Se hotell (7)

Välkommen på en resa till Teneriffas myllrande huvudstad: Santa Cruz, här kan du välja bland flera olika hotell i en av Teneriffas mest spännande städer.

Santa Cruz är en riktig storstad, med shopping, restauranger och mängder av sevärdheter, så om du kan tänka dig en resa med både sol och shopping ska du ta en titt på Santa Cruz. Här finns mycket att se och göra. En promenad kan till exempel börja vid Plaza Espana, för att via stadens smågator ta dig till den vackra saluhallen, Mercado de Nuestra Senora de Africa. Den mesta och kanske bästa shoppingen finner du längs gågatan Calle de Castillo eller i något av de stora varuhusen. Men i Santa Cruz finns mycket mer att göra än att shoppa. Här finns det spektakulära operahuset, flera museer, vackra parker, och –så klart- mängder av barer och restauranger som vant sig vid öbornas egen smak, och som därför är väl värda ett besök om du vill smaka på det spanska köket. Det bästa stället att njuta av värmen är på Tenerife Parque Maritimo, en härlig poolanläggning vid havet, ett stenkast från det vackra operahuset. Vill du hellre ha sand mellan tårna är det inte långt till en av Teneriffas vackraste stränder, Playa de las Teresitas, dit du kommer snabbt och enkelt med buss från centrum. Här finns också en utmärkt fiskrestaurang som ägs och drivs av fiskarna själva, ett besök kan bli ett av de bästa minnena av din resa.

Vings Santa Cruz

När du bokar en resa till Santa Cruz kan du välja mellan flera olika hotell, antingen högre upp i staden, nära den vackra Parque Garcia Sanabria, eller längre ner i staden, närmare havet. Om du vill ha nära till morgondoppet ska du välja ett av våra hotell med pool. En resa med extra allt får du om du bokar en kombination av resmål, så att du till exempel börjar med en vecka i Santa Cruz och sedan har en vecka på något av våra resmål längs sydkusten.

Bra att veta
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
 • Prisvärd mat och dryck
 • Hotell med fri WiFi
 • Hotell för vuxna
 • Hotell med pool
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Santa Cruz

Resmålet har ännu inga omdömen

Väder
 • januari
22°16°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
22°16°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
22°16°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • april
23°16°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • maj
24°19°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juni
26°19°
10
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juli
28°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
28°22°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • oktober
26°20°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • november
24°18°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
23°16°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Några kilometer norr om Santa Cruz ligger Playa Teresitas, enligt många den vackraste stranden på hela Teneriffa. Den är både bred och lång, med sand av finaste sort, importerad från Sahara. Stranden är inte särskilt långgrund, men de första hundra meterna är inte alltför branta. Kommer man hit under veckoslutet får man trängas med lokalbefolkningen som tycker precis lika mycket om stranden som turisterna gör. Här finns saltvattenduschar samt några små restauranger där man kan köpa en lätt tapas-lunch, glass och dricka. Stranden ligger precis nedanför en halvö med många fina vandringsleder. Bussar går ungefär varje kvart från staden till stranden och tillbaka.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 5 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa till Santa Cruz med Vings charterresor under vintersäsongen (september-april).

Du kan också resa med Ving till Santa Cruz på reguljära flygresor med valfri reslängd året runt.

Flygen landar på Reina Sofias flygplats på södra Teneriffa.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Santa Cruz. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från flygplatsen Reina Sofia på södra Teneriffa till ditt hotell är ca 1 timme (ca 62 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Transfern körs oftast med taxi eller minibuss. Den exakta rutten beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende på transportmedel och avstånd till hotellet. Exakt pris får du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
I Santa Cruz finns det gott om restauranger, caféer och barer. Många restauranger har levande musik på kvällarna.

Mat och dryck på Teneriffa

Spanjorerna har typiskt sydeuropeiska matvanor, frukosten är en hastigt överstökad affär, på sin höjd en kopp kaffe och en croissant. Men det kompenserar man redan vid elvatiden med en café con leche (kaffe med mjölk) och en bocadillo, som är ungefär detsamma som en halv baguette med något rejält pålägg.

Lunchen äter man sedan ganska sent, ofta vid tvåtiden. Därefter är det fortfarande många som tar en siesta. Spanska barn brukar sedan få något att äta vid sextiden för att inte bli helt omöjliga, medan deras föräldrar ofta väntar till niotiden innan de äter middag. Det här betyder inte att man som besökare behöver följa mönster, men om man undrar varför många restauranger verkar så tomma runt vår lunch- och middagstid så är detta förklaringen. På turistorterna finns det dock alltid gott om restauranger som håller öppet hela dagen.

