Se hotell (4)

Resor till Galle

Sri Lanka, Sri Lanka

Att resa till Galle Àr nÀstan som att fÄ tre resor i en, lite Holland, lite England och massor av Sri Lanka möts i landets fjÀrde största stad som prÀglas av det gamla fortet och det livliga folklivet.

Galle Àr egentligen tvÄ stÀder, dels det gamla fortet med sin sÀrprÀglade och stillsamma atmosfÀr, och dels de nya delarna av staden, med den intensiva kommers och det livliga gatuliv som kÀnnetecknar Sri Lanka. Ta en tur lÀngs med Sea Street, svÀng in pÄ fiskmarknaden och titta pÄ vad fiskarna lyckades dra upp under natten. FortsÀtt sedan vidare lÀngs Main Street för att uppleva en Àkta lankesisk marknad med alla dess ljud, fÀrger och dofter. Sedan kan du styra stegen förbi Galle Cricket Stadium, mot det gamla fortet dÀr det finns gott om trevliga restauranger dÀr du kan slÄ dig ner för en lunch innan du utforskar de gamla murarna, byggnaderna och butikerna i stadens Àldsta delar.

Strandliv

NÄgra kilometer söder om Galle ligger Unawatuna Beach, en av Sri Lankas bÀsta strÀnder. HÀr kan du koppla av i skuggan under palmerna, se pÄ folklivet, bada och Àta lunch nÀr andan faller pÄ. Enklast kommer du hit med tuk-tuk frÄn Galle, men om du vill kan du ocksÄ resa med lokalbuss, en upplevelse i sig.

Bo bra i Galle

Jetwing Lighthouse har fem hjÀrtan i standard och Àr ett av Sri Lankas bÀsta och mest eleganta hotell. Ritat av en av landets mest kÀnda arkitekter ligger det alldeles vid havet nÄgra kilometer utanför Galle. HÀr kan du vara sÀker pÄ en avkopplande semester med bÀsta tÀnkbara service och alla faciliteter du kan önska dig. HÀr finns till exempel spa, en utmÀrkt restaurang och smakfulla rum som sÀtter en extra guldkant pÄ din resa till Galle.

Kombinera resmÄl

Vill du uppleva sÄ mycket som möjligt under din resa till Galle kan du kombinera din vistelse i Galle med ett eller flera andra resmÄl pÄ Sri Lanka. Kanske lockas du av lugnet i Marawila eller korallreven i Hikkaduwa, du vÀljer sjÀlv vart du ska resa och hur mÄnga nÀtter du stannar pÄ varje resmÄl. Dessutom kan du sjÀlv vÀlja hur lÀnge du vill vara borta, och vilken dag du ska resa.

Bra att veta
 • Lyxhotell
 • StrandnĂ€ra hotell
 • Fina sandstrĂ€nder
 • Lokala restauranger
 • SolsĂ€kert
 • Valfri reslĂ€ngd
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Galle

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
31°22°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • februari
31°23°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • mars
32°24°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
32°25°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • juni
30°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • juli
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • augusti
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • september
30°25°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
30°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • november
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
StrÀnder
Unawatuna Beach Ă€r stadens stolthet och den Ă€r vĂ€l vĂ€rd allt beröm. Den ligger i en palmkransad bukt ca fyra kilometer söder om Galle och man kan ta sig dit med bĂ„de buss och taxi. Men vĂ€l pĂ„ plats Ă„ker man inte hem i första taget. HĂ€r finns ett bra urval av restauranger för bĂ„de lunch och förfriskningar. Åker man med smĂ„ barn ska de passas noga eftersom den inte Ă€r sĂ€rskilt lĂ„nggrund. Bara nĂ„gra meter ut nĂ„r vattnet upp till midjan pĂ„ en vuxen. Alternativet Ă€r att bege sig till strandens vĂ€stra Ă€nde, dĂ€r Ă€r det mer lĂ„nggrunt. Det Ă€r ocksĂ„ hit lokalbefolkningen helst beger sig nĂ€r de kommer hit, sĂ€rskilt pĂ„ helgerna. En stor fördel med Unawatuna Ă€r att den passar för bĂ„de snorkling och avslappning pĂ„ stranden. HĂ€r finns Ă€ven glasbottenbĂ„tar som lĂ„ter dig se mer av undervattenslivet runt de klippor som ligger ett stycke ut i vattnet. Biljetter sĂ€ljs ungefĂ€r mitt pĂ„ stranden. Generellt finns inte solstolar pĂ„ Sri Lankas strĂ€nder, men vissa hotell har en del av stranden och placerar ut solstolar som Ă€r gratis för gĂ€sterna.

