Se hotell (18)

Resor till Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz är en genuin och charmig kanarisk stad i den vackra Orotavadalen. Här har Ving flera bra hotell med uppvärmd pool! Dessutom kan du nu boka resor med valfri reslängd.

Puerto de la Cruz ligger längst ner i den prunkande gröna Orotavadalen, en böljande blomsterträdgård som sträcker sig upp mot vulkanen Teides sluttningar. Under din resa till Puerto de la Cruz får du uppleva en äkta kanarisk stad med gammaldags charm, där man badar i enorma havsvattenpooler som skapats av Lanzarote-arkitekten César Manrique. Plaza Charco, torget i stadens centrum, är en trevlig blandning av barer och restauranger. Ett stenkast därifrån ligger fiskehamnen och de underbara gamla stadsdelarna med trånga gränder och de klassiskt kanariska balkongerna i pinjeträ. Vildvin och bougainvillea klättrar uppför husfasaderna och pelargonerna lyser röda i alla blomkrukor. Det finns en mängd kvartersrestauranger och tapasställen, men också internationella restauranger. Kvällslivet är trevligt för alla åldrar med många pubar och barer samt ett par diskotek. Om du tycker att shopping är en viktig del av din semester ska du välja Puerto de la Cruz, här finns butiker av alla de slag, med både kända internationella märken, och mer unikt kanariska artiklar.

Hotell för alla smaker

När du bokar en resa till Puerto de la Cruz kan du välja att bo som det passar dig: hotellrum eller lägenhet, enkelt eller lyxigt. Vill du bo på ett av Teneriffas bästa hotell ska du ta en titt på Hotel Botanico, ett legendariskt hotell intill den botaniska trädgården i Puerto de la Cruz. Ving erbjuder också några av ortens bästa lägenhetshotell – flera med uppvärmd pool, både i centrum och i stadens lugnare utkanter. Naturligtvis kan du också välja ett hotell där du kan boka till All Inclusive, för en verkligt avkopplande resa.

Upptäck Teneriffa

Puerto de la Cruz är en idealisk utgångspunkt för att upptäcka denna spännande och varierande ö. Här finns Spaniens högsta berg, här finns små byar och här finns dramatisk natur. Det bästa sättet att uppleva allt detta är att boka en hyrbil tillsammans med din resa, då kan du resa runt i din egen takt och stanna till när du vill. Hos Ving kan du boka en hyrbil från tre dagar och uppåt, samtidigt som du bokar din resa.

Bra att veta
 • Hotell för vuxna
 • Lyxhotell
 • Bra restauranger
 • Bra shopping
 • Bra pris på hyrbil
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Puerto de la Cruz

Väder
 • januari
21°15°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • februari
21°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • mars
22°16°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • april
22°16°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • maj
24°18°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juni
26°19°
10
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • juli
28°21°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • augusti
29°21°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • september
28°21°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
26°20°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • november
24°18°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • december
22°16°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
Stränder
I Puerto de la Cruz ligger havspoolanläggningen El Lago Martiánez. Mot en entréavgift får du tillgång till anläggningen där det bland annat finns fem havspooler, tre barnpooler, serveringar och kiosker, utspridda över en 33.000 m2 stor yta. Till höger om El Lago Martiánez finns även en strand, Playa Martiánez, med svart lavasand. Väster om Puerto de la Cruz ligger Playa Jardin, en 150 meter lång strand med svart, grovkornig lavasand. För barnfamiljer rekommenderas sandstränderna på Teneriffas sydsida. Stränderna på Teneriffas norra sida är svarta. De består av lavasand och lavagrus, och på många platser sticker klippor upp ur vattnet. Vattnet är dock alltid klart och rent. När spanjorerna själva tar semester under sommarhalvåret så är det hit de åker. Stränderna är inte alltid barnvänliga, här finns inte heller några strandaktiviteter. På många platser finns solstolar att hyra. Den svarta sanden kan bli brännhet, så kom ihåg badsandalerna.

