yucatan. Maträtterna är ofta lagade från gamla recept, som gått i arv i generationer och innehåller råvaror från regionen som chaya, besk apelsin och achiote.

Typisk mexikansk mat

Den mest typiska maträtten är kanske "cochinita pibil", vilket är kött marinerat i achiotekryddor och besk apelsin. På gatorna kan man se hur små paket, inslagna i bananblad säljs från stora, rykande grytor. Detta är "tamales", gjorda på majsmassa med köttfyllning. Innehållet i de små pumpafröna används malda i papadzules. Men den mest kända mexikanska rätten är nog ändå chili con carne, det vill säga oxkött i stark chilisås med massor av bönor. Mexikanerna är dock inte så bra på kött, så blir du sugen på en god köttbit, gå då till någon av de många argentinska restaurangerna. Det många känner till av det mexikanska köket är Tex Mex, vilket är mexikansk mat på amerikanskt vis. Men här kan du prova på den äkta varan!

Mexikansk husmanskost

Citronkycklingsoppa, fläsk med svarta bönor och puchero är vanlig husmanskost. Pucheron liknar vår kött- och rotsaksgryta, men innehåller aromatiska kryddor och serveras med limemarinerad rädisa och gult ris som mosas ihop till en "puch". En rätt som förr var vanlig är "sic de venado" gjord på rådjuret som nu hotas av utrotning. Nuförtiden görs den på nötkött. Ute i byarna äts ibland bältdjur, som när jordarna svedjebrändes ibland blev helstekta i sitt skal då de gömt sig i sin håla. "Pan de cazon" är en slags pirog på hajkött, och ser man något som heter "panuchos" och "salbutes" så är de andra vanliga rätter gjorda av majsmassa. Ett antal drycker har framställts här genom åren, en sådan är Xtabentun.

Majs - fortfarande basen i det mexikanska köket

Majs odlades i Mexiko redan för tre tusen år sedan och är fortfarande basen i det mexikanska köket. Nedan några typiska mexikanska rätter, många känns kanske igen från de nya influenser som berikar vår svenska kost:
• Tortilla – Tunt, runt majsbröd. Finns även bakat på vetemjöl, "tortilla de harina".
• Tacos – Tortillas fyllda med kött av kyckling, gris eller nöt.
• Totopes – Hårda majstortillas (majschips) som doppas i olika såser
....
• Tamales – Kyckling eller bönor inbakade i majsdeg och invirade i bananblad.
• Burritas – Skinka och ost invikt i en tortilla.
• Quesadillas – Ost i en tortilla.
• Enchiladas – Rullade, friterade tortillas med olika typer av fyllning.
• Nachos – Totopes med bönor och smält ost.
• Fajitas – Strimlad kyckling, nötkött eller räkor med grönsaker som rullas i tortillas.
• Guacamole – Mosad avokado med hackad lök och tomat.

Ovanligare rätter

Några andra rätter som kanske är mera av nyhetens behag:
• Pollo en mole –Kyckling med sås gjord på ett stort antal kryddor, örter, chili och kakao.
• Pollo pibil – Kyckling tillagad på mayaindianernas vis. Kycklingen läggs i bananblad tillsammans med tomat och lök samt frön från en växt som heter Bixa orellana. Fröerna ger ifrån sig röd färg. Alltsammans läggs sedan ner i en grop och täcks med kol. Numera lagas rätten allt oftare hemma i köket
....
• Sopa de tortilla – Kycklingbuljongsoppa med tortillas, hackad tomat och avokado. Toppas med lite smält ost och grädde.
• Cochinita pibil – Fläskkött kokat i sitt eget spad med achiote och pressad citron/apelsin. Achiote är fröna från Bixa orellana.
• Salsa mexicana – Hackad tomat, lök, chili och koriander. Används som smaksättare till maten.
• Frijoles – Mosade bruna bönor, frijoles refritos.
• Ceviche – Marinerad skaldjurssallad med lök, tomat och chilipeppar.
Ön lockar alla sorters människor, de enda man inte ser så mycket av är de renodlade festprissarna. Är du en av dem som vill festa, då är det bättre att åka till Cancun eller Playa del Carmen, där klubbar och andra nöjen både är större och fler. Visst finns det ett nattliv på Isla Mujeres också, men det är klart begränsat. Här handlar nattlivet oftast om att sitta kvar efter middagen och njuta av kvällen och den musik som spelas där du sitter, eller på restaurangen intill. Det finns också några barer och caféer.
Shopping
Som omväxling till stranden kan du strosa omkring bland små butiker, även om Isla Mujeres shopping är ganska blygsam. Här finns inga märkesbutiker eller piratkopior men du finner lokalt hantverk, färgsprakande souvenirer samt ett och annat galleri. Här finns även små lokala butiker som säljer badkläder, vatten, chips och sololjor. Du kan också utan problem plocka ihop några avokados, frukt, bröd, dricka och annat till en picknicklunch på stranden för ett hyggligt pris.