Det finns fler strÀnder runt Galle Àn Unawatuna Beach. Men med undantag för strÀnderna vid de hotell som ligger utanför staden Àr de inte av samma kvalité. Dessa Àr i första hand upptagna av fiskare och deras verksamhet.

Hikkaduwa

Ibland Ă€r sandstrĂ€nderna smala, men vid hotellen finns i allmĂ€nhet bra strĂ€nder och hyfsad snorkling. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r utbudet av vattensporter begrĂ€nsat, klippor och rev gör att man inte kan hyra ut vattenskotrar och bĂ„tar, och vill man vindsurfa bör man ta sig ut ett gott stycke. GlasbottenbĂ„tar gör sina turer för de som vill se undervattenlivet utan att bli vĂ„ta och det finns nĂ„gra PADI-certifierade dykskolor för den som vill dyka.

Sol och bad pÄ Sri Lanka

Sri Lanka har en 1,700 km lÄng kustlinje med mÄnga fina strÀnder. NÄgra strÀnder vÀl vÀrda ett besök Àr Beruwela, Bentota, Hikkaduwa och Unawatuna. PÄ de flesta av dessa finns det möjlighet att hyra vindsurfingbrÀdor. Hikkaduwa och Unawatuna har bÄda fina rev för snorkling. Wewela nÀra Hikkaduwa har de bÀsta vÄgorna för surfing. De privata strÀnderna Àr fÄ och man kan bada nÀstan överallt, men ta pÄ klÀder nÀr du Àter lunch eller tar en promenad i byn....

Tidvattnet kan vara rÀtt markerat, upp mot en meter som mest, vilket Àr vÀrt att hÄlla i minnet om man simmar lÄngt ut frÄn stranden. Vattensporter finns det inte mycket av i Sri Lanka, oftast för att rev och klippor begrÀnsar manöverutrymmet. DÀremot finns det rÀtt gott om dykskolor och snorkelturer.

Du kommer med största sÀkerhet att bli uppvaktad av lokala strandförsÀljare, Sri Lankas beachboys. De har stranden som arbetsplats och försöker sÀlja diverse utflykter, ordnar bilar/bÄtar och mycket mera. De talar ofta bÄde tyska, engelska och ibland Àven lite skandinaviska. Det Àr viktigt att betona att de absolut inte har nÄgot samarbete med hotell eller reseföretag, vilket de ofta utger sig för att ha.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 15 timmar frÄn Stockholm inkl. mellanlandning.

SĂ„ reser du hit

Till Galle (Sri Lanka) kan du resa med Vings reguljÀra paketresor Äret runt.
Till Sri Lanka kan du resa Äret runt med Ving pÄ reguljÀra flygresor med flexibla reslÀngder.
Bokar du en reguljÀr paketresa med Ving kan du boka transfer frÄn flygplatsen, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning. LÀs mer om transfer.