Havsbassänger i Puerto de la Cruz

Precis vid havet i Puerto de la Cruz ligger den berömda havspoolanläggningen El Lago Martiánez. Anläggningen består av ett komplett poolområde med laguner, en stor sjöliknande pool med öar i mitten och sex mindre pooler, däribland barnpooler med klättervänliga figurer. Saltvattnet pumpas rätt in från havet och fyller bassängerna via spektakulära fontäner varje natt. Här finns gröna områden med skuggande palmer, omklädningsrum, duschar, restauranger och café. Solstolar och parasoller finns att hyra.

Playa Jardin - Trädgårdsstranden

"Trädgårdsstranden" är Puerto de la Cruz vackraste och mest besökta strand. Stranden ligger i byns västliga utkant och är uppdelad i tre mindre strandområden. Toaletter, omklädningsrum med dusch och skåp för klädförvaring finns tillgängliga mot betalning. De flesta turisterna håller till vid den första delen av stranden, närmast borgen Castillo San Felipe. Solstolar och parasoller kan hyras. Lokalbefolkningen och barnfamiljer söker sig ofta till den bortersta delen, närmast Punta Brava. Här hittar du ett vattenfall som bildar en liten flod i den finkorniga sandstranden. Längs stranden finns en vacker strandpromenad med trädgårdar. Det finns även ett antal caféer, restauranger och barer, samt en lekplats uppe i själva trädgården.

Playa las Teresitas - fin strand norr om Santa Cruz

Playa las Teresitas är den finaste stranden som ligger norr om Santa Cruz. Gyllengul sand från Saharaöknen, palmer som susar i vinden och många barer gör att Playa las Teresitas är populär bland lokalbefolkningen. Om sommaren är det relativt lågt vatten, men det varierar med tidvattnet. Om sommaren kan man hyra vattencyklar och jetski.

Los Patos

Los Patos är den strand som ligger alldeles öster om Playa Bullullo. Här kan man stöta på naturister.

Playa del Socorro

Cirka 10 minuter från Puerto de la Cruz, nedanför Los Realejos, ligger denna svarta lavastrand. Playa del Socorro är mest känd bland surfare för sina perfekta vågor. Om sommaren är stranden mycket nyttjad av lokalbefolkningen i området. Här finns bar och restaurang. Bästa sättet att komma hit är med buss till Los Realejos och därefter taxi, eller taxi hela vägen.

Playa Bullullo

Playa Bullullo är kanske den mest kända av de tre svarta lavasandstränderna. Här får du en fin promenad genom bananplantagerna. Ta en taxi eller lokalbussen från Puerto de la Cruz busstation till La Paz. Man går ner vid det stora hotellet Interpalace (alldeles vid sidan av Teidemar), följer stigen som går under vägen och ut genom bananplantagen. Från Plaza del Charco tar det cirka en timme att gå, och från La Paz cirka en halv timme. Det finns en liten bar/restaurang vid stranden som du kan komma till via några branta trappor.

Lavastränder

Öster om Puerto de la Cruz, vid el Rincon, finns tre svarta lavasandstränder insprängda mellan de nästan lodrätta klippväggarna. Det är mest lokalbefolkningen som kommer hit, samt ungdomar som gärna surfar på vågorna med sina boogie-boards. Kommunen har nyligen förbättrat tillgängligheten till dessa stränder, så trappor och stigar har renoverats.

Playa San Marcos

Playa San Marcos är en svart lavasandstrand som ligger nedanför byn Icod de los Vinos. Hit kommer ofta lokalbefolkningen i området.

Playa Martíanez

Playa Martíanez är en stadsstrand som är flitigt besökt av surfare och en yngre badpublik. Den ligger där strandpromenaden Avenida Colon möter Avenida de la Familia Betancourt y Molina i Puerto de la Cruz östra del, alldeles intill havsbassängerna. Här finns inga toaletter eller barer direkt vid stranden, så du är hänvisad till det som finns längs strandpromenaden eller längs Avenidan. Ett fåtal solstolar och parasoller kan hyras.

