Översiktsbild med poolområde och restaurangbyggnader vid Sunwing Kallithea Beach, Rhodos. Ett av Vings handikappanpassade familjehotell.
Sunwing Kallithea Beach, Rhodos

Resor för dig med funktionsnedsättning

Rekommenderade hotell

De hotell vi rekommenderar har rum som delvis är anpassade för dig som har ett rörelsehinder, och är godkända efter lokal standard, men de uppfyller inte nödvändigtvis skandinavisk standard.

Alla våra kunder har olika behov och krav på hotell och lägenhet/rum. Antalet anpassade rum är begränsat. Därför är det viktigt att du tar kontakt med oss vid bokningen så vi hittar ett alternativ som passar just dina behov.

Tillgång till hotellets alla faciliteter kan inte garanteras för rullstolsburna.
På samtliga resmål finns även specialtransfer att boka, om du reser på en charterresa med oss.

Mar y Sol, Los Christianos

Mar y Sol, Los Christianos, Teneriffa

Hotellet är en välkänd och välutrustad rehabiliteringsanläggning som sedan många år är mycket populär bland rörelsehindrade gäster. Lägenhetshotellet ligger trevligt, endast cirka 400 meter från strandpromenaden i Los Cristianos på Teneriffa.
Hotellet har helt anpassade lägenheter och faciliteter.

Mar y Sol är en välkänd och välutrustad rehabiliteringsanläggning som sedan många år är mycket populär bland rörelsehindrade gäster. Lägenhetshotellet ligger trevligt, endast cirka 400 meter från strandpromenaden i Los Cristianos.

Rullstol och medicinsk utrustning

Rullstol

Vid medtag av manuell rullstol/elektrisk rullstol eller rullator, vänligen följ stegen:

  1. Fyll i formuläret för rullstol och/eller medicinsk utrustning (reguljärresor - sjusiffrigt bokningsnummer).
  2. Uppge modell, vikt och mått.
  3. Invänta svar från Ving.

Medicinsk utrustning

För att ta med medicinsk utrustning på resan som tex respirator, CPAP, syrgas, stomiutrustning, rullstol/elektrisk rullstol eller liknande ska det godkännas av flygbolaget du reser med. Det är därför viktigt att du uppger rätt information till Ving så snart resan är bokad. Det gör du via formuläret för medicinsk utrustning)+ (charterresor - åttasiffrigt bokningsnummer).

Manuell rullstol
Tar du med en egen manuell rullstol lämnas den vid incheckningen och alla som beställt assistans får det från incheckningen till flyget.

Elektrisk rullstol
På grund av vikt- och platsbegränsning kan flygbolagen enbart ta med ett begränsat antal elektriska rullstolar per flygning. Ta kontakt med Ving för att reservera plats och uppge modell, vikt och mått.

Rullstolen måste vara utrustad med torrcell eller gelébatteri samt att:

  • Batteriet måste vara ordentligt fastsatt i rullstolen
  • Batteriet ska vara frånkopplat och ordentligt isolerat för att inte riskera kortslutning

Vi transporterar rullstol och annat rörelsehjälpmedel utan extra kostnad så länge det finns plats för det i flygplanets lastutrymme och den flygplanstyp du reser med kan hantera ditt bagage. Det är viktigt att du aviserar oss senast 10 dagar innan avresa, helst tidigare och i samband med att du bokar din resa. Så vi hinner undersöka med flygbolaget om det finns möjlighet att få med ditt specialbagage. Det gäller även om du behöver assistans på flygplatsen.

När du fyller i våra formulär så var noga med att alla aktuella uppgifter kommer med, tex modellnamn, tillverkare, typ av batterier, watt mm.

Formulär för rullstol (åttasiffrigt bokningsnummer - charterresor)

Kryckor och rullator
Reser du med Sunclass får du alltid ta med dig kryckor som handbagage (gärna hopfällbara). Observera att det inte är tillåtet att ta med kryckor med isdubbar på. Reser du med andra flygbolag hittar du regler för handbagage för det flygbolag du reser med.

Tar du med dig rullator som du inte har behov av på flygplatsen, kan du lämna den vid incheckningen. Du behöver varken kontakta flygbolaget eller Ving på förhand. Det är upp till varje flygplats/handlingbolag om det går att ta med egen rullator till gaten (hopfällbar).

Bild på stort kryssningsfartyg, blå himmel och turkost hav.

Kryssa med Ving

Ska du kryssa med Ving? Mer information för dig som reser med funktionsnedsättning hittar du under Viktigt att veta på respektive fartygssida.

