En man och en kvinna tittar på varandra och ler stort, framför en ljus byggnad och ett grönskande träd.
Inspiration

Låt kärleken blomstra

Romantiska resetips

Romantiska resetips

Känner du någon som förtjänar att skämmas bort lite extra? Här är några av våra favoritupplevelser i romantikens tecken.

♥ Flodkryssning på Vltava

Genom Prags charmiga medeltida byggnader flyter Vltava, Tjeckiens längsta flod. Hoppa ombord på en flodbåt och upplev den romantiska staden från vattnet. Det sägs att om man kysser någon under Suckarnas bro i Venedig kommer man att vara tillsammans för evigt – kanske gäller det även Karlsbron?

En flodbåt åker på floden i Prag, med fem vita svanar i förgrunden.

Låt kärleken blomstra på en flodkryssning i charmiga Prag.

♥ Bad i Blå lagunen på Island

Island är exotiskt och vackert. Ön är täckt av vild natur med vulkaniska klippor, svarta stränder och turkosa, varma källor. Strax utanför Reykjavik ligger Blå lagunen, som definitivt är värd ett besök. Lagunen ligger i en vulkanisk krater, och det ångande varma vattnet är fullt av mineraler som gör slitna kroppar gott. Vattnet håller en temperatur på 37-40 grader året runt. Efter några avkopplande timmar här kan ni ta er till Reykjavik och äta på en av de många trendiga restaurangerna – 101 Reykjavik Street Food och Matarkjallarinn är bland de mest populära alternativen.

En ångande turkosblå lagun bland vulkaniska klippor på Island.

Njut av ett välgörande bad i en av Islands unika laguner. Foto: Frank Denney | Unsplash

♥ Bo på lyxhotell i Lissabon

Du kanske inte alltid bryr dig lika mycket om hotellstandarden när du ska på cityresa, för du tänker ju ändå inte tillbringa större delen av tiden i rummet. Men attans så härligt det är att komma tillbaka till ett riktigt flott hotellrum. Tröttheten efter timmar av shopping och sightseeing är som bortblåst, och det är nästan som om romantiken kommer på köpet. Skäm bort er själva med ett fint rum på Lissabons berömda Avenida Palace från 1882. Ta en lugn morgon, beställ frukost på sängen och koppla av ordentligt innan ni ger er ut på Lissabons vackra gator.

Vill du ha fler hotelltips? Det här är våra mest romantiska hotell.

♥ Picknick i New York

Mitt i betongdjungeln på Manhattan ligger en av världens största och finaste parker – Central Park. Den sträcker sig från den 59:e till den 110:e gatan, och här finns allt från små slott till stora sjöar, och naturligtvis stora gräsytor som passar perfekt för en romantisk picknick. Stanna till vid en mataffär eller en av Manhattans många take away-ställen och ta med er något gott, innan ni till exempel går till Great Lawn eller Belvedere Castle.

Tips! Central Park är ganska så enorm (fyra kilometer lång), så om ni vill se så mycket som möjligt är cyklar ett bra alternativ till att gå – det sistnämda tar helt enkelt för lång tid. Det finns flera cykeluthyrningar runt parken, bland annat på 56:e och 58:e gatan.

En grönskande park, där människor solar och sitter på en stor gräsmatta, med blommande träd i bakgrunden.

Ingenting är som en trevlig picknick i fantastiskt vackra Central Park.

♥ Klassisk konsert i Venedig

Ikoniska Venedig hör naturligtvis hemma på en lista som denna, för det är verkligen en underbart vacker och romantisk plats. Stadens gröna kanaler trafikeras av de klassiska svarta gondolerna med sjungande gondoljärer i randiga tröjor. Men hoppa över gondolturen om ni inte verkligen har lust – för det är dyrt och ganska kortvarigt. Gå hellre på en Vivaldi- eller barockkonsert i en av stadens gamla, vackra kyrkor. Musikerna är oftast väldigt skickliga och det kostar inte särskilt mycket.

♥ Spännande matupplevelser på Jemaa el Fna

Ta med dig den du håller kär till den äventyrliga marknadsplatsen i Marrakech. Här finns hundratals små matstånd där kött, grönsaker och bröd tillagas över öppen eld. Slå er ner på en av de enkla bänkarna, peka på det ni tycker ser gott ut och njut av en minnesvärd måltid tillsammans under Marockos stjärnhimmel.

Torget Jemaa el Fna i Marrakech i skymningen, där ett vimmel av människor rör sig runt bland de belysta matstånden.

Äventyrliga Marrakech är i en klass för sig.

♥ Bottomless brunch i London

Sov ut i en bekväm hotellsäng innan ni avnjuter en champagnebrunch tillsammans. Många hotell och matställen i London erbjuder "Bottomless brunch" – en läcker brunch med obegränsade mängder champagne eller andra bubblande drycker. Om du inte har möjlighet att åka till London kan du göra din egen variant hemma. Överraska din älskling med favoritfrukosten på sängen tillsammans med två glas bubbel. Enkel lyx, enkel glädje!

♥ Åk skridskor på Amsterdams kanaler

Det händer inte så ofta, men när det blir tillräckligt kallt fryser vissa kanaler i Amsterdam – och du kan åka skridskor längs flodstranden. När isen tillåter det organiseras olika aktiviteter på kanalerna, som tävlingar och evenemang. Att bege sig ut på isen är en unik upplevelse som är få förunnat, och det är ganska romantiskt, om du frågar oss! Du behöver inte ens skridskor. Leta bara fram dina vinterkläder och glid hand i hand genom staden.

En fryst kanal i Amsterdam, där människor åker skridskor på isen mellan husbåtarna som ligger förtöjda.

Då och då fryser kanalerna i Amsterdam. Foto: Robbert Esser | Unsplash

♥ Gå hand i hand – var som helst

Kom ihåg att du kan ge den du älskar lite extra uppmärksamhet när som helst, och var som helst. Håll varandras händer, servera en enkel frukost på sängen – visa varandra uppskattning! Om du är en av dem som tänker att du lite oftare borde visa en speciell person hur mycket du tycker om den, så är det den perfekta dagen i dag. Heja kärleken! ♥

Två unga kvinnor går och håller varandra i handen på en kullerstensgata, vid en graffitimålad mur.

Kom ihåg att du kan ge den du tycker om lite extra uppmärksamhet när som helst och var som helst.