Hälsotillstånd

Behöver du assistans på flygplatsen kan du boka detta genom Ving. Du som resenär måste själv kunna ta hand om dig själv och ditt bagage eller resa tillsammans med någon som kan utföra nödvändig assistans under resan och vid en nödsituation. En del smittsamma sjukdomar t.ex. vattkoppor kan medföra flygförbud.

Funktionsnedsättning

Har du en funktionsnedsättning och behöver anpassa din resa, hjälper vi dig gärna med detta.
Allt om resor för dig med funktionsnedsättning.

Ska du resa med rullstol?
Fyll i följande formulär.

Medicinsk utrustning

Ska du ta med medicinsk utrustning på resan, t.ex. CPAP, syrgas, stomiutrustning eller liknande, måste detta godkännas av det flygbolag du ska resa med. Det är därför viktigt att du skickar in information så fort som möjligt efter din resa är bokad.
Fyll i formulär för medicinsk utrustning här.

*OBS! Det är viktigt att du fyller i formuläret noggrant. När du är färdig trycker du på skicka-knappen längst ner i formuläret för att skicka in det.

Mediciner

Viktiga mediciner som kan behöva användas under resan ska alltid packas i handbagaget. Mediciner i handbagaget måste vara i originalförpackningen. För en del typer av mediciner kan ett läkarintyg på engelska krävas, för att medicinen ska fås ta med i kabinen. Om medicinen ligger i det vanliga bagaget behöver du inte ett läkarintyg, dock måste ansökan skickas om vikten överstiger tillåten bagagevikt.

Diabetes

Ska du ha utrustning som insulinpump, insulinpenna eller blodsockermätare med dig ombord på flyget måste du ha ett läkarintyg på engelska.

Vaccinationer

Det är resenärens ansvar att se till att man tagit nödvändiga vaccinationer i samband med resan. Ving kan inte ge råd om vaccinationer vid resor. Ta kontakt med din läkare eller vårdcentral för mer information.

Gravid

Gravida måste från och med vecka 28 visa ett läkarintyg på att de har tillåtelse att flyga vid incheckning på ut- och hemresan. Man får inte flyga senare än fyra veckor före beräknad födsel. Om man inte har läkarintyg kan man nekas ombordstigning.

*För kryssningar är gränsen 23 veckor

Nyfödd

Ett friskt nyfött barn rekommenderas vara minst 7 dagar före flygning.

Alkohol

Enligt internationella luftfartsregler ska flygets kapten avvisa berusade passagerare som kan vara en fara för säkerheten ombord. Passagerare som avisas på grund av detta har varken rätt till återbetalning av resan eller kompensation av utgifter för hemresan etc.

Rökning

Alla Sunclass Airlines flygningar är rökfria.

Flygsjuka

Sunclass Airlines har alltid ett läkemedel (Marziné) mot flygsjuka på sina flygningar.

Flygrädsla

Om du lider av flygrädsla är du välkommen att kontakta Sunclass Airlines Safety-avdelning före avresa på telefon +45 32 47 76 16 måndag till fredag kl. 8–16.

Sunclass Airlines rekommenderar att du informerar vår kabinpersonal ombord. Alla i besättningen är utbildade i att hjälpa passagerare med flygrädsla. Det är också en bra idé att ta med ett spel, en bok eller något annat som kan avleda din uppmärksamhet från själva flygningen.

Jetlag

Jetlag kan förekomma när man flyger genom flera tidszoner. Det finns egentligen inga behandlingsformer för jetlag, men för att minska din jetlag kan du ställa om dygnsrytmen så att den matchar ditt resemåls tidszon (gå och lägg tid 1,5 timme tidigare några nätter före avresa om ditt resmål ligger österut, och tvärtom om ditt resmål ligger västerut). Vid en kort resa rekommenderas att du följer din normala dygnsrytm även på resmålet.

chatbtn