Bohemchic barfotalyx på Kos

Bohemchic barfotalyx på Kos

Föreställ dig en beduinby ute i öknen och mixa det med en urban atmosfär som för tankarna till Berlins eller New Yorks trendiga kvarter. Krydda det hela med ett designkonceptLäs mer som heter duga och du har Casa Cook Kos. Följ med till en designoas på grekiska Kos, där tiden står stilla och där de lata dagarna är många.

Dölj
Kvällssolens varma ljus speglar sig mot de vitkalkade fasaderna och utanför receptionen vajar hängmattorna i den ljumma vinden. Personalen hälsar välkommen med vänliga leenden och serverar sedan ett glas hemmagjord citronlemonad. Redan där och då är jag i himmelriket. Men det ska inte dröja länge innan jag inser att Casa Cook Kos, utanför den lilla byn Marmari, kommer att överraska mig på så många fler plan.

Det skulle ha kunnat vara vilket läckert designhotell som helst, men det är det inte. Den välkomnande atmosfären gör att Casa Cook Kos känns unikt. Det känns helt enkelt väldigt mycket som hemma - en plats för återhämtning, avkoppling och gemenskap. Som att hälsas välkommen hem till goda vänners vardagsrum. Eller som spanjorerna skulle ha uttryckt det, ”Mi casa es tu casa”.

För första gången i mitt liv känner jag att jag bara vill stanna kvar på hotellet. För en nomad som ständigt är på jakt efter nya äventyr och upplevelser ter det sig ganska ovant, men det finns också något rofyllt i det. Trendbegreppet används flitigt av flera gäster på hotellet och jag är beredd att instämma. Här vill man stanna kvar.

"För första gången i mitt liv känner jag att jag bara vill stanna kvar på hotellet."

Vad är det då som gör att denna sinnesstämning infinner sig? Kanske är det läget vid havet? Kanske de magiskt vackra solnedgångarna? Kanske är det lugnet? Eller så är det just känslan av samhörighet. Casa Cook Kos har inspirerats av det grekiska uttrycket Parea - den gemenskap som uppstår när vänner möts. Det betyder nödvändigtvis inte att man behöver leta efter nya vänner var och varann sekund utan får snarare symbolisera den känsla som hotellet förmedlar. Platserna som inbjuder till avslappnat ”häng” finns i var och vartannat hörn – vid poolen, i baren, nere vid havet, i juicebaren, i butiken, på rummet eller varför inte vid hängmattorna. Personalen blir snabbt ens vänner utan att det på något sätt känns ansträngande. Bli därför inte förvånad om killen vid frukosten kommer och serverar dig en färskpressad apelsinjuice i samma sekund som du satt dig. Inte för att du frågat efter det utan för att han uppmärksamt noterat att du gillat den välsmakande orangea drycken dagen innan.

Casa Cook Kos

Frukosten på hotellet är ett kapitel för sig. Aldrig förr har jag sett en så vackert uppdukad frukostbuffé med så många olika nöt- och müslisorter eller varianter av mjölk. Allt i ett uttänkt hälsotema. Här är onyttigheterna få. Istället kan man njuta av färska tomater och sallad, som plockats direkt från de egna trädgårdsodlingarna ett stenkast från hotellet. Temat i restaurangen To Kima och rätterna på menyn känns med andra ord både samtida och rätt.

Frukostbuffén dukas upp vid soluppgången, så det finns många timmars frukostnjutning att se fram emot. Här kan jag sitta i timmar och bara blicka ut över sanddynerna. Vardagens stress är som bortblåst och jag bara är. Och det är just så dagarna på Casa Cook är. Man bara är.

Jag tar en sväng förbi juicebaren där färska frukter mixas ihop till nyttiga juicer och smoothies. Juicebaren ligger i samma byggnad som hotellets butik, en butik som är rena ögongodiset för en inredningsnörd. Här finns allt från hängmattor, vackra skålar, keramik och linnetyger till tvålar, kläder, kuddar och diverse inredningsdetaljer. Jag är glad att jag lämnat lite extra utrymme i resväskan för frestelserna är många.

Strand vid Casa Cook Kos

Men det är inte bara i butiken som designföremålen talar till mig. Så gör dem även i hotellrummet. Rummen är en designdröm i sig och även här infinner sig hemmakänslan. Här hänger vackra kimonos upphängda för utlåning och trendiga stråväskor att ta med sig till stranden. Vill man sedan köpa plaggen eller inredningsdetaljen finns det mesta till försäljning i butiken.

Den röda designtråden går igen i allt. Ingen detalj har uteslutits. De medvetna designvalen och inredningsdetaljerna, ofta handplockade från olika delar av världen, i kombination med hotellets annars så strama kubistiska arkitektur skapar en speciell dynamik. För att inte tala om alla de möjligheter som hotellet bjuder på för Instagramberoende gäster och hobbyfotografer. Här behövs inga filter. Hotellet är hur fotogenic som helst.

Rum på Casa Cook Kos

Casa Cook Kos är byggt som en liten by där ingen byggnad är högre än två våningar. Det gör att hotellet känns väldigt omslutande, men ändå privat. Vill man njuta av lite extra avskildhet kan man boka ett rum med privat pool eller där man delar pool med några grannar. Men man behöver inte misströsta om man ”bara” har bokat ett standardrum. Hotellpoolen ligger ett stenkast från rummen med perfekt läge bredvid både bar och restaurang, och nedanför hotellet lockar det inbjudande Medelhavet. Till sanddynerna söker jag mig ofta, för att fånga de magiska soluppgångarnas vackra ljus, för att ta ett härligt eftermiddagsdopp eller för att slumra till i en cabana till ljudet av vågornas brus. För att lyxa till det lite extra besöker jag även hotellets spa som ligger i samma byggnad som gymmet. Träningsnerven i mig rycker till lite, men en kombinerad hammam- /massage-behandling lockar mer. Bara att gå in genom dörrarna till spa:et gör att man varvar ner. Att det dessutom är vackert så att det förslår gör ju inget.

Det må vara hur härligt som helst på hotellet, men jag kan ändå inte låta bli att utforska omgivningarna. Det blir en heldag ute till havs med hotellets egen motorbåt som tar oss till Mama Mia-inspirerade grannöar och en av dagarna tar vi oss upp i hästsadeln för att rida en tur vid havet. Det blir även en middag i Kos stad. I normala fall skulle min upplevelse- abstinens vara långt ifrån tillfredsställd vid det här laget, men allt är annorlunda på Casa Cook Kos. Och lika nöjd som jag är över att få uppleva och upptäcka. Lika nöjd är jag över att få komma hem. Hem till Casa Cook.