El Ancon

El Ancon är den östligaste av dessa stränder och kanske den som har lägst antal badentusiaster. Den ligger lite mer avsides och promenaden dit kan vara ansträngande. Stranden är den grundare än de övriga stränderna, särskilt vid ebb.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 5 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa till Puerto de la Cruz med Vings charterresor året runt.

Du kan också resa med Ving till Puerto de la Cruz på reguljära flygresor med valfri reslängd året runt.

Flygen landar på Reina Sofias flygplats på södra Teneriffa.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Puerto de la Cruz. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från flygplatsen Reina Sofia på södra Teneriffa till ditt hotell är ca 1 timme och 10 minuter till 1 timme och 50 minuter (ca 91 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende på transportmedel och avstånd till hotellet. Exakt pris får du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
I Puerto de la Cruz finns över hundra restauranger och barer. Här hittar du en mängd kvartersrestauranger och tapasställen, men också restauranger med mat från andra delar av världen. Många restauranger har levande musik på kvällarna. På Plaza del Charco, torget i stadens centrum, finns ett stort utbud av utomhuscaféer. Bland turisterna är det mycket omtyckt att sitta på ett av stadens caféer, få en kopp kaffe och en läcker kaka. De som arbetar föredrar oftast en av de små enkla barerna där man kan få en "cortado" (en liten stark espresso med mjölk) och en "bocadillo" (sandwich) som sen frukost vid 11-tiden, eller lite tapas till lunch. På en varm dag går inget upp mot en riktigt kall "Dorada", som är det lokala ölet. De mest populära caféerna ligger vid torget eller längs strandpromenaden, där man kan studera folkvimlet. Om kvällen och under veckosluten är där en härlig mix av turister och lokalbefolkning.

Mat och dryck på Teneriffa

Spanjorerna har typiskt sydeuropeiska matvanor, frukosten är en hastigt överstökad affär, på sin höjd en kopp kaffe och en croissant. Men det kompenserar man redan vid elvatiden med en café con leche (kaffe med mjölk) och en bocadillo, som är ungefär detsamma som en halv baguette med något rejält pålägg.

Lunchen äter man sedan ganska sent, ofta vid tvåtiden. Därefter är det fortfarande många som tar en siesta. Spanska barn brukar sedan få något att äta vid sextiden för att inte bli helt omöjliga, medan deras föräldrar ofta väntar till niotiden innan de äter middag. Det här betyder inte att man som besökare behöver följa mönster, men om man undrar varför många restauranger verkar så tomma runt vår lunch- och middagstid så är detta förklaringen. På turistorterna finns det dock alltid gott om restauranger som håller öppet hela dagen.

Dricks

Dricks är inte alltid inräknat på notan, men du finner ofta en post som kallas IGIC, det är den kanariska momsen på sju procent. Du är inte tvingad att lämna dricks, men om du är nöjd med servicen, och ännu viktigare, om du tror att du kommer att återvända vid ett senare tillfälle, så lägg tio procent i dricks. Om du inte är nöjd, eller om du sitter i baren och äter till exempel en macka, så behöver du inte lämna någon dricks. Tänk på att spanjorerna ibland ställer fram bröd på bordet innan maten kommer ut. Detta är inte alltid gratis, om du äter av det dyker det upp på räkningen, men om du låter det stå behöver du inte betala för det.

Restauranger

Utbudet av restauranger är mycket stort på Teneriffa och lokalbefolkningen äter ofta ute. I veckosluten är det nästan obligatoriskt att gå ut med familj och vänner för att avnjuta en god måltid. Fina exklusiva restauranger med internationellt kök blandas med kanariska, tyska, italienska, franska, peruanska, kinesiska, libanesiska, indiska...

