Playa de las Américas
Experternas tips

Surfa på

Teneriffa

Surfa på Teneriffa

Teneriffa är ytterligare en av Kanarieöarna som kan erbjuda riktigt bra surf. Teneriffa är surfbart året runt men oktober till mars är vågorna som störst, och vinden är som bäst under sommaren.

Text och Foto: Petter Sevenius
Publicerad: 29/9 2023

Långa linjer i Las Américas

Strandpromenaden i Las Américas

Playa de las Américas

Teneriffas sydkust är öns främsta turistområde med ett stort utbud av hotell, restauranger och aktiviteter. Här är solsäkert och det finns även en stor uppsjö av bra surfspots.

Playa de las Américas erbjuder flera olika vågor. Som nybörjare kan Las Américas upplevas lite för avancerat då vågorna bryter över lavarev, men har du bara lite erfarenhet i vågor kan du absolut hitta en våg som passar. Och även om du själv inte vill surfa är strandpromenaden där surfspotsen radar upp sig fantastisk.

Längst i väster hittar vi La Izquierda eller Spanish left, en snabb och brant våg som bara blir bättre just större den blir. Populär bland alla lokala surfare, med lite elaka rev. Jag skulle säga att det här är en typisk "experts only".

El medio är en lite mindre våg och betydligt snällare. Här är det alltid mycket folk men ändå en favorit bland oss turister då stämningen är avslappnad och välkomnande. Här blir det inte lika många skrik om du ligger fel…

El Conquistador har fått sitt namn från det stora hotellet med samma namn som ligger precis ovanför stranden. En lång, riktigt fin våg för dig som kan hantera ännu större vågor än Spanish left. Tyvärr är revet ganska grunt, och det är alltid mycket folk som slåss om de bästa vågorna. Här gäller det att ha koll.

Piscinas och El Dedo ligger precis utanför de konstgjorda havspoolerna och utanför Parque Santiago IV, här är det lite mer avslappnad stämning och båda vågorna kan passa utmärkt för den som passerat nybörjarstadiet.

Vid små vågor kan La Fitenia, utanför Parque Santiago III, fungera för alla nivåer, utom kanske för rena nybörjare. Men är det stort ska man alltid ta det försiktigt.

Som alltid gäller det att visa hänsyn på lineup, droppa inte in på andra!

Trötta och nöjda

Vågorna rullar in till Las Américas

Nordkusten

Nordkusten och Puerto de la cruz har mycket att erbjuda när det kommer till surf på alla nivåer. Centrala Playa Martinez fungerar utmärkt även för nybörjare och här finns flera surfskolor i närheten. En bit norrut finns fina Bajamar och El Arenal som passar utmärkt för alla nivåer. Och för de mer erfarna finns stränder som Almáciga, Playa del Socorro eller El Charco.

El Medano är bästa stället för vindsurf

El Cabezo för den erfarne men i här finns även perfekta stränder för nybörjare

El Médano

El Médano är en avslappnad by där livet kretsar runt surfing, byn är också centrum för vind- och kitesurfing på ön. Här vindsurfas det vid tre olika ställen: den södra bukten, Harbour Wall och i den norra bukten El Cabezo.

Södra bukten är perfekt för slalom och freestyle med plattare vatten och ”bump-jumps”, som är relativt lättseglat även vid hårda vindar. Sandstranden gör det enkelt att ta sig i och ur vattnet, vilket gör det till ett utmärkt ställe även för nybörjare.

Vid norra änden av bukten ligger Harbor Wall som passar bra för den som vill börja segla vågor. Även om vågen bryter över lavarev blir det djupt relativt fort så olyckor är ovanliga. Ett "säkert" ställe för den som är nybörjare i vågor.

El Cabezo är vindsurfingproffsens lekplats och det är här världscuptävlingarna hålls varje sommar. El Cabezo är säkrast vid medel-högvatten då lavarev kan sticka upp vid lågvatten. Men om du bara vet vad du gör och var du ska segla är detta en fantastiskt rolig spot.

I El Médano finns flera butiker, TWS är nog den största men RRD och Duotone har center och Bruch Boards utvecklar sina brädor här.

La Tejita är nog ett av Teneriffas bästa ställen för nybörjarvågor för surfing och erbjuder normalt midje- till huvudhöga vågor. Ligger nordost om Los Cristianos och precis söder om El Médano. Stranden är skyddad från de största vågorna och även från vinden. Det är ofta hit surfskolorna tar sina elever då vågen är snäll men ändå har tillräckligt mycket push i vitvattnet för att göra det enkelt att komma med.

Vyer vid Teide base station

Garachico ligger inbäddad bland lavaklipporna

Andra utflykter...

Teneriffa är verkligen ett resmål som passar alla, här finns surfing i världsklass, natur och berg för hiking. Och, framför allt: sol, bad, sevärdheter samt mat och dryck, för den som bara vill njuta av semester.

Sydkusten är öns främsta turistområde med sitt stabila klimat och sin fina surfing. Vill du utforska ön på egen hand är en hyrbil verkligen att rekommendera.

En fin, men kurvig väg om du vill utforska västra Teneriffa är via Los Gigantes och Masca som erbjuder väldigt mäktiga vyer. Garachico är ett mysigt stopp med vackra byggnader, naturliga havsbassänger, en gammal borg och fina kyrkor. Gillar du grottor och vill utforska Teneriffas vulkaniska inre kan Cueva del Viento vara ett spännande stopp.

Teide är en av Europas mest besökta nationalparker och även listad bland Unescos världsarv. Vulkanen är 3 715 meter hög och Spaniens högsta berg. Här erbjuds du mäktiga vyer. Vintertid kan toppen vara snöklädd och även om det ofta påminner om ett månlandskap finns det också delar som är väldigt gröna. Till toppen kan man vandra eller ta linbanan men du behöver absolut inte ta dig upp till toppen för att kunna njuta av vyerna.

Det finns också flera vattenland på Teneriffa. Siam Park är ett äventyrsbad med extra allt. Tänk er vattenrutschkanor som mer liknar berg- och dalbanor. Siam Park lämpar sig nog bäst för barn från 10 år och uppåt. Köerna kan vara långa men det finns olika typer av fast tracks som jag verkligen rekommenderar att köpa som tillval, även om det blir rätt dyrt. För oss var det skillnaden mellan att hinna prova alla åk eller att tillbringa en dag i köer. Vattnet håller en temperatur på ca 24 grader. Men se ändå till att gå dit en solig dag, vintertid kan det bli lite svalt framåt kvällen.

Garachico

Garachico

Sunwing Fañabé

Sunwing Fañabé

Garachico

Garachico

Vill du har fler tips om Teneriffa?

Petter Sevenius

Med en bräda under armen och väskan på ryggen reser Petter dit näsan pekar och tar äventyren som de kommer. Men visst har planering också sina fördelar, speciellt när det bär av på familjesemester.

Läs fler tips av Petter