Om kryssningar

Aktuell information och inresekrav
Viktig information gällande kryssningsresor kan du läsa om på Aktuell reseinformation

Resevillkor
För kryssningar gäller utöver Vings resevillkor, även rederiernas egna resevillkor. För mer information, läs avsnitten Viktigt att veta och Resevillkor samt på aktuellt rederis hemsida.

Costa Cruises – Viktigt att veta
Celebrity Cruises – Viktigt att veta
Royal Caribbean International – Viktigt att veta
Norwegian Cruise Line – Viktigt att veta

Transfer
Transport sker på egen hand.

Betalning ombord
Ombord sker all betalning via ett s.k. Seapass, vilket kopplas till ditt kort/konto.
Observera att det vanligen görs en reservation på det betalkort som du har knutit till ditt konto ombord på fartygen. Reservation görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald kommer rederiet att upphäva reservationen. Förutom detta måste även kortutgivaren upphäva reservationen i sitt system. Det kan ta mellan 7-14 arbetsdagar och Ving eller rederiet kan inte påverka behandlingstiden. När kortutgivaren har upphävt det reserverade beloppet har du genast tillgång till pengarna igen.

Dricks
För Royal Caribbean: På alla fartyg ges dricks till restaurang- och hyttpersonalen för god service. Bokar du din kryssning med Ving ingår dricksen, á cirka 12 USD/dag, i priset. Ett servicetillägg på 18 % tillkommer på alla notor för dryck och skönhetsvård och belastas ditt Sea Pass-konto vid köp ombord.

För Celebrity Cruises: På alla våra fartyg ges dricks till restaurang- och hyttpersonal. Bokar du din kryssning med Ving ingår dricksen, cirka 12 USD/dag, i priset. En serviceavgift på 15 % tillkommer på alla dryck- och skönhetsvårdsnotor och belastas automatiskt ditt Sea Passkonto.

För Costa Cruises: På alla fartyg ges dricks till restaurang- och hyttpersonalen för god service. Dricksen kostar ca 11 euro per person och dag för gäster över 14 år och ca 6 euro per person för barn 4-14 år. Ingen kostnad för barn under 4 år. Kostnaden läggs per automatik på ditt Costa Card (hyttkonto) som dras från ditt betalkort när du avslutar din kryssning. Ett servicetillägg på 15 % tillkommer på alla notor för dryck och skönhetsvård och belastas ditt Costa Card vid köp ombord (oavsett ålder). Det tillkommer inget servicetillägg på den dryck som ingår i dryckespaketet.

För Norwegian Cruise Line: På alla fartyg ges dricks till restaurang och hyttpersonalen för god service. Kostnaden varierar beroende på hyttkategori och är mellan 20-25 USD/person och dag. Ett servicetillägg på cirka 20% läggs på alla notor för dryck och skönhetsvård och belastas automatiskt ditt Sea Pass-konto.

Utflykter
Kan vanligen förhandsbokas online på rederiets hemsida, senast 4-10 arbetsdagar före avresa. Du kan också boka utflykter ombord, men då endast i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt. Vid avbokning av en inbokad utfärd kan återbetalning endast ske om man har ett läkarintyg.

Ändring av rutt
Varken vi eller rederiet kan garantera att fartygen alltid anlöper samtliga annonserade hamnar, eller till punkt och pricka följer den annonserade resrutten. Rederiet och fartygets kapten har rätt att utelämna hamnar, anlöpa andra hamnar och avvika från den annonserade resrutten. Ändringar i resrutten företas vanligtvis av hänsyn till gästernas intresse och säkerhet och det utgår ingen kompensation för detta.

Mat och dryck
Middagen serveras i två olika sittningar, tidig och sen. Önskad middagstid anges vid bokningstillfället. Önskemål som avser sittningar och sittplatser kan inte garanteras, men rederierna gör sitt bästa för att tillmötesgå önskemål. På Norwegian Cruise Line finns inga fasta middagssittningar och du bestämmer själv när och var du vill äta.

På vissa rederier och i vissa rumstyper ingår dryckespaket i kryssningen. Om dryckespaket inte är inkluderat kan man själv köpa till dryckespaket i förväg eller ombord. Köper du till Free at Sea på Norwegian Cruise Line måste detta köpas minst 4 veckor före avresa.

Dryckespaket kan förbokas eller köpas ombord.

Detta ingår
Costa Cruises – Vatten, kaffe och te ingår vid bufféerna.
Royal Caribbean International – Enklare måltidsdryck, juice, kaffe och te ingår i priset.
Celebrity Cruises – Enklare måltidsdryck, juice, kaffe och te ingår i priset.
Norwegian Cruise Line – Enklare måltidsdryck, juice, kaffe och te ingår i priset.

I vissa restauranger får man betala en "kuvertavgift". Tydlig information, om i vilka restauranger man äter utan extra kostnad, finns ombord.

Extrasängar
Extrasäng betyder bäddsoffa, våningssäng, bäddfåtölj eller hopfällbar säng av enklare standard. Ibland kan extrasängen vara väggfast. Komforten är sämre än i en ordinarie säng och extrabädden är ofta kortare och smalare än en ordinarie säng. En extrabädd i minskar även utrymmet i hytten.

Boende innan eller efter kryssningen
Frukost ingår i boendet endast om det står i hotelltexten, på ditt resedokument och på hotellvouchern. I övrigt kan frukost eventuellt köpas till på plats och betalas direkt till hotellet.

Ombordstigning
Tid för ombordstigning på den aktuella kryssningen finns angiven på biljetten. Om du inte är ombord på fartyget senast 90 minuter innan planerad avgångstid utgår vi ifrån att du inte ska följa med. Kryssningen kommer då att betraktas som avbeställd och du kommer inte att ha rätt till någon återbetalning av köpesumman utöver återbetalning av skatter.

Gäster med särskilda behov
Rederierna har vissa fartyg med hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. För att boka en sådan hytt, kontakta oss på 0771-995 995. Rullstolsburna gäster måste själva ta med sig rullstol. Vid vissa hamnar lägger inte fartygen till intill kajen. Transport till land sker med mindre tenderbåtar. Ombord- och avstigning från dessa båtar är inte anpassade för personer med funktionshinder. Gäster med funktionshinder eller medicinska besvär måste kunna klara sig själva ombord, eller resa tillsammans med någon som kan bidra med all nödvändig hjälp. Alla rederier förbehåller sig rätten att neka en person ombordstigning om personens fysiska eller psykiska tillstånd inte tillåter detta, eller om denne bedöms behöva mer vård än vad resesällskapet eller personalen ombord kan erbjuda.

Kryssning och graviditet
Det är endast tillåtet för gravida att kryssa fram till och med vecka 23 i graviditeten. Det är viktigt att du själv undersöker rederiets regler innan du bokar din kryssning. Läs mer på rederiernas hemsidor.

Royal Caribbean International

Celebrity Cruises

Norwegian Cruise Line

Costa Cruises

Språket ombord
Det officiella språket ombord är engelska. Vissa i besättningen talar även andra språk som franska, tyska, italienska och spanska. Utflykter sker på engelska om inget annat anges. All kommunikation som informationsutrop och nyhetsbrev är också på engelska. Skandinavisktalande besättning och guider förekommer inte.