Bodegor där man kan få gott vin och tapas, d. v. s. smårätter, finns överallt. De restauranger som ligger lite utanför turistområdena har oftast stängt en dag i veckan, så ring och försäkra dig om att det är öppet. Ute på landet finns små familjerestauranger, så kallade guachinches, där utbudet är mycket begränsat, men maten är fantastiskt god. De flesta är mycket billiga. Många av dem har bara öppet om hösten, då de kan erbjuda eget vin. När det är slut stänger man och sätter en skylt på dörren: "Se acabó el vino" – vinet är slutsålt!

Kanin

Kaninkött - eller Conejo, som det heter på menyn, är lätt och ljust, och påminner lite om kyckling men har mer smak. Om du har valt ett bra ställe att äta på riskerar du inte att det är torrt, utan njuter istället av en vällagad gryta.

Mojo

Mojo, som uttalas "mocho", är ett kulinariskt genidrag i liten skala. Detta är en sås som både lagas hemma och köps färdig i burkar på snabbköpet. Den röda mojon är en blandning av pepparfrukter och kryddor, medan koriander dominerar i den lite mildare gröna mojon. Vilken som är godast är omöjligt att avgöra, det är bäst att ta lite av bägge.

Ost

På Kanarieöarna produceras en mängd olika ostar, som alla är riktigt goda. De ystas av både ko-, get- och fårmjölk eller blandningar av dessa. En av de mest kända spanska ostarna heter Manchego och kommer visserligen inte från Kanarieöarna, men påminner mycket om kanariska ostar. Den har en svart skorpa och mild, karakteristisk smak med en viss syrlighet. Du bör själv smaka dig fram bland de olika varianterna. Ost heter queso på spanska och rökt ost (smakar mycket bättre än det låter) heter queso ahumado. Gå in på en större supermercado och se vad du finner. Här kan du leta dig fram bland godsakerna och komma ut med famnen full av ljuvligheter som lokal ost, skinka och korv. Det är ett sant nöje för både gourmeter och gourmander.

Potatis

Vi potatisätande svenskar borde lära oss av spanjorerna. Deras papas arrugadas, "skrynklig potatis", kokas i vatten med så mycket havssalt att vattnet dras ur dem och smaken koncentreras. De serveras lite skrynkliga och saltskimrande tillsammans med mojo.

För gottegrisen

Låt inte skenet bedra. De vackraste kakorna, överdådigt pyntade med frukt och konfekt, seglar under falsk flagg. Under den vackra ytan döljer sig oftast bara en neutral och oentusiastisk sockerkaka. Prova hellre de mer anspråkslösa bakverken, som de chokladfyllda croissanterna, eller smördegsrullarna fyllda med nötter och torkad frukt. De ser inte mycket ut för världen, men de får smaklökarna att dansa ringdans av glädje.
I Puerto de la Cruz finns ett livligt nattliv med många barer och pubar samt ett par diskotek. Här hittar du även små vinbodegor med levande musik, salsaställen och mycket mer. Generellt kan man säga att kvällen börjar i området runt Plaza Charco. Nattlivet är livligast på veckosluten och vid särskilda högtider, då man håller på till morgonen.

Abaco - La Paz-området

En gammal herrgård från 1700-talet, som dekorerats med färsk frukt, grönsaker och blomster. Ett måste! En del söndagar arrangerar man konserter, då det är nödvändigt att boka plats. Snygga kläder om kvällen, det vill säga inga shorts eller joggingskor. Det är lättast att komma hit med taxi. Adress: Calle Casa Grande El Durazno.
Shopping
I Puerto de la Cruz finns bra shopping, med gott om butiker och två stora shoppingcenter. Här hittar du gott om klädaffärer, flera lokala butiker från Teneriffa, spanska butiker och stora internationella klädmärken.

Centro Comercial Martiánez

Ett litet shoppingcenter som håller öppet alla dagar, även söndag. Här finns olika slags butiker och en stor och välsorterad livsmedelsbutik. Ligger i den östra delen av Puerto de la Cruz.

Centro Comercial La Villa

Ett stort och fräscht shoppingcenter med många sko- och klädesbutiker strax utanför Puerto de la Cruz. San Geronimo-området vid motorvägen.