Restiden frÄn flygplatsen utanför Colombo till Galle Àr ca 2 timmar och 45 minuter (ca 140 kilometer), beroende pÄ trafik. Vid hemresa stÀnger incheckningsdisken 90 minuter före avgÄng.
Mat, dryck och nattliv
Matkulturen liknar södra Indiens och nationalrĂ€tten Ă€r ris och curry. PĂ„ de allra flesta restauranger finns ett brett urval av fisk och skaldjur pĂ„ menyn. I Galle finns nĂ„gra restauranger inne i Galle centrum samt lĂ€ngs med strandvĂ€gen. Inne i Galle Fort finns Ă€ven mysiga cafĂ©er varav vissa Ă€ven serverar mat. Runt hotellet finns inga andra restauranger Ă€n hotellets egna. Tio procent dricks lĂ€ggs pĂ„ notan dĂ„ serviceavgiften inte Ă€r inkluderad. Är den redan inrĂ€knad, rundar man av uppĂ„t.

Restaurangbesök utanför Galle

I Koggala finns mindre antal restauranger. I Habaraduwa hittar man Àven lokala restauranger med enkel inredning men billig mat. NÀrmaste stad Àr Unawatuna, dÀr finns flera mindre restauranger med internationell meny.

Mat och dryck pÄ Sri Lanka

Sri Lanka Àr kÀnt för sina kryddor och man sparar heller inte pÄ dem nÀr man lagar mat. Det betyder inte att allt Àr bedövande starkt, men nÀstan alltid aromatiskt och smakrikt. Risken att bli dÄlig av maten i Sri Lanka Àr ganska liten. HÄller man sig till de vegetariska rÀtterna Àr man sÄ gott som sÀker.

Restauranger pÄ Sri Lanka

De flesta restauranger har en bra och varierad meny dÀr lokala rÀtter varvas med internationella. Hotell och pensionat har ofta nÄgra internationella varianter pÄ menyn, som till exempel fried rice och pasta. Lankesisk mat Àr vanligast utanför hotellen. Ofta fÄr man den dÀr riktigt speciella matupplevelsen pÄ ett mindre stÀlle runt hörnet. Ser man ett etablissemang med ett par fÀrgglada lysrör utanför Àr det ett matstÀlle. Dessa brukar erbjuda bÄde god mat och lokal stÀmning till bra priser....

Det tar ofta lÄng tid pÄ restaurangerna pÄ Sri Lanka. Maten lagas frÄn grunden i samma stund som den bestÀlls. Det gÀller att man inte Àr för hungrig nÀr man gÄr ut för att Àta, utan snarare har tid och lust att se pÄ folklivet en stund medan man dricker nÄgot gott.

PÄ notan lÀgger man ofta pÄ 10 % i serviceavgift och finare stÀllen kan dessutom lÀgga pÄ 15 % statlig skatt ovanpÄ detta. Det dÀr har lite att göra med hur pass vÀl staten kÀnner till att de finns, och det Àr ingen idé att protestera. Det Àr ÀndÄ svÄrt att göra av med mer Àn ett par hundra i en lankesisk restaurang och i de flesta fall kommer man undan med en fjÀrdedel av det.

Att dricka till

Med alla dessa kryddor och det varma klimatet Àr öl eller vatten bÀst till maten. PÄ Sri Lanka finns flera bra lokala ölmÀrken. Vatten köper man pÄ flaska i bÄde butiker och restauranger. Det Àr ingen dum idé att alltid ha en flaska i vÀskan eller fickan.

Juice
Det finns alltid juice av nÄgot slag att slÀcka törsten med. Man kan sÀga att det finns tvÄ sorter, Àkta och oÀkta. Den första Àr helt enkelt frukt, vatten och kanske socker som tagit en tur i en mixer
.... Den senare Àr gjord pÄ koncentrat och Àr inte alls lika god. En variant av juice Àr lassi. Det Àr frukt som mixats med yoghurt och möjligtvis lite socker.

King Coconut
King Coconut Àr en gul kokosnöt som man hugger toppen av och sticker ner ett sugrör i för att dricka den söta saften. Be gÀrna att de öppnar den nÀr du druckit upp nöten sÄ du kommer Ät det goda fruktköttet. King Coconut sÀljs överallt pÄ Sri Lanka.

