Se hotell (1)

Resor till Kantouni

Kantouni kan skryta med en lugn och lokal atmosfär, som gjord för avkoppling på stranden eller i skuggan på någon mysig taverna.

Kantouni ligger på Kalymnos västra sida, ungefär mittemellan Pothia och Myrties och är en skön grekisk by, med folkliv, en liten strand och fina möjligheter att se mer av Kalymnos och den grekiska övärlden. Här går semesterlivet i sakta mak, med stranden, tavernorna och kanske en sen kväll på någon av klubbarna som ligger utmed stranden. Vill du se mer av Kalymnos kan du hoppa på lokalbussen och resa in till Pothia, med shopping, restauranger och caféer. Det är inte heller långt om du vill prova andra stränder. Både Myrties och Massouri når du lätt med lokalbussen, och känner du dig riktigt äventyrlig finns det i Pothia färjor som tar dig till andra öar i arkipelagen.

En resa – två öar

Varför inte boka en resa till två öar? Med Ving kan du kombinera en resa till Kantouni med något av våra resmål på Kos. På så vis får du och uppleva se dubbelt så mycket på din semester.

Bra att veta
 • Kombinera två olika öar
 • Prisvärt boende
 • Lokala restauranger
 • Bra nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Kantouni

Mat & Dryck
3,0
Sevärdheter
2,5
Barnvänligt
1,5
Väder
 • januari
14°8°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
15°8°
5
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
16°9°
6
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
20°13°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
10
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juni
28°20°
11
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • juli
31°22°
12
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
28°20°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • oktober
23°16°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
19°13°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
16°10°
4
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Med sin långa, sköna strand lockar Kantouni såväl besökare som lokalbefolkning. Stranden är barnvänlig och här trivs både stora och små.

Linaria – sandstrand nära Kantouni

Linaria ligger intill Kantouni och är populär bland barnfamiljer. Det är en liten, lugn och relativt långgrund sandstrand, och det blir sällan trångt här.

Akti – lokal strand

Akti är en liten stenstrand som ligger i bukten på vägen mot Mandarindalen. Stranden har främst grekiska besökare. Många snorklar här, trots att fiskodlingarna i området kan ibland göra att vattnet är grumligt. Det finns en liten taverna på stranden.

Massouri – populär och stor strand

I Massouri ligger öns största strand. Den är 500 meter lång och består av grovkornig mörk sand och smågrus. Den ligger vid sundet mellan Kalymnos och den lilla grannön Telendos. Stranden brukar vara välbesökt eftersom det ligger många hotell i närheten. Här finns snackbar, solstolar och parasoll att hyra. Det finns också vattensporter och trampbåtar.

Mirties – omtyckt stenstrand

I Mirties finns en stenstrand som är populär både bland grekiska och utländska besökare. Här finns en liten snackbar, och solstolar och parasoll går att hyra.

Kalamnies/Pirate Beach - pirattema

Restaurangerna vid den här stenstranden inspirerade av pirater, här kan du njuta av både en skön atmosfär och god mat.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 15 minuter.

Så reser du hit

Till Kantouni kan du resa under sommarsäsongen (maj-oktober) med Vings charterresor.

Flygen landar på Kos flygplats. Från Kos är det båttransfer till Kalymnos och därifrån vidare transfer till Kantouni. Läs mer om transfer.
Transfer (buss- och båttransport) ingår för dig som bokat hela vistelsen med Ving på Kalymnos. Våra Vingvärdar möter dig på Kos flygplats och visar dig till rätt buss. Till färjeläget Mastihari tar det ca 10 minuter, från bussen är det ca 200 m att promenera till färjan. Du bär själv ditt bagage. Viss väntetid kan förekomma (upp till 1 timme). Resan över till Kalymnos tar ca 30 respektive 60 minuter beroende på båt. Transport med buss eller minibuss från hamnen i Pothia till ditt hotell i Kantouni tar ca 15 minuter (ca 5 km), beroende på trafik.

På avresedagen hämtar buss vid hotellen och kör till hamnen i Pothia. Där fortsätter hemresan med färja till Mastihari på Kos. Viss väntetid i Mastihari (ca 30 minuter till 2 timmar) innan avfärd till flygplatsen. I hamnen finns restauranger.

Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Som de andra resmålen på ön, bjuder även Kantouni på ett urval av grekiska familjeägda tavernor där mamman står i köket och tillverkar maten enligt egna, hemliga recept. Läckerheter från det grekiska köket njuts med ett glas vin eller en kall öl. Lättare luncher och smörgåsar, sallader och andra smårätter finns på caféerna. Du hittar de flesta restauranger och caféer längs stranden.

Mat och dryck på Kos

De flesta restauranger och tavernor har menyer, men de stämmer inte alltid. Fråga istället servitören vilka rätter som finns. Ofta får du följa med ut i köket och se vad kökspersonalen har att erbjuda.

Tips på grekiska rätter

Grillat kött är vanligt här, men prova också de många spännande rätterna från katsarola, alltså mat som lagats i kastrull. Några exempel är kokkinisto (oxkött i tomatsås), stifado (lammkött och lök i tomatsås, alternativt bläckfisk eller kaninkött) och dolmades (grekiska kåldolmar som serveras med citronsås och yoghurt). Andra goda rätter är moussaka, gemista (fyllda tomater och pepparfrukter) eller pastitsio (ugnsbakade makaroner med köttfärssås). Fisk är betydligt dyrare än kött. När du beställer fisk får du själv peka ut vilken fisk du vill ha. Sedan grillas den och serveras hel med huvudet kvar.