Marknadshallen

Det finns de som alltid besöker matmarknader när de är på semester, och även om den på Isla Mujeres inte är så stor är den värd ett besök om man vill ta sig en titt på kända och okända grönsaker, halva grisar, spännande kryddor och mycket annat. Det finns små serveringar både inne och utanför marknaden om besöket skulle stimulera aptiten.
Aktiviteter och sevärdheter
Ett tips är att göra som alla andra gäster på Isla Mujeres - hyra en golfbil. Det är smidigt, enkelt och prisvärt. Som omväxling till stranden kan du också strosa omkring bland små butiker samt trevliga restauranger och caféer. Prisnivån är lägre här än på fastlandet. På ön finns också en sköldpaddsfarm och vill du kan du passa på att simma med delfiner eller följa med på en fisketur. Vattensporter är förbjudet runt stora delar av ön, men här finns ett stort utbud av snorkelturer, kurser i Scuba Diving, vrakdyk och djuphavsfiske. Isla Mujeres är enkelt att ta sig runt på, och det finns en hel del att både se och göra, nedan följer några smakprov.

Tortugranja – fredad zon för havssköldpaddor

För bara trettio år sedan tog sig lokala fiskare ut till Isla Mujeres för att jaga sköldpaddor för köttets skull, men tiderna förändras. Numera samlar man istället ihop äggen för att kläcka dem och så småningom släppa ut dem i frihet i syfte att stärka det naturliga beståndet. På Tortugranja ägnar man sig åt grön havsköldpadda, och besökare är välkomna för att se dem i deras olika stadier fram till frisläppandet. Här finns också flera akvarier med andra havsinnevånare, som bläckfisk, hummer och annat, men tyngdpunkten ligger på sköldpaddorna. Informationen är knapphändig, men sköldpaddorna är fina.

Bottle Island - en ö gjord av tomflaskor

En engelsman – naturligtvis av det excentriska slaget – har byggt en ö av tomflaskor och på den har han ställt ett litet hus och planterat ett litet träd. Varför han gjort detta är oklart, men det är rätt charmigt, på sitt vis. Inget direkt inträde, men ge gärna en donation.

Djuphavsfiske

Man behöver inte åka långt för att fånga segelfisk, marlin och andra fiskar om man är på Isla Mujeres. Det finns flera arrangörer med varierande turer och priser. Ditt hotell kan ofta hjälpa dig med att kontakta dem.

Capitán Dulche - beach club med museum

Egentligen är det här väl mest en Beach Club, med en extra attraktion i form av ett litet, men välhållet museum över en viss Capitan Ernesto Dulche, en marinofficer som verkade på Isla Mujeres under första hälften av förra seklet. Och eftersom hans gärning tydligen inte riktigt räckte till ens ett ganska litet museum har man fyllt på med alla möjliga marina föremål: ankare, bojar, kätting och annat, för att sedan krydda anrättningen med en liten separat utställning om Jaques Cousteau, den franske havsforskaren. Men det som är mest värt att se är båtmodellerna, som spänner från sextonhundratalets engelska fregatter fram till den norska skönheten Christian Radich. Guidade visningar varannan timme, men man kan alltid låna nyckel i receptionen och gå runt på egen hand. Här finns också en luftig restaurang, en strandbar komplett med roterande båt och en rymlig strand.

