Släng ett mynt i Trevi-fontänen - så sägs det att du kommer tillbaka till Rom
Rom
Experternas tips

Ciao bella Roma

De bästa indsidertipsen till din weekend i Rom

Inte mycket har förändrat sig under de 25 år jag regelbundet besökt Rom. Staden står som ett bevis på flera tusen års bevarande, och man känner verkligen att den är till låns. Överallt är det tydligt att historien är närvarande, i form av tusenåriga ruiner, byggnadsrestaureringar, mäktiga kyrkor och museer med ovärderliga skatter och upplevelser.

Text & foto: Rasmus Panduro

Det hemliga tipset till de bästa romerska restaurangerna

Ska du göra som romarna så måste du fråga dem. Det hemliga kodordet för att hitta ett bra matställe är att fråga receptionisten efter ”Un Buco”, vilket betyder ’ett hål’. Du känner kanske till rätten Osso Buco, som betyder ’hålet i benet’, och frågar du efter ”un buco”, så betyder det ett lokalt matställe, eller en kvarterskrog, om du så vill. Alla romare har sin egen favorit, så varför inte fråga var de skulle ta sin egen familj?

Romarna äter sent, så du ska göra likadant för att få med dig stämningen. Ett annat bra tips är att gå till din favoritrestaurang och beställa bord till 30-45 minuter senare, för att sedan hitta ett café eller en bar i närheten där du kan slå dig ner och betrakta folklivet som glider förbi.

Alla restauranger har sin egen signaturrätt, ibland flera, så låt dig förföras. Fråga servitören vad han eller hon tycker du ska äta, eller vad han, eller hon, själv skulle välja.

UTAN MAT OCH DRYCK STANNAR ROM

Spaghetti Vongole

Spaghetti Vongole är ett måste under semestern

Bruschetta är en fantastisk förrätt, och de färska tomaterna smakar av sol och sommar

Carabonara

Pasta Carbonara är både billigt och gott

Memmos – låt dig rammas av en hagelskur av antipasti

Kommer jag fram till Rom i tid till lunch så skyndar jag mig att slänga in väskan på rummet och målmedvetet gå till mot Osteria de Memmo. Här ber jag bara om ”antipasti della casa” för alla vid bordet och säger till servitören att han, eller hon, får bestämma vilka. Det är helt underbart att se alla tallrikar komma in med 8-10 smårätter, som huvudsakligen består av grönsaker, kanske lite ost, och en härlig skinka. En bättre start på semestern kan man inte få, och det är så mycket smak i alla rätter att det är svårt att sluta äta. Här kommer ugnsbakade paprikor, auberginer i en läcker marinad, köttbullar, mozzarella och mycket annat i en strid ström.

Hitta hit

Kommer jag fram till Rom i tid till lunch så skyndar jag mig att slänga in väskan på rummet och målmedvetet gå till mot Osteria de Memmo. Här ber jag bara om ”antipasti della casa” för alla vid bordet och säger till servitören att han, eller hon, får bestämma vilka. Det är helt underbart att se alla tallrikar komma in med 8-10 smårätter, som huvudsakligen består av grönsaker, kanske lite ost, och en härlig skinka. En bättre start på semestern kan man inte få, och det är så mycket smak i alla rätter att det är svårt att sluta äta. Här kommer ugnsbakade paprikor, auberginer i en läcker marinad, köttbullar, mozzarella och mycket annat i en strid ström. [Hitta hit](https://goo.gl/maps/Wwx6iKmP7T2LXvPC7)+

Alle Fratte di Trastevere – billigt, rustikt och med imponerande konstverk

Mitt absoluta favorithål ligger i den gamla stadsdelen Trastevere, och ser inte så speciell ut från utsidan. Men därinne är en skön stämning, och överallt finns vackra bilder att vila ögonen på, för förr i tiden kunde konstnärer få mat mot att de målade bilder. Maten är billig och ganska rustik. Börja med en bruschetta, och fortsätt sedan med antingen en spaghetti vongole (snäckor) eller deras carbonara. Husets vin måste provas, och ställs fram i literkrus. Du måste också prova deras tiramisu när det blir dags för dessert – den är alldeles i särklass god. Här får alla en god måltid till ett rimligt pris.