Marknader

Marknadshallen Mercado El Tejar har öppet måndag till lördag, men den största marknaden finner du här på lördagar kl. 08.00–13.00.

Shopping på norra Teneriffa

I Santa Cruz finns det absolut största utbudet av butiker. Den stora shoppinggatan är gågatan Calle del Castillo. I kvarteret mellan El Castillo och Hotel Mencey finns massor av små butiker med allt från exklusiva kläder till inredning, antikviteter, skor etc. Och så finns det naturligtvis det välkända "El Corte Inglés" i huvudstaden. I Puerto de la Cruz finns också många bra butiker. Strax norr om Puerto de la Cruz ligger det stora shoppingcentret "La Villa", med en stor mängd butiker som håller öppet till klockan 22....00 på kvällen utom på söndagarna. I La Laguna finns en del mindre, trivsamma butiker längs den gamla huvudgatan Calle La Carrera. De flesta butiker har fasta priser, men du kan gott försöka pruta på turistbasarerna och vid större investeringar, som kameror, klockor etc. Om du vill ha mer lokalt producerade saker med dig hem, har du massor att välja på. La Orotava är känt för sina fina handbroderade dukar. De mest originella är de små, röda julstjärnorna. Men kom ihåg att det finns många kopior tillverkade i Asien. Andra typiska ting är keramik, bananlikör och vin som t.ex. Viña Norte från norra Teneriffa. Snittblommor, t.ex. papegojblommor, är mycket billiga. Säg till så får du dem i ett paket i en kartong till hemresan. Den kan skickas tillsammans med bagaget, och blommorna håller sig i cirka en månad. Olivin är ett mineral som är typiskt för Kanarieöarna. Det är en ljusgrön, vulkanisk sten, som bl.a. finns uppe i kraterområdet omkring Teide. Då området är en nationalpark får ingen lov att bryta sten här.

Shopping på Teneriffa

Prisnivåerna på Teneriffa är generellt lite lägre än i Sverige, då det är ett frihandelsområde med bara 7 procent i moms. Det kan vara värt att kika lite extra på skor, väskor, parfym, kosmetik, elektronik, tobak, alkohol och märkesartiklar. Guld och silver är inte speciellt billigt, men det kan vara värt att köpa smycken som kräver många arbetstimmar, då arbetskraften är billigare här. Pärlkedjor och smycken av kända designers är betydligt billigare än hemma, liksom märkesklockor och pennor.
Aktiviteter och sevärdheter
Här kan du spela tennis, squash och styrketräna. I området kring Playa de la Cruz finns ett antal fina vandringsleder. På sydsidan hittar du ett flertal golfbanor.

Surfing

Teneriffa är känt bland surfare och här arrangeras större tävlingar, även internationella. Den mest kända stranden är El Medano på öns södra sida, särskilt bland vindsurfare. På den norra sidan finns flera utmärkta stränder för surfing. I Puerto de la Cruz ser man de unga med sina boogie-boards både vid Playa Martiánez, Playa Jardín och Playa Bullullo öster om staden. De riktiga entusiasterna vallfärdar till stranden vid byn Taganana, som ligger på den så kallade Anagahalvön ovanför Santa Cruz. På Playa del Socorro kan du surfa 365 dagar per år. Här blåser kraftiga vindar från norr och ger vågor från en meter och upp till åtta meter. Juli-september arrangeras regionala och nationella tävlingar som till exempel O'Neill Cup, i surfing, longboards och boogies. Bar och restaurang finns. Det är lättast att komma hit med buss till Los Realejos och taxi därifrån, eller taxi hela vägen.

Jardín Botanico

Botanisk trädgård grundad 1788. De sjöfarande spanjorerna hade stående order att ta hit växter från hela världen. Många värdefulla och sällsynta växter, t.ex. det enorma gummiträdet. Öppet alla dagar kl. 09.00–18.00. Biblioteket och herbariet har öppet måndag–fredag kl. 09.00–13.00. Adress: Calle Retama 2, Urbanización La Paz. Hit kan du ta dig med buss nr. 101, 352 och 345, avstigning innan Shoppingcentret La Cupula. En liten förteckning på latin över de viktigaste plantorna ingår.

