Konungarnas dal
Konungarnas dal
Inspiration

En historiskt bra semester

Egypten

Tips på upplevelser i Egypten

Strålande sol, vackra sandstränder och mängder av historiska sevärdheter. Det finns många anledningar att vända näsan mot Egypten när det blir kallt här hemma. Här delar reseexperten Zakaria med sig av sina personliga semestertips.

Publicerad: 19 april 2024

Klipptemplet Abu Simbel

Klipptemplen Abu Simbel i södra Egypten.

Tuk tuk

Tuktuk? Tack, tack.

Lokalt liv

Transportmedel med cirka en halv hästkraft.

Lokal butik

Lokal frukt- och grönsaksbutik.

Hurghada

Moskékupoler i Hurghada.

Hurhgada

Lite mer moské.

Abu Simbel klipptempel

Utforska klipptemplen i Abu Simbel

Abu Simbel

Blinkade han precis? Nej, fortfarande sten.

Sfinx och pyramid

Två av Egyptens mest kända landmärken i en bild.

Zakarias framför pyramiderna

Vår reseexpert Zakaria

Zakaria Lamnaouar är inte vem som helst när det kommer till semestertips. Bakom sig har han nämligen ett helt liv i resebranschen, där han bland annat har haft nöjet att arbeta på Rhodos, Kreta, Cypern, Gran Canaria, Mallorca och i Mexiko.

I februari 2023 valde han dock att själv åka på semester till Egypten – och det har han flera anledningar till.

Man hoppar i vattnet för att snorkla

Egypten är fantastiskt – även under havsytan.

Ett paradis för dykning och snorkling

Egyptens solsäkra klimat, vackra sandstränder och kristallklara vatten gör det till ett attraktivt vinterresmål för de flesta badglada resenärer. Men under havsytan väntar också en värld av hisnande natur och djurliv för dem som helst njuter av havet med dykmask på.

– Snorkling och dykning är i en klass för sig i Egypten och Röda havet. I Makadi går det till och med att se det färgglada undervattenslivet direkt från strandkanten, så mitt första tips är definitivt att sätta på sig cyklopet och snorkeln och hoppa ner i vågorna! Om du har tur kan du få se både havssköldpaddor och clownfiskar precis utanför hotellområdenas kust, säger Zakaria.

Lokal mat

Här smakar maten mycket (och) gott.

Ät gott, billigt och lokalt

Spanska tapas, grekisk tzatziki och cypriotisk halloumi är kända och älskade av de flesta. Men frågar man Zakaria så är det egyptiska köket underskattat.

– För det första erbjuder hotellen i Egypten riktigt bra All Inclusive till ett väldigt rimligt pris. Jag skulle dock starkt rekommendera att man en dag eller två uppsöker en lokal restaurang. Det egyptiska köket hämtar inspiration från både nordafrika och libanon/mellanöstern. Det innebär mycket smak i både kött, sallader och såser. Det finns också några ganska bra restaurangkedjor, till exempel Gad, som är en av de mest populära falafelställena i Hurghada. Här kan man få riktig shawarma till ett bra pris.

Luftballonger i Konungarnas dal

Luftballonger i Konungarnas dal.

Konungarnas dal

Luft utan ballonger i Konungarnas dal.

Konungarnas dal

Mer Konungarnas dal.

Det bästa alternativet till pyramiderna

Zakaria är väl medveten om att det är omöjligt att komma med Egypten-tips utan att nämna sevärdheter som sfinxen och pyramiderna. Särskilt Cheopspyramiden, som är det enda som återstår av världens sju underverk, är förstås värd ett besök. Men om du inte känner för den långa resan till Kairo finns det ett väldigt bra alternativ.

– Det är ju ingen hemlighet att Egypten är proppfullt av spännande historia och sevärdheter. Men landet är mycket mer än bara pyramider. Jag skulle rekommendera alla att besöka staden Luxor där man hittar det imponerande Karnaktemplet. Genom tiderna har många stora faraoner satt sin prägel här, och templet är strategiskt beläget precis intill Nilen. Därför är det perfekt att kombinera besöket med en båttur på den majestätiska floden. I närheten ligger också Konungarnas dal, där bland annat Tutankhamon är begravd, tipsar Zakaria.

Karnaktemplet i Luxor

Karnaktemplet i Luxor.

Karnaktemplet i Luxor

Lite mer från Karnaktemplet.

Karnak-templet i Luxor

Man känner sig snabbt ganska liten.

Karnak-templet i Luxor

Man tittar i alla fall mest upp.

Karnak-templet i Luxor

En enda palm kan dock konkurrera.

Shoppa, pruta och dofta på Sheraton Street

I Hurghada ligger en gata som är uppkallad efter stadens första stora hotell, Sheraton. Här finns allt du kan önska dig. Åtminstone om du önskar dig vackra souvenirer, kryddor, kläder och parfym. Sheraton Street är definitivt värt ett besök om du frågar Zakaria, men var beredd på att pruta.

– Det är brukligt att pruta lite om priset. Det är helt okej med egyptierna, även om priset redan är bra. Deras gamla tradition att göra parfym av oljor lever fortfarande kvar . Ta en sväng och skäm bort ditt luktsinne, så kan det mycket väl sluta med att du kommer hem från semestern och doftar som Kleopatra själv, avslutar Zakaria.

Lokale butikker med souvenirs

Här ska du bo på din semester

När du reser till Egypten med Ving kan du välja mellan tre olika resmål. Hurghada är det mest populära. Här bor du bra nästan oavsett vilken typ av semester du är ute efter. Välj mellan barnvänliga hotell eller bo på ett hotell endast för vuxna.

Du har samma möjligheter i Makadi Bay, som ligger cirka 30 km söder om Hurghada. Här ligger alla hotell precis vid stranden, så du får full valuta för pengarna om du vill dyka, snorkla eller bada. I både Hurghada och Makadi Bay ingår All Inclusive i priset på samtliga hotell.

25 km norr om Hurghada ligger El Gouna, som är ett område för dig som gillar lite mer lyx. Hotellen är byggda kring laguner, så här är dagens svåraste beslut att välja mellan de inbjudande poolområdena eller havet.

Spara pengar genom att välja Egypten

Många resor har blivit dyrare de senaste åren, men Egypten är ett av de resmål som stigit minst i pris. Detta gör faraonernas land till ett mycket attraktivt vinterresmål.

Siva Granc Beach vid Hurghada

Siva Granc Beach vid Hurghada.

Makadi Beach

Makadi Beach.

Havneliv i El Gouna

El Gouna.

Vill du läsa liknande artiklar?