Se hotell (6)

Resor till Mirties & Massouri

Kalymnos är en av Greklands billigaste öar, och bokar du en resa till Mirties och Massouri med Ving kan du bo direkt vid havet!
Redan på håll när båten från Kos börjar närma sig Kalymnos ser du hur spännande och dramatiskt landskapet är. Vid kusten kan du se branta klippor resa sig ur havet och mellan dem finns flera fina små badvikar. När du sedan stiger du i land i Pothias livliga hamn möts du av en liten stad med smala gränder, tavernor, caféer och ett genuint grekiskt vardagsliv.

Mirties och Massouri

På den västra sidan av ön ligger byarna Mirties och Massouri på en sluttning mot havet, och Mirties är det första resmålet du kommer till om du kör från Pothia. Bara några hundra meter längre bort efter samma väg hittar du Massouri. Längs huvudvägen, och speciellt i Massouri, finns det gott om trevliga restauranger, hotell och barer. På flera platser längs vägen kan du också ta dig direkt ner till stranden. Din resa till Mirties och Massouri bjuder på fridfull semester i det lilla. Där solar du och badar, strosar längs bygatan och njuter av din resa i lugn och ro, kanske över en lång lunch på någon av byns tavernor. På stranden i Massouri kan du snorkla och njuta av Telendos vackra silhuett. Stranden i Mirties är lite mindre, men även den har små tavernor och barer. Ett tips är att resa över till grannön Telendos, där det finns fina små vikar med kristallklart vatten. Dit går det då och då badbåtar och varje halvtimme taxibåtar.

Vings hotell

Våra hotell i Mirties och Massouri får mycket höga betyg av våra gäster. Här bor du billigt nära stranden på mindre hotell som ofta bara har 10-15 lägenheter. Det gör att du kommer nära det grekiska vardagslivet när du går ut för att handla frukost, slår dig ner för en kaffe frappé eller bara sitter i skuggan och njuter av din resa.

Berg och bouzouki

På kvällarna är det lagom mycket folk och trevlig stämning i våra små byar. Visserligen finns det flera diskotek, men för det mesta träffas man på uteserveringarna, barerna eller bouzoukiklubben. Kalymnos är också känt för att ha bra och tuff bergsklättring, som dock sker på egen hand och egen risk.

En resa – två resmål

När du reser med Ving kan du boka en resa där du kombinerar en vecka i Mirties & Massouri med en vecka i Kos stad eller Kardamena. På så vis får du dubbelt så mycket semester, och får dessutom se två olika öar.
Bra att veta
 • Kombinera två olika öar
 • Prisvärt boende
 • Strandnära hotell
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Mirties & Massouri

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
I Mirties finns en 100 meter lång stenstrand. Öns största strand ligger i Massouri. Den är 500 meter lång och består av grovkornig mörk sand och smågrus. På sommaren anordnas en basketturnering här, och det finns möjlighet till vattensporter. Det finns snackbar både i Mirties och Massouri, samt solstolar och parasoll att hyra.

Fler stränder

På Kalymnos finns många fina stränder som lockar både öbor och besökare. Under augusti, den grekiska semestermånaden, kan det bli trångt på vissa ställen eftersom många greker kommer hit då på semester.

Akti – liten stenstrand

Den lilla stenstranden Akti har främst grekiska besökare. Den ligger i bukten på vägen mot Mandarindalen. Här finns inga solstolar och vägen ner till bukten är mycket brant. Trots att fiskodlingarna i området kan göra vattnet grumligt är det populärt att snorkla här. På stranden finns en fin liten taverna.

Pothia – anlagd sandstrand

Den anlagda stranden Pothia har grovkornig, mörk sand och lockar främst grekerna själva. Stranden ligger bredvid hamnen.

Therma

Många grekiska ungdomar kommer till stranden Therma för att umgås och sporta. Här är det relativt långgrunt och vattnet är klart, ibland blir det ganska höga vågor. Här finns några hotell och ett par barer, där det går att beställa lättare maträtter.

Linaria

Intill resmålet Kantouni ligger Linaria, en liten och lugn sandstrand som är relativt långgrund. Här trivs barnfamiljer eftersom det sällan blir trångt.

Plati Yialos

Många grekiska barn har lärt sig att simma vid Plati Yialos. Det är en barnvänlig strand som består av grus och mörk sand. Här finns en taverna där det går att köpa enklare rätter. Det finns ett fåtal solstolar och parasoll att hyra. Stranden ligger nära Parnamos/Elies torg.