Parque de Taoro

Parque de Taoro ligger uppe på höjden vid Casino Taoro. Alldeles ovanför Puerto de la Cruz' högsta byggnad, "Bel Air", går det trappor upp till parken. Här möts du av vattenfall, sjöar och en enastående utsikt över staden. Precis nedanför kasinot finns det ett café med en liten lekplats.

Son Litre

Sitio Litre, den så kallade orkidéträdgården mitt i Puerto de la Cruz är Teneriffas äldsta trädgård med öns största orkidésamling. I den stora privatvillan, som har varit i engelsk ägo sedan 1730, bodde Agatha Christie 1929. Marianne North, känd blomstermålare, bodde här år 1875 och målade många av sina kända verk med motiv härifrån. Baren har ett stort urval av kanariska viner. Calle Sitio Litre, Camino El Rabado mellan Hotel Martiánez och Cepsa-macken vid huvudvägen ovanför byggnaden Bel Air.

Museer - Puerto de la Cruz

I Puerto de la Cruz finns bara en handfull museer som är värda ett besök, men det finns gott om dem i La Orotava, La Laguna och i huvudstaden Santa Cruz. De flesta museer har stängt på måndagar.

Casa de la Aduana
På 1700-talet blev Puerto de la Cruz det kommersiella centrat på ön och man lät bygga detta tullhus i typisk kanarisk stil alldeles vid hamnen. På nedersta våningen finns en butik med produkter och hantverk från öarna. Calle las Lonjas
.... Ingen entré. Butik med hantverk och gastronomi: öppet måndag-fredag 10.00-20.00 och lördag 10.00-17.00. Museet är öppet måndag till lördag 10.00-14.00.

Casa Museo Abaco
En herrgård från 1700-talet i typisk kanarisk stil, som nu är i privat ägo. Om dagen kan man besöka detta fantastiska hus, smyckat med färsk frukt och grönt, höra om dess historia samt avnjuta en sangria ute i den vackra trädgården. Restaurang: Måndag –lördag kl 13.00-15.30 samt 18.00-22.30. Söndag 13.00-22.30. Cocktailbar fredag-lördag till 01.00. Museum öppet 10.00-13.00.

Museo Arqueológico Municipal
Ett kanariskt hus från 1800-talet där det finns utställningar om urbefolkningen, guancherna, som bl.a. en samling keramik- och bruksföremål. Av och till organiseras temautställningar om Kanarieöarnas kultur och historia. Öppet tisdag–lördag kl. 10.00–13.00 och kl. 17.00–21.00 och söndag kl. 10.00–13.00. Adress: Calle El Lomo 9 A. Entréavgift. Barn under 18 år gratis. Textinformation översatt till engelska, tyska och franska.

Museer - La Laguna

Museo de la Historia de Teneriffa
Ett historiskt museum i La Laguna som ligger i ett restaurerat kanariskt hus från 1500-talet. Här kan du ta del av Teneriffas historia från guanchernas tid till nutid. Översättningar finns på engelska, tyska och franska. Adress: Calle San Agustin 22.

Museo de la Ciencia y el Cosmo
Detta museum ger på ett enkelt och underhållande vis information om kosmos och naturvetenskapen. Sedan invigningen 1994 har man utfört över 100 interaktiva experiment. Varje dag arrangeras flera aktiviteter som filmvisning, astronomiska observationer, demonstrationer i laboratorier etc. Mycket intressant och underhållande för hela familjen.

Sevärdheter på Teneriffa

Teneriffa har massor av historia och sevärdheter, men det mesta ligger utanför Los Cristianos och Playa de las Américas, som är relativt nybyggda. Öns museer ligger i huvudstaden Santa Cruz, cirka 80 kilometer från Los Cristianos. Den gamla huvudstaden La Laguna har nästan byggts ihop med Santa Cruz. Den är också värd ett besök, för sin intressanta arkitektur, med bland annat katedralen och universitetet. Spanjorerna anlade huvudstaden efter erövringen från urbefolkningen 1497. Huvudstaden flyttades senare till Santa Cruz för att ligga vid vattnet. Idag är den en viktig hamnstad, samt öns administrativa centrum.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Teneriffa är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.