Rice & curry

NationalrÀtten nummer ett Àr rice and curry. En hög med ris omges av mindre högar av olika curries, oftast ett par stycken pÄ grönsaker och nÄgon med kött, fisk eller kyckling. DÀrtill poppadums och nÄgon chutney och rÀtten Àr komplett att avnjutas. Ska man vara riktigt lokal lÀgger man besticken Ät sidan och Àter med högerhanden. Det kan vara lite svÄrt och ovant i början men gÄr bra med lite övning. UngefÀr som att lÀra sig Àta med pinnar.

String hoppers

Denna matrÀtt hittar man nÀstan överallt. Det Àr nystan av nudlar som man Àter med chutney, daal eller nÄgot annat. RÀtten serveras ofta till frukost, men kan lika gÀrna Àtas som ett snack vid alla tider pÄ dagen.

Hopper

Hopper, eller appa, Àr en skÄlformad pannkaka som Àr krispig lÀngs kanten och mjuk pÄ mitten. Hoppers kan fyllas med bland annat frukt, Àgg och curries. RÀtten Àts nÀr som helst pÄ dagen.

Rotty

Ännu en slags pannkaka, men platt. Den Ă€ts gĂ€rna hopvikt med nĂ„got slags curry som fyllning.

Idli

Idli Àr riskuddar som Ängats och Àts ofta till frukost. Det populÀraste tillbehöret Àr kokoschutney och har man en gÄng smakat dem Àr det svÄrt att sluta.

Fisk och skaldjur

Om kvÀllarna kan man ofta se ett pÀrlband av ljus lÄngt ute till havs. Det Àr de lokala fiskarna som fÄngar det som sÄ smÄningom hamnar pÄ tallrikarna. Somliga fiskar kÀnner vi igen, som till exempel tonfisken. Passa pÄ att bestÀlla in grillad tonfisk hÀr, billigare och fÀrskare fÄr du den knappast nÄgon annanstans. Hummer brukar ocksÄ finnas pÄ menyerna, oftast grillad, liksom det man hÀr kallar Yumbo Prawns, rÀkor stora som kaniner. Det finns Àven mindre hotfulla rÀkor och det kanske Àr bÀst att börja med dem och arbeta sig uppÄt i nÀringskedjan.

Frukt

TyvÀrr Àr det sÄ att vi nordbor kommer ner under fruktens lÄgsÀsong. Papaya, banan och solmogen ananas finns dÀremot att fÄ tag pÄ Äret runt och serveras ofta pÄ hotellen. GÄr man pÄ nÄgon lokal marknad hittar man vanligen fler, som mango, tree apple och melon, för att nÀmna nÄgra. Glöm inte att skala dem innan du Àter dem.
Galle ligger lĂ„ngt frĂ„n Ibiza, och nĂ„gra diskotek eller röjiga barer ska man inte förvĂ€nta sig. Faktum Ă€r att – möjligen med undantag av Colombo – Sri Lankas nattliv Ă€r rĂ€tt lugnt, och handlar i de flesta fall om vad hotellen kan erbjuda i den vĂ€gen.
Shopping
Semestrar man i Hikkaduwa, Galle eller Koggala och Àr ute efter shopping Àr det bÀst att ta sig in till Galle centrum. HÀr finns större marknader med bÄde klÀder, frukt och grönt. I Galle hittar man Àven modebutiker och skomakare, samt har möjlighet att göra ett stopp pÄ nÄgot café lÀngs vÀgen.

Marknad i Galle

PĂ„ förmiddagen Ă€r marknaden öppen och det innebĂ€r smĂ„ stĂ„nd lĂ€ngs med gatorna i hela staden, tĂ€tast utmed kustvĂ€gen och gatan innanför – Main Street. Mittemellan dessa tvĂ„ ligger fiskmarknaden, en spĂ€nnande sevĂ€rdhet för alla som gillar folkliv, kommers och fisk, lĂ„ngt frĂ„n Sveriges kliniska matbutiker.