Melitsaha

Melitsaha är en lokal strand som liknar Plati Yialos, men som inte är så djup. Här finns också klippor där barnen kan leta efter krabbor och musslor. Det finns en taverna som även har kvällsöppet, samt några solstolar och parasoll att hyra. Stranden ligger nära Mirties.

Telendos

Många turister tar badbåten från Mirties till den lilla grannön Telendos. Korsar du ön kommer du till en liten lugn stenstrand, som ligger i en bukt omgiven av klippor. Solstolar finns att hyra.

Emborios

I Emborios har man lagt sand ovanpå den ursprungliga stenstranden för att göra den mer barnvänlig. Stranden ligger mitt inne i den lilla fiskebyn. Här finns flera tavernor där du kan äta tillsammans med lokalbefolkningen.

Pserimos

Mellan Kos och Kalymnos ligger den lilla ön Pserimos. Här bor bara omkring 110 invånare. Öns enda by ligger vid en fin lagun med en vit sandstrand, som är mycket barnvänlig. Här finns flera tavernor.

Kalamnies/Pirate Beach

Stenstranden Kalamnies ligger på vägen mot Emborios. Restaurangerna här har pirattema och erbjuder både god mat och en skön atmosfär.
Mat, dryck och nattliv
Längs huvudvägen, och speciellt i Massouri, finns det gott om trevliga restauranger och barer.
Här finns ett tiotal barer och pubar. Det är framförallt lugna och trevliga barer som spelar behaglig musik till midnatt. Därefter måste musiken stängas av för att öns befolkning och gäster inte ska bli störda. Vill du ha ett intensivare nattliv ska du söka dig till grannön Kos, som har stort utbud av diskotek och nöjesställen. Byarna har olika religiösa festivaler och den 15 augusti infaller en av de största, Mariadagen. Då är det folk överallt, hög musik och hela Grekland är som en enda stor grillfest.
Shopping
Vid hotellen i Mirties och Massouri finns bara blygsam shopping, i stort sett bara turistaffärer med badkläder, bijouterier, lädervaror och lite keramik.

Badsvamp

Kalymnos kallas också för svampfiskarnas ö. Här har man fiskat badsvamp i mer än 2 000 år. Ett besök i någon av svampfabrikerna är ett måste! Där kan du köpa fina badsvampar. De badsvampar som säljs av gatusäljare är ofta importerade från Kuba, Filippinerna och Bahamas. De kostar bara en femtedel så mycket som de grekiska svamparna, men kvalitén är mycket dålig. Vill du köpa en äkta grekisk badsvamp ska du gå till Papachatizis svampfabrik som ligger i hamnen, nära hamnpolisen.

Kryddor och honung

På Kalymnos växer många doftande kryddörter, exempelvis oregano, salvia, timjan och rosmarin. Det är bara att ge sig ut i bergen och plocka. Föredrar du att köpa dem kan du göra det hos någon gatuförsäljare i Pothia. När kryddorna blommar samlar bina nektar till en läcker sirapsaktig honung, som också går att köpa hos gatuförsäljarna. Har du tur kan du hitta misitra, en getost som är lösare än feta och nästan smaklös. Grekerna äter den tillsammans med bröd. Ofta sitter det gamla damer och säljer den längs hamnpromenaden och vid Kristuskyrkan. De har ibland också colaflaskor med mörk vätska i. Det är amana, lokalproducerat vin gjort på druvor som sedan lagrats så att det blir som portvin.
Sport och Träning
Utöver vattensporter på stranden erbjuder Kalymnos många aktiviteter för dig som gillar att röra på dig under semestern. Här finns mycket roligt att göra, både under ytan och mycket högre upp.

En resa till Mirties och Massouri kan erbjuda mycket bra klättring och hit söker sig klättrare från hela världen, både nybörjare och erkända proffs.

Dykning

Vill du bege dig under ytan finns flera dykcenter på ön. Kalymnos Diving Club kan bland annat hjälpa dig med att ta dykcertifikat. Dykskolan ligger i Massouri.

Vandring

Kalymnos berg är perfekta för vandringar. Har du hyfsad kondition och inte störs av tistlar eller vassa stenar kan du vandra på någon av åsnestigarna.

