Mexiko

Guacamole, paradisstränder och underverk

Mexiko

Guacamole, paradisstränder och underverk

Det är februari och vi landar i ett Mexiko som är trettio grader varmare än det Sverige som vi lämnade. Det känns verkligen helt rätt att byta ut ett snöslaskigt Stockholm mot bikini, palmer och turkost vatten i en vecka eller två.

Text: Anna Bengtsdotter Foto: Anna Bengtsdotter & Vings bildarkiv

Playa del Carmen

Direkt efter incheckning på hotellet i Playa del Carmen letar vi oss ut på stan. Längs huvudgatan, femte avenyn, ligger mängder av restauranger, barer och butiker. Vi bestämmer oss för att leta upp en mexikansk restaurang som många har tipsat oss om. Vi går förbi femte avenyn och fortsätter uppåt. 10:nde, 15:nde, 20:nde… Gatusystemet i Playa del Carmen är uppbyggt på samma sätt som i New York, ett rutmönster av avenidas och calles – och man lär sig snabbt hur man ska hitta. Turisterna blir färre och priserna lägre ju längre bort från femte avenyn vi kommer.

Ett soligt Playa del Carmen

Ett soligt Playa del Carmen

El Fogon, Playa del Carmen

El Fogon, Playa del Carmen

På restaurangen El Fogon har vi tur och får ett bord direkt. Vi ser ett fåtal andra turister, men annars består de flesta sällskapen av mexikanska familjer och kompisgäng. Menyn är enbart på spanska men med priser som gör att man kan chansa och beställa in både det ena och det andra. Redan när den inledande guacamolen kommer in så hörs ett ”herregud så gott!” Även om fredagstacos hemma i Sverige har sin charm, så smakar allt lite mer – och lite bättre – på plats i Mexiko. Framförallt en varm kväll, sittandes på enkla plaststolar i oset från det öppna köket. Jag stoppar ner en limeklyfta i den immiga ölflaskan och mellan tuggorna planerar vi morgondagen. Känner vi för Isla Mujeres? Akumal? Tulum? Det får bli det sistnämnda.

Tulum

Taxichauffören nickar med jämna mellanrum ut mot den nervevade rutan och förklarar att stranden i Tulum sträcker sig långt nere till vänster, och det är bara för oss att bestämma oss för var exakt vi vill hoppa ur taxin.
Kontrasten mot shopping- och partystaden Playa del Carmen är stor. Längs stranden i Tulum finns inga jättestora hotellkomplex, inga högljudda nattklubbar och inga butiker som säljer ekivoka kapsylöppnare. Vill man däremot gå på yogakurs, testa stand up-paddleboard eller äta fantastisk god organisk och/eller vegetarisk mat så är Tulum helt rätt plats.

Tulum

Stranden är milslång och blir då och då framröstad som världens vackraste. Vattnet har vykortsturkos färg och det krävs inte många filter på Instagram för att det ska resultera i likerekord. Eventuella vassa armbågar kan du lämna hemma – här kan du ha flera meter strandremsa helt för dig själv.

Cenoter, sötvattensfyllda kalkstensgrottor.

Cenoter, sötvattensfyllda kalkstensgrottor.

Den som föredrar sötvatten framför saltvatten finner också sitt lystmäte i Mexiko. Här finns nämligen gott om cenoter, sötvattenfyllda kalkstensgrottor. Många av de populäraste ligger i närheten av Tulum. Vissa av dem är ganska djupa, men det kristallklara vattnet ger känslan av att man nog kan nudda bottnen om man bara sträcker på tårna liiite till. En del av cenoterna är helt öppna, medan andra består av mestadels grottor och tunnlar – vilket gör att de upptäcks bäst med dykartuber på ryggen. Oavsett om du har dykcertifikat eller inte så ta en paus från hotellpoolen eller de magiska stränderna och ge det kristallklara sötvattnet en chans!