Dricks

Dricks är inte alltid inräknat på notan, men du finner ofta en post som kallas IGIC, det är den kanariska momsen på sju procent. Du är inte tvingad att lämna dricks, men om du är nöjd med servicen, och ännu viktigare, om du tror att du kommer att återvända vid ett senare tillfälle, så lägg tio procent i dricks. Om du inte är nöjd, eller om du sitter i baren och äter till exempel en macka, så behöver du inte lämna någon dricks. Tänk på att spanjorerna ibland ställer fram bröd på bordet innan maten kommer ut. Detta är inte alltid gratis, om du äter av det dyker det upp på räkningen, men om du låter det stå behöver du inte betala för det.

Restauranger

Utbudet av restauranger är mycket stort på Teneriffa och lokalbefolkningen äter ofta ute. I veckosluten är det nästan obligatoriskt att gå ut med familj och vänner för att avnjuta en god måltid. Fina exklusiva restauranger med internationellt kök blandas med kanariska, tyska, italienska, franska, peruanska, kinesiska, libanesiska, indiska...

Bodegor där man kan få gott vin och tapas, d. v. s. smårätter, finns överallt. De restauranger som ligger lite utanför turistområdena har oftast stängt en dag i veckan, så ring och försäkra dig om att det är öppet. Ute på landet finns små familjerestauranger, så kallade guachinches, där utbudet är mycket begränsat, men maten är fantastiskt god. De flesta är mycket billiga. Många av dem har bara öppet om hösten, då de kan erbjuda eget vin. När det är slut stänger man och sätter en skylt på dörren: "Se acabó el vino" – vinet är slutsålt!

Kanin

Kaninkött - eller Conejo, som det heter på menyn, är lätt och ljust, och påminner lite om kyckling men har mer smak. Om du har valt ett bra ställe att äta på riskerar du inte att det är torrt, utan njuter istället av en vällagad gryta.

Mojo

Mojo, som uttalas "mocho", är ett kulinariskt genidrag i liten skala. Detta är en sås som både lagas hemma och köps färdig i burkar på snabbköpet. Den röda mojon är en blandning av pepparfrukter och kryddor, medan koriander dominerar i den lite mildare gröna mojon. Vilken som är godast är omöjligt att avgöra, det är bäst att ta lite av bägge.

Ost

På Kanarieöarna produceras en mängd olika ostar, som alla är riktigt goda. De ystas av både ko-, get- och fårmjölk eller blandningar av dessa. En av de mest kända spanska ostarna heter Manchego och kommer visserligen inte från Kanarieöarna, men påminner mycket om kanariska ostar. Den har en svart skorpa och mild, karakteristisk smak med en viss syrlighet. Du bör själv smaka dig fram bland de olika varianterna. Ost heter queso på spanska och rökt ost (smakar mycket bättre än det låter) heter queso ahumado. Gå in på en större supermercado och se vad du finner. Här kan du leta dig fram bland godsakerna och komma ut med famnen full av ljuvligheter som lokal ost, skinka och korv. Det är ett sant nöje för både gourmeter och gourmander.

Potatis

Vi potatisätande svenskar borde lära oss av spanjorerna. Deras papas arrugadas, "skrynklig potatis", kokas i vatten med så mycket havssalt att vattnet dras ur dem och smaken koncentreras. De serveras lite skrynkliga och saltskimrande tillsammans med mojo.

För gottegrisen

Låt inte skenet bedra. De vackraste kakorna, överdådigt pyntade med frukt och konfekt, seglar under falsk flagg. Under den vackra ytan döljer sig oftast bara en neutral och oentusiastisk sockerkaka. Prova hellre de mer anspråkslösa bakverken, som de chokladfyllda croissanterna, eller smördegsrullarna fyllda med nötter och torkad frukt. De ser inte mycket ut för världen, men de får smaklökarna att dansa ringdans av glädje.
Santa Cruz erbjuder ett blandat utbud av nattliv, som till större delen är riktat mot spansk publik.
Shopping
I Santa Cruz finns många bra och välkända butiker med spännande och varierad shopping. De bästa shoppinggatorna är Calle Castillo och Calle Alfonso Bethencourt. Dessutom finns det flera köpcenter både i centrum och i utkanten av staden. Priserna är kanske något lägre än i Sverige, men inte mycket. Har du tur kan du snubbla över en lokal marknad, men de är ofta små och inte alltid schemalagda. Om du vill ha mer lokalt producerade saker med dig hem, har du massor att välja på. La Orotava är känt för sina fina handbroderade dukar. Andra typiska ting är keramik, bananlikör och vin. Snittblommor, t.ex. papegojblommor, är mycket billiga.

