Plaza Santa Ana
Experternas tips

Kom med till Madrid

Madrid är en favoritplats för alla som älskar delikatesser, shopping, konst och fotboll. Dessutom till en prisnivå som överraskar – positivt.

Text & foto: Marika Winter
Publicerad: 29.09.2023

Plaza Mayor.

En svalkande paus på Plaza Mayor.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är en samlingsplats för både turister och lokalinvånare.

Saluhallar

Det finns gott om fina och välutrustade saluhallar i Madrid. En av de mest kända är Mercado de San Miguel som jag är säker på att alla som varit i Madrid har besökt. Om du vill uppleva en något okänd saluhall rekommenderar jag Mercado San Antonio. Andra våningen i denna saluhall i trendiga Chueca-distriktet är full av matstånd med ett brett utbud av spanska och även kanariska delikatesser. På tredje våningen finns en terrassrestaurang med ett stort urval av gin.

Platea Madrid är en före detta biograf omvandlad till en matoas som av många anses vara den mest gastronomiska i Europa. Byggnaden har flera våningar med flera olika restauranger och cocktailbarer. Platea har också antingen ett liveband eller en DJ som spelar och ibland akrobatik eller andra intressanta framträdanden.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

Mercado de San Miguel.

På Mercado de San Miguel finns det gott om läckerheter.

Plazas

Jag tror att charmen med Madrid ligger i dess många torg. I varje gathörn finns mysiga torg med terrassrestauranger och det är kul att sitta och titta på livet omkring sig.
Kanske någon kastar en boll till sin lilla hund eller så leker barnen med varandra. Även om vi befinner oss mitt i hjärtat av en storstad är stämningen som i en liten stad.

De mest kända torgen är Plaza Mayor, Puerta del Sol, Plaza de Cibeles och Plaza de España. Mitt favorittorg är Plaza Santa Ana. Santa Ana är hem för Madrids äldsta teater, Teatro Español, och det magnifika lyxhotellet ME Reina Victoria ME.

Plaza Santa Ana.

En skön kväll på Plaza Santa Ana.

Plaza Santa Ana.

Favorittorget Plaza Santa Ana.

Restauranger

I Madrid finns restauranger för alla smaker, såväl små lokala, autentiska och billiga tapasbarer som kedjerestauranger och flera Michelinstjärniga restauranger. DiverXO, framröstad till den fjärde bästa restaurangen i världen, ligger i Madrid. Det finns inte mindre än 22 Michelin-restauranger i staden, och många av dem är prisvärda, för 55 euro kan du till exempel få 4-rätters menyn på La Tasqueria.

Madrid och tapas är också en vinnande kombination. Det finns ett område som heter La Latina, här finns det många ljuvliga tapasrestauranger. Madrid äldsta restaurang Casa Botín som öppnade redan 1725. Många kändisar har ätit där, till ex Goya och Hemingway. Min favoritrestaurang i Madrid är Ten Con Ten Restaurant och tryffelrisotton på listan är helt ”must” och restaurangens vinlista är tjockare än Sagan om ringen-boken!

Ten con Ten.

Vinkällaren på Ten con Ten.

Ten con Ten.

Reta smaklökarna på Ten con Ten.

Gå på museum i Madrid

Det finns mycket att göra i Madrid. Staden har till exempel många underbara museer för konstälskare. Om du planerar att besöka de viktigaste av dem, det vill säga Prado, Thyssen-Bornemisza och Reina Sofia, rekommenderar jag Paseo del Arte-kortet, som kostar cirka 30 euro och låter dig gå förbi kön till alla tre museerna.

Utöver dessa ger det tillgång till CaixaForum alldeles intill museerna, Sjöfartsmuseet, Mapfre-museet och Nationalbiblioteket utan entréavgift. Kortet kan köpas på museernas hemsidor. Mina favoriter är Museo del Romanticismo, med vackra konstverk och målningar, och Sorolla Museo, som är hemmuseet för konstnären Joaquín Sorolla y Bastida.

