Se hotell (1)

Resor till Pothia

En resa till Pothia passar perfekt för dig som vill ha en avkopplande semester i genuin, grekisk vardagsmiljö.
Kalymnos huvudstad Pothia är en vacker hamnstad där turismen fortfarande är i sin linda. Hit ska du resa om du vill uppleva genuint grekiskt vardagsliv i lugnt tempo. I Pothia bor ungefär 12.000 av Kalymnos totalt ca 14.000 invånare. Ändå känns Pothia mer som en småstad. Det finns ett lagom stort utbud av butiker och barerna längs hamnpromenaden är ett populärt tillhåll för både turister och lokalinvånare, dag som kväll. I Pothia roar du dig kanske allra bäst genom att promenera omkring längs de smala gatorna och titta på vackra byggnader, slå dig ner med en frappé på ett café eller äta gott på någon av de många lokala tavernorna i hamnen, samtidigt som du njuter av utsikten. Vill du bada finns det en liten stenstrand strax utanför centrum och ett flertal stränder att välja mellan en bit utanför staden. Kalymnos är också känt för sina många klippor som blivit ett populärt tillhåll för klättrare från hela världen.

Vings Pothia

När du bokar en resa med Ving till Pothia bor du på hotellet Katerina, som erbjuder lägenheter för upp till fem personer. Från hotellet är det gångavstånd till både hamnen, butiker och flera trevliga tavernor. Hotellet har också pool. Du kan också kombinera din resa till Pothia med en vecka i Mirties/Massouri, på Telendos eller något av våra resmål på grannön Kos.
Bra att veta
 • Lägenheter för upp till fem personer
 • Kombinera två resmål
 • Flera restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Pothia

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
Det finns en liten stenstrand strax utanför Pothias centrum. Utanför staden finns det flera fina stränder att välja mellan, både på Kalymnos och på grannöarna. Under augusti, den grekiska semestermånaden, kan det bli trångt på vissa ställen eftersom många greker kommer hit då på semester.

Pothia – anlagd sandstrand

Den anlagda stranden Pothia har grovkornig, mörk sand och lockar främst grekerna själva. Stranden ligger bredvid hamnen.

Akti – liten stenstrand

Den lilla stenstranden Akti har främst grekiska besökare. Den ligger i bukten på vägen mot Mandarindalen. Här finns inga solstolar och vägen ner till bukten är mycket brant. Trots att fiskodlingarna i området kan göra vattnet grumligt är det populärt att snorkla här. På stranden finns en fin liten taverna.

Therma

Stranden Therma är relativt långgrund och har klart vatten, och det kan ibland bli rätt så höga vågor. Stranden är populär bland grekiska ungdomar som kommer hit för att sporta och umgås. Vid stranden finns några barer där det går att beställa enklare maträtter.

Linaria

Barnfamiljer brukar trivas på Linaria, som ligger intill resmålet Kantouni. Det är en lugn, liten strand som också är ganska långgrund.

Plati Yialos

Många grekiska barn har lärt sig att simma vid Plati Yialos. Det är en barnvänlig strand som består av grus och mörk sand. Här finns en taverna där det går att köpa enklare rätter. Det finns ett fåtal solstolar och parasoll att hyra. Stranden ligger nära Parnamos/Elies torg.

Melitsaha

Melitsaha är en lokal strand som liknar Plati Yialos, men som inte är så djup. Här finns också klippor där barnen kan leta efter krabbor och musslor. Det finns en taverna som även har kvällsöppet, samt några solstolar och parasoll att hyra. Stranden ligger nära Mirties.

Emborios

I Emborios har man lagt sand ovanpå den ursprungliga stenstranden för att göra den mer barnvänlig. Stranden ligger mitt inne i den lilla fiskebyn. Här finns flera tavernor där du kan äta tillsammans med lokalbefolkningen.

Kalamnies/Pirate Beach

Stenstranden Kalamnies ligger på vägen mot Emborios. Restaurangerna här har pirattema och erbjuder både god mat och en skön atmosfär.

Mirties och Massouri

I Mirties finns en 100 meter lång stenstrand. Öns största strand ligger i Massouri. Den är 500 meter lång och består av grovkornig mörk sand och smågrus. På sommaren anordnas en basketturnering här, och det finns möjlighet till vattensporter. Det finns snackbar både i Mirties och Massouri, samt solstolar och parasoll att hyra.

Telendos

Tar du båten från Mirties till den lilla grannön Telendos och går rakt över ön kommer du till en lugn, liten stenstrand. Stranden ligger omgiven av klippor i en bukt, och solstolar finns att hyra.

Pserimos

Den lilla ön Pserimos har bara omkring 110 invånare och ligger mellan Kalymnos och Kos. På ön finns en liten by och vid byn ligger en lagun med en vit sandstrand. Här är mycket barnvänligt och det finns flera tavernor.
Mat, dryck och nattliv
I hamnen finns det gott om lokala tavernor och restauranger där du kan beställa vällagad, grekisk mat.
I Pothia finns ett antal barer som ofta är välbesökta på kvällarna, särskilt under helgerna.
Shopping
I Pothia finns ett litet antal lokala butiker.

Badsvamp

På Kalymnos har man fiskat badsvamp i över 2 000 år, och ön kallas därför också för svampfiskarnas ö.
Ett måste under din resa till Pothia är att besöka någon av svampfabrikerna. Där kan du köpa fina badsvampar av god kvalitet. Många av de badsvampar som säljs av gatuförsäljare är importerade från Filippinerna, Bahamas och Kuba och håller en mycket sämre kvalitet.