Hitta hit

Mitt absoluta favorithål ligger i den gamla stadsdelen Trastevere, och ser inte så speciell ut från utsidan. Men därinne är en skön stämning, och överallt finns vackra bilder att vila ögonen på, för förr i tiden kunde konstnärer få mat mot att de målade bilder. Maten är billig och ganska rustik. Börja med en bruschetta, och fortsätt sedan med antingen en spaghetti vongole (snäckor) eller deras carbonara. Husets vin måste provas, och ställs fram i literkrus. Du måste också prova deras tiramisu när det blir dags för dessert – den är alldeles i särklass god. Här får alla en god måltid till ett rimligt pris.     [Hitta hit](https://goo.gl/maps/hVNxbesKrx7yT97k9)+

Romersk pizza är ett enkelt, billigt och snabbt sätt att bli mätt.

Mami, vid Piazza Navona

PIZZA, PRONTO!

Om du plötsligt blir hungrig så finns hjälpen här.

Det finns otaliga pizzerior, och jag bara rekommendera dig att leta rätt på de som serverar napolitansk pizza. Romarna har en märklig tendens att använda en brödkavel för att kavla ut degen så att kanterna inte bubblar upp. Dock inte de napolitanska, som görs med bara händerna. Det har varit grund för många vitsar genom åren.

Är du vrålhungrig så prova en bit klippt pizza. Ägaren till ett av de små ställen jag brukar besöka hävdar att de uppfann det sättet att servera för att de som arbetar i Rom snabbt ska kunna få sig något att äta. Du hittar lätt de små ställen där pizzorna lagas meterstora och du kommer snabbt fram till dina egna favoriter. Välj gärna några olika, bitarna klipps med sax, och värms sedan upp innan de lämnas över till dig. Mitt favoritställe - Mami - ligger alldeles intill Piazza Navona, och de har både en utsökt potatispizza och en härlig variant med skinka, mozzarella och basilika. Hitta hit

VINO, BIRRA – VAD DRICKER ROMARNA?

Birra, vino della casa, acqua frizzante – vad ska jag dricka under en weekend i Rom?

Husets vin är ofta ganska bra och billigt, oavsett om det är rött eller vit, för de flesta restauranger vill inte ha rykte om sig att det vin de valt är medelmåttigt. Husets vin kommer oftast från ett område nära Rom, som kallas Frascati. Det är livliga vita viner till ett överkomligt pris och de passar förträffligt till den romerska maten. Ska du dricka lokalt rödvin så rekommenderar jag vinerna från Abruzzo, som ligger på den andra sidan bergen vid Pescara.

När det gäller öl väljer jag antingen Peroni, Morretti eller gärna Minebrea (Italiens äldsta bryggeri). All är goda både på flaska och fat, och finns i flera olika utgåvor. Om du gillar färskpressad juice, så är det inte billigt men smakar himmelskt, och på Campo de’ Fiori har de till och med färskpressat granatäpple. Du får alltid frågan om vatten på restauranger, och den vanligaste är ”naturale”, men du kan också beställa med bubblor, då kallas det ”frizzante”.

Menabrea – italiensk öl

Menabrea är Italiens äldsta bryggeri. Den finns i flera versioner och denna "Bionda" är frisk och läskande.

EN SMÄLTANDE VÄGG – GLASS I VÄRLDKLASS

Italiensk glass behöver ingen ytterligare presentation, och i Rom serveras glass i alla kvaliteter och i otaliga smaker. Flera ställen visar upp hur många smaker de erbjuder, och det gör det inte lättare att välja.

En vägg med flytande choklad

Hos Venchi Cioccolato e Gelato gör man kvalitetschoklad, och deras glass är himmelsk. Du kan köpa med dig choklad hem, eller prova deras glass, crepes och kaffe på plats. Hitta hit

Gelataria della Palma

Här serveras både glass, kaffe och läckra kakor. Du väljer storlek och betalar innan du går till disken för att välja. Hitta hit

Kom ihåg att även en liten bägare gott kan delas i två olika smaker. De hävdar att de har 150 olika smaker, så det krävs en god aptit om du ska hinna med allihop under en weekend.

BLI EN DEL AV FESTEN I ROMS NATTLIV

Mons vid Piazza del Fico

Italienarna älskar att gå ut, och särskilt under weekenden kommer du att se och uppleva folklivet omkring dig. Man behöver egentligen bara följa strömmen för det är lätt att se var det händer. Italienarna står gärna i kö för att få ett bord på det rätta stället. Trastevere är såklart ett av de mest populära ställena att gå ut, och gatorna fylls snabbt medan musiken får folk på festhumör. Ett bra alternativ är området omkring Piazza Navona, där det finns flera smala gator med massor av trivsamma barer, där det också sker en hel del.