Kaffe

Kaffe efter maten går inte att få överallt och de grekiska tavernorna brukar bara erbjuda glass och crème caramel som dessert. Grekerna avslutar alltid måltiderna med frukt och går sedan till ett zacharoplasteio, ett konditori, för att äta sötsaker. Grekiskt kaffe kokas, ibland tillsammans med socker, och hälls direkt i en liten kopp. När sumpen sjunkit till botten är det klart att dricka. På många ställen serveras också vanligt bryggkaffe. Frappé, iskaffe, är läskande att dricka i värmen. Grekiskt kaffe och frappé kan beställas i tre olika varianter: sketo (utan socker), metrio (med lite socker) eller gliko (med mycket socker).
När kvällen kommer samlas folk för att umgås över ett glas vin eller öl. Kantounis nattliv är populärt bland grekerna själva och hit kommer man för att umgås och njuta av kvällen. Flera barer, caféer och klubbar hittar du längs stranden.
Shopping
Shopping i Kantouni består i stort sett av turistbutiker där du kan köpa bijouterier, badkläder, lite keramik och lädervaror. Kryddor och honung är populärt att köpa med sig hem. Det växer doftrika kryddor som salvia, oregano och timjan i bergen på ön, så den som vill kan bara gå ut och plocka. En annan populär souvenir är badsvampar. Kalymnos brukar kallas för svampfiskarnas ö, här har man nämligen fiskat badsvampar i över 2 000 år. Missa inte ett besök på någon av svampfabrikerna, där kan du köpa fina svampar av god kvalitet.
Aktiviteter och sevärdheter
Är du ute efter aktiviteter under din resa är det bäst att ta dig till andra platser på ön. På ön finns mycket att uppleva för den som vill.

Vandring

Det är populärt att vandra i bergen på Kalymnos. Åsnestigarna bjuder på 3-4 timmar långa vandringar för dig som inte har något emot tuff terräng. En av åsnestigarna slingrar sig från Pothia till Mandarindalen och en från Arginontabukten till Madarindalen.

Bergsklättring

Erfarna klättrare från hela världen söker sig till Kalymnos bara på grund av klättringen. Här finns klättring för alla nivåer, även för nybörjare.

Dykning

Dykskolan Kalymnos Diving Club kan bland annat hjälpa dig med att ta dykcertifikat. Dykskolan ligger i Massouri.
Upptäck Kalymnos! På ön finns mycket att se och upptäcka på egen hand.

Grottor

Det finns flera grottor på Kalymnos, varav två av dem har vackra droppstensformationer. Den finaste, och mest svårtillgängliga, ligger uppe på berget vid byn Skalia. Den andra ligger på öns sydvästra sida, och är med sina sex kammare 1000 kvadratmeter stor.

Kalymnos museum

När den rika svampexportören Vouvalis dog testamenterade han sitt hem till Kalymnos befolkning. Det blev sedan Kalymnos museum och står fortfarande orört som när han bodde i det.

Museet med havets skatter

Sedan Stavros var 6 år har han dykt i de sju världshaven och ställer ut det han hittat här. Här kan du beskåda hans fynd, koraller, vrakdelar, musslor, svampar med mera.

Det kalymnianska huset

I det lilla familjeägda kalymnianska huset kan du beskåda kläder, möbler, verktyg och mera som berättar om livet och traditionerna på ön.
Hur du tar dig runt
Det är smidigt att ta sig runt på ön med en hyrbil, men det finns också andra sätt.

Buss

Ön har två busslinjer. Den ena går mellan Pothia och Kastelli och den andra mellan Pothia och Vathi.

Taxi

På Kalymnos finns vanliga taxibilar och "taxibussar", väljer du det sistnämnda delar du taxi med andra. Priserna är fasta och taxameter förekommer inte, vi rekommenderar dock ändå att du kommer överens om priset med föraren innan.

Båt

Det går dagligen båtar till andra öar, det kan verkligen rekommenderas för dig som vill se mer av omgivningarna under din resa.
Fakta

Vår service

I perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Greklands ambassad på telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt på hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lägenhetsklassificering och vistelsens längd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lägenheter kan skilja sig från den officiella, som är den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjärnor: 0,50 euro per rum eller lägenhet och natt
3 stjärnor: 1,50 euro per rum eller lägenhet och natt
4 stjärnor 3,00 euro per rum eller lägenhet och natt
5 stjärnor 4,00 euro per rum eller lägenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). I Myrties och Massouri finns växlingskontor och bankomat. Kursen är densamma som på banken och du får betala en avgift på 1-2 procent av det inväxlade beloppet. I Pothia finns flera banker, som har öppet måndag-fredag kl. 08.00-14.00. Alla banker har också uttagsautomater där du kan göra kontantuttag med kort, max 200 euro åt gången. Det finns även en bankomat strax utanför Kantouni. De flesta ställen tar emot de vanliga korten, t.ex. Visa och MasterCard, men köpmännen på ön är lite gammaldags och föredrar kontanter. På restauranger är det bra att fråga ifall de accepterar kort.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Kuperad terräng. Trappor och nivåskillnader. Kranvattnet är bräckt, inte drickbart. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Kantouni