Chichén Itzá

När du tröttnat på att bada finns mängder av historiska sevärdheter att ägna dagarna åt. Chichén Itzá ligger en bit bort – räkna med en heldagsutflykt – men är man minsta historieintresserad så är det väl värt ett besök. Chichén Itzá räknas sedan 2007 som ett av världens sju nya underverk, i gott sällskap av bland annat Kinesiska muren, Taj Mahal och Colosseum i Rom. Den mest kända pyramiden, El Castillo, är 30 meter hög och består av 365 trappsteg, lika många som årets dagar. Två gånger per år, vid vår- och höstdagjämning, samlas tusentals besökare från hela världen vid pyramiden. När eftermiddagssolen träffar pyramiden de dagarna så skapas en ljus- och skuggeffekt och det ser ut som en gigantisk orm ringlar sig nerför pyramiden. Inget i Chichén Itzá är byggt av en slump och för att få ut max av dagen så är en guidad tur runt området ett måste.

Chichén Itzá, El Castillo

Chichén Itzá, El Castillo

Akumal

Några dagar efter vårt besök på Chichén Itzá åker vi till Akumal. Det är ett samhälle, drygt en halvtimme söder om Playa del Carmen. Akumal har en vacker strand, några mysiga restauranger och ett par hotell – men till Akumal åker man framförallt av en anledning: havssköldpaddor. Det är bara att dra på sig badkläder, spotta i cyklopen och vada ut i vattnet. Här växer nämligen ett speciellt sjögräs som lockar till sig sköldpaddorna, och det dröjer bara några minuter i vattnet innan den första simmar förbi. Roligt för både stora och små, och givetvis är det se men inte röra som gäller.

Akumal

Isla Mujeres

Isla Mujeres, kvinnornas ö på spanska, ligger strax norr om Cancún. På ön finns få bilar bortsett från ett par taxis och det är lite pirrigt när vi, likt alla andra, hämtar ut vårt fordon för dagen: en golfbil. Framåt, bakåt och en ratt – det kan väl inte gå fel? Lika enkelt som det är att köra, lika kul är det! Vi cruisar nöjt runt ön i 20 km/h och hytter skämtsamt med näven åt de få, ännu piggare, golfbilar som med nöd och näppe kör om oss på vägarna.

Isla Mujeres

Vi stannar till och äter lunch vid öns södra udde och långt bort i horisonten, avskilt av ett nyp-mig-i-armenturkost vatten, ser vi skyskraporna och hotellkomplexen i Cancún. Ön tar en dryg timma att köra runt och framåt eftermiddagen lämnar vi, en aning motvilligt, tillbaka vår camouflagemönstrade golfbil. Med strandväskan under armen går vi istället bort till Playa Norte – Isla Mujeres finaste strand och välkänd för dess spektakulära solnedgångar.

Isla Mujeres

När vi samlar våra intryck från resan kan vi konstatera att Mexiko onekligen har mycket att erbjuda, oavsett om man är lika rastlös som undertecknad och helst vill ha aktiviteter varje dag – eller om man, likt mitt aningen mer relaxade resesällskap, hellre parkerar sig i en solstol under en palm för en vecka eller två.

Vad de övriga resenärerna som vi delade flyg med har sysslat med vet jag inte, de har spritts ut på de sju olika resmålen i Mexiko. Faktum är att vi utanför hotellets område faktiskt höjer lite på ögonbrynen de få gånger vi hör någon prata svenska. Efter några resor till Thailand så känns det både befriande och lite ovant när en försäljare glatt svarar: ”Ah, Sweden... Switzerland?! You speak french or german?” när jag berättar var jag kommer ifrån.

Isla Mujeres, Playa Norte

Isla Mujeres, Playa Norte

Inför vår sista dag i paradiset bestämmer vi oss för att åka tillbaka till Tulum igen. Efter ytterligare en utläst pocketbok börjar solen gå ner och barfota går vi längs med den milslånga stranden. Några hundra meter bort är några ljusslingor virade runt ett par palmer utanför ett hotell, annars är det enbart månen som lyser upp stranden. Himlen är magiskt stjärnklar. Med flipflopsen i handen, fötterna i det ljumma vattnet och blicken mot en upp- och nervänd Karlavagnen konstaterar vi att vi inte saknar snöslask och kliande halsdukar. Inte ett enda dugg faktiskt.

Vings Mexiko

Resor till Mexiko

Res till Mexiko

En resa med Ving till Mexiko är en resa till vidsträckta stränder, kristallklart vatten, uråldrig historia, heta tacos i majsbröd och en vänlig atmosfär. Väl på plats kan du bo på exklusiva All Inclusive-hotell, barnvänliga Family Selection-hotell eller fridfulla hotell endast för vuxna.