Shopping pÄ Sri Lanka

PÄ Sri Lanka finns mÄnga spÀnnande och exotiska varor till bra priser. Textil och te Àr ett par exempel pÄ trevliga presenter att ta med hem. Enligt lokala tullregler fÄr man föra ut ett kilo te ur landet. Ayurvedisk naturmedicin Àr ett annat bra shoppingtips. Det finns oljor och salvor för alla tÀnkbara Äkommor. Allt Àr förstÄs naturligt framstÀllt, medicinen kan köpas pÄ vanliga apotek, ayurveda-center eller pÄ kryddgÄrdar. Det senare kan rekommenderas eftersom mÄnga av dem erbjuder en intressant tur genom Sri Lankas flora, dÀr de flesta plantor visar sig bota ett eller annat.

Varuhus, shoppingcenter och större butiker har fasta priser och varorna Àr mÀrkta med prislapp. Vid inköp pÄ mindre butiker, marknader samt frÄn försÀljare pÄ strÀnder, gator och torg Àr det hÄrdprutning som gÀller.

Ädelstenar

Guld och Àdelsten Àr ocksÄ populÀrt att köpa. MÄnga av dem bryts pÄ Sri Lanka, framför allt safirer och en rad halvÀdelstenar, som ametister och granater. Man kan lÀtt köpa pÄ sig en imponerande hög med glitter för en ganska rimlig peng, och ta hem dem för att lÄta göra egna smycken eller kul presenter. Det Àr lÀtt att bli lurad, sÄ var försiktig. LÄt dig inte övertalas av gatuförsÀljare Àven om de lockar med att tala flytande svenska. Staden Kandy Àr ett centrum för juvelhandeln, med flera stora juvelhandlare. Köp aldrig Àdelsten utan att fÄ ett av staten garanterat Àkthetsintyg. Det Àr inte sÀkert att du fÄr valuta för pengarna, men du Àr i alla fall garanterad att du köpt det du tror att du köpt.

KlÀder

Textilhandeln hĂ€r Ă€r Ă€n sĂ„ lĂ€nge mest inriktad pĂ„ inhemsk konsumtion, sĂ„ det Ă€r lĂ„ngt mellan piratkopiorna. Äkta vara finns dĂ€remot att fĂ„ tag pĂ„ eftersom Sri Lanka producerar klĂ€der Ă„t mĂ„nga vĂ€lkĂ€nda mĂ€rken och en viss del av produktionen fĂ„r sĂ€ljas i landet, till löjligt lĂ„ga priser. Det mesta av detta hittar man i Colombo men ocksĂ„ i Nuwara Eliya, som Ă€r Sri Lankas högst belĂ€gna stad. HĂ€r kan man hitta vinterklĂ€der Ă€nnu billigare Ă€n i huvudstaden. FörsĂ€ljningen sker pĂ„ den sĂ„ kallade "vintergatan", en liten marknadsgata med stallar. Titta först i varje stall innan du bestĂ€mmer dig och hĂ„ll ögonen öppna för eventuella defekter. Pruta ordentligt!

Inredning

Hantverk finns det gott om, vad sÀgs till exempel om en meterhög elefant i massiv teak, eller nÄgra nya överdrag till soffkuddarna? Det Àr bara att gÄ runt i butikerna och titta. Vissa av dem kan ordna med frakt om elefanten inte gÄr ner i resvÀskan. Annat, som till exempel textil, kan du köpa metervis utan att överskrida vare sig bagaget eller budgeten.
Aktiviteter och sevÀrdheter
I Galle kan du spela tennis, snorkla och dyka. Cricket Àr en stor sport pÄ Sri Lanka och landet Àr en av de tio bÀsta nationerna. Det finns inga större matcher att följa, men i stÀder och byar spelar gammal som ung cricket och man kan ofta se de lokala skollagen spela.