Punta Sur - Mexikos östligaste punkt

Mexikos östligaste punkt, med en fantastisk utsikt över Atlanten. Längst ut på udden vilar ruinen av ett mayatempel, helgat åt gudinnan Ichxel. På vägen dit går man genom en skulpturpark där tiden och den salta luften kanske gjort väl så mycket för att prägla plåtskulpturerna som deras ursprungliga upphovsmän. Här finns också en utmärkt restaurang med fantastisk utsikt och, trots sitt läge, humana priser.
Hur du tar dig runt

Taxi

Det finns gott om röda taxibilar på ön, du kan hejda dem på gatan eller gå ner till taxistationen som ligger ett kort stenkast från hamnen. Se till att komma överens om pris med chauffören innan du åker i väg.

Golfbilar

De flesta som kommer hit hyr en golfbil för att på egen hand rulla runt på ön. Fördelen är naturligtvis att du kan stanna var, när och hur länge du vill. Det går inte särskilt fort, men avstånden är inte så imponerande på ön, så det gör inte särskilt mycket. Det finns flera företag som hyr ut golfbilar och du kan välja om du vill hyra per dag eller per timme.

Båt

Båten till Cancun (Puerto Juarez) går en gång i halvtimmen och resan tar cirka 25 minuter. Första båten från Isla Mujeres går tidigt på morgonen och sista går strax innan midnatt, det samma gäller båten från Puerto Juarez.
Fakta

Vår service

I perioden november till mars kan du nå oss på vår servicetelefon om du vill boka utflykter eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Utflykter
Ving arrangerar inga utflykter på Isla Mujeres, men du är välkommen att delta i våra utflykter från Cancun. Transporten mellan Isla Mujeres och Cancun sker på egen hand och är på egen bekostnad.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs under 180 dagar. För vistelse längre än 180 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Mexikos ambassad på telefon 08-511 614 18.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Mexiko.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se.

För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Karneval

Den årliga karnevalen engagerar de flesta invånare på Cozumel och i Playa del Carmen. Under karnevalsdagarna, vanligtvis 5-7 dagar i slutet av februari och början av mars, är det livligt på gatorna och på kvällarna spelas musik. Vissa gator stängs tidvis av och det kan medföra att transferbussen inte kan köra ända fram till hotellet. Alla gäster får då själva bära sitt bagage och gå den sista biten.

Miljöskatt i Mexiko

Från och med 1/9 2017 har man infört en miljöskatt på alla övernattningar i Playa del Carmen, Akumal, Tulum, Isla Mujeres och Cancun. Skattesatsen är 20-25 MXN per rum eller lägenhet och natt, och betalas direkt till hotellet vid in- eller utcheckning.

Från och med den 1/1 2020 höjs miljöskatten till 25-30 MXN per rum eller lägenhet och natt.

Valuta och betalning

Peso (MXN). Amerikanska dollar är mycket gångbara. Alla kända kort accepteras i stor utsträckning. Priserna anges i peso med ett dollartecken. Priser för dykning anges alltid i dollar. Vid kortbetalning räknas ofta summan om till dollar. Uttagsautomater finns bland annat längs med Avenida Rueda Medina (där båtarna lägger till). De har dock ett maxbelopp per uttag på 3.000-4000 peso (ca 1550-2100 kr). Observera att en avgift tas ut när du betalar med kort på vissa restauranger och när du tar ut pengar i automaten. Avgiften vid uttag varierar från bank till bank.

Tidsskillnad

Svensk tid -6 timmar.

El

110 volt. Adapter behövs om du kan ställa om dina elektroniska apparater. Annars behövs en transformator.

Språk

Spanska, men många talar något av de ca 50 indianspråk som fortfarande existerar. På de stora resmålen klarar man sig bra på engelska.

Övrigt

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i program, tider etc.
Sök din resa till Isla Mujeres