Så hittar du bra öl på semestern
Intresset för öl som smakar lite mer än den massproducerade pilsnern är på uppgång – inte minst i Sverige. Och även om vi kanske inte brukar förknippa resor söderut med specialöl, så är det absolut möjligt att hitta mikrobryggerier på resmålet.
Att smaka på de lokala dropparna kan fungera som en annorlunda och mysig utflykt för hela familjen – eller bara som en välbehövlig paus från solandet. Och så är det ett bra sätt att komma nära något genuint och lokalt. Här bjuder jag på tre konkreta exempel från mina egna semestrar på Kreta, Cypern och Teneriffa. Skål!
Text och foto: Christian Nielsen
Senast uppdaterad: 30 oktober 2025

Kreta och bryggeriet Lafkas
Bartendern tittade på mig med förvåning i ögonen. ”Det måste ni verkligen göra … och förresten, kan du inte ta med en låda öl tillbaka till mig?”
Scenen utspelar sig en sommardag på ett litet hotell i Agia Marina. Jag hade tidigare fått syn på en lokal öl på menyn, som jag satt och svalkade mig med när jag började prata med den trevlige hotellbartendern. Han tyckte det lät som en toppenidé att åka förbi det lilla bryggeriet.
Lafkas hade en modern och rätt fin hemsida, till och med tillgänglig på engelska. Där gjorde de reklam för ölprovningar för 15 euro per person, och det kunde jag ju inte tacka nej till. Receptionen ordnade en taxi och efter elva minuters körning var min familj och jag framme … trodde vi i alla fall?
Bryggeriet Lafkas var nämligen varken särskilt modernt eller high-tech. Det såg mest ut som en liten silvergrå lada. Men det fanns visst en logga på, om man tittade noga. Så där stod vi. Men inte särskilt länge. Vi blev nämligen varmt mottagna av en ung kvinna som hälsade oss välkomna och sedan berättade ingående om bryggeriets historia, skörd och bryggmetoder.


Själva provningen ägde rum utomhus, och lyckligtvis i skuggan. Där smakade vi på en rad olika öl i stilar som sträckte sig från en riktigt mörk pastry stout till en alkoholfri variant. Själv fastnade jag mest för White Mountains – en ofiltrerad, trippelhumlad pale ale, som dessutom var uppkallad efter bergen man kunde sitta och titta på från provningsbänken. Vad mer kan man begära?
Kreta har ett förvånansvärt stort utbud av mikrobryggerier. Det enklaste är nog att söka på Google Maps efter craft beer eller microbrewery. Då hittar du snabbt det som ligger närmast dig.
… och självklart kom jag ihåg att ta med en låda pale ale tillbaka till den trevlige bartendern.



Teneriffa och restaurangen Ned Craft Beer
Det var en frisk promenad på ungefär 40 minuter från mitt hotell, Sunprime Ocean View vid Costa Adeje, till Ned Craft Beer längre ner längs kusten i Los Cristianos. Jag bestämde mig ändå för att det nog var värt det – och det var det.
Okej, deras burgare var kanske inte den bästa jag någonsin har smakat. Och tja, stämningen var väl också lite platt, i och med att jag var en av två gäster i restaurangen. Men deras öl? Utmärkt! Servitören låtsades artigt att min spanska var helt felfri och berättade sedan att själva bryggeriet låg ungefär 20 minuters bilresa därifrån, i ett område som heter Las Chafiras. Det får man väl ändå kalla lokalt.
Jag smakade tre olika öl under mitt besök. Min absoluta favorit var deras West Coast IPA. Den var både förföriskt frisk, fint balanserad och helt fenomenal. Om man föredrar en mörkare variant med lakrits och läderaktiga smaktoner är deras Imperial Stout nog ett bra alternativ.
När jag skrev den här artikeln upptäckte jag att Neds restaurang tyvärr har stängt. Bryggeriet är dock fortfarande igång, så man kan ha tur att hitta deras öl i butiker här och där. Men det finns som tur är också gott om andra alternativ på Teneriffa. Sök på Google eller fråga efter cervezas artesanales (hantverksöl).
Jag kan varmt rekommendera en eller flera dagar i huvudstaden Santa Cruz och gärna också i den närliggande universitetsstaden La Laguna. Dels är stämningen mycket mer lokal och charmig jämfört med öns sydliga del. Dels kan du ofta få lokala ölsorter på restaurangerna. Sist jag var där råkade jag till och med gå förbi rena mikrobryggpubar och bottle shops med mängder av spännande flaskor.