Från Pothia till Mandarindalen slingrar sig en åsnestig uppför berget. Från Arginontabukten till Madarindalen går en annan åsnestig. Båda turerna tar ca 3-4 timmar. Det finns ingen skriftlig information om de olika vandringsturerna, men lokalbefolkningen känner till dem väl och det brukar gå bra att fråga dem för mer information.
Aktiviteter och sevärdheter
Ett tips är att resa över till grannön Telendos, där det finns fina små vikar med kristallklart vatten. Dit går det då och då badbåtar och varje halvtimme taxibåtar.
På Kalymnos finns många spännande och intressanta platser att upptäcka på egen hand.

Den heliga skogen

När du kommer till Pothia hamn ligger den heliga skogen till vänster. Namnet kommer av att myndigheterna har lyckats anlägga en skog här, trots att det är mycket svårt att få träd att växa på ön.

Savas-klostret

Savas-klostret ligger bakom den heliga skogen. Här står ett stort kors som är en symbol för ön. I klostret bor i dag 11 nunnor. Savas, en munk som tidigare var präst i klostret, ligger begravd i en silverkista. Han sägs kunna hjälpa människor som är sjuka eller barnlösa. På hans namnsdag den femte december öppnas kistan och folk vallfärdar till kyrkan för att tacka honom för att de blivit hjälpta.

Mandarindalen

Denna dal är det enda stället på ön där det finns jordbruk, detta tack vare ett effektivt bevattningssystem. I den frodiga dalen odlas mandariner, apelsiner, citroner, oliver och grönsaker. Byn Vathi ligger i ena änden av dalen, precis vid havet.

Pothia

Kalymnos stad, med sina många kyrkor och färgglada hus, klättrar längs bergssluttningarna från Pothia-bukten. Staden har ett myller av små smala gator. Längs den trevliga strandpromenaden ligger caféer, tavernor och affärer.

Horio

Den näst största staden på ön var tidigare huvudstad. Här valde invånarna att bosätta sig istället för nere i hamnen, eftersom ön förr i tiden var utsatt för många piratangrepp. Staden har flera intressanta sevärdheter.

Pera Kastro-borgen

Högst upp på berget i Horio ligger Pera Kastro-borgen. Borgen är bysantinsk och byggdes på 900-talet. Senare har Johanniterriddarna byggt till den. Inne i borgen ligger nio små kapell, som vaktas av Horios kvinnor.

Jungfru Maria-kyrkan

Den före detta domkyrkan kan stoltsera med fantastiska väggmålningar och en fint snidad altartavla. Kyrkans sex kolonner stod ursprungligen i det antika Apollontemplet utanför byn Horio.

Kristus från Jerusalem-kapellet

Ruinerna av kapellet lät byggas av den bysantinske härskaren Arkadios. Materialet fick han från det antika Apollontemplet.

Apollontemplet

Öns antika tempel revs för att få byggnadsmaterial till två kristna kyrkor. Därför finns inga ruiner kvar, men området håller på att grävas ut och nyligen hittades delar av antika marmorstatyer.

Chrysoheria

Chrysoheria var en medeltida borg som byggdes av engelska korsriddare för att beskydda hamnen. I muren finns en vapensköld från Genoise Vignolio, den sista bysantinske guvernören på de dodekanska öarna. Borgen har fått sitt namn efter den lilla kyrkan inne i borgen, Madonna Chysoheria (Madonnan med de gyllene händerna). Enligt legenden hittades här en skatt med guldmynt. Borgen ligger på en kulle vid huvudvägen mot Pothia.

Kantouni

En liten by som mer och mer domineras av hotellbyggnader. På berget bakom Kantouni ligger munkklostret Stavros, som i mer än 35 år var en ensam munks bostad. Munken dog 1992 och ligger begravd på området. I dag är klostret obebott.

Emborios

Öns nordligaste by, som förr var handelscentrum. Namnet "Emborios" betyder handel på grekiska och här har man gjort flera arkeologiska fynd. I dag är byn en idyllisk och lugn plats med en stenstrand och trevliga tavernor.

Kefalagrottan

Det finns flera grottor på Kalymnos. Kefalagrottan ligger på den sydvästra sidan av ön, är 80 meter lång och har en yta på sammanlagt 1 000 m2. Grottan har sex kammare. I den största av dem finns en mäktig stalagmit som liknar Jupiter sittande på en tron.

