Se hotell (1)

Resor till Pothia

En resa till Pothia passar perfekt för dig som vill ha en avkopplande semester i genuin, grekisk vardagsmiljö.

Kalymnos huvudstad Pothia är en vacker hamnstad där turismen fortfarande är i sin linda. Hit ska du resa om du vill uppleva genuint grekiskt vardagsliv i lugnt tempo. I Pothia bor ungefär 12.000 av Kalymnos totalt ca 14.000 invånare. Ändå känns Pothia mer som en småstad. Det finns ett lagom stort utbud av butiker och barerna längs hamnpromenaden är ett populärt tillhåll för både turister och lokalinvånare, dag som kväll. I Pothia roar du dig kanske allra bäst genom att promenera omkring längs de smala gatorna och titta på vackra byggnader, slå dig ner med en frappé på ett café eller äta gott på någon av de många lokala tavernorna i hamnen, samtidigt som du njuter av utsikten. Vill du bada finns det en liten stenstrand strax utanför centrum och ett flertal stränder att välja mellan en bit utanför staden. Kalymnos är också känt för sina många klippor som blivit ett populärt tillhåll för klättrare från hela världen.

Vings Pothia

När du bokar en resa med Ving till Pothia bor du på hotellet Katerina, som erbjuder lägenheter för upp till sex personer. Från hotellet är det gångavstånd till både hamnen, butiker och flera trevliga tavernor. Hotellet har också pool. Du kan också kombinera din resa till Pothia med en vecka i Mirties/Massouri, på Telendos eller något av våra resmål på grannön Kos. Vi samarbetar också med Avis, så vill du upptäcka mer av Kalymnos erbjuder vi bra priser på hyrbil, som du kan boka tillsammans med din resa till Pothia.

Bra att veta
 • Lägenheter för upp till sex personer
 • Kombinera resmål
 • Bra pris på hyrbil
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Pothia

Resmålet har ännu inga omdömen

Väder
 • januari
14°8°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
20°13°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
28°20°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
31°22°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°20°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
23°16°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°13°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°10°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Det finns en liten stenstrand strax utanför Pothias centrum. Utanför staden finns det flera fina stränder att välja mellan, både på Kalymnos och på grannöarna.

Linaria

Barnfamiljer brukar trivas på Linaria, som ligger intill resmålet Kantouni. Det är en lugn, liten strand som också är ganska långgrund.

Telendos

Tar du båten till den lilla grannön Telendos och går rakt över ön kommer du till en lugn, liten stenstrand. Stranden ligger omgiven av klippor i en bukt, och solstolar finns att hyra.

Pserimos

Den lilla ön Pserimos har bara omkring 110 invånare och ligger mellan Kalymnos och Kos. På ön finns en liten by och vid byn ligger en lagun med en vit sandstrand. Här är mycket barnvänligt och det finns flera tavernor.

Therma

Stranden Therma är relativt långgrund och har klart vatten, och det kan ibland bli rätt så höga vågor. Stranden är populär bland grekiska ungdomar som kommer hit för att sporta och umgås. Vid stranden finns några barer där det går att beställa enklare maträtter.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 15 minuter.

Så reser du hit

Till Pothia kan du resa under sommarsäsongen (maj-oktober) med Vings charterresor. Läs mer om transfer.

Flygen landar på Kos flygplats. Från Kos är det båttransfer till Kalymnos och därifrån vidare transfer till Pothia.
Transfer (buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hotell med Ving på Kalymnos. Våra Vingvärdar möter dig på Kos flygplats och visar dig till rätt buss. Till färjeläget Mastihari tar det ca 10 minuter, från bussen är det ca 200 m att promenera till färjan. Du bär själv ditt bagage. Viss väntetid kan förekomma (upp till 1 timme). Resan över till Kalymnos tar ca 30 eller 60 minuter beroende på båt. Transport med buss eller minibuss från hamnen i Pothia till ditt hotell tar ca 5 till 10 minuter (ca 800 m), beroende på trafik.

På avresedagen hämtar buss buss vid hotellen och kör till hamnen i Pothia. Där fortsätter hemresan med färja till Mastihari på Kos. Viss väntetid i Mastihari (ca 30 minuter till 2 timmar) innan avfärd till flygplatsen. I hamnen finns restauranger.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I hamnen finns det gott om lokala tavernor och restauranger där du kan beställa vällagad, grekisk mat.

Mat och dryck på Kos

De flesta restauranger och tavernor har menyer, men de stämmer inte alltid. Fråga istället servitören vilka rätter som finns. Ofta får du följa med ut i köket och se vad kökspersonalen har att erbjuda.

Tips på grekiska rätter

Grillat kött är vanligt här, men prova också de många spännande rätterna från katsarola, alltså mat som lagats i kastrull. Några exempel är kokkinisto (oxkött i tomatsås), stifado (lammkött och lök i tomatsås, alternativt bläckfisk eller kaninkött) och dolmades (grekiska kåldolmar som serveras med citronsås och yoghurt). Andra goda rätter är moussaka, gemista (fyllda tomater och pepparfrukter) eller pastitsio (ugnsbakade makaroner med köttfärssås). Fisk är betydligt dyrare än kött. När du beställer fisk får du själv peka ut vilken fisk du vill ha. Sedan grillas den och serveras hel med huvudet kvar.