Ett häftigt ställe är Mons, det gamla ’Jonathans Angels’, där du kan gå in för att boka bord och sedan gå utomhus för att äta. Du hittar baren på Via della Fossa 16. Intill ligger Piazza del Fico, där det ofta är bra tryck i barerna.

Tips! När du hittar ett bord och sätter dig på ett trottoarcafé så får du ofta en tallrik med chips, antipasti eller något annat. Det är meningen att du ska betala för det, så om du inte vill ha det tackar du artigt nej med en gång.

KLASSIKERN - GÅ TILL EN ROMERSK BARBERARE

Moderna och stolta traditioner möts hos Max&Jó
Om du vill känna dig som en riktig italiensk herre, måste du unna dig ett besök hos barberaren för en halvtimmes omsorg och grooming. Du får en klassisk känsla av gamla dagar, ädelt hantverk och framför allt känslan av att du gör något extraordinärt för dig själv. Fråga efter en barberare i receptionen eller prova en helt underbar upplevelse hos Max&Jò, som ligger centralt i Rom på Via dei Cartari 10. Gå gärna förbi först och boka tid. Hitta hit

Över hundra års tradition hos Genco
Om det inte finns lediga tider hos Max&Jò, så kan du prova den mycket klassiska Genco Sala Da Barba inte så långt från Piazza Navona. Salongen är över 100 år gammal och här önskar man verkligen att väggarna kunde tala. Hitta hit

SEVÄRDHEETERNA – VÄLJ OMSORGSFULLT

Vatikanmuseet är en ren njutning för ögat, oavsett om du tittar uppåt eller neråt.

Första gången i Rom – detta ska du välja:

Vatikanmuseet och Peterskyrkan. Du tar dem i den ordningen, och för att komma in i museet måste du beställa biljetter hemifrån. Då kan du gå förbi kön vid ingången. Har du gott om tid och tålamod i Rom kan du köpa en tur med guide och hörlurar. Det är en stor upplevelse och du kan utan problem bruka flera timmar på att gå runt bland gobelänger, målningar av Michelangelo, Raphael och andra kända konstnärer, och så självfallet också de otaliga skulpturerna och skatterna med anor tillbaka till 3000 år f.Kr, via det antika Rom och fram till nutid. Om du är intresserad av historia kan du lätt tillbringa flera timmar i museet – om inte, så kan du ändå se fram mot en fantastisk upplevelse som du inte glömmer i första taget.

Vandringstur till fyra stora upplevelser. Gå mot Colosseum bakom nationalmonumentet (som romarna kallar ’löständerna’) och stanna på vägen vid Forum Romanum. Vill du se Colosseum inifrån så köp biljetter online. Vi Colosseum finns också stadsporten till Rom och Via Appia, samt ingången till utgrävningarna vid Forum Romanum. Fortsätt sedan mot Trevifontänen och därefter till Spanska trappan. Alldeles vid trappan ligger det (ganska dyra) Caffè Greco, där H.C. Andersen hade ett stambord.

SHOPPINGTIPS

Reser du med tonåringar?

Om siktet är inställt på kläder så är Via del Corso det bästa alternativet. Gå längs gatan i riktning mot Piazza del Popolo. Här finns internationella märken som Gap, Nike, H&M och Zara, men också en massa italienska butiker med allt från underkläder, skor och väskor, till kläder.

Ska du köpa delikatesser?

På Campo de’ Fiori finner man varje dag mängder med läcker frukt, grönsaker, örter, delikatesser, ost och annat som kan vara värt att släpa med hem. Detta är den mest kända marknaden, men långt ifrån den enda, och långt ifrån den billigaste. Gå gärna in bakom Vatikanen, där du hittar Mercato Trionfale, som har något lägre priser. Hitta hit.

Min egen inköpslista?

Limoncello (citronlikör) från Sorrento, en påse färsk buffelmozzarella och ett par tomater till en insalata caprese, örter (bla lagerblad), pasta, ost och tryffelkorv.

Rasmus Panduro

Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester.

Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester.
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.