På flyget

Sunclass Airlines flygplan har en hopfällbar rullstol ombord, som kan brukas för att ta sig till och från toaletten. Du måste dock själv eller med hjälp av ledsagare kunna ta dig i och ur rullstolen. Besättningen kan hjälpa dig till och från toaletten, men inte lyfta eller hjälpa dig på toaletten.

Assistans

Är du beroende av rullstol finns tre typer av assistans att beställa:
• För dig som endast kan gå korta sträckor.
• För dig som inte har möjlighet att gå i trappor.
• För dig som inte kan gå.

Oberoende av vilken ovanstående typ av assistans du beställer sker den med rullstol på flygplatsen.
Finns personal från flygbolag eller Ving på plats har de av försäkringsmässiga skäl inte befogenhet att lyfta/bära gäster med särskilda behov, eller bagaget.

Till funktionshindrade räknas även döva, blinda, psykiskt funktionshindrade eller personer som på grund av ålder eller sjukdom kan ha problem med att ta sig ombord på och av flyget. En passagerare räknas som rörelsehindrad om han/hon inte kan ta sig till en nödutgång snabbt och utan hjälp. Det gäller även döva, blinda, psykiskt nedsatta eller personer som på grund av ålder eller sjukdom kan ha problem med att ta sig ombord på och av flyget.

Ombord på Sunclass Airlines
Alla våra plan har en hopfällbar rullstol ombord, som kan brukas för att ta sig till och från toaletten. Du måste dock själv eller med hjälp av ledsagare kunna ta dig i och ur rullstolen. Besättningen kan hjälpa dig till och från toaletten, men inte lyfta eller hjälpa dig på toaletten. Reser du med något av våra andra flygbolag ber vi dig kontakta oss för att se om möjligheten till hopfällbar rullstol finns ombord, då utrymmet i kabinen kan variera mellan olika flygplansmodeller.

Andra flygbolag
Se översikt vilka flygbolag vi samarbetar med.

Medicin i handbagaget

Sunclass Airlines
Läs om regler för medicin i handbagaget

Övriga flygbolag
Hitta ditt flygbolag i översikten och läs om regler för handbagage för det flygbolag du ska resa med.

Kryckor, käpp eller rullator

Sunclass Airlines
Läs om regler för kryckor, käpp och rullator som handbagage

Övriga flygbolag
Hitta ditt flygbolag i översikten och läs om regler för handbagage för det flygbolag du reser med

Plats på flyget för dig med rörelsehinder

Säkerhetsreglerna bestämmer vilken plats du som rörelsehindrad får ombord på flyget.
Det är inte tillåtet att sitta vid nödutgång.

TRANSFER

Information om specialtransport för dig som reser med rullstol eller andra hjälpmedel

Manuell- eller elektronisk rullstol

Charterresor, endast paketresor med flyg och hotell (åttasiffrigt bokningsnummer)
Hopfällbara rullstolar utan motor kan fraktas med transferbussen för dig som har bokat en paketresa med flyg och hotell. Busstransfer beställs i samband med bokning av resan. Observera att alla passagerare måste själva eller med hjälp av resesällskap ta sig in och ut från bussen.

Det finns inte plats för elektriska rullstolar på transferbussarna. Du måste därför beställa och betala för egen transport mellan flygplatsen och hotellet. Transporten bokas i samband med resan eller senast två veckor före ankomst, är i mån av plats och måste bekräftas. Ving kan förboka specialtransport (transfer anpassad för personer med rörelsehinder) på följande resmål; Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa, Rhodos, Cypern och Turkiet. Vings personal har på grund av skaderisken (försäkringsskäl) inte tillåtelse att lyfta eller bära gäster med rörelsehinder eller hjälpa till med bagage.

Transportens storlek varierar på resmålen, det kan därför vara olika begränsningar för hur många personer och bagage det får plats.

Formulär för rullstol samt transfer - åttasiffrigt bokningsnummer (charterresor)

Reguljärresor (sjusiffrigt bokningsnummer)
Ving kan inte förboka specialtransport (transfer anpassad för dig med rörelsehinder) på något resmål.

Bild på stor, vit transferbuss som står parkerad framför palmer i ett soligt semsterland.
Ska ni resa fler? Boka grupp resor med Ving. På bild: en kvinna med solglasögon ler mot kameran, hennes vänner syns i bakgrunden.

Gruppresor med Ving

Är det dags att arrangera en gruppresa? Oavsett om ni är ett kompisgäng eller om du reser tillsammans med assistenter så hjälper vi gärna till att skapa den perfekta gruppresan för just er.