Kaffe

Kaffe efter maten går inte att få överallt och de grekiska tavernorna brukar bara erbjuda glass och crème caramel som dessert. Grekerna avslutar alltid måltiderna med frukt och går sedan till ett zacharoplasteio, ett konditori, för att äta sötsaker. Grekiskt kaffe kokas, ibland tillsammans med socker, och hälls direkt i en liten kopp. När sumpen sjunkit till botten är det klart att dricka. På många ställen serveras också vanligt bryggkaffe. Frappé, iskaffe, är läskande att dricka i värmen. Grekiskt kaffe och frappé kan beställas i tre olika varianter: sketo (utan socker), metrio (med lite socker) eller gliko (med mycket socker).
I Pothia finns ett antal barer som ofta är välbesökta på kvällarna, särskilt under helgerna.
Shopping
I Pothia finns ett litet antal lokala butiker.

Badsvamp

På Kalymnos har man fiskat badsvamp i över 2 000 år, och ön kallas därför också för svampfiskarnas ö.
Ett måste under din resa till Pothia är att besöka någon av svampfabrikerna. Där kan du köpa fina badsvampar av god kvalitet. Många av de badsvampar som säljs av gatuförsäljare är importerade från Filippinerna, Bahamas och Kuba och håller en mycket sämre kvalitet.

Kryddor och honung

På Kalymnos växer många spännande kryddörter, såsom salvia, timjan, rosmarin och oregano. Vem som helst kan ge sig ut i bergen för att plocka, eller köpa hos någon av gatuförsäljarna i staden. Gatuförsäljarna säljer också en god sirapsaktig honung som öns bin producerat under blomningen.
Aktiviteter och sevärdheter
I Pothia njuter du av stillheten och av vågplasket från vattenbrynet. Vill du ha mer att göra tar du dig till andra delar av ön.

Vandring

Det är populärt att vandra på öns berg. Har du någorlunda kondition och inte har något emot lite svårare terräng kan du vandra på någon av åsnestigarna. Det går en åsnestig från Pothia till Mandarindalen och en från Arginontabukten till Madarindalen. Oavsett vilken du väljer tar vandringarna ca 3-4 timmar, glöm inte att ta med mycket vatten att dricka.

Dykning

I Massouri kan du bland annat ta dykcertifikat med hjälp av Kalymnos Diving Club.

Bergsklättring

Klättrare från hela världen söker sig till Kalymnos tack vare de goda klättringsmöjligheter som finns här. Här finns något för såväl nybörjare som för erfarna klättrare.
Vill du se dig omkring på ön finns här gott om sevärdheter att besöka.

Kristus från Jerusalem-kapellet

Den bysantinske härskaren Arkadios lät bygga ruinerna av kapellet. Materialet hämtades från det antika Apollontemplet.

Den heliga skogen

Den heliga skogen ligger bredvid hamnen i Pothia. Här lyckades man anlägga en skog, trots att det är mycket svårt att få träd att växa på ön. Därav fick skogen sitt namn.

Savas-klostret

Bakom den heliga skogen i Pothia ligger Savas-klostret. I klostret bor idag 11 nunnor. En munk som tidigare var präst i klostret ligger begravd här i en silverkista. Han sägs kunna hjälpa människor som är barnlösa eller sjuka. Varje år på hans namnsdag den 5:e december öppnas kistan, och då vallfärdar folk hit för att tacka honom för hjälpen.

Pera Kastro-borgen

Borgen ligger högst upp på berget i Horio. Pera Kastro byggdes på 900-talet och är bysantinsk. Senare har Johanniterriddarna byggt ut den. Horios kvinnor vaktar de nio små kapell som ligger inne i borgen.

Chrysoheria

Chrysoheria är en medeltida borg som ligger på en kulle vid huvudvägen från Pothia. Den byggdes av engelska korsriddare för att beskydda hamnen. Borgen är döpt efter den lilla kyrkan inne i borgen, Madonna Chrysoheria.

Emborios

Öns nordligaste by, som förr var handelscentrum. Namnet "Emborios" betyder handel på grekiska och här har man gjort flera arkeologiska fynd. I dag är byn en idyllisk och lugn plats med en stenstrand och trevliga tavernor.

Mandarindalen

Byn Vathi ligger i den ena änden av Mandarindalen. I den frodiga dalen odlas citroner, apelsiner, mandariner, grönsaker och oliver. Det är det enda fungerade jordbruket på ön, tack vare ett effektivt bevattningssystem.

Kalymnos museum

Från taxistationen i Pothia kan du följa skyltarna mot Kalymnos museum. Här bodde tidigare den rika svampexportören Vouvalis. När han dog hade han testamenterat hela sitt hem till öns befolkning, och idag står det ännu orört som när han bodde i det.
Hur du tar dig runt
Vill du se dig omkring på ön finns det flera sätt att ta sig runt på. Det finns också fina öar runt omkring som är värda att besöka.

Buss

Busstationen ligger vid rådhuset vid hamnen. Aktuell tidtabell finns på busshållplatsen.
Lokalbussarna går till exempelvis Mirties, Massouri, Kastelli och Vathi. Biljetten köper du av chauffören innan avgång.

Taxi

Det finns två typer av taxibilar på ön, vanlig taxi och "taxibussar" där du delar bilen med andra. Priserna är fasta, taxameter används inte. Det är bäst att komma överens med chauffören om priset i förväg.

Båt

Från hamnen i Pothia kan du åka båt till närliggande öar.
Fakta

Vår service

I perioden maj till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro. Uttagsautomater finns.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Pothia