Taxi - Puerto de la Cruz

Taxi är ett bekvämt sätt att ta sig runt på Teneriffa. I Puerto de la Cruz finns många taxibilar som du kan stoppa på gatan, ta från en taxistation eller be hotellet beställa per telefon. Man kan däremot inte förbeställa taxi till flygplatserna. De flesta bilar tar fyra personer, men det blir mer vanligt med större taxibilar som tar upp till sju personer. Taxichaufförerna skall enligt lag köra på taxameter. Om inte taxametern redan är påslagen, kan man be taxichauffören slå på den. För längre turer är det betydligt förmånligare att avtala ett pris på förhand, som t.ex. till Santa Cruz, flygplatsen eller en dagstur runt ön. Om natten, på helger och söndagar är det lite dyrare att åka taxi. Ofta ger man lite dricks, cirka 5-10 % är lagom.

Båt och färja

Från Santa Cruz går det båt till Gran Canaria.

Busstrafik - Puerto de la Cruz

Lokalbussarna är gröna och heter TITSA. Man kan ta sig till de flesta städer på ön med dem, men du får ofta byta buss vid större busstationer i exempelvis La Laguna och Santa Cruz. Bussarna till dessa orter och de närmaste byarna avgår ofta under dagtid. Om natten finns i stort sett ingen lokal busstrafik, liksom under karnevalen. Busshållplatserna är markerade med en grön och vit skylt där det står Parada TITSA. Tidtabeller brukar finnas vid busstationen och busshållplatserna.... Du kan köpa biljett på bussen. Den gäller för en enkelresa och du kan inte byta buss. När du väl har gått av upphör biljetten att gälla. Skall du ut på en längre tur, eller om du är en del av ett sällskap, kan det löna sig att köpa klippkortet "Ten+". Ett räkneverk i bussen drar automatiskt rätt belopp efersom du registrerar det både när du stiger på och av. Du får 30-50% rabatt på ordinarie pris med detta kort. Kortet kostar ca 2 euro och går att fylla på med 5-100 euro på busstationer och i vissa livsmedelsbutiker.

Moped - Puerto de la Cruz

Moped kan hyras, men det rekommenderas inte. Trafiken är tät och livlig. Olyckorna med mopedkörande unga är många, särskilt när de kryssar mellan bilarna för att komma fram snabbare.

Cykel - Puerto de la Cruz

Man kan hyra cyklar, men gator och vägar är inte gjorda för cyklister. Vägkanter saknas och bilisterna kör inte alltid särskilt bra. Trots detta är cykling en relativt stor sport här. Man kan till exempel ta sig ut på skogsvägar med mountainbike.
Fakta

Vår service

Under perioden november till april kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Under perioden april till november har vi inga Vingvärdar och inget utflyktsprogram i Puerto de la Cruz men du kan nå oss på telefon, sms och e-post. Vi finns också på flygplatsen vid ankomst och hemresa om du reser med charter.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Spaniens ambassad på telefon 08-522 808 00.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Spanien.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationskrav, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Euro (EUR). De större korten Visa, Mastercard och Eurocard fungerar bäst på resmålet. Flertal uttagsautomater.

Bankerna har öppet måndag–fredag kl. 08.30-14.00 och vissa även torsdagar kl. 17.00–18.00. Det finns dessutom växlingskontor, de flesta av dessa håller sig till de vanliga öppettiderna. Man kan också växla i receptionen på hotellet, men då får man en ganska dålig kurs. Det finns uttagsautomater i nästan alla gathörn. Maxbeloppet man får ta ut är 300 euro vid två tillfällen per dag, alltså maximalt 600 euro per dag. De flesta butiker, restauranger och snabbköp tar de vanliga korten som Visa och Mastercard.