Cypern och bryggeriet Octo Microbrewery
Har man varit på Cypern på sommaren vet man att det oftast är otroligt varmt och väldigt solsäkert. Och vad är bättre att svalka sig med än en iskall, välsmakande öl? Jag bodde själv på Sunprime Ayia Napa Suites tillsammans med en god vän, och vi lyckades snabbt söka oss fram till ett cypriotiskt bryggeri med en uppenbar fascination för bläckfiskar: Octo Microbrewery.
Bryggeriet låg inte på gångavstånd, men å andra sidan tog det bara runt tio minuter med taxi. Precis som med Lafkas får man inte direkt intrycket av att ha kommit till ett bryggeri – snarare till något som liknar en övergiven lantgård. Som tur var stod där en vänlig man redo att ta emot oss. Vi hade bokat en rundtur med tillhörande provning, och vi var – precis som hos Lafkas – de enda gästerna. Det har sin charm, och det gör det också lättare att få alla de bra historierna och svar på nyfikna frågor.
Vår nya cypriotiske vän började med det viktigaste: en öl. Sedan visade han oss runt i bryggeriets museum. Det är vad de själva kallar det, men egentligen är det bara en vägg med några gamla ölkrus. Ölkrus med historia förstås! Vi fick också en rundtur bakom kulisserna där bryggerimagin sker, och där berömde vi de fina etiketterna på flaskorna. Det gjorde vår guide glad – det var nämligen han som hade designat dem.



En annan fördel med att vara de enda besökarna är att serveringen kan vara lite extra generös. Vi hann faktiskt smaka hela sju olika öl under vårt besök hos Octo. Förutom de mer klassiska stilarna fick vi bland annat prova deras Octopus Bronze Age, bryggd med fikon och örter, och deras Grape Ale, som är gjord i samarbete med en lokal vingård. Båda var riktigt bra! Deras tomatöl Michelada Tomato Spicy däremot? Den var lite mer … speciell.
Cyperns ölhistoria går faktiskt väldigt långt tillbaka i tiden. Bara inte när det gäller mikrobryggeri. Octo skryter med att vara landets första mikrobryggeri, och de började brygga år 2012 (då hette de Prime Microbrewery). Jag rekommenderar varmt ett besök hos dem om man vill utforska det lokala cypriotiska ölet.
Om du är mer sugen på något bekant kan du på Cypern faktiskt dricka lokalt och danskt på samma gång. Landet var nämligen den första platsen utanför Danmark att producera Carlsberg, så den hittar du överallt tillsammans med de lokala märkena Keo och Leon.

Vägen till fler goda öl på resmålet
De tre bryggerierna i den här artikeln är bara exempel. De ska visa att det faktiskt är möjligt att hitta god, lokal öl på semestern. Kan det vara en utmaning? Ja. Men det kan vi enkelt göra något åt. Vi behöver bara fråga efter lokal öl nästa gång vi sitter på en restaurang eller bar på semestern. Och kom ihåg att se extra besviken ut om de svarar nej.



Christian Nielsen
Christian arbetar som copywriter på Spies, och han älskar solen nästan lika mycket som han älskar en god öl och en fotbollsmatch. Han har dessutom en särskild förkärlek för Teneriffa – kanske för att han själv har bott i nästan tre år i öns huvudstad Santa Cruz.