Shopping på Teneriffa

Prisnivåerna på Teneriffa är generellt lite lägre än i Sverige, då det är ett frihandelsområde med bara 7 procent i moms. Det kan vara värt att kika lite extra på skor, väskor, parfym, kosmetik, elektronik, tobak, alkohol och märkesartiklar. Guld och silver är inte speciellt billigt, men det kan vara värt att köpa smycken som kräver många arbetstimmar, då arbetskraften är billigare här. Pärlkedjor och smycken av kända designers är betydligt billigare än hemma, liksom märkesklockor och pennor.
Aktiviteter och sevärdheter
På Teneriffa finns goda möjligheter till både golfspel och vandring, i vilket fall en hyrbil är att rekommendera.
Santa Cruz har en rik historia och den vackra naturen väntar alldeles utanför staden. Under en upptäcktsfärd i staden kommer du träffa på flera museer, historiska byggnader och annat som påminner om att Santa Cruz är en gammal stad.

Museo de la Naturaleza y el Hombre - naturhistoriskt museum

Detta är ett modernt museum, som med multimedia och spännande utställningar berättar om öns flora, fauna och geologi. Man kan också se spår av den gamla civilisationen – guancherna, som bland annat representeras av ett par välbevarade mumier. Adress: Hospital Civil, Calle Fuentes Morales, Santa Cruz de Tenerife.

Museo de Arte Sacro - museum för sakral konst

Adress: Basílica de la Patrona de Canarias, Candelaria.

Museo de Antropologia de Tenerife - antropologiskt museum

Ligger mellan Tacoronte och Valle Guerra (La Laguna).

Museo Militar Regional de Canarias - Kanarieöarnas militära museum

För historieintresserade är detta museum också värt ett besök. Här förvaras en kanon vid namn El Tigro – Tigern. Enligt sägnen var det denna som sköt av Amiral Nelsons arm, då han försökte erövra Teneriffa år 1797. Adress: Calle San Isidro 2, Santa Cruz de Tenerife.

Sevärdheter på Teneriffa

Teneriffa har massor av historia och sevärdheter, men det mesta ligger utanför Los Cristianos och Playa de las Américas, som är relativt nybyggda. Öns museer ligger i huvudstaden Santa Cruz, cirka 80 kilometer från Los Cristianos. Den gamla huvudstaden La Laguna har nästan byggts ihop med Santa Cruz. Den är också värd ett besök, för sin intressanta arkitektur, med bland annat katedralen och universitetet. Spanjorerna anlade huvudstaden efter erövringen från urbefolkningen 1497. Huvudstaden flyttades senare till Santa Cruz för att ligga vid vattnet. Idag är den en viktig hamnstad, samt öns administrativa centrum.
Hur du tar dig runt
Vill du uppleva Teneriffa på egen hand i ditt eget tempo? Vi samarbetar med Avis, som har de bästa bilarna och bra försäkringar. Kontakta oss på träfftiden eller ring oss på servicetelefonen, så reserverar vi bilen. Ta sedan med körkortet och passet till Avis och kom överens om när bilen skall lämnas tillbaka. Var uppmärksam på deras öppettider och eventuella helgdagar. Och ha alltid kontraktet liggande i bilen.

Biltyper

B Volkswagen Polo eller liknande bil 2 vuxna + 2 barn
C Skoda Fabia eller liknande bil 4 vuxna
D Volkswagen Golf eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
F Xsara Picasso eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
K VW Eos / Beetle Cabriolet eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
P VW Multivan eller liknande bil 7 vuxna

Följande ingår i priset:

• Helförsäkring
• Fria kilometer
• Karta över ön
• Skatt/moms

Följande kan man komplettera med efter egna behov:

• Barnstol kan hyras för ca 9 euro.
• GPS kan hyras för ca 12 euro per dag.
• Om det är fler än en förare får man betala en extraförsäkring på ca 8 euro per dag.
• Om föraren är under 25 år får man betala en extra försäkring per dag.
• Om du inte har en personskadeförsäkring kan du köpa till det.
• Du kan teckna en tilläggsförsäkring (ca 22 euro per dag för grupp B-K) som eliminerar självrisken (Super collision damage waiver).
• I de flesta fall får man lägga en deposition för bensinen med sitt kort. Saknar du kort, betalas den kontant. Beloppet betalas tillbaka om du återlämnar bilen med full tank.

Obs! För att få hyra bil hos Avis måste man ha fyllt 21 år och haft körkort i minst 1 år.