Kryddor och honung

På Kalymnos växer många spännande kryddörter, såsom salvia, timjan, rosmarin och oregano. Vem som helst kan ge sig ut i bergen för att plocka, eller köpa hos någon av gatuförsäljarna i staden. Gatuförsäljarna säljer också en god sirapsaktig honung som öns bin producerat under blomningen.
Aktiviteter och sevärdheter
I Pothia njuter du av stillheten och av vågplasket från vattenbrynet. Vill du ha mer att göra tar du dig till andra delar av ön.

Vandring

Det är populärt att vandra på öns berg. Har du någorlunda kondition och inte har något emot lite svårare terräng kan du vandra på någon av åsnestigarna. Det går en åsnestig från Pothia till Mandarindalen och en från Arginontabukten till Madarindalen. Oavsett vilken du väljer tar vandringarna ca 3-4 timmar, glöm inte att ta med mycket vatten att dricka.

Dykning

I Massouri kan du bland annat ta dykcertifikat med hjälp av Kalymnos Diving Club.

Bergsklättring

Klättrare från hela världen söker sig till Kalymnos tack vare de goda klättringsmöjligheter som finns här. Här finns något för såväl nybörjare som för erfarna klättrare.
Vill du se dig omkring på ön finns här gott om sevärdheter att besöka.

Kristus från Jerusalem-kapellet

Den bysantinske härskaren Arkadios lät bygga ruinerna av kapellet. Materialet hämtades från det antika Apollontemplet.

Den heliga skogen

Den heliga skogen ligger bredvid hamnen i Pothia. Här lyckades man anlägga en skog, trots att det är mycket svårt att få träd att växa på ön. Därav fick skogen sitt namn.

Savas-klostret

Bakom den heliga skogen i Pothia ligger Savas-klostret. I klostret bor idag 11 nunnor. En munk som tidigare var präst i klostret ligger begravd här i en silverkista. Han sägs kunna hjälpa människor som är barnlösa eller sjuka. Varje år på hans namnsdag den 5:e december öppnas kistan, och då vallfärdar folk hit för att tacka honom för hjälpen.

Pera Kastro-borgen

Borgen ligger högst upp på berget i Horio. Pera Kastro byggdes på 900-talet och är bysantinsk. Senare har Johanniterriddarna byggt ut den. Horios kvinnor vaktar de nio små kapell som ligger inne i borgen.

Chrysoheria

Chrysoheria är en medeltida borg som ligger på en kulle vid huvudvägen från Pothia. Den byggdes av engelska korsriddare för att beskydda hamnen. Borgen är döpt efter den lilla kyrkan inne i borgen, Madonna Chrysoheria.

Emborios

Öns nordligaste by, som förr var handelscentrum. Namnet "Emborios" betyder handel på grekiska och här har man gjort flera arkeologiska fynd. I dag är byn en idyllisk och lugn plats med en stenstrand och trevliga tavernor.

Mandarindalen

Byn Vathi ligger i den ena änden av Mandarindalen. I den frodiga dalen odlas citroner, apelsiner, mandariner, grönsaker och oliver. Det är det enda fungerade jordbruket på ön, tack vare ett effektivt bevattningssystem.

Kalymnos museum

Från taxistationen i Pothia kan du följa skyltarna mot Kalymnos museum. Här bodde tidigare den rika svampexportören Vouvalis. När han dog hade han testamenterat hela sitt hem till öns befolkning, och idag står det ännu orört som när han bodde i det.
Utflykter
Kalymnos runt
Kalymnos runt
En heldagstur där du får ett smakprov att allt det spännande som Kalymnos har att erbjuda. Från kyrkor, museer och pittoreska byar till kristallklart vatten och en fantastisk strand. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Lazy Day
Lazy Day
En härlig heldag på havet för hela familjen. Den fina träbåten Mikro Kosmos tar oss till grannöarna Pserimos och Plati samt till byn Vathi på Kalymnos. Vi badar både från båten och vid en strand. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Vill du se dig omkring på ön finns det flera sätt att ta sig runt på. Det finns också fina öar runt omkring som är värda att besöka.

Buss

Busstationen ligger vid rådhuset vid hamnen. Aktuell tidtabell finns på busshållplatsen.
Lokalbussarna går till exempelvis Mirties, Massouri, Kastelli och Vathi. Biljetten köper du av chauffören innan avgång.

Taxi

Det finns två typer av taxibilar på ön, vanlig taxi och "taxibussar" där du delar bilen med andra. Priserna är fasta, taxameter används inte. Det är bäst att komma överens med chauffören om priset i förväg.

Båt

Från hamnen i Pothia kan du åka båt till närliggande öar.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden maj till oktober kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro. Uttagsautomater finns.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 15 minuter.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Pothia under sommarhalvåret.

Flygen landar på Kos flygplats. Från Kos är det båttransfer till Kalymnos och därifrån vidare transfer till hotellen i Pothia.
Transfer (buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hela vistelsen med Ving på Kalymnos.

Våra Vingvärdar möter dig på Kos flygplats och visar dig till rätt buss. Till färjeläget Mastihari tar det ca 10 minuter, från bussen är det ca 200 m att promenera till färjan. Du bär själv ditt bagage. Viss väntetid kan förekomma (upp till 1 timme). Resan över till Kalymnos tar ca 30 respektive 60 minuter beroende på båt. Transport med buss eller minibuss från hamnen i Pothia till ditt hotell tar ca 5-10 minuter, beroende på trafik.

På avresedagen hämtar buss vid hotellen och kör till hamnen i Pothia. Där fortsätter hemresan med färja till Mastihari på Kos. Viss väntetid i Mastihari (ca 30 minuter till 2 timmar) innan avfärd till flygplatsen. I hamnen finns restauranger.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
14°8°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
20°13°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
28°20°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
31°22°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°20°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
23°16°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°13°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°10°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Pothia
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.