För den Àventyrlige

Vill du ge dig ut pÄ fler strapatser finns möjlighet till forsrÀnning pÄ floden Kelaniya Ganga och safari pÄ elefantrygg i Habarana eller Dambulla. I Ela Adventure finns möjlighet till bergsklÀttring och lÄnga eller korta vandringsturer.

Havsfiske

Sportfiske och havsfiske blir alltmer populÀrt pÄ Sri Lanka. Vill du ta chansen pÄ en match med Indiska oceanens spÀnnande och vackra fiskar, sÄ finns möjligheter.

Tennis

En del större hotell har tennisbanor tillgÀngliga för gÀsterna. Det gÄr oftast att hyra racket och bollar.

Ayurveda/Spa

Ayurveda Àr en gammal medicinsk behandlingsform. En kur kan pÄgÄ upp till en mÄnad men de flesta besökare vÀljer att pröva enstaka behandlingar. VÀldigt avstressande och avslappnande. Kan bokas pÄ större hotell eller lÀngs med gatan.

Hikkaduwa

Hikkaduwa bestÄr i grunden av tvÄ saker, kustvÀgen och bebyggelsen pÄ ömse sidor av den. VÀgen strÀcker sig en tre-fyra kilometer lÀngs med kusten utan nÄgot egentligt centrum, Àven om busstationen och tÄgstationen bildar en bula ungefÀr pÄ mitten. Hikkaduwa var pÄ sextio- och sjuttiotalen en omtyckt anhalt för ryggsÀcksturister, nÄgra av dem slog sig ner och byn fick rykte om sig att vara ett hippietillhÄll, ungefÀr som Goa i Indien eller Kuta pÄ Bali.... Det dÀr ser man inte mycket av numera. Dagens Hikkaduwa skiljer sig inte sÄ mycket frÄn andra mindre orter pÄ Sri Lanka, men har en trevlig atmosfÀr med sina butiker och restauranger som ligger pÄ bÀgge sidor om huvudvÀgen. Hikkaduwa Àr inte stort och allt ligger lÀngs med den trafikerade huvudvÀgen sÄ man mÄste vara uppmÀrksam nÀr man gÄr. Viker man av pÄ nÄgon av sidovÀgarna, ser man de lokala bostadshusen och man kan ocksÄ vandra lÀngs med stranden om man föredrar det. Oavsett hur man vÀljer att ta sig fram, Àr det omöjligt att gÄ vilse och allt ligger inom gÄngavstÄnd.

Galle

Galle Ă€r ett givet utflyktsmĂ„l, Ă€ven om man bor dĂ€r. Man fĂ„r nog rĂ€kna med en tvĂ„-tre besök innan man kĂ€nner sig nĂ„gorlunda bekant med staden. Ett tips Ă€r att vĂ€nta med att köpa nĂ„got till dess att du har fĂ„tt en bĂ€ttre uppfattning om bĂ„de utbud och priser. RĂ€kna med en dag i fortet, en dag i den nya delen av staden, kanske en dag pĂ„ cricketmatch och sĂ„ en dag för att göra om alltihop. Övriga sevĂ€rdheter Ă€r NederlĂ€ndska kyrkan, restaurerade hollĂ€ndska hus och sjöfartsmuseet.

Galle Fort

The Fort, byggt av portugiserna och pÄbyggt av hollÀndarna under 1500- och 1600-talen. Innanför dess massiva ringmur hittar man en stillsam liten tidsbubbla, dÀr allt visserligen inte Àr lika gammalt som murarna, men dÀr tempot Àr ett annat Àn inne i stan, lugnare och lÄngsammare. HÀr Àr det skönt att bara gÄ omkring och insupa atmosfÀren, kanske krydda med ett besök pÄ det utmÀrkta marinmuseet eller nÄgot av de andra museer som ligger inhysta i de gamla byggnaderna innanför ringmurarna.

Unawatuna

Unawatuna Àr ocksÄ ett givet utflyktsmÄl. FrÄn Galle fÄr man rÀkna med en halvtimme i tuk tuk eller buss.