Övrigt

Tillåten parkering markeras med vita linjer. Blå linjer betyder att parkeringsavgift skall betalas, och precis som hemma betalar man detta i en parkeringsautomat. Gula linjer betyder stopp- och parkeringsförbud. Respektera detta – polisen tar bort felparkerade bilar och det är dyrt och besvärligt att hämta ut bilen igen.

De flesta biluthyrningsfirmor använder diesel (gasoil) eller blyfri bensin, som finns i 95 och 98 oktan och heter sin plomo på spanska
.... Normalt får du bilen fulltankad och lämnar sedan tillbaka den med full tank. För att få full tank på en bemannad bensinstation säger du "lleno, por favor" (uttalas "jeeno, por favår"). Fråga oss gärna om spännande och intressanta turtips! OBS! De spanska trafikreglerna har skärpts de senaste åren. Var därför uppmärksam och kör lugnt och försiktigt! Numera får du t.ex. böter om du pratar i mobil, kör utan bälte, inte håller avstånden, felparkerar, gör en u-sväng eller kör med alkohol i blodet! Kör försiktigt och ha en riktigt trevlig tur!

Kontakta oss för förslag till trevliga rutter. Och tänk på att du kan förköpa biljetter hos oss till många evenemang och attraktioner på ön, som gör att du slipper stå i kö och ger förmånligare pris.

Busstrafik - Santa Cruz

Lokalbussarna är gröna och heter TITSA. Bussförbindelser finns mellan de flesta större orterna.

Taxi - Santa Cruz

Taxi är ett bekvämt sätt att ta sig runt på Teneriffa. I Santa Cruz finns många taxibilar som du kan stoppa på gatan eller ta från en taxistation. Taxichaufförerna skall enligt lag köra på taxameter. Om inte taxametern redan är påslagen, kan man be taxichauffören slå på den. För längre turer är det oftast förmånligare att avtala ett pris på förhand. Priserna varierar inte särskilt mycket över dygnet.

Båt

Från Santa Cruz kan man ta färja till Gran Canaria.
Fakta

Vår service

Resan till Santa Cruz är på egen hand. Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill ha hjälp att boka hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Spaniens ambassad på telefon 08-522 808 00.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Spanien.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationskrav, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Karnevaler

År 2020 hålls den stora karnevalsparaden i Santa Cruz den 21/2. Under knappt fjorton dagar kan man se val av drottning, karnevalståg 25/2 och Sardinens begravning den 26/2. Karnevalen i Puerto de la Cruz firas samtidigt och avslutas 1/3. Till Los Cristianos brukar festivalen komma en till två veckor efter den avslutats i Santa Cruz. De orter som berörs mest är Santa Cruz, Los Cristianos och Puerto de la Cruz men även resmål som inte har egen karneval kan beröras av små lokala karnevaler. Det innebär mycket liv och glädje på gatorna, även sent på natten. Musik och nattliv kan vara störande för vissa hotell. Gatorna kan tidvis stängas av, vilket gör att transferbussarna inte kommer fram till en del hotell och gästerna måste då gå några hundra meter.

Valuta och betalning

Euro (EUR). De större korten Visa, Mastercard och Eurocard fungerar bäst på resmålet. Flertal uttagsautomater.
Bankerna har öppet måndag–fredag kl. 08.30-14.00 och vissa även torsdagar kl. 17.00–18.00. Det finns dessutom växlingskontor, de flesta av dessa håller sig till de vanliga öppettiderna. Man kan också växla i receptionen på hotellet, men då får man en ganska dålig kurs. Det finns uttagsautomater i nästan alla gathörn. Maxbeloppet man får ta ut är 300 euro vid två tillfällen per dag, alltså maximalt 600 euro per dag. De flesta butiker, restauranger och snabbköp tar de vanliga korten, som Visa och Mastercard.

Tidsskillnad

Svensk tid -1 timme.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Språk

I Spanien pratar befolkningen främst spanska, men även katalan och mallorquin i vissa områden. I turistområdena pratar de flesta som jobbar inom servicebranschen även engelska.

Övrigt

Även om Spanien är medlem av EU så räknas Kanarieöarna – rent skattemässigt – som en zon utanför EU. Så var uppmärksam på att du inte tar med dig för mycket när du flyger hem. Många trappor och nivåskillnader. Tidvis hög luftfuktighet kan besvära astmatiker. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Santa Cruz är inget särskilt bra resmål om du reser med barn. Det är långt till stranden, trafiken är tät och det är svårt att springa omkring. Bättre är att ta med sig barnen till något av våra resmål på sydkusten, Playa de la Américas eller Los Cristianos.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de flesta större mataffärer, samt på välsorterade apotek. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre. Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta socker.
Sök din resa till Santa Cruz