Kalymnos museum

Här bodde tidigare den rika svampexportören Vouvalis. Han testamenterade sitt hem till Kalymnos befolkning och det står kvar orört på samma sätt som när han bodde i det. Muséet ligger i Pothia, gå till taxistationen och följ skyltarna.

Museet med havets skatter

Stavros har sedan han var 6 år gammal dykt i de sju världshaven och det han har hämtat därifrån ställer han ut här. Musslor, koraller, svampar, vrakdelar och mycket mera. Muséet ligger vid den idylliska stranden i byn Vhyhadia.

Det kalymnianska huset

Besök det fina lilla familjemuséet som bland annat visar kläder, verktyg och möbler, som berättar om livet och traditionerna på ön. Här finns även ett galleri där lokala konstnärer ställer ut och säljer sina verk. Det kalymnianska huset ligger på vägen till Savas-klostret.
Utflykter
Kalymnos runt
Kalymnos runt
En heldagstur där du får ett smakprov att allt det spännande som Kalymnos har att erbjuda. Från kyrkor, museer och pittoreska byar till kristallklart vatten och en fantastisk strand. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Lazy Day
Lazy Day
En härlig heldag på havet för hela familjen. Den fina träbåten Mikro Kosmos tar oss till grannöarna Pserimos och Plati samt till byn Vathi på Kalymnos. Vi badar både från båten och vid en strand. Måltider och dryck ingår inte.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Det finns flera sätt att ta sig runt på Kalymnos, och du kan också enkelt ta dig runt till omkringliggande öar med båt.

Taxi

Taxi kör både på taxameter eller fasta priser. För säkerhets skull bör du dock komma överens med chauffören om priset i förväg. Du kan också hyra en taxi och ta en tur runt ön.

Buss

Det finns två busslinjer på ön. Den ena går från Pothia till Kastelli, och vissa dagar fortsätter två av turerna till Emborios. Den andra linjen går mellan Pothia och Vathi. Båda linjerna kör samma väg fram och tillbaka. Biljett köper du av chauffören när du stiger på. I Pothia ligger busstationen vid rådhuset vid hamnen, där hittar du också busstidtabellen.

Taxibåt

Taxibåtar avgår dagligen från väderkvarnen i Mirties. Från tidig morgon till sen kväll kör de små fiskebåtarna till Telendos. Det finns också en liten taxibåt som åker till Emborios på morgonen och som går tillbaka på eftermiddagen.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). I Mirties och Massouri finns växlingskontor och bankomat. Kursen är densamma som på banken och du får betala en avgift på 1-2 procent av det inväxlade beloppet. I Pothia finns flera banker, som har öppet måndag-fredag kl. 08.00-14.00. Alla banker har också uttagsautomater där du kan göra kontantuttag med kort, max 200 euro åt gången. De flesta ställen tar emot de vanliga korten, t.ex. Visa och Mastercard, men köpmännen på ön är lite gammaldags och föredrar kontanter. På restauranger är det bra att fråga först ifall de accepterar kort.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Kuperad terräng. Trappor och nivåskillnader. Kranvattnet är bräckt och inte drickbart. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 15 minuter.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Mirties och Massouri under sommarhalvåret.

Flyget landar på Kos flygplats. Från Kos är det båttransfer till Kalymnos och därifrån vidare transfer till Mirties och Massouri.
Transfer (buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hela vistelsen med Ving på Kalymnos.

Våra Vingvärdar möter dig på Kos flygplats och visar dig till rätt buss. Till färjeläget Mastihari tar det ca 10 minuter, från bussen är det ca 200 m att promenera till färjan. Du bär själv ditt bagage. Viss väntetid kan förekomma (upp till 1 timme). Resan över till Kalymnos tar ca 30 respektive 60 minuter beroende på båt. Transport med buss eller minibuss från hamnen i Pothia till ditt hotell i Mirties eller Massouri tar ca 20 till 35 minuter (ca 8 km), beroende på trafik och antal hotellstopp.

På avresedagen hämtar buss vid hotellen och kör till hamnen i Pothia. Där fortsätter hemresan med färja till Mastihari på Kos. Viss väntetid i Mastihari (ca 30 minuter till 2 timmar) innan avfärd till flygplatsen. I hamnen finns restauranger.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
14°8°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
20°13°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
28°20°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
31°22°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°20°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
23°16°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°13°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°10°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Mirties & Massouri
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.