Museo del Romanticismo.

Museo del Romanticismo.

Parker

Stadens lungor, det vill säga de gröna parkerna, är underbara platser att koppla av på, mitt i vimlet. El Retiro-parken är den mest kända. Ta med dig dina snacks och njut av fåglarnas kvittrande eller hyr en roddbåt och ro i den romantiska dammen mitt i parken.

Andra parker värda att nämna är Parque del Manzanares och La Casa de Campo. Parque del Manzanares har The Loop-banan som är 6 meter bred. Här går det också bra att cykla.

La Casa de Campo är en stor och mångsidig park utanför stadens centrum, här kan du roa dig med allt från tennis till simning, picknick och nöjespark. Ett bra ställe att svalka sig på om du är här under den heta sommaren.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park.

Retiro Park - en riktig oas.

Panorama

Även om jag är rädd för höjder vill jag alltid besöka panoramaplatser där man kan ta fantastiska bilder av staden.

Från takterrassen på Circulo de Bellas Artes kan du ta underbara bilder av Madrid och Metropol-byggnaden som ligger mittemot. På takterrassen kan du också njuta av ett glas mousserande vin och magiska solnedgångar medan du blickar ut över alla turistmål i Madrid.

En annan plats att besöka vid solnedgången är Templo de Debod. Detta egyptiska tempel är särskilt populärt bland lokala solnedgångskådare. Från terrassen till gourmetavdelningen på varuhuset El Corte Ingles får du också en vacker utsikt över Gran Via och den så kallade Schweppes-byggnaden.

Bellas Artes.

Bellas Artes.

Fotboll i Madrid

Varje vecka från augusti till maj är det match i Madrid. De mest kända lagen i staden är förstås Real Madrid och Atletico Madrid. Du kan köpa fotbollsresor via Ving och se Real Madrids matcher på plats. Rayo Vallecano och Getafe spelar också i La Liga och ett tjugotal lag spelar i de lägre ligorna. Du kan enkelt köpa biljetter till lägre divisionsmatcher på arenan. Stämningen på läktaren brukar vara glatt högljudd.

Fotboll i Madrid.

Madrid - en bra stad för fotboll.

Fotboll i Madrid.

Missa inte chansen till att se toppfotboll när du är i Madrid.

Shopping

Shopping i Madrid är en utmärkt syssla, här hittar du ett stort utbud av alla olika slag. Självklart har staden alla de mest kända butikskedjorna och lyxbutikerna, men Madrid har också en hel del små, trevliga hantverksbutiker med anknytning till olika hobbyer. Det finns till exempel gitarrbutiker, hattbutiker och butiker som säljer solfjädrar. Även massor av antikviteter och samlarföremål, som filateli och numismatiska butiker. I Madrid finns det många olika shoppinggator mitt i hjärtat av staden, och det finns ingen anledning att lita på kollektivtrafiken eller gå utanför stadskärnan för att shoppa. Min favorit är Punt Roma, där du kan hitta kläder som passar för vuxnas smak.

La Latina.

Området La Latina.

Casa Botin.

Madrids äldsta restaurang, Casa Botin.

DIY

Om du gillar handarbete och sömnad är Madrid ett Mecka. Det finns flera tygaffärer i staden, fyllda till brädden med härliga tyger, band, knappar och allt annat du kan tänka dig. Ta med dig en extra stor resväska som du kan fylla med prisvärda och fantastiska hantverksmaterial. Dessa bilder är från Julian Lopez butik Bienvenido a nuestras tiendas.

Vackra tyger från golv till tak
Band, knappar och annat hantverksmaterial

Marika Winter

Marikas resor präglas mer av aktiviteter än lata dagar på stranden, även om de också förekommer. Hon besöker gärna storstäder i Europa där hon ser fotboll, går på muséer och njuter av god mat och dryck tillsammans med sin man.