Tidsskillnad

Svensk tid -1 timme.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Språk

I Spanien pratar befolkningen främst spanska, men även katalan och mallorquin i vissa områden. I turistområdena pratar de flesta som jobbar inom servicebranschen även engelska.

Övrigt

Även om Spanien är medlem av EU så räknas Kanarieöarna – rent skattemässigt – som en zon utanför EU. Så var uppmärksam på att du inte tar med dig för mycket när du flyger hem
Många trappor och nivåskillnader. Tidvis hög luftfuktighet kan besvära astmatiker. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
Varför inte ta med barnen på en resa till Puerto de la Cruz? Här finns mycket att se och göra, och ett dopp i de stora havsvattenpoolerna är alltid populärt.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de flesta större mataffärer samt på välsorterade apotek. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre. Välling finns inte, men man köpa "papilla" (grötpulver) och blanda det med mjölk eller vatten. Grötpulver liksom de flesta fruktpuréer innehåller ofta socker. Modersmjölksersättning säljs i olika doser allt efter ålder och kan köpas både på apoteken och i varuhus.

Restaurangmat

Få restauranger har speciella barnmenyer, men det kan ju vara barnvänligt ändå. Det är i regel lätt att få spaghetti, grillrätter, pommes frites och pizza. Låt barnen prova "calamares a la romana", friterade bläckfiskringar, eller "croquetas", potatiskroketter. "Pinchos", små grillspett, och "potaje", den typiska kanariska grönsakssoppan, brukar barn också tycka om. Det finns mängder av caféer och barer som säljer fräsch glass i alla möjliga och omöjliga smaker. Färskpressad fruktjuice och "batidos", milkshakes, brukar också vara säkra kort. Det finns mycket att välja mellan på caféerna och på de så kallade "zumerias", juicebarerna.

El Monasterio

Många som bor i Orotavadalen brukar ta med barnen hit. Här kan man dricka kaffe eller äta en god måltid, och de små kan hoppa runt bland höns, änder, tuppar och påfåglar, som går helt fritt runt i trädgården. Här finns en liten damm med fisk och sköldpaddor samt ponnys och får i små inhägnader. Ligger vid La Montañita ovanför motorvägen. Hit går också en lokalbuss.

Barnvagnar och barnstolar

Som regel är det lätt att komma fram med barnvagn längs strandpromenaden och gågatorna. I den gamla stadsdelen i Puerto de la Cruz kan trottoarerna ofta vara smala och ha höga kanter. Tvillingvagnar, där barnen sitter sida vid sida, är därför nästan omöjliga att använda i Puerto de la Cruz. Barnstolar finns bara på några få restauranger, så ta eventuellt med en resebarnstol eller en bra sittvagn. Bilbarnstolar av olika slag kan hyras hos biluthyrarna.

Lekplatser och nöjen

Det finns några få lekplatser inne i själva centrum. Gungor, klätterställningar och rutschkanor är de vanligaste attraktionerna, men standarden är inte alltid lika hög som i Sverige. Den mest besökta lekplatsen är den vid Plaza del Charco på torget vid hamnen. Vid den nya fina stranden Playa Jardin ligger en lite större lekplats. I La Paz-området finns en lekplats mellan Hotel Masaru och Hotel Molino Blanco. Vid Centro Comercial Martiánez, shoppingcentret i stadens östliga del, brukar barnen om söndagseftermiddagarna kunna hoppa i hopptorn. Under jultid, karneval och påsk brukar det finnas ett tivoli nere vid hamnområdet.

Shopping

I Puerto de la Cruz finns ett flertal affärer som säljer kläder, skor, leksaker med mera.

Amning och skötbord

Det är sällsynt med skötbord på toaletterna. Amning görs lite diskret, privat och avsides. I hotellpoolen bör mindre barn använda badbyxblöja.
SÖK DIN RESA TILL Puerto de la Cruz
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.