Koggala

Koggala Àr en liten stad lÀngs sydkusten med en av de finaste strÀnderna pÄ Sri Lanka. Det finns nÄgra fÄ minimarkets inom gÄngavstÄnd, annars Àr det avkoppling och stranden som Àr huvudsyftet med en semester hÀr. FrÄn Koggala till Galle Àr det ca 16 km och Àr den nÀrmaste större staden utöver Unawatuna, 10 km bort.
Hur du tar dig runt
Vill man se mer av landet, rekommenderar vi att hyra bil med engelsktalande chaufför/guide. PÄ sÄ vis Àr det lÀttare att fÄ en skrÀddarsydd tur.
Trafiken pÄ Sri Lanka Àr ganska kaotisk och vÀgarna Àr smala och slingriga. Kör inte bil sjÀlv om du inte har en mycket generös livförsÀkring och förmÄnstagare du tycker mycket bra om. För lÀngre resor och turer Àr det bÀttre att hyra bil eller minibuss med chaufför. Detta görs bÀst genom auktoriserad resebyrÄ. Kostnaden varierar naturligtvis beroende pÄ strÀcka, sÄ gör upp om priset innan ni ger er ivÀg. Om ni ska ut pÄ en flerdagstur, glöm inte att ocksÄ boka sÀrskilt chaufförsrum.

Taxi och Tuk tuk - Galle

För kortare turer finns taxi eller tuk tuk utanför hotellen, men man mÄste alltid förhandla om priset dÄ taxameter inte Àr sÀrskilt vanligt.

Lokaltrafik - Galle

Hikkaduwa, Galle och Koggala har alla busstationer och tÄgstationer, som ligger i centrum. I Galle finns en större tÄgstation med avresor till ett stort antal platser.

Buss

PĂ„ Sri Lanka finns ett vĂ€l utbyggt bussnĂ€t med flera dagliga avgĂ„ngar mellan de större orterna. Komforten Ă€r oftast inte den bĂ€sta och hastigheten snittar pĂ„ runt 25 km i timmen. Priserna Ă€r dĂ€remot mycket lĂ„ga. De första tvĂ„ platserna i bussen Ă€r reserverade för buddhistiska munkar och det respekterar man. Även en gravid kvinna lĂ€mnar plats Ă„t en munk som stiger pĂ„ bussen. TĂ€nk pĂ„ att det tar tid att Ă„ka buss och att det Ă€r mĂ„nga stopp under vĂ€gen.

Taxi

Det finns förhÄllandevis fÄ taxibilar och de Àr ofta knutna till hotell eller flygplatsen. Priset görs upp innan resan.

Tuk-tuk

Ett alternativ för kortare resor Ă€r trehjulingstaxi, tuk-tuk, eller three wheeler, med plats för tre personer. Även hĂ€r gĂ€ller det att göra upp om priset i förvĂ€g.

TĂ„g

Ett behagligare sÀtt att ta sig runt pÄ ön och sÄ slipper man alla trafikköer. Man kan vÀlja mellan 2:a och 3:e klass, dÀr 3:e klass Àr billigast. Att fÀrdas med tÄg Àr nÄgot dyrare Àn med buss. Reservationer samt upplysningar om tider och priser kan fÄs pÄ jÀrnvÀgsstationen.
Fakta

VĂ„r service

ResmÄlet Àr pÄ egen hand.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt 6 mÄnader efter hemkomst. InresetillstÄnd krÀvs (ETA) som Àr ett E-visum.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Sri Lanka
....

Ändrade visumregler för Sri Lanka:

Lankesiska myndigheter informerar att de frÄn och med den 12 mars, 2020, inte lÀngre kommer utfÀrda turistvisum vid ankomst som brukligt.

ResenÀrer med en inbokad resa till Sri Lanka mÄste dÀrför sjÀlva ombesörja för att ansöka om visum www.eta.gov.lk. HandlÀggningstiden för detta Àr mellan 10-30 dagar.

De nya reglerna gÀller tillsvidare.

Berörda kunder med inbokad resa fÄr information om detta via sms.

För mer information om pass och visumregler, lÀs hÀr https://www.ving.se/sri-lanka?push=passportAndVisa

För ytterligare information hÀnvisar vi till Sri Lankas ambassad pÄ telefon 08-663 65 23.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Lankesiska rupier (LKR). Ta med rupier och eventuellt USD. Kort som t.ex. Mastercard och Visa, Àr endast gÄngbara i vissa större samhÀllen dÀr Àven uttagsautomater finns. I sÀllsynta fall tas en extraavgift pÄ 2,5 procent vid kortbetalning eftersom vissa banker tar avgift för inlösen av kontoslippar. Priserna i Sri Lanka Àr överlag mycket lÀgre Àn i Sverige. Dock varierar priserna starkt beroende pÄ var inköp görs.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +3 timmar och 30 minuter. Vintertid: svensk tid +4 timmar.

El

240 V. Engelska uttag. Adapter krÀvs, men finns ofta att lÄna pÄ hotellen.

SprÄk

Singalesiska, tamil och engelska
Är ni tre personer som bor i ett rum eller en lĂ€genhet i Sri Lanka innebĂ€r det oftast att ni fĂ„r dela befintlig sĂ€ng eller sĂ€ngar (tvĂ„ grand lit, en eller tvĂ„ dubbelsĂ€ngar queen size eller en dubbelsĂ€ng king size). Den sĂ€ng ni delar har gemensam madrass och sĂ€ngklĂ€der. Om rummet eller lĂ€genheten tar fyra personer, fĂ„r ni dela pĂ„ tvĂ„ grand lit, tvĂ„ dubbelsĂ€ngar queen size eller en king size sĂ€ng.

Övrigt

Under sk Poyadagar (en till tvÄ gÄnger per mÄnad) serveras och sÀljs inga alkoholhaltiga drycker pÄ Sri Lanka.
Strömavbrott förekommer. VÀnstertrafik. Dricks till stÀdpersonalen motsvarar ca 1 USD per dag. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Resa med barn till Sri Lanka

PÄ Sri Lanka gillar man barn, pÄ sÄ vis Àr det Àr inga problem att ta med dem hit. Vissa besökare kanske till och med tycker att det blir lite för mycket med alla mÀnniskor som vill vara vÀnliga, klappa och ta hand om dem.
Det viktigaste att tÀnka pÄ, Àr att mycket av det som finns att uppleva inom gÄngavstÄnd endast nÄs via hÄrt trafikerade gator. Trafiken Àr sÀrskilt intensiv i Beruwela, Bentota och Hikkaduwa. Det kan vara svÄrt att köra barnvagn hÀr eftersom bussar och lastbilar ofta ockuperar vÀgen. LÀngs med Negombos huvudvÀg Àr det dock endast lokal trafik.

Barnens mat

I större supermarkets kan man köpa gröt och enkel barnmat, men restaurangerna och hotellen erbjuder inga sÀrskilda barnmenyer. Man kan be om en mindre portion, men det Àr vanligare att barnen Àter frÄn nÄgon av alla de skÄlar som sÀtts fram och delas av alla runt bordet.

Bilbarnstolar

Det finns inga bilbarnstolar att hyra pÄ Sri Lanka.

Shopping

BarnklĂ€der finns det gott om, bĂ„de pĂ„ marknader, i större varuhus och i vanliga butiker. Även blöjor och hygienartiklar Ă€r lĂ€tt att hitta i mini- och supermarkets. Leksaker kan man köpa i begrĂ€nsad omfattning i minimarkets, men i de lokala centrumen finns ofta ett större utbud.

Lekplatser

Det Àr dÄligt med lekplatser pÄ Sri Lanka